GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 27-11-2011(west zone : 2nd Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. . For repayment of loan availed from Banks / NBFC we come across a term known as EMI. What does it stand for ?
      (1) Equated Money Index
      (2) Easy Money Installment
      (3) Equated Monthly Installment
      (4) Equal Monthly Installment
      (5) Equal Minimum Installment

      Show Answer


      Solution:3
    2. Dr. Manmohan Singh visited which of the following countries to hold bilateral talks on bound ary dispute with it in September 2011 ?
      (1) Nepal
      (2) Pakistan
      (3) Afghanistan
      (4) China
      (5) Bangladesh

      Show Answer


      Solution:5
    3. Many a limes we read in the news paper about CASA deposits of banks. CASA deposits are
      (1) Demand deposits
      (2) Term deposits
      (3) Hybrid deposits
      (4) Recurring deposits
      (5) Special schemes of banks

      Show Answer


      Solution:2
    4. India is providing economic help to which of the following Least Developed Countries by allowing access to its goods in India as Duty Free Market ?
      (1) Afghanistan
      (2) Sudan
      (3) Pakistan
      (4) Greece
      (5) Portugal

      Show Answer


      Solution:1
    5. While investing in mutual funds we come across a term called NAV. What is the meaning of NAV?
      (1) Net Annual Value
      (2) Non Asset Value.
      (3) Net Actual Value
      (4) Net Asset Value
      (5) Net Average Value

      Show Answer


      Solution:4
    6. Who among the following is the leader of the Opposition in the present Lok Sabha ?
      (1) Ms. Miera Kumar
      (2) Mrs. Sushma Swaraj
      (3) Sri L. K. Advani
      (4) Sri Lain Yadav
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    7. Assume that Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1 %, what will he its impact ?
      (1) Less liquidity in the market
      (2) More liquidity in the market
      (3) No change in the liquidity in the market
      (4) Mobilisation of more deposits by commercial – banks
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    8. Which of the following States was recently in the grip of a severe earthquake and landslide .?
      (1) Uttarakhand
      (2) Himachal Pradesh
      (3) Sikkim
      (4) Punjab
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    9. Despite good number of ATMs many people still visit the hank branches. Which of the following reason can be attributed to this issue ?
      (A) It does not accept deposits
      (B) It has a limited cash disburse merit capacity.
      (C) Lack of human interface.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (A) and (B)
      (4) Only (A) and (C)
      (5) All (A),(B) and (C)

      Show Answer


      Solution:5
    10. Which of the following countries is a major producer of oil and petroleum products ?
      (1) Brazil
      (2) Bangladesh
      (3) Sri Lanka
      (4) South Africa
      (5) Iran

      Show Answer


      Solution:5
    11. The market in which long term securities such as stocks are bought and sold is commonly known as —
      (1) Bullion Market
      (2) CoMmodities Exchange
      (3) Forex Market
      (4) Capital Market
      (5) Money Market

      Show Answer


      Solution:4



    1. US lifts curbs on ISRO was the news in various newspapers. ISRO is an organisation engaged in
      (1) Space Research
      (2) research on Nuclear Reactors
      (3) study of climatic changes
      (4) finding ways to enhance agricultural output in desert areas
      (5) field of Oceanography

      Show Answer


      Solution:1
    2. Federal Reserve is a financial organisation of which of the following country ?
      (1) USA
      (2) Britain
      (3) Germany
      (4) Greece
      (5) Japan

      Show Answer


      Solution:1
    3. Qatar and some other countries are supplying LNG to India. What does the letter ‘N’ denotes in the term LNG used here ?
      (1) Neutral
      (2) Nitrogen
      (3) Natural
      (4) Naptha
      (5) Nitric

      Show Answer


      Solution:3
    4. Whose signature is found on a 50 rupee currency note in India?
      (1) President of India
      (2) Governor, RBI
      (3) Finance Minister
      (4) Prime Minister of India
      (5) Secretary, Ministry of Finance

      Show Answer


      Solution:2
    5. Wages of the workers engaged in Mahatma Gandhi National Rural Employment Act are now based on –
      (I) Wholesale Price Index
      (2) Prime lending rate of banks
      (3) Repo Rate stipulated by the RBI
      (4) Consumer Price Index
      (5) Index of the Multi Commodity Exchange

      Show Answer


      Solution:4
    6. What is the minimum prescribed age for the adult suffrage ?
      (1) 15 years
      (2) 16years
      (3) 18 years
      (4) 20 years
      (5) 21 years

      Show Answer


      Solution:3
    7. Who among the following is the President of Indonesia at present and was in news recently ?
      (1) Mr. Najib Tun Razak
      (2) Mr. Susilo Bambang Yudhoyono
      (3) Mr. Sukarno
      (4) Mr. Yingluck Shinawatra
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    8. Which of the following centres is the largest mobiliser of hank deposits in our country ?
      (1) Delhi
      (2) Kolkata
      (3) Chennai
      (4) Ahmedabad
      (5) Mumbai

      Show Answer


      Solution:5
    9. As per recent figures Infant Mortality Rate in India has come down by few points. Which organisation / agency compiles this data ?
      ( I) Planning Commission of India
      (2) Ministry of Rural Development
      (3) Ministry of Social Welfare
      (4) National Advisory Council
      (5) Census Commission of India

      Show Answer


      Solution:5



    1. Which of the following institutions is involved mainly in granting Housing Loans ?
      (1) RBI
      (2) SBI
      (3) IBA
      (4) ICICI
      (5) HDFC

      Show Answer


      Solution:5
    2. Ms. Dilma Rousseff is the first woman President of
      (1) Argentina
      (2) Brazil
      (3) Uganda
      (4) Peru
      (5) New Zealand

      Show Answer


      Solution:2
    3. Initial repayment holiday given to a borrower for repayment of loan is called as
      (1) Subvention
      (2) Moratorium
      (3) Reschedulement
      (4) Amortization
      (5) EMI

      Show Answer


      Solution:2
    4. Which of the following terms is associated with the game of Cricket ?
      (1) Bully
      (2) Grand Slam
      (3) Smash
      (4) No ball
      (5) Knock out

      Show Answer


      Solution:4
    5. Which of the following terms is not related to banking ?
      (1) Repayment
      (2) Loan
      (3) NPA
      (4) Fasting
      (5) Deposit

      Show Answer


      Solution:4
    6. ‘Bhabha Atomic Research Centre’ is located in …………
      (1) Ahmedabad
      (2) Delhi
      (3) Mumbai
      (4) Chennai
      (5) Hyderabad

      Show Answer


      Solution:3
    7. Almost all banks in our country have introduced — facility for granting crop loans to farmers.
      (1) Term Loans
      (2) Kisan Credit Cards
      (3) Bank Guarantee
      (4) Foreign Exchange
      (5) Reverse Mortgage

      Show Answer


      Solution:2
    8. Novak Djokovie is a famous play. er associated with the game of
      (1) Hockey
      (2) Football
      (3) Chess
      (4) Lawn Tennis
      (5) Badminton

      Show Answer


      Solution:4
    9. Which of the following is not considered one among the loans wider Retail Banking ?
      (1) Car loan
      (2) Housing loan
      (3) Personal loan
      (4) Education loan
      (5) Infrastructure loan

      Show Answer


      Solution:5
    10. The conference of Agricultural Ministers of G – 20 nations was organised in June 2011 in……………
      (1) Lima
      (2) London
      (3) Tokyo
      (4) Vienna
      (5) Paris

      Show Answer


      Solution:5



  1. What is meant by financial inclusion ?
    (1) Making available banking services at an affordable cost
    (2) Opening Savings Accounts in Rural areas without any deposit
    (3) Opening any type of account without introduction
    (4) Distributing money through rural branches
    (5) Distributing wages through bank accounts

    Show Answer


    Solution:1
  2. Which of the following hooks is written by R. K. Narayan ?.
    (I) A Tiger for Malgudi
    (2) Three Mistakes of My Life
    (3) A Himalayan Love Story
    (4) A Bend in The River
    (5) The Mother

    Show Answer


    Solution:1
  3. Who is the super senior citizen of India as per the Budget of 2011-2012 ?
    (1) A person who has attained an age of 80 years and above
    (2) A person who has attained an age of Oh years
    (3) A person who has attained an age of li0 years
    (4) A person who has attained an age of 55 years and above
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  4. India is purchasing C 11 Strategic Ali-VI-011M ritt-ti which of the following countries
    (1) Italy
    (2) Germany
    (3) USA
    (4) France
    (5) Russia

    Show Answer


    Solution:3
  5. Many times we read the term .ECI3 in newspapers. What is the full form of •ECB’ ?
    (1) Essential Commercial Banking
    (2) European Credit Borrowing
    (3) External Credit For Business
    (4) External Commercial Borrowing
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  6. Which of the following awards is given to Gagan Narang recently by the Government of India ? (in 2011)
    (1) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
    (2) Bharat Ratna
    (3) Man of the Year
    (4) Sportsman of the Year
    (5) Padma Vibhushan

    Show Answer


    Solution:1
  7. What is the minimum and maximum limit (in Rupees) prescribed for RTGS transactions ?
    (1) The minimum prescribed limit is Rs. 1 lac and maximum Rs. 10 lacs.
    (2) The minimum prescribed limit is Rs. 25000 and maximum Rs. I lac
    (3) The minimum prescribed limit is Rs. 2 lacs and there is no maximum limit
    (4) The minimum limit is Rs. 25000 and there is no maximum limit prescribed
    (5) The minimum is Rs. 10 lacs and maximum limit is Rs. 100 lacs.

    Show Answer


    Solution:3
  8. Which of the following awards is given for excellence in the field of literature ?
    (1) Midas SaffUllitti
    (2) dnaripith Award
    (3) Shanti swarup bhatnagar, Award
    (4) Dadasaheb Phaike Award Chakta
    (5) kirti chakra

    Show Answer


    Solution:2
  9. The Forward Markets Commission is responsible for regulation of which type of trading in India ?
    (1) Commodities Futures Trading
    (2) Currency Futures Trading
    (3) Equity Futures Trading
    (4) Derivative Futures Trading
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution:1
  10. FIFA is an organisation associated with the field of –
    (1) Science & Technology
    (2) Literature
    (3) Social Service
    (4) Sports
    (5) Animal Welfare

    Show Answer


    Solution:4
  11. Anushka Sharma was honoured with the Best Actress Award by IIFA. for her acting in
    (1) Band Baja Baraat
    (2) Dab angg
    (3) Once Upon a Time in Mum-hat
    (4) My Name is Khan
    (5) Housefull

    Show Answer


    Solution:1
  12. Which of the following is the currency of Bangladesh ?
    (1) Dirham
    (2) Dinar
    (3) Rupee
    (4) Taka
    (5) Real

    Show Answer


    Solution:4
  13. The Headquarters of International Monetary Fund (IMF) is in —
    (1) Manila
    (2) Paris
    (3) Washington DC
    (4) London
    (5) Jakarta

    Show Answer


    Solution:3
  14. Which of the following is a Public Sector Undertaking ?
    (1) Bharat Electronics Ltd.
    (2) Bharti Airtel
    (3) HDFC Bank
    (4) Grasim Industries
    (5) HCL Technologies

    Show Answer


    Solution:1
  15. Which of the following Cups / Trophies is associated with the game of Hockey ?
    (1) Wimbledon Trophy
    (2) Merdeka Cup
    (3) Agha Khan Cup
    (4) RanjI Trophy
    (5) Davis Cup

    Show Answer


    Solution:3
  16. Which of the following scheme is NOT launched by the Government of India
    (1) Old Age Pension clic:Itu.
    (2) Bharat Ntrinan
    (3) KUM- Jyoti
    (4) Swachhajal yojna
    (5) jeevaan tarang

    Show Answer


    Solution:5
  17. which or the following to a Private Sector Bank in India?
    (1) Corporation Bank
    (2) Kotak Mahlndra Bank
    (3) IDBI Bank
    (4) Syndicate Bank
    (5) Oriental Bank of Commerce

    Show Answer


    Solution:2
  18. Which of the following is NOT the name of a country ?
    (1) Angola
    (2) Cuba
    (3) Bahrain
    (4) Riyal
    (5) Chad

    Show Answer


    Solution:4
  19. Which country is a permtnx-r0 member of the UN Security Council ?
    (1) Japan
    (2) Italy
    (3) Germany
    (4) Australia
    (5) France

    Show Answer


    Solution:4
  20. Who among the following is Mill ister of Foreign Affairs of India at present ?
    (1) Sri Kamal Nath
    (2) Sri S. M. Krishna
    (3) Sri P. Chidambaram
    (4) Shri Sharad Pawax-
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2

Leave A Reply

Your email address will not be published.