GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 27-11-2011(south zone : 2nd Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. Maoists in which of the following countries recently decided to accept Government’s offer of ‘Golden Handshake’ and enter into ‘civilian life’ or mainstream of the society?
      (1) Myanmar
      (2) India
      (3) China
      (4) Nepal
      (5) Bhutan

      Show Answer


      Solution:4
    2. Which of the following is correct?
      (1) Illiterates cannot open any account in a bank
      (2) Illiterate women cannot open any account in a hank
      (3) Illiterates can open savings hank accounts in a bank
      (4) Advance can he granted to a minor
      (5) Advance can be granted to a minor if he is of sound mind

      Show Answer


      Solution:3
    3. As per newspaper reports western countries are going to impose sanctions on which of the following OPEC countries as it is said that it is trying to make a nuclear bomb?
      (1) Kuwait
      (2) Iraq
      (3) Iran.
      (4) Saudi Arabia
      (5) Angola

      Show Answer


      Solution:3
    4. “The Reliance Industries Ltd. (RIL) has decided to return some ‘KG’ fields to the Government of India” was the news in some major newspapers. What is the major production in KG fields owned by RIL ?
      (1) Crude oil
      (2) Gas
      (3) Coal
      (4) Iron ore
      (5) Gold ore and Diamonds

      Show Answer


      Solution:1
    5. Non convertible debentures are …………
      (1) Debt instruments which acquire equity status at the issuers’ option.
      (2) Debt instruments which acquire equity status at the investors’ option.
      (3) Debt instruments which acquire equity status with the permission of Registrar of Companies.
      (4) Debi instruments which as quire equity status on maturity.
      (5) Debt instruments which retain their debt character and cannot acquire equity status.

      Show Answer


      Solution:5
    6. India’s Dipika Pallikal and Sarah Cardwell of Australia recently played an international match in Chennai. Both of them are …….
      (1) Badminton players
      (2) Golf players
      (3) Chess players
      (4) Squash players
      (5) Table tennis players

      Show Answer


      Solution:4
    7. “I RDA norms will boost online distribution- was thi• ‘Jews in some major newspapers. This means online distribution ()I which of the following will boost up ?
      (1) Bank products
      (2) Insurance policies/products
      (3) Licenses (a open new hanks/ branches of existing hanks
      (4) Licenses to operate 2C/3G spectrums
      (5) Permits for export of iron ore

      Show Answer


      Solution:2
    8. ‘Lajja’ is a book written by………..
      (1) Salman Rushdie
      (2) Taslima Nasreen
      (3) Sunil Ganguli
      (4) Rahindranath Tagore
      (5) Bimal Mitra

      Show Answer


      Solution:2
    9. To prevent frauds in multiple mortgage cases, under SARFAESI Act, 2002 one special thing has been created and made operative from 01.04.201 1 . Which one is that from the fallowing?
      (1) Special Ragister Office at Lucknow
      (2) Special Central Arbitration Bureau at Lucknow
      (3) Central SARFAESI Tribunals at 6 Centres
      (4) Central Electronic Registry
      (5) State Electronic Registries

      Show Answer


      Solution:4
    10. SBI has merged which of the following two associate banks with itself ?
      (1) State Bank of Hyderabad and State Bank of Patiala
      (2) State Bank of Hyderabad and State Bank ofTravancore
      (3) State Bank of Mysore and State Bank of Travancore
      (4) State Bank of Indore and State Bank of Hyderabad
      (5) State Bank of Indore and Stale Bank of Saurashtra

      Show Answer


      Solution:5



    1. Which of the following countries recently conferred its Highest State Honour on Late Mrs. Indira Gandhi for her contribution in its ‘Liberation war’ ?
      (1) South Sudan
      (2) Bangladesh
      (3) Bhutan
      (4) Slovakia
      (5) Croatia

      Show Answer


      Solution:2
    2. Which of the following statement is true ?
      (1) Banks cannot accept demand and time deposits from public.
      (2) Banks can accept only demand deposits from public.
      (3) Banks can accept only time deposits from public.
      (4) Banks can accept both demand and time deposits from public.
      (5) Banks can accept demand and time deposits only from government.

      Show Answer


      Solution:4
    3. Interest payable on savings bank accounts is —
      ( I) not regulated by RBI..
      (2) regulated by State Governments.
      (3) regulated by Central Government.
      (4) regulated by RBI.
      (5) regulated by Finance minister.

      Show Answer


      Solution:4
    4. Which of the following is the correct statement?
      (1) State bank of India is the sole authority to issue and manage currency in India.
      (2) A nationalized bank is the sole authority to issue and manage currency in India.
      (3) A cooperative bank is.the sole authority to issue and manage currency in India.
      (4) RBI is the sole authority to issue and manage currency in India.
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    5. The Home Minister of India was recently on a visit to Bangladesh where both the countries signed a Coordinated Border Management Plan (CBMP). What are major points of this agreement ?
      (A) The plan will help in resolving long pending border dispute between both the nations.
      (B) The head count of the people living in enclaves on the border will be completed within next six month’s time.
      (C) India assured that no BSF Jawan will open lire on the people crossing the borders unless there is an attack on them.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) All (A), (B) and (C)
      (5) Both (A) and (C)

      Show Answer


      Solution:4
    6. Which of the following is/are cornmodity/ies on which subsidy is given to farmers/poor in India ?
      (A) Fertilizer
      (B) Kerosene
      (C) LPG
      (1) Only A
      (2) Only B
      (3) Only C
      (4) Only A & C
      (5) All A, B & C

      Show Answer


      Solution:5
    7. The President of India was recently on a visit to South Korea and Mongolia. During her visit some agreements were signed by both the countries. Which of the following was a common area on which India signed agreements with Sbuth Korea and Mongolia both ?
      ( I) Peaceful use of Nuclear ener –
      (2) Export of edible oil to South Korea and Mongolia
      (3) Providing technical help to become self sufficient in production of food grains
      (4) Willingness of both the countries to support India’s bid to have permanent seat in UN Security Council
      (5) To hold Olympic games in 2022 in New Delhi jointly with South Korea and Mongolia

      Show Answer


      Solution:4
    8. Iran recently threatened that it will stop supply of oil to India if the payment issue is NOT sorted out quickly. What is the problem in payment to Iran?
      (A) The oil supplied by Iran is of substandard quality. Hence India suspended the supply and stopped the payment.
      (B) Indian banks have stopped transfer of money to Iran as UN has imposed sanctions on Iran.
      (C) India is hound to purchase oil only from OPEC members. Iran has abandoned the meinbership of OPEC, which has created a problem in payments.
      (1) Only (A)
      (2) Only (B)
      (3) Only (C)
      (4) All (A), (Bland (CI
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    9. Accounts are allowed to he operated by cheques in respect of
      (1) Both Savings bank accounts and fixed deposit accounts
      (2) Savings bank accounts and current accounts
      (3) Both Savings bank accounts and loan accounts.
      (4) Both Savings bank accounts and cash accounts only.
      (5) Both Current accounts and fixed deposit accounts

      Show Answer


      Solution:2
    10. Yingluck Shinawatra has won re cently held elections to become first woman Prime Minister of
      (1) Myanmar
      (2) South Korea
      (3) North Korea
      (4) Thailand
      (5) China

      Show Answer


      Solution:4



    1. The Union Cabinet recently cleared Prohibition of unfair Practices in Technical Medical Educational Institutes and Universities Bill 2010. As per the bill which of the following will now he treated as a cognizahle ‘of fence?
      (1) Accepting capitation fee from the students
      (2) Running a private college
      (3) Not allowing students to change their course in between
      (4) Running a college without proper facilities
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    2. Many times we read a term CBS used in banking operations. What is the full form of the letter ‘C’ in the term ‘CBS ?
      (1) Complete
      (2) Credit
      (3) Continuous
      (4) Core
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    3. GNP stands for__
      (1) Gross National Product
      (2) Group Net Product
      (3) Grand Nuclear Process
      (4) Group Networking Process
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    4. The European Union has adopted which of the following as a common currency?
      (1) Dollar
      (2) Dinar
      (3) Yen
      (4) Peso
      (5) Euro

      Show Answer


      Solution:5
    5. Which of the following schemes is launched specifically for helping Senior Citizens to avail loan by mortgage of their residential property?
      (1) English mortgage scheme
      (2) Senior Capital loan scheme
      (3) Reverse Mortgage loan scheme
      (4) Senior Citizen Personal loan scheme
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    6. SEBI is a……
      (1) Advisory body
      (2) Statutory body
      (3) Constitutional body
      (4) Non-statutory body
      (5) Registered as a Society

      Show Answer


      Solution:4
    7. Mixed Economy means………..
      (1) Co-existence of small and large Industries
      (2) Promoting both Agriculture and industries in the economy
      (3) Co-existence of public and private sectors
      (4) Co-existence of rich and poor
      (5) Existence of wholesale and Retail Markets

      Show Answer


      Solution:3
    8. Which of the following books is written by Vikram Seth?
      (1) A Suitable Boy
      (2) A Bend in the River
      (3) Five Point Someone
      (4) Lolita
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    9. The expansion for BIFR, in the context of the Indian Industry is
      (1) Board for Investment and Financial Redevelopment
      (2) Bureau for Industrial and Financial Revolution
      (3) Board for Investment and Formal Reconstruction
      (4) Board for Industrial & FiNan”- cial Reconstruction
      (5) Bureau for Investment and Financial Reconstruction

      Show Answer


      Solution:4
    10. A worldwide financial messaging network which exchanges messages between banks and financial institutions is known as………..
      (1) CHAPS
      (2) SWIFT
      (3) NEVI’
      (4) SFMS
      (5) CHIPS

      Show Answer


      Solution:2
    11. The most active segment of the Money Market in India is which one of the following?
      (1) Call Money/Notice Market
      (2) Repo/Reverse Repo
      (3) Commercial Paper (CP)
      (4) Certificate of Deposit (CD)
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1



  1. Which among the following schemes is related exclusively to Financial Inclusion ?
    (1) Swawlamban
    (2) Swadeshi
    (3) Swahhiman
    (4) SGSY
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  2. Which among the following is the top dividend paying company of India, as per a study done by Economic Times?
    (1) ONGC
    (2) TCS
    (3) ITC
    (4) IOC
    (5) Tech Mahindra

    Show Answer


    Solution:1
  3. Avant Pal, better known as ‘Uncle Pai’, who recently died was the creator of which among the following comic series ?
    (1) Chacha Chaudhary
    (2) Indrajaal
    (3) Chandamama
    (4) Amar Chitra Katha
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  4. Consiclorifne following :
    (A) Deposit rates
    (B) Base Rate
    (C) Prime Lending Rate Which among the above are decided by Reserve Bank of India?
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Both (B) and (C)
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  5. According to World Economic Forum, which one of the following risks is the greatest risk faced by the world in the year 2011 ?
    (1) Cretilt Risk
    (2) Country Risk
    (3) Counterpart),’ Risk
    (4) Sovereign Default Risk
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  6. Which one of the following decisions has been taken by Government in respect of MGNREGA ?
    ( 1) The wages should be revised by the State Governments
    (2) The wages are to be revised by Planning Commission Money
    (3) The District Authorities who allot work can give differential wages
    (4) The wages shall be linked to inflation
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  7. For which one of the following Stales, centre has appointed interlocutors ?
    (1) Himachal Pradesh
    (2) Jammu and Kashmir
    (3) Nagaland
    (4) Manipur
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  8. Expand the term GSLV.
    (1) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle
    (2) Global Satellite Launch vehicle
    (3) Geosynchronous Station Launch Vehicle
    (4) Global Station Launch Vehicle
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  9. For which one of the following reasons Basel II norms are to be followed by Commercial Banks ?
    (1) Risk management
    (2) Adoption of international accounting standards
    (3) Restriction on bonus payments to bank executives
    (4) Transparency In disclosures
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  10. With which one of the following sports, the name of Parupalli Kashyap is associated ?
    (1) Chess
    (2) Tennis
    (3) Badminton
    (4) Athletics
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  11. Which of the following terms is used in cricket ?
    (1) Centre forward
    (2) Goal
    (3) Love
    (4) LBW
    (5) Bull’s eye

    Show Answer


    Solution:4
  12. With which one of the following activities, Golden Globe Awards are associated ?
    (1) Journalism
    (2) Social work
    (3) Peace initiatives
    (4) Films
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  13. ‘Goodbye Shahzadi’ is a hook writ ten
    ( 1) Shyam Bhatia
    (2) Ashok Mehta
    (3) J anardhan Thakur
    (4) Arun Gandhi
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  14. Malayalam writer Akkithom Achyuthan Nambhodiri will be the recipient of which of the following awards ?
    ( 1) Jnanpith Award
    (2) Pulitzer Prize
    (3) Best Asian Author
    (4) Midas Sanman
    (5) Arjuna Award

    Show Answer


    Solution:1
  15. What is the full form of the term LIBOR as used in financial/banking sectors ?
    (1) Local Indian Bank Offered Rate
    (2) London- India Bureau of Regulations
    (3) Liberal International Bank Official Ratio
    (4) London Inter Bank Offered Rate
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  16. In which one of the following States, Patratu Thermal Power Plant is proposed to be set up ?
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Bihar
    (3) Jharkhand
    (4) West Bengal
    (5) Kerala

    Show Answer


    Solution:3
  17. Technological Advancement in the recent times has given a new dimension to banks, mainly to which one of the following aspects ?
    (1) New Age Financial Derivatives
    (2) Service Delivery Mechanism
    (3) Any Banking .
    (4) Any type Banking
    (5) Multilevel Marketing

    Show Answer


    Solution:2
  18. Base Rate is the rate below which no Bank can allow their lending to anyone. Who sets up this ‘Base Rate’ for Banks ?
    1) Individual Banks’ Board
    (2) Ministry of Commerce
    (3) Ministry of Finance
    (4) RBI
    (5) Interest Rate Commission of India

    Show Answer


    Solution:4
  19. Who is Montek Singh Ahluwalia ?
    (1) Chairman, Planning Commission
    (2) Deputy Chairman, Planning Commission
    (3) Commerce Secretary, Government of India
    (4) Economic Advisor to Prime Minister
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx