GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 27-11-2011(North zone : 2nd Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

 

    1. KYC means
      (1) Know your Company
      (2) Know your Customer
      (3) Know your Currency
      (4) Know your Creditors
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution: 2
    2. India recently signed an agreement with which of the following countries to end a long pending Border Dispute?
      (1) Pakistan
      (2) China
      (3) Bhutan
      (4) Myanmar
      (5) Bangladesh

      Show Answer


      Solution:5
    3. The maximum amount of the total Revenue earned by the government of India comes from
      (1) Income Tax
      (2) Customs Duty
      (3) Excise Duty
      (4) Value Added Tax
      (5) Corporate Tax

      Show Answer


      Solution:3
    4. ‘Financial Inclusion’ is the latest powerful tool adopted by Reserve Bank of India, to fulfill the basic objective of
      (1) uplifting of population lying Below Poverty Line
      (2) Connecting even’ Indian to (.1 Country’s Banking System
      (3) Ensuring hank finance to all the landless agriculturists.
      (4) Overall financial growth backed by inflation control.
      (5) Inclusion of latest technology in Financial Sector of the Country.

      Show Answer


      Solution:2
    5. Which Bank is the Banker to the Central Government ?
      (1) Central Bank of India
      (2) Reserve Bank of India
      (3) Punjab National Batik
      (4) State Bank of India
      (5) All of these

      Show Answer


      Solution:2
    6. The higher rate of growth of economy certainly reduces the
      (1) Gender inequalities
      (2) Poverty
      (3) Population of a country
      (4) Flow of foreign direct investment
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    7. Which of the following is one of the States in India where unemployed youths are paid Unemployment Allowance ?
      (1) West Bengal
      (2) Madhya Pradesh
      (3) Uttar Pradesh
      (4) Maharashtra
      (5) Punjab

      Show Answer


      Solution:5
    8. RBIs policy stance to manage interest and liquidity are used for
      (1) Moderate inflation and maintain economic growth
      (2) Moderating competition among private and public sector banks
      (3) Eradicate un-employment in public sector.
      (4) Moderate currency supply in public hands
      (5) Moderate deposits in public sector banks

      Show Answer


      Solution:1
    9. The Prime Minister of India visited which of the following ‘Least Developed Countries’ in Indian sub-continent in May 2011 and agreed to provide US $ 2 billion, as financial aid to it ?
      (1) Afghanistan
      (2) Nepal
      (3) Pakistan
      (4) Myanmar
      (5) Sri Lanka

      Show Answer


      Solution:1
    10. Who among the following is a famous Cricket player of international repute ?
      (1) Novak Djokovic
      (2) Ricky Ponting
      (3) Bob Bryan
      (4) Andy Roddick
      (5) Andy Murray

      Show Answer


      Solution:2



    1. Who among the following is the Union Minister of Agriculture at present ?
      (1) Sri A. K.Antony
      (2) Dr. Farooq Abdullah
      (3) Sri Jaipal S. Reddy
      (4) Sri Sharad Pawar
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    2. Which of the following is the overall Literacy Rate of India (Census 2011) (Approximately) ?
      (1) 68%
      (2) 70%
      (3) 74%
      (4) 78%
      (5) 82%

      Show Answer


      Solution:3
    3. In India the interest rale on savings bank accounts in all nationalised commercial banks is fixed by
      (1) Union Ministry of Finance
      (2) Union Finance Commission
      (3) Indian Banks Association
      (4) Reserve Bank of India
      (5) All the banks decide together

      Show Answer


      Solution:5
    4. What is Repo Rate ?
      (1) It is a rate at which RBI sells government securities to banks
      (2) It is a rate at which RBl allows small loans in the mar ket
      (3) It is a rate at which banks borrow rupees from Reserve Bank of India.
      (4) It is a rate which is offered by Banks to their most valued customers or prime customers
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    5. Sri N. Rangaswamy who took over as the Chief Minister of Puducherry after elections in 2011 belongs to which of the following political parties ?
      (1) CPM
      (2) BJP
      (3) BSP
      (4) All India N. R. Congress
      (5) SSP

      Show Answer


      Solution:4
    6. NPA in banking terminology denotes
      (1) New Para-banking Assets
      (2) Net Profitable Assets
      (3) Net Performing Assets
      (4) Non- performing Assets
      (5) New Pension Act

      Show Answer


      Solution:4
    7. Space Agency of which of the following countries put GSAT- 12, a Communication Satellite in the orbit recently ?
      (1) USA
      (2) France
      (3) China
      (4) India
      (5) Japan

      Show Answer


      Solution:4
    8. When a customer draws a cheque on a bank
      (1) it is a mandate on that bank to pay.
      (2) it is a mandate on the Government of India to pay.
      (3) it is a mandate on the State Government to pay
      (4) it is a mandate on the RBI to pay
      (5) it is a mandate on the Finance Ministry to pay.

      Show Answer


      Solution:1
    9. A nationalised bank is also called by the following name
      (1) Private Sector Bank
      (2) Self Help Group
      (3) Cooperative Bank
      (4) Grameen Bank
      (5) Public Sector Bank

      Show Answer


      Solution:5



    1. ‘Nomination’ for a deposit ae count in the hank rneaw-;
      (1) Mandate given Icy Itclosc relative’s of the depositor. to settle the death claim in ease of death of the depositor.
      (2) Mandate decided by the bank to settle the death claim of its depositor
      (3) Mandate of the depositor in favour of one or more persons. to claim the amount on death of the depositor
      (4) Mandate of the depositor in favour of a close relative who can claim the amount on death of the depositor.
      (5) Court order instructing the banks to settle the death claim of its cleposimr.

      Show Answer


      Solution:4
    2. The top military bosses of which of the following nations recently resigned en mass to pave way for a Democratic Government in the nation?
      (1) Turkey
      (2) Myanmar
      (3) Pakistan
      (4) Afghanistan
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    3. In the following accounts operation by cheques is permitted
      (1) Savings bank accounts and fixed deposit accounts.
      (2) Current accounts and liNed deposit accounts.
      (3) Savings hank accounts and floating loan accounts.
      (4) Savings bank accounts and cash accounts.
      (5) Savings bank accounts and current accounts.

      Show Answer


      Solution:5
    4. India won the President’s Cup Volley Ball tournaments final 2011 by defeating
      (1) Turkey
      (2) Russia
      (3) Tunisia
      (4) Kazakhstan
      (5) tlkrain

      Show Answer


      Solution:3
    5. Which of the following awards is given for the excellence in field of Cinema ?
      ( ) Kalidas &unman
      (2) S.S. Bhatnagar Award
      (3) Golden Pen Award
      (4) Pulitzer Prize
      (5) Dada Saheb Plialke Award

      Show Answer


      Solution:5
    6. Dipika Kumari who won a Gold Medal in an I nternatioi ial C harn, pionship is associated with which of the following games ?
      (1) Tennis
      (2) Chess
      (3) Badminton
      (4) Archely
      (5) Swimming

      Show Answer


      Solution:4
    7. Banks cannot do the following business
      (1) accept demand and time deposits from public.
      (2) accept items for keeping in safe custody.
      (3) sell gold coins.
      (4) buy commodities for trading.
      (5) accept foreign currency for selling to money changers.

      Show Answer


      Solution:4
    8. Which of the following Awards has been given to ‘Cagan Narang’ in 2011 ?
      (1) Kirti Chakra
      (2) Rajiv Gandhi Khel Ratna
      (3) Bharat Ratna
      (4) Pujun Award
      (5) Sportsman of the year 2010

      Show Answer


      Solution:2
    9. ‘Bulls and Bears’ are terms used in
      (1) Bullion markets
      (2) Vegetable markets
      (3) Stock Exchange
      (4) Commodity Markets
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    10. Which of the following terms is used in the game of Football ?
      (1) LBW
      (2) Spin
      (3) Touch Down
      (4) Bully
      (5) Kidney Punch

      Show Answer


      Solution:3
    11. What does the letter ‘S denote in the term ‘SEZ’ as seen frequently in financial newspapers?
      (1) Small
      (2) Social
      (3) Secret
      (4) Secondary
      (5) Special

      Show Answer


      Solution:5



  1. Who has taken over as the new President of Singapore recently?
    (1) Tony Tan
    (2) Yoshihiko Noda
    (3) Laraine Diack
    (4) Recep Tayyip Erdogan
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  2. Real Time Gross Settlement or RIGS enables
    (1) Immediate transfer of money 1 rom customer of one bank to customer of another bank.
    (2) Immediate transfer of money from customer of one branch to customer of another branch within the same bank.
    (3) Immediate transfer of money from customer of one country to customer of another country.
    (4) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of RBI.
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  3. The Headquarters of the International Atomic Energy Agency is located in
    (1) Manila
    (2) Vienna
    (3) Paris
    (4) Washington DC
    (5) London

    Show Answer


    Solution:2
  4. Which of the following is a Private Bank in India ?
    (1) Union Bank of India
    (2) Syndicate Bank
    (3) IDBI Bank
    (4) UCO Bank
    (5) HDFC Bank

    Show Answer


    Solution:5
  5. What is the Currency of Iran ?
    (1) Dinar
    (2) Euro
    (3) Rial
    (4) Peso
    (5) Taka

    Show Answer


    Solution:3
  6. Travellers cheque is
    (1) a supplementary credit card.
    (2) a cheque issued by a hank or finance institution which functions as capital.
    (3) a certificate issued by a hank or finance institution in lieu of cash.
    (4) a cheque issued by a bank or finance institution which functions as a bond.
    (5) a prepaid instrument issued by a bank or finance institution which can be substitute of cash.

    Show Answer


    Solution:5
  7. Which of the following is a programme launched by the Government of India aimed at providing good ‘Health Services’ in rural areas ?
    (1) ASHA
    (2) Mid Day Meal
    (3) Kutir jyoti
    (4)  jeevan Arogya
    (5) Swabhiman

    Show Answer


    Solution:1
  8. Which of the following is NOT a member of Organisation of Petro leum Exporting countries (OPEC)
    (1) Iran
    (2) Kuwaiit
    (3) Libya
    (4) China
    (5) Indonesia

    Show Answer


    Solution:4
  9. Mortgage is a security created on
    (1) movable property for a loan given by a hank.
    (2) immovable property for a deposit received by a bank.
    (3) a confirmation of immovable property given by a oank.
    (4) movable property tor a it given by a bank.
    (5) immovable property lor a loan given by a hank.

    Show Answer


    Solution:5
  10. Which of the following books is written by Chelan Bhagat ?
    (1) A Himalayan Love Story
    (2) Revolution 2020
    (3) My Life
    (4) A Bend in the River
    (5) Many Worlds

    Show Answer


    Solution:2
  11. Which Cup/Trophy is associated with the game of Hockev ?
    (1) Dhyanchand Trophy
    (2) Davis Cup
    (3) Merdeka Cup
    (4) Wimbledon Trophy
    (5) Santosh Trophy

    Show Answer


    Solution:1
  12. Which of the following is an international Credit Rating Agency and was recently in news?
    (1) UNDP
    (2) Standard & Poor’s
    (3) UNCTAD
    (4) BNP Paribas
    (5) Abbey National

    Show Answer


    Solution:2
  13. What is the full form of the name ‘ILO’. an agency of the United Nations ?
    (1) International Labour organisation
    (2) International Legal organisation
    (3) Indian Labour Organisation
    (4) Indian Lawyer’s Organisation
    (5) Information & Legal Orgonisation

    Show Answer


    Solution:1
  14. For using safe deposit locker facilities, bank customers pay
    (1) commission on locker
    (2) interest on locker
    (3) rent on locker
    (4) exchange on locker
    (5) safe custody charges

    Show Answer


    Solution:3
  15. Who among the following is known as the ‘Father of Green Revolution’ in India ?
    (1) Dr. M. S. Swaminathan
    (2) Dr. Amratya Sen
    (3) Dr. Kurien Vergheese
    (4) Dr. Raja Ramanna
    (5) Dr. Homi Bhahha

    Show Answer


    Solution:1
  16. Which of the following is called a ‘Cash Crop’ ?
    (1) Wheat
    (2) Jowar
    (3) Paddy
    (4) Bajra
    (5) Sugarcane

    Show Answer


    Solution:5
  17. Nirupama Rao is appointed as India’s Ambassador to
    (1) Australia
    (2) UK
    (3) Russia
    (4) USA
    (5) China

    Show Answer


    Solution:4
  18. If a crossed cheque is presented for payment
    (1) Cash can he paid across the counter to the presenter.
    (2) Cash can be paid across the counter to the account holder only.
    (3) It can be paid only through a banker.
    (4) It cannot be paid at all.
    (5) It can be paid across the counter in another bank.

    Show Answer


    Solution:3
  19. Which of the following days is observed as Teacher’s Day in India ?
    (1) 5th October
    (2) 5th November
    (3) 5th September
    (4) 15th November
    (5) 15th September

    Show Answer


    Solution:3
  20. Which rivers flow between India and China ?
    (1) Ganga
    (2) Narmada
    (3) Brahmaputra
    (4) Chambal
    (5) Krishna

    Show Answer


    Solution:3

Leave A Reply

Your email address will not be published.