GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 11-12-2011(South zone : 1st Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. Which of the following organisation/agencies is specifically set up to boost overall rural development in India ?
      (1) RBI
      (2) SIDBI
      (3) NABARD
      (4) SEBI
      (5) EXIM

      Show Answer


      Solution:3
    2. Which of the following States has expressed its unhappiness over the agreement on sharing of Tees-la water between India and Bangladesh ? (Agreement was not signed because of the objection)
      (1) Jharkhand
      (2) Assam
      (3) Manipur
      (4) Bihar
      (5) West Bengal

      Show Answer


      Solution:5
    3. Banks in India are regulated under
      (1) Companies Act, 1956
      (2) Banking Regulation Act, 1949
      (3) Reserve Bank of India Act, 1934
      (4) Special powers conferred on the RBI
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    4. Which of the following countries is a major producer of Jute ?
      (1) Pakistan
      (2) Afghanistan
      (3) South Africa
      (4) Bangladesh
      (5) Sri Lanka

      Show Answer


      Solution:4
    5. Compilation of data on industrial production in India is done by which of the following agencies /organisations ?
      (1) National Testing Lab
      (2) Reserve Bank of India
      (3) Census Commission of India
      (4) Planning Commission of India
      (5) Central Statistics Office

      Show Answer


      Solution:5
    6. The President of India visited which of the following countries in July 2011 and held discussions with Mr. Lee Myung-hak, the President of the country ?
      (1) South Korea
      (2) Mongolia
      (3) China
      (4) North Korea
      (5) Thailand

      Show Answer


      Solution:1
    7. India is providing financial help to which of the following countries for building a large harbour there named as Kankasanthurai Harbour ?
      (1) Nepal
      (2) Myanmar
      (3) Bangladesh
      (4) Sri Lanka
      (5) Vietnam

      Show Answer


      Solution:4
    8. A Savings Bank Account opened with a commercial bank with zero balance or very minimal balance is known as
      (1) Savings Bank-Ordinary Account
      (2) Student Savings Bank Account
      (3) No Frill Account
      (4) Current Account
      (5) Call Deposit

      Show Answer


      Solution:3
    9. What does the letter -12′ denote in the abbreviation ‘BR Act’ which controls banking activities in the country ?
      (1) Reformation
      (2) Regulation
      (3) Reporting
      (4) Resolution
      (5) Ranking

      Show Answer


      Solution:2
    10. ‘Base Rate’ in banks is
      (1) Rate of interest payable on demand deposits
      (2) Rate of interest payable on fixed deposits
      (3) Rate of interest charged by RBI on long term borrowings of Public Sector Banks
      (4) Minimum lending rate decided by RBI which shall he adopted by all Public Sector Banks
      (5) The minimum interest rate fixed by individual banks, below which they cannot lend funds, except cases like Government sponsored scheme

      Show Answer


      Solution:4



    1. Banking Sector will fall under which of the following ?
      (1) Agricultural Sector
      (2) Service Sector
      (3) Manufacturing Sector
      (4) Industrial Sector
      (5) Small Scale Sector

      Show Answer


      Solution:2
    2. The Government of India has recently added the following currency for allowing Indian companies to raise debts through External Commercial Borrowings.
      (1) EURO
      (2) Dinar
      (3) Great Britain Pound
      (4) Chinese Yuan
      (5) Japanese Yen

      Show Answer


      Solution:4
    3. A Saving Bank Deposit Account is one where
      (1) The deposits are made only once in a year
      (2) Amounts are deposited told are withdrawn as per mita re meat of the customers
      (3) Periodical Fixed amount are deposited monthwise and withdrawal are allowed after a fixed period
      (4) The deposits are made once in every month
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    4. ASBA scheme is related to Purchase of
      (1) IPO
      (2) CP
      (3) CD
      (4) TCs
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:
    5. Who among the following is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha at present ‘?
      (1) Mrs. Pralibha Paid
      (2) Sri Mohammad Hamid AnSali
      (3) Dr. Manmohan Singh
      (4) Ms. Miera Kumar
      (5) Sri L. K. Advani

      Show Answer


      Solution:2
    6. Which of the following States at the instance of the Supreme- Court of India, has decided to conduct electronic auction of lion Ore stocks to be allotted to Iron and Steel producers ?
      (1) Gujarat
      (2) Bihar
      (3) Madhya Pradesh
      (4) Uttar Pradesh
      (5) Karnataka

      Show Answer


      Solution:5
    7. Mobile banking requires –
      (1) account with a bank with mobile phone linked to inter – bank mobile payment service
      (2) account with mobile post office
      (3) account with bank along with mobile phone linked to international mobile payment service
      (4) account with bank and mobile phone linked to interstate mobile payment service
      (5) account with brink along with mobile phone linked to inter district mobile payment ser vice

      Show Answer


      Solution:1
    8. Saina Nehwal is a famous player associated with the game of
      (1) Hockey
      (2) Badminton
      (3) Golf
      (4) Lawn Tennis
      (5) Table Tennis

      Show Answer


      Solution:2
    9. Who among the following is the Prime Minister of Japan at present ?
      (1) Mr. Yoshihiko Noda
      (2) Mr. Naoto Kan
      (3) Mr.Abe Shinzo
      (4) Mr. Yasuo Fukuda
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1



    1. Central Drug Research Institute is located in which of the following cities in India ?
      (1) Jamshedpur
      (2) New Delhi
      (3) Jaipur
      (4) Lucknow
      (5) Dhanbad

      Show Answer


      Solution:4
    2. Which of the following books is written by the Classic Russian author Maxim Gorky ?
      (1) As You Like It
      (2) Lolita
      (3) The Mother
      (4) War and Peace
      (5) Alice in Wonderland

      Show Answer


      Solution:3
    3. Summer Olympic of 2016 will be organised is a city in …………
      (1) China
      (2) India
      (3) Brazil
      (4) Russia
      (5) South Africa

      Show Answer


      Solution:3
    4. Which of the following terms is NOT used in the game of Hockey?
      (1) Bully
      (2) Follow-on
      (3) Penalty corner
      (4) Centre pass
      (5) Scoop

      Show Answer


      Solution:2
    5. In a bank the following are the usual types of deposit accounts
      (1) Savings accounts, electricity accounts and insurance premium accounts
      (2) Fixed deposits, Post office savings bank accounts and current deposit accounts
      (3) Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
      (4) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
      (5) Current bill accounts and term deposit accounts

      Show Answer


      Solution:3
    6. When a bank dishonours a cheque —
      (1) it is called settlement of the cheque
      (21 it is called withdrawing of the cheque
      (3) it is called nullifying of the cheque
      (4) it is called truncating of the cheque
      (5) it is called return of the cheque unpaid

      Show Answer


      Solution:5
    7. The latest merger of bank with State Bank of India is
      (1) State Bank of Hyderabad
      (2) State Bank of inclore
      (3) Slate Bank of Saurashtra
      (4) State Bank of Travancore
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    8. Mr. Salva Kiir Mayardit has taken over as the first President of
      (1) Republic of South Sudan
      (2) Vietnam
      (3) Myanmar
      (4) Libya
      (5) Iraq

      Show Answer


      Solution:1
    9. The most powerful tool used by the Reserve Bank of India to control inflation is
      (1) Raise interest rates
      (2) Reduce interest rates
      (3) Raise Currency Supply
      (4) Reduce Currency Supply
      (5) Raise interest rates and reduce currency supply

      Show Answer


      Solution:1
    10. ‘Sub Prime Lending which was the root cause for global meltdown in banks during 2008 means —
      (1) Bank finance for non-productive activities
      (2) Bank finance not properly disclosed in its Balance Sheet
      (3) Bank finance in violation to the directives of the Central Bank
      (4) Bank finance to fictitious entities
      (5) Bank finance who do not qualify for the best market interest rates

      Show Answer


      Solution:1



  1. Which of the following represents female literacy rate in India ? (As per provisional figures of Census 2011)
    (1) 60%
    (2) 62%
    (3) 65%
    (4) 70%
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  2.  Crossing of cheques makes them…………
    (1) Invalid document
    (2) Ineligible to endorse to a person other than the payee
    (3) Remain the same in all respect, it is only a practice
    (4) Eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account
    (5) Ineligible to get cash across the bank counter

    Show Answer


    Solution:2
  3. NEFT and RTGS in banking terminology speaks of
    (1) Various deposit products
    (2) Various loan products
    (3) Electronic Payment Products within a bank
    (4) Electronic Fund Transfer from bank to bank
    (5) Cheque Truncation Process

    Show Answer


    Solution:4
  4. The Head Quarters of the World Bank is located
    (1) London
    (2) Paris
    (3) New York
    (4) Tokyo
    (5) Washington D. C.

    Show Answer


    Solution:5
  5. Which of the following schemes is launched by the Government of India only for school children?
    (1) KutirJyoti
    (2) Kishor Jeevan
    (3) Aadhaar
    (4) SEWA
    (5) Mid Day Meal

    Show Answer


    Solution:5
  6. Which of the following days is observed as ‘World Ozone Day’?
    (1) 10th August
    (2) 16th October
    (3) 16th September
    (4) 10th December
    (5) 19th January

    Show Answer


    Solution:3
  7. Which of the following Awards is given by the Government of Madhya Pradesh for excellence in the field of classical music/ dance etc. ?
    (1) Saraswati Samman
    (2) Kalidas Samman
    (3) Vyas Samman
    (4) Shanti Swamp Bhatnagar Award
    (5) Sahitya Akademi Award

    Show Answer


    Solution:2
  8. The ownership of Public sector banks rests
    ( 1) Wholly with Government of india
    (2) Jointly with Government of India and State Bank of India
    (3) Wholly with shareholders from the public
    (4) Jointly with Government of India and Reserve Bank of India
    (5) Jointly with Government of India and shareholders from the public

    Show Answer


    Solution:5
  9. Which of the Cups/Trophies is associated with the game of Cricket ?
    (1) Arlan Shah Cup
    (2) Davis Cup
    (3) Nehru Gold Cup
    (4) Ranji Trophy
    (5) Wimbledon Trophy

    Show Answer


    Solution:2
  10. Which of the following is the cur rency of South Korea ?
    (1) Yen
    (2) Kyat
    (3) Won
    (4) Rupee
    (5) Ringit

    Show Answer


    Solution:3
  11. Who among the following is the Railway Minister of India ii present ‘?
    (1) Sri Sharad Pawar
    (2) Sri Virbhadra Singh
    (3) Smt, Ambika Soni
    (4) Sri Dinesh Trivedi
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:4
  12. Who among the following cur, famous Scientist and is know!, us the ‘Father of India’s Nuclear Programme’ ‘?
    (1) Dr. Horn’ J. Bhabha
    (2) Dr. Satyendra Nath Bose
    (3) Dr. Vikram Sarahhai
    (4) Dr. Satish Dhawan

    Show Answer


    Solution:1
  13. Which of the following Awards was given to Dr. M. S. Ahluwalia in 2011 by the Government of India ?
    (1) Padma Vibhushan
    (2) Padmashree
    (3) Bharat Ratna
    (4) Man of the Year
    (5) Man of the Decade

    Show Answer


    Solution:1
  14. Which of the follow , awards is given to Dr. Harisli Hande and Ms. Nileema Mishra recently ?
    ( I) Ramon Magsaysay
    (2) Booker Prize
    (3) Golden Pen Award
    (4) Mercy Ravi Award
    (5) Sangeet Natak Akadeini Award

    Show Answer


    Solution:1
  15. Which ol the following pacts/ agreements will allow Afghanistan to sell its goods in India without paying any tax ?
    (1) SAFTA
    (2) Free Market Agreement
    (3) Most Favoured Nation Pact
    (4) Agreement for Direct Foreign Investment
    (5) Agreement to help Least Developed Countries

    Show Answer


    Solution:1
  16. Non performing assets mean –
    (1) the assets have stopped giving losses to a hank
    (2) the assets have stopped giving capital to a bank
    (3) the assets have stopped giving income to a bank
    (4) the assets have stopped giving income and expenses to a bank
    (5) the assets have stopped giving expenses to a hank

    Show Answer


    Solution:3
  17. Which of the following banks in India has maximum number of branches and ATMs in India ?
    (1) IDBI Bank
    (2) Bank of India
    (3) Punjab National Bank
    (4) ICICI Bank
    (5) State Bank of India

    Show Answer


    Solution:5
  18. EFT means
    (1) Effective Funds Transfer
    (2) Efficient Funds Transfer
    (3) Easy Funds Transfer
    (4) Electronic Funds Transfer
    (5) Electric Funds Transfer

    Show Answer


    Solution:4
  19. UNESCO is an organisation working in the field of
    (1) Social Welfare
    (21 Protecting interest of prisoners of war
    (3) Framing international laws
    (4) International collaboration through education, culture and science
    (5) Protecting children’s right

    Show Answer


    Solution:4
  20. If a cheque is post dated
    (1) bank on whom it is drawn will not honour the cheque before the date of the cheque
    (2) bank on whom it is drawn has to honour the cheque before the date of the cheque
    (3) bank on whom it is drawn has the option to honour the cheque before the date of the cheque or not
    (4) hank on whom it is drawn has to refer to RBI to honour the cheque before the date of the cheque
    (5) bank on whom it is drawn has to refer to the court to honour the cheque before the date ol the cheque

    Show Answer


    Solution:1
  21. Which of the following countries is a Member of G-8 ?
    (1) Iran
    (2) Turkey
    (3) France
    (4) Brazil
    (5) China

    Show Answer


    Solution:3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx