GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 11-12-2011(Nourth zone : 1st Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

 

  1. Which of the following is not 0 Negotiable Instrument?
    (1) Cheque
    (2) Fixed Deposit Receipt.
    (3) Promissory Note
    (4) Bill of Exchange
    (5) All (1) to (4) above are negotiable instruments

    Show Answer

    Solution:5
  2. Which of the following Stock Exchanges in India has decided to launch “Carbon Index” so that investors can assess risk and opportunities associated with climate change?
    (1) Delhi Stock Exchange
    (2) National Stock Exchange
    (3) Bombay Stock Exchange
    (4) Kolkata Stock Exchange
    (5) Ahmedabad Stock Exchange

    Show Answer

    Solution:3
  3. Which of the following would be the ‘venue of the World Athletic Championship 2013 ?
    (1) New Delhi
    (2) Tokyo
    (3) London
    (4) Paris
    (5) Moscow

    Show Answer

    Solution:5
  4. Who among the following will represent India in 17th SAARC Summit held at Addu in Maldives in November 2011 ?
    (1) Smt. Sonia Gandhi
    (2) Dr. Manmohan Singh
    (3) Shri Pranab Mukherjee
    (4) Shri P Chidambaram
    (5) Shri Rahul Gandhi

    Show Answer

    Solution:2
  5. What is the maximum balance amount that is eligible for earning interest in a normal savings bank account?
    (1) 1 lacs
    (2) 2 lacs
    (3) 3 lacs
    (4) 5 lacs
    (5) No limit

    Show Answer

    Solution:5
  6. When a customer opens a Deposit account with the Bank, which one of the following is the status of the Bank?
    (1) Debtor
    (2) Creditor
    (3) Trustee
    (4) Beneficiary
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  7. Banking Ombudsman Scheme is applicable to the business of
    (1) All scheduled commercial hanks excluding RRBs
    (2) All scheduled commercial banks including RRBs
    (3) Only Public Sector Banks
    (4) All Banking Companies
    (5) All scheduled banks except private banks

    Show Answer

    Solution:1
  8. Which of the following functions are not being performed by the Reserve Bank of India?
    (1) Regulation of Banks in India
    (2) Regulation of Foreign Direct Investment in India
    (3) Foreign Currency Management in India
    (4) Control and Supervision of Money Supply
    (5) Currency Management in India

    Show Answer

    Solution:2
  9. A bank is called as ‘Scheduled Bank’ when
    (1) Its business has crossed 1000 crore mark
    (2) Its branch network is over 100
    (3) It is included in the second Schedule of the RBI Act
    (4) When it complies with all the three above
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  10. Australian Government recently decided to sell Uranium to India. Uranium is used mainly for
    (1) manufacturing of chemical fertilisers
    (2) manufacturing of Drugs/ Pharma products
    (3) nuclear power generation
    (4) making arsenals
    (5) making electronic chips

    Show Answer

    Solution:3
  11. Which of the following organizations/agencies has sought an emergency fund of ‘1000 erore from banks to tackle acute liquidity crisis, which is coming in the way to give loans to micro borrowers?
    (1) Regional Rural & Cooperative Banks
    (2) RBI
    (3) Micro Finance Institutions
    (4) NABARD
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  12. Upper limit prescribed for R’I’GS transaction is –
    (1) 1 lac
    (2)2 lacs
    (3) 5 lacs
    (4) 50 laes
    (5) No upper limit is prescribed

    Show Answer

    Solution:2
  13. Distribution of insurance products and insurance policies by banks as corporate agents is known as
    ( 1) General Insurance
    (2) Non-life insurance
    (3) Bancassurance
    (4) insurance banking
    (5) Deposit insurance

    Show Answer

    Solution:3
  14. What does the letter ‘L’ denote in term ‘LAF’ as referred every now and then In relation to monetary policy of the RBI ?
    (1) Liquidity
    (2) Liability
    (3) Leveraged
    (4) Longitudinal
    (5) Linear

    Show Answer

    Solution:1
  15. What is the full form of ‘FINO. a term we see frequently in financial newspapers ?
    (1) Financial Investment Network and Operations
    (2) Farmers’ Investment in National Organisation
    (3) Farmers Inclusion News and Operations
    (4) Financial Inclitsion Network and Operations
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  16. Who among the followings has been appointed as a director on board of Bank of America the first nonAmerican on the board of the one of the largest financial institutions in the world?
    (1) Azim Premji
    (2) Ratan Tata
    (3) Mukesh Ambani
    (4) K. V. Kamath
    (5) Chanda Kocher

    Show Answer

    Solution:3
  17. When the rate of inflation increases
    ( I) purchasing power 01 inunev increases
    (2) purchasing power 01 rnuncv decreases
    (3) value of money increases
    (4) purchasing power of money remains unaffected
    (5) amount of money In circulation decreases

    Show Answer

    Solution:2
  18. POSCO is in the process of establishing its plants in India. What does the letter ‘P’ denote in the name POSCO ?
    (1) Popular
    (2) Pallin
    (3) Pohang
    (4) Paradeep
    (5) Petersburg

    Show Answer

    Solution:3
  19. Who amongst the following has become the Chief Minister of a State in India third time consecutively ?
    (1) Tarun Gagoi
    (2) Nitish Kumar
    (3) J. Jayalalith a
    (4) Mamta Banerjee
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  20. Who amongst the following is the winner of Man Booker Prize 2011?
    ( I) Andrea Levy
    (2) Nicola Barker
    (3) Tom McCarthy
    (4) Linda Grant
    (5) Philip Roth

    Show Answer

    Solution:5
  21. Who among the following is one of the recipients of the Nobel Peace Prize-2011 ?
    (1) Ellen Johnson Sirleaf
    (2) Jules A. Hoffmann
    (3) Bruce A. Beutler
    (4) Adam G. Riess
    (5) Tomas Transtromer

    Show Answer

    Solution:1
  22. The Food Security Bill-2011 which is in the process of becoming an Act, divides the entire population of the country into two groups. Which of the following are these two groups?
    (I) Below poverty line and Above poverty line
    (2) General population and Excluded population
    (3) Included households and Excluded households
    (4) Covered under PDS and Not Covered under PDS
    (5) General households and priority households

    Show Answer

    Solution:5
  23. RBI has recently deregulated the rates of interest to be provided by various Banks to their depositors/ customers with effect from 25.10.2011 on their accounts.
    (1) Time Deposit
    (2) Saving hank
    (3) Loan
    (4) Fixed deposit
    (5) Current

    Show Answer

    Solution:2
  24. Which of the following is the main advantage of “ASBA- with the applicants for share allotment?
    (1) ASBA applicant has got secured allotment of shares
    (2) ASBA applicant has got certain preference in allotment of shares as compared to general applicants
    (3) ASBA applicant need not remit the fund for allotment of shares, he/she will do so after shares are allotted to him/ her
    (4) ASBA Applicants deposit/OD account is not debited. only the funds are blocked for the same and he/she continues to avail interest till the shares are allotted to him/her
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  25. Which of the following is NOT a function of the Reserve Bank of India ?
    (1) Fiscal Policy Functions
    (2) Exchange Control Functions
    (3) Issuance, Exchange and destruction of currency notes
    (4) Monetary Authority Functions
    (5) Supervisory and Control Functions

    Show Answer

    Solution:1
  26. With a view to facilitate payment of balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced for hank accounts in our country —
    (1) Will
    (2) Registration
    (3) Nomination
    (4) Indemnity
    (5) Guarantee

    Show Answer

    Solution:3
  27. The ministry of Finance recently released a comprehensive paper on Govt. debt. Which of the following is/ are true about the same ?
    (A) The paper presents the road map for general debt to be raised by the Govt. of India during the period of 20112015 which is the period of the awards of the 13th Finance commission
    (B) As per the estimates, the target debt in the terminal year 2014- 15 will be low, than whatever recommended by the 13th Finance Commission.
    (C) The paper has recommended that the Govt. should try to generate resources in such a way that it does not have to depend much on debt. The total debt should not be more
    than —3 rd of the total requirements.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (A) & (B)
    (4) Only (B) & (C)
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  28. ‘Gorichaland Council’ which was recently in news is a body set up for administration of which of the following Districts?
    (1) Siliguri
    (2) Bagdogra
    (3) Malda
    (4) Darjeeling
    (5) Gangtok

    Show Answer

    Solution:1
  29. Banks in our country normally publicise that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of –
    (1) Minors
    (2) Married women
    (3) Senior citizens
    (4) Govt. employees
    (5) Rural residents

    Show Answer

    Solution:3
  30. ‘FBTR is a term/abbreviated name related to the area of
    (1) Nuclear power
    (2) Agriculture
    (3) Economy
    (4) Medical Science
    (5) Sports

    Show Answer

    Solution:1
  31. On which one of the following issues IMF has supported monetary policy of India?
    (1) Introduction of GST
    (2) Stimulus for agriculture sector
    (3) Concessions for foreign investment
    (4) Tightening of monetary policy
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  32. In the term STRIPS, the first letter ‘S’ denotes
    (1) Single
    (2) Small
    (3) Special
    (4) Savings
    (5) Separate

    Show Answer

    Solution:5
  33. When the loan is grunted for purchase of white goods it is called
    (1) Consumption loan
    (2) White goods loan
    (3) Consumer durable loan
    (4) Business loan
    (5) Proprietary loan

    Show Answer

    Solution:1
  34. Structure of Basel 11 is based on how many pillars?
    (1) Two
    (2) Ten
    (3) Four
    (4) Five
    (5) Three

    Show Answer

    Solution:5
  35. Expand the term FRBM
    ( I) Financial Responsibility and Business Management
    (2) Fiscal Responsibility and Business Management
    (3) Financial Responsibility and Budget Management
    (4) Fiscal Responsibility and Budget Management
    (5) Formal Responsibility and Business Management

    Show Answer

    Solution:3
  36. The World Economic Outlook, report of IMF indicates that one of the below mentioned nation is expected to achieve highest per cent GDP growth rate in 2011. Which one of the following is that country ?
    (1) Brazil
    (2) Russia
    (3) India
    (4) China
    (5) South Africa

    Show Answer

    Solution:4
  37. Which of the following organization/agencies has established a fund known as Investor Protection Fund ?
    (1) RBI
    (2) SIDBI
    (3) Bombay Stock Exchange
    (4) Ministry of Finance
    (5) Ministry of Commerce & Industry

    Show Answer

    Solution:3
  38. As per the recent press reports, use of credit cards in India has gone down. What is/are the main reason/s for the same?
    (A) High interest rate charged by the card companies.
    (B) Rise in fraudulent activities related to use of credit cards.
    (C) Govt. policies which do not allow the launch of new credit cards by the banks.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) All (A). (B) and (C)
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  39. Which of the following terms is used in the held of [Linking?
    (1) MRI
    (2) Refraction
    (3) Depository Receipt
    (4) Neutralization
    (5) Atomic Number

    Show Answer

    Solution:3
  40. Reverse Repo is a tool used by RBI to …….
    (1) Inject liquidity
    (2) Absorb liquidity
    (3) Increase the liquidity with banking system

    Show Answer

    Solution:2
  41. Who amongst the following has asked banks to adopt ‘six step’ approach to prevent diversion of funds by the companies ‘?
    (1) Company Registrar
    (2) SEBI
    (3) RBI
    (4) AMFI
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:3
  42. Which one of the following countries has been invited to join BRIC ?
    (1) Indonesia
    (2) Bangladesh
    (3) South Africa
    (4) China
    (5) Argentina

    Show Answer

    Solution:3
  43. Who is Nicolas Sarkozy ?
    (1) French Prime Minister
    (2) French President
    (3) Russian Prime Minister
    (4) Russian President
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  44. Through which one of the following sources domestic funds are raised by Companies ?
    (A) IPO only.
    (B) FPO only.
    (C) Commercial papers. ( 1) Only (C)
    (2) All (A), (B) & (C)
    (3) Only (A) & (C)
    (4) Only (A)
    (5) Only (A) & (B)

    Show Answer

    Solution:2
  45. Which one of the following was the reason owing to which Government wants Reserve Bank of India to tighten prudential norms for NBFCs ?
    (1) To reduce liquidity in the market
    (2) II is as per Basel II requirements
    (3) II is aS per Bank for International Settlement (BIS) directives
    (4) It is to protect NBFCs from any impact of possible economic slowdown
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  46. Expand the term ALM used in Banking/Finance sector ?
    (1) Asset Liability Mismatch
    (2) Asset Liability Maturity
    (3) Asset Liability Management
    (4) Asset Liability Manpower
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  47. What are teaser loan rates charged by banks ?
    (1) Fixed rate of interest charged by banks
    (2) Floating rate of interest charged by banks
    (3) Rate of interest in the initial period is less and goes up subsequently
    (4) Rate of interest in the initial period is more and it goes down subsequently
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  48. On which one of the following subjects Pranab Sen Committee has submitted its recommends tions to the Government of India?
    (1) MGNREGA
    (2) Food Security
    (3) Inflation
    (4) Food processing industries
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  49. Expand the term CCEA as used in administrative circles.
    (1) Cabinet Committee on External Affairs
    (2) Cabinet Committee on Economic Affairs
    (3) Cabinet Council on External Affairs
    (4) Cabinet Council on Economic Affairs
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  50. With which one of the following games. Baichung Bhutia is assn elated ?
    (1) Hockey
    (2) Golf
    (3) Kabaddi
    (4) Football
    (5) Tennis

    Show Answer

    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!