GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 11-12-2011(East zone : 2nd Sitting) - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

 

  1. Assembly Elections will take place in which one of the following States in January 2012 ?
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Maharashtra
    (3) Kerala
    (4) Punjab
    (5) Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution:4
  2. Which one of the following is not a salient feature of Debit Card?
    (1) No bad debts to banks and no suits for recovery
    (2) No interest earning for banks
    (3) Works like a normal withdrawal
    (4) Can be used at ATM and POS
    (5) 45 days credit is given to the card holder

    Show Answer

    Solution:5
  3. Banks issue a letter to beneficiary on behalf of its constituents like guarantee for making payment on their behalf on fulfillment of its terms and conditions. What is this arrangement known in banking context?
    (1) Line of Credit
    (2) Loan to Client
    (3) Loan on Credit
    (4) Loan against Credit
    (5) Letter of Credit

    Show Answer

    Solution:5
  4. As per rinanclal Inclusion drive one attic following Banks Introduced Tiny Cards with Blotnet, ric identification. Which of the lollowing is that Bank?
    (1) Central Bank of India
    (2) Oriental Bank of Commerce
    (3) Indian Bank
    (4) State Bank of India
    (5) Bank of Maharashtra

    Show Answer

    Solution:4
  5. World leaders are to assemble in Rio de Janeiro in June 2012 for the United Nations Conference on Sustainable Development (Rio + 20). All nations are going to make SUITle commitment towards the goal of the conference. As per the agenda circulated, what commitment do world leaders want from India in the Conference ?
    (1) India should agree to double its energy efficiency under a global understanding
    (2) India should suspend its nuclear pact with USA or atleast should reduce it to 50% level of agreed capacity
    (3) Nuclear power plants are highly risky as seen in Japan recently. Hence no new plant should be made
    (4) India has a vast resource of coal. It must share its coal resources with other countries to enable them to produce thermal power which they are not doing so far due to lack of coal mines there
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  6. Who among the following is the recipient of the Padma Vibhushan given in 2011 ?
    (1) A Nageswara Rao
    (2) Dwijen Mukherjee
    (3) Shyam Sharon
    (4) Rajshree Birla
    (5) Gunapati V Krishna Reddy

    Show Answer

    Solution:1
  7. Under the liberalised scheme of interest subsidy, Government of India provides interest subsidy on housing loan at the rate of
    (1) 0.50%
    (2) 1.00°/u
    (3) 2.00%
    (4) 2.00% + 1.00% for prompt repayment
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  8. When a Bank provides a loan for purchase of white goods, it Is categorised as
    ( l) Consumption loan
    (2) White Goods loan
    (3) Consumer Durable loan
    (4) Working Capital
    (5) Bridge Loan

    Show Answer

    Solution:3
  9. With reference to a cheque which of the following is the 'drawee bank' ?
    (1) The hank that collects the cheque
    (2) The payee's bank
    (3) The endorsee's bank
    (4) The endorser's bank
    (5) The hank upon which the cheque is drawn

    Show Answer

    Solution:5
  10. Which of the following statements about contribution (approximately) of agriculture sec for in GDP is correct?
    (1) Agriculture contributes 50% of total GDP
    (2) Agriculture does not contribute significantly to India's GDP as the share is less than 1 %
    (3) India's GDP does not take agricultural sector into account
    (4) Agricultural Sector is the part of Service Sector. I-fence it is not considered as an independent sector
    (5) Agricultural Sector contributes 19% in India's GDP

    Show Answer

    Solution:5
  11. Which of the following is correct statement ?
    (1) Normally no interest is paid on current deposit accounts.
    (2) Interest is paid on clirrcia accounts at the same rate as term deposit accounts.
    (3) The rate of interest on current account and savings ac count are the same.
    (4) No interest is paid on any deposit by the bank.
    (5) Savings deposits are the same as current deposits.

    Show Answer

    Solution:1
  12. The Lokayukta of which of the following States had submitted a report on illegal mining of iron are in the State '?
    (1) Andhra Pradesh
    (2) Tamil Nadu
    (3) Karnataka
    (4) Orissa
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  13. The usual deposit at:Counts of banks are —
    (1) Current accounts. electricity accounts and insurance pre mium accounts
    (2) Current accounts, Post oliku savings bank accounts and term deposit accounts
    (3) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
    (4) Current accounts. savings hank accounts and term de posit accounts
    (5) Current bill accounts and term deposit accounts

    Show Answer

    Solution:4
  14. Fixed deposits and recurring deposits are --
    ( 1) repayable alter an agreed period.
    (2) repayable on demand.
    (3) not repayable.
    (4) repayable after death of tie positors.
    (5) repayable on demand or after an agreed period as per hank's choice.

    Show Answer

    Solution:5
  15. The countries these clays are most worried about the currency war. They are arguing about whose actions harmed the world economy the most. What are the views of the rich countries, particularly USA, in this regard ?
    (A) They feel that it was China who was unwilling to allow the Yuan to rise.
    (B) They feel that it was India who had snatched jobs in most of the Eurpean countries and USA. This made the situation more grim.
    (C) Some countries feel that it was Japan who allowed swapping of its currency with other nations and created a grim situation in world market.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) All (A), (B) & (C)
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  16. Which of the following is NOT a Millennium Goal set by the UNO?
    (1) Eradicate extreme poverty and hunger
    (2) Reduce child mortality
    (3) Ensure environmental sus-Lain ability
    (4) Combat terrorism and bring people in main stream of society
    (5) Achieve universal primary education

    Show Answer

    Solution:4
  17. Financial inclusion means provision of -
    (1) financial services namely, payments, remittances, savings, loans and insurance at alibrdable cost to persons not yet given the same.
    (2) ration at affordable cost to persons not yet given the same.
    (3) house at affordable cost to persons not yet given the same.
    (4) food at affordable cost to persons not yet given the same.
    (5) education at affordable cost to persons not yet given the same.

    Show Answer

    Solution:1
  18. Which of the following Statements containing results of India's recent Census is NOT correct ?
    (I.) Kerala has about 94% literacy. the highest in India.
    (2) The Sex Ratio in India is 940
    (3) Male literacy is lower than female literacy in seven most developed states
    (4) Uttar Pradesh is the most populous State in India
    (5) The population of India has increased by 181 million during the decade 2001-2011

    Show Answer

    Solution:3
  19. Which of the following is known as cross selling by Banks ?
    (A) Sale of a debit card to a credit card holder
    (B) Sale of Insurance policy to a depositor
    (C) Issuance of Cash against Cheque presented by a third party
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) Both (A) and (C)
    (5) All (A), (B) and (C)

    Show Answer

    Solution:5
  20. Angela Merkel was recently in India to receive Jawaharlal Nehru Award for International Understanding for the year 2009. What has been her contribution in the international politics which made her the 'Best Choice' for the award ?
    (A) She played a major role in restarting negotiations between Russia and USA on 'STAR'.
    (B) She initiated 'Health Care Reforms' in Germany and solved problems related to 'future energy development.'
    (C) She played a crucial role in negotiation of the 'Treaty of Lisbon' and Berlin declaration.
    (1) Only (B) and (C)
    (2) Only (A) and (B)
    (3) Only (C)
    (4) Only (A) and (C)
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  21. Who amongst the following is NOT a famous Economist?
    (1) Amartya Sen
    (2) Octavio Paz
    (3) Muhammad Yunus
    (4) Peter A Diamond
    (5) Dale I Mortensen

    Show Answer

    Solution:2
  22. Rabi season is considered between
    (1) December to May
    (2) October to March
    (3) May to October
    (4) April to September
    (5) January to June

    Show Answer

    Solution:2
  23. Which of the followine, is not a measure to control inflation adopted by the Government or RBI?
    (1) Monetary Policy
    (2) Fiscal Policy
    (3) Public Distribution System
    (4) Price Control
    (5) Financial Inclusion

    Show Answer

    Solution:1
  24. Which one of the following is not a negotiable Instrument?
    (1) Cheque
    (2) Pay order
    (3) Bill of Exchange
    (4) Ware house receipt
    (5) All are Negotiable Instruments

    Show Answer

    Solution:4
  25. The main function of the I. M. F. is to
    (1) Help to solve balance of pay ments problems of inetifht countries
    (2) Arrange international deposits from banks.
    (3) Act as private sector lending arm of the World Bank
    (4) Finance investment loans to developing countries
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  26. During the recent global slowdown, almost all major countries were in recession. But some countries like and
    were not going through recession. Which among the following fit in the blanks?
    (1) England and America
    (2) India and China
    (3) Japan and China
    (4) Germany and France
    (5) Ireland and Greece

    Show Answer

    Solution:2
  27. The census in India is done after a gap of every
    (1) 5 years
    (2) 10 years
    (3) 12 years
    (4) 15 years
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  28. Which of the following is NOT a Public Sector Unit ?
    (1) HPCL
    (2) Yes Bank
    (3) HAL
    (4) SAIL
    (5) IDBI Bank

    Show Answer

    Solution:2
  29. As per recent notification issued by RBI, circulation of which of the following coins ceased w.e.f. 29th June 2011 ?
    (1) 1 coins
    (2) 50 paise coins
    (3) 25 paise coins
    (4) Both (2) and (3) above
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  30. . Which among the following body promoted Securities Trading -Corporation of India Limited (STCI) Jointly with the Public Sector Banks?
    (1) Securities Exchange Board of India
    (2) ICIC1 Ltd
    (3) IDBI Ltd
    (4) Reserve Bank of India
    (5) IRDA

    Show Answer

    Solution:4
  31. Which among the following is the Biggest Borrower in India?
    (1) Indian Government
    (2) Reserve Bank of India
    (3) Indian Railways
    (4) State Governments
    (5) Public sector Undertakings

    Show Answer

    Solution:1
  32. Which among the following would result in the fall in asset prices?
    (1) Low Liquidity in the Economy
    (2) High Liquidity in the Economy
    (3) RBI increasing the Reverse Repo Rates
    (4) RBI allows more banks to play
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  33. As per Union Budget 2011-12, the fiscal deficit as % of GDP has been projected at for 2011-12.
    (1) 5%
    (2) 5.5%
    (3) 4.6%
    (4) 4%
    (5) 4.2%

    Show Answer

    Solution:3
  34. Additional deduction from income is proposed to be continued for investment in _as per the provisions of Union Budget 2011-12.
    (1) Bank deposits of 3 years
    (2) Long term Infrastructure bonds
    (3) Tax free Bonds
    (4) New Public Issues
    (5) There is no such provision

    Show Answer

    Solution:2
  35. Who amongst the following was never Finance Minister of India?
    (1) Dr. Manmohan Singh
    (2) Sri. P. Chidambaram
    (3) Sri. Yashwant Sinha
    (4) Sri. Kamal Nath
    (5) Sri. Pranab Mukherjee

    Show Answer

    Solution:4
  36. With which one of the following sports, Narain Karthikeyen is connected ?
    (1) F - 1
    (2) Tennis
    (3) Badminton
    (4) Table Tennis
    (5) Snooker

    Show Answer

    Solution:1
  37. In which one of the following States, Sabari mala temple is located ?
    (1) Tamil Nadu
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Kerala
    (4) Karnataka
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  38. Which one of the following will set up core banking infrastructure for rural banks ?
    (1) RBI
    (2) NABARD
    (3) SIDBI
    (4) IBA
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  39. Who is Robert Zoelick ?
    (1) IMF Chief
    (2) World Bank President
    (3) ADB President
    (4) Chief UNIDO
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  40. Justice K. G Balakrishnan is holding the post of
    (1) Chief Justice of India
    (2) Chairman, National Human Rights Commission
    (3) Cabinet Secretary, Government of India
    (4) Revenue Secretary, Government of India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  41. Mehbooba Mufti belongs to which one of the following political parties ?
    (1) National Conference
    (2) PDP
    (3) NCP
    (4) J anta Dal
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  42. Trade Ministers of Key WTO member countries including India held a meeting at Davos in Switzerland on January 29.201 1. Which one of the following was the purpose of this meeting ?
    (1) Negotiations for free trade
    (2) Negotiations to abolish Restrictive Trade Practices
    (3) Issues relating to agricultural subsidies
    (4) Negotiations for a global trade deal
    (5) To include Pakistan and Iraq as members

    Show Answer

    Solution:3
  43. Which one of the following advises has/have been given by leading Economists to Finance Minister during their prebudget meeting with him ?
    (A) To take measures to boost farm productivity only.
    (B) To improve supply of agricultural products only.
    (C) To reduce the fiscal deficit only.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Only (C)
    (4) All (A), (B) & (C)
    (5) Only (A) & (B)

    Show Answer

    Solution:4
  44. As per recent newspaper reports. which one of the following countries has signed highest n umbi.r of deals to get global project Iinance ?
    (1) Australia
    (2) USA
    (3) Saudi Arabi
    (4) Spain
    (5) India

    Show Answer

    Solution:5
  45. Which of the following terms is used in Banking Field ?
    (1) Interest Rate Swap
    (2) Input Devices -
    (3) Sedimentary
    (4) Zero Hour
    (5) Privilege Motion

    Show Answer

    Solution:1
  46. Who amongst the following is the Prime Minister of Australia at present ?
    (1) Julia Gillard
    (2) Kevin Rudd
    (3) Dilma Rousseff
    (4) Sebastian Vettel
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  47. Expand the term FSDC which is used in financial sectors ?
    (1) Financial Security and Development Council
    (2) Financial Stability and Development Council
    (3) Fiscal Security and Development Council
    (4) Fiscal Stability and Development Council
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  48. According to US Department of Agriculture, which one of the following countries in the world is the largest producer of daily products ?
    (1) Australia
    (2) USA
    (3) China
    (4) Norway
    (5) India

    Show Answer

    Solution:5
  49. With which one of the following games is 'Tiger Woods' associated ?
    (1) Golf
    (2) Swimming
    (3) Tennis
    (4) Table Tennis
    (5) Badminton

    Show Answer

    Solution:1
  50. Which one of the following is largest producer of power in India '?
    (1) Reliance Power
    (2) 'rata Power
    (3) National Hydro Power
    (4) Adani Power
    (5) NTPC

    Show Answer

    Solution:5


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment