GENERAL AWARENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 11-12-2011(East zone : 1st Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. India has agreed to provide financial help to which of the following countries so that it can also implement its 10th Five Year’s Plan (2008 – 13) successfully ‘?
      (1) Afghanistan
      (2) Myanmar
      (3) Pakistan
      (4) Nepal
      (5) Bhutan

      Show Answer


      Solution:5
    2. Which of the following States is a major producer of Sugar in India?
      (1) Goa
      (2) Punjab
      (3) Jammu & Kashmir
      (4) Himachal Pradesh
      (5) Maharashtra

      Show Answer


      Solution:5
    3. A hank branch receives a counterfeit note of 4100/- from the customer, which customer wants it back. Which of the following action should he taken by the Bank?
      (1) Will return to customer
      (2) Will impound and not return
      (3) Will ask for exchange of note
      (4) Will replace with genuine note
      (5) Will check all the notes in possession with the customer which are not being deposited also

      Show Answer


      Solution:2
    4. Which of the following is not a mode of foreign capital inflow in India ?
      (1) FDI
      (2) NRI deposits
      (3) FII
      (4) No frills accounts
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    5. Exporters and importers in India are required to know `FEMA’ rules. What does the letter ‘M’ denote in the term FEMA’ ?
      (1) Money
      (2) Material
      (3) Mega
      (4) Management
      (5) Micro

      Show Answer


      Solution:4
    6. China has asked India to suspend operations of ONGC Videsh in South China sea. ONGC Videsh is an organization engaged in –
      (1) Oil exploration
      (2) Fishing and Pearl Culture
      (3) Research in Oceanography
      (4) Development of Ports and Shipyards
      (5) Providing technology for converting sea water into potable water

      Show Answer


      Solution:1
    7. In India, which of the following have the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities ?
      (1) Commercial Banks
      (2) Cooperative Banks
      (3) Private sector Banks
      (4) Microfinance Institutions
      (5) Regional Rural Banks

      Show Answer


      Solution:1
    8. Prime Minister of India visited which of the following places in September 2011 to address the General Assembly of the United Nation Organization ?
      (1) New York
      (2) Washington DC
      (3) Rome
      (4) Vienna
      (5) Paris

      Show Answer


      Solution:1
    9. Which of the following banks was not nationalized in 1969?
      (1) Punjab National Bank
      (2) Bank of India
      (3) State Bank of India
      (4) Bank of Baroda
      (5) Bank of Maharastra

      Show Answer


      Solution:3
    10. Bad debts mean which of the following ?
      (1) Amounts owed to a company that are going to be paid within a month
      (2) Amounts owed to a company that are not going to he paid
      (3) Amounts owed to a company that arc going to be paid within 1 year
      (4) Amounts owed to a company that are not going to he paid within 3 years
      (5) Amounts owed to a company that are going to he paid within 6 months

      Show Answer


      Solution:2



    1. Pakistan has raised objection over the construction of Kishanganga Hydro Power project being developed in –
      (1) Rajasthan
      (2) Jammu & Kashmir
      (3) Gujarat
      (4) Punjab
      (5) Himachal Pradesh

      Show Answer


      Solution:2
    2. Who among the following is the Leader of the Opposilion in the present Rajya Sabha ?
      (1) Sri SharadJoshi
      (2) Sri Ravi Shankar Prasad
      (3) Sri Arun Jaitley
      (4) Sri A. K.Antony
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    3. Which of the following is NOT a bank or finance company ‘?
      (1) ABN Amro
      (2) HSBC
      (3) Lufthansa
      (4) BNP Paribas
      (5) Barclays

      Show Answer


      Solution:3
    4. What is the maximum pemiissi. ble limil for investment in PPF account in a financial year?
      (1) 1 lakh
      (2) 70,000
      (3) 50,000
      (4) 60,000
      (5) There is no limit

      Show Answer


      Solution:1
    5. In our country, a cheque remains valid for payment for from the date of issue.
      (1) 3 months
      (2) 6 months
      (3) 9 months
      (4) 12 month
      (5) 18 months

      Show Answer


      Solution:2
    6. The Govt. of India. has acquired RBI’s stake in one of the major hanks of India. Which of the following is the bank ?
      (1) AXIS Bank
      (2) IDS! Bank
      (3) ICICI Bank
      (4) State Bank of India
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    7. Lasith Malinga is a famous player associated with the game of —
      (1) Hockey
      (2) Badminton
      (3) Lawn Tennis
      (4) Cricket
      (5) Football

      Show Answer


      Solution:4
    8. Credit Cards are known as —
      (1) Hard money
      (2) Easy money
      (3) Soft money
      (4) Plastic money
      (5) Real money

      Show Answer


      Solution:4
    9. Who among the following is the President of Nepal at present and was in news recently ?
      (1) Sri Ram Baran Yadav
      (2) Sri Baburam Bhattarat
      (3) Sri Gyanendra Shah
      (4) Sri Madhav Kumar Nepal
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    10. Which of the following Is one of the sites from where Rockets are launched by ISRO, the Space Agency of India ?
      (1) Sriharikota
      (2) Tarapore
      (3) Guwahati
      (4) Trombay
      (5) Jaitapur

      Show Answer


      Solution:1



    1. Sri Burhanuddin Rabbani who died recently was the former President of –
      (1) Pakistan
      (2) Afghanistan
      (3) Iraq
      (4) Iran
      (5) Bangladesh

      Show Answer


      Solution:2
    2. Which of the following books is written by Salman Rushdie ?
      ( I) The Golden Gate
      (2) The God of Small Things
      (3) The Immortals
      (4) Satanic Verses
      (5) Two Lives

      Show Answer


      Solution:4
    3. Sex Ratio (number of females per 1000 males) as per recent data released by the census commission of India is –
      (1) 930
      (2) 980
      (3) 976
      (4) 941.
      (5) 990

      Show Answer


      Solution:4
    4. On domestic term deposits, banks in our country generally offer additional rate of interest on term deposits from —
      (1) Minors
      (2) Married women
      (3) Govt. employees
      (4) Rural residents
      (5) Senior citizens

      Show Answer


      Solution:5
    5. Which of the following instruments cannot be transferred from one person to another by Endorsement ?
      1) Fixed Deposit Receipt
      (2) Cheque
      (3) Bill of Exchange
      (4) Promissory Note
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    6. ‘Crossing’ applies to which of the following Instruments ?
      (1) Cheques
      (2) Bills
      (3) Promissory Notes
      (4) Hundies
      (5) Fixed Deposit receipts

      Show Answer


      Solution:1
    7. Which of the following terms is NOT associated with the game of Football ?
      (1) Dead Ban
      (2) Back pass
      (3) Corner Kick
      (4) Maiden over
      (5) Goal Line

      Show Answer


      Solution:4
    8. Which of the following is a Development Bank ?
      (1) HDFC Bank
      (2) National Housing Bank
      (3) Central Bank of India
      (4) Saraswat Co. Op. Bank
      (5) HSBC Bank

      Show Answer


      Solution:2
    9. The second Africa India Forum Summit 2011 was organized in May 2011 in —
      (1) Sun City
      (2) New Delhi
      (3) Addis Ababa
      (4) Nairobi
      (5) Pretoria

      Show Answer


      Solution:3
    10. Which of the following assets can be mortgaged ?
      (1) Stock
      (2) Book Debts
      (3) National Savings Certificates
      (4) Shares
      (5) Land and Building

      Show Answer


      Solution:5
    11. Preshipment packing credit advances are generally given by banks to –
      (1) Farmers
      (2) Retail Traders
      (3) Professionals
      (4) Exporters
      (5) Transport Operators

      Show Answer


      Solution:4



  1. Among the banks in our country, which of the following is not a foreign bank ?
    (1) HSBC
    (2) Standard Chartered Bank
    (3) BNP Paribas
    (4) Citi Bank NA
    (5) Ing Vysya Bank

    Show Answer


    Solution:5
  2. India has an extensive Nuclear Energy Pact with which of the following countries which will enable it to build many nuclear power stations in the country ?
    (1) Russia
    (2) USA
    (3) Japan
    (4) Germany
    (5) China

    Show Answer


    Solution:2
  3. Which of the following is the unit of electric current ‘?
    (I) Kelvin
    (2) Mole
    (3) Candela
    (4) Erg
    (5) Ampere

    Show Answer


    Solution:5
  4. Which of the following countries is a member of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) ?
    (1) Azerbaijan
    (2) Nepal
    (3) Qatar
    (4) Oman
    (5) Vietnam

    Show Answer


    Solution:2
  5. Which of the following is the Currency of Iran ?
    (1) Dinar
    (2) Rial
    (3) Lad
    (4) Ruliyaa
    (5) arham

    Show Answer


    Solution:2
  6. Which of the following is a foreign bank having offices/branches in India ?
    (1) Yes Bank
    (2) HDFC Bank
    (3) IDBI Bank
    (4) Karnataka Bank
    (5) Standard Chartered Bank

    Show Answer


    Solution:2
  7. The Head Quarters of the International Court of Justice is located in
    ( 1) Vienna
    (2) Londun
    (3) Tokyo
    (4) Paris
    (5) Hague

    Show Answer


    Solution:5
  8. What are teaser loans ?
    (1) Fixed Rate of Interest charged by Banks
    (2) Floating rate of interest charged by banks
    (3) Rate 01 interest in the initial period is very less and increases steeply in later years
    (4) Rate of interest in the later years goes down substantially
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:3
  9. Which of the following Awards is given for excellence in the field of Cinema ?
    (1) Kalidas Samman
    (2) Dada Saheb Phalkc Award
    (3) Saraswmui Sarn man
    (4) Ashok Chakra
    (5) Kirti Chakra

    Show Answer


    Solution:2
  10. BCCI is an organization working in the field of—
    (1) Sports
    (2) Science & Technology
    (3) Space Research
    (4) Social Welfare
    (5) World Peace

    Show Answer


    Solution:1
  11. Which of the following is NOT a Public Sector Undertaking ?
    (1) Eastern Coal Fields Ltd.
    (2) Cotton Corporation of India Ltd.
    (3) Bharat Bhari Uilvog Ltd.
    (4) ACC Ltd.
    (5) Goa Shipyard Ltd.

    Show Answer


    Solution:4
  12. Who among the following is NOT a Minister In Union Cabinet ?
    (1) Sri Kamal Nath
    (2) Sri Sharad pawar
    (3) Sri S. M. Krishna
    (4) Smt. Ambika Soni
    (5) Ms. Mamta Banerjee

    Show Answer


    Solution:5
  13. Amitabh Bachchan was given Best Actor Award in 57th National Film Award for 2010 for his acting in the film –
    (1) Baabul
    (2) Cheeni Kum
    (3) Paa
    (4) Buddha Hoga Tera Baap
    (5) Bhoothnath

    Show Answer


    Solution:3
  14. Which of the following is NOT the name of the sensitive index of any global stock exchange ?
    (1) Nasdaq
    (2) Nikkei
    (3) Kospi
    (4) Dow Jones
    (5) SEBI

    Show Answer


    Solution:5
  15. Who among the following is NOT a well known author of Indian origin ?
    (1) Kiran Desai
    (2) Shobha De
    (3) Gagan Narang
    (4) Chetan Bhagat
    (5) Vikram Chandra

    Show Answer


    Solution:3
  16. Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of Lawn Tennis ?
    (1) Rothman Trophy.
    (2) Thomas Cup
    (3) Wimbledon Trophy
    (4) Deodhar Trophy
    (5) Indira Gold Cup

    Show Answer


    Solution:3
  17. Which one of the following aptly describes the business of insurance ?
    (1) Insurance is about collective bearing of risk
    (2) Insurance pays to one person from money collected from another person
    (3) Insurance is about disaster management
    (4) Insurance is about paying for others’ mistakes
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:1
  18. Which of the following welfare schemes is launched by the Govt. of India ?
    (1) Jeevan Aadhar
    (2) Kornai Jeevan
    (3) Mid Day Meal Yojana
    (4) Jeevan Amrit
    (5) Jeevan Mitra

    Show Answer


    Solution:3
  19. Which of the following Awards was given to VVS Laxman in 2011 by the Govt. of India ?
    (1) Padmashri
    (2) Padma Vibhushan
    (3) Ail una Award
    (4) SportSman of the Year

    Show Answer


    Solution:1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx