GENERAL AWARENESS ( GIC ASSISTANT EXAM, 14-07-2013 ) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  Reasoning  || Numerical Ability  ||  English   || Computer Knowledge

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. The term “Missile Man of India” is normally associated (after Pokharan II blasts) with :
      (1) Atal Behari Vajpayee
      (2) R. Chidambaram
      (3) A.P.J. Abdul Kalam
      (4) General V. P. Malik

      Show Answer


      Solution:3
    2. The words ‘Satyameva Jayate” in the State Emblem of India, have been adopted from which one of the following ?
      (1) Brahma Upanishad
      (2) Mudgala Upanishad
      (3) Mundaka Upanishad
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    3. Name the only person who was awarded Nobel Prize, Padma Shree, Ppadma BhUshan, Pad-ma Vibhushan and Bharat Ratna
      (1) J L Nehru
      (2) Indira Gandhi
      (3) Mother Teresa
      (4) Aurobindo Ghosh

      Show Answer


      Solution:3
    4. Approximately how many kilometers are represented by 1° of latitude ?
      (1) 421 km
      (2) 91 km
      (3) 111 km
      (4) 211 km

      Show Answer


      Solution:3
    5. Which region of the root provides the penetration force ?
      (1) Root cap
      (2) Maturation region
      (3) Zone of cell division
      (4) Elongation region

      Show Answer


      Solution:1
    6. Which city is known as the Cockpit of Europe ?
      (1) Venice
      (2) Dublin
      (3) Barcelona
      (4) Belgium

      Show Answer


      Solution:4
    7. When was SAARC formed ?
      (1) November, 1984
      (2) December, 1985
      (3) December, 1986
      (4) March, 1989

      Show Answer


      Solution:2



    1. In which types of rocks would you find coal and petroleum ?
      (1) Igneous
      (2) Sedimentary
      (3) Granite
      (4) Metamorphic

      Show Answer


      Solution:2
    2. Sunlight always overcomes the lights of the stars. The fading away of stars in the presence of the sun is known as –
      (1) eclipse of the stars
      (2) occultation
      (3) blinding effect
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    3. Pondicherry territory is scattered in several states. Which state does not share boundary with Pondicherry ?
      (1) Andhra Pradesh
      (2) Kerala
      (3) Karnataka
      (4) Tamil Nadu

      Show Answer


      Solution:3
    4. Japan’s attack on which place brought the USA into Second World War ?
      (1) Seychelles
      (2) Pearl Harbour
      (3) Florida
      (4) New York

      Show Answer


      Solution:2
    5. Commercial services were started on All India Raio for the first time in :
      (1) 1957
      (2) 1959
      (3) 1967
      (4) 1969

      Show Answer


      Solution:1
    6. Saheed-i-Azam Bhagat Singh Rajguru and Sukhdev were executed by the British Government on 23 March, 1931. In which of the following cases they were implicated ?
      (1) Meerut Conspiracy
      (2) Kakori Conspiracy
      (3) For lobbing bomb in the Assemby Hall
      (4) Lahore Conspiracy

      Show Answer


      Solution:4
    7. What is the fly Leaf ?
      (1) thin paper sheet for making packaging material
      (2) a blank page at the beginning or end of a book
      (3) a marker in a book
      (4) a sheet of paper next to the main title of the book

      Show Answer


      Solution:2
    8. Now a days Kalinga is known as :
      (1) Odisha
      (2) Kohima
      (3) Karnataka
      (4) Maharashtra

      Show Answer


      Solution:1
    9. Tughlaq dynasty occupied Delhi throne after decline of :
      (1) Suri dynasty
      (2) Slave dynasty
      (3) Lodhi dynasty
      (4) Khilji dynasty

      Show Answer


      Solution:4



  1. MAD stands for
    (1) Most Active Disease,
    (2) Mica Aluminium Duo
    (3) Mutually Assured Death
    (4) Mutually Assured Destruction

    Show Answer


    Solution:4
  2. Which has the highest share of electrical power generation in India ?
    (1) Thermal power
    (2) Nuclear power
    (3) Hydro-power
    (4) Naphtha based and gas based power

    Show Answer


    Solution:1
  3. “Water water everywhere but not a drop to drink” who stated these lines in a poem ?
    (1) John Milton
    (2) Samuel Taylor Coleridge
    (3) Lord Byron
    (4) P. B. Shelly

    Show Answer


    Solution:2
  4. How can a person move on a hard icy surface ?
    (1) He should use roller skates
    (2) He s’nould hop, sneeze, jump and step in the direction which is opposite to the direction of his required movement.
    (3) He should hop, sneeze, jump and step in the direction in which the movement is required.
    (4) He should skid on his knees and hands

    Show Answer


    Solution:1
  5. Kolar Gold Mines are in the state .
    (1) Karnataka
    (2) Bihar
    (3) Odisha
    (4) Madhya Pradesh

    Show Answer


    Solution:1
  6. The Permanent Secretariat of SAARC is at :
    (1) Islamabad
    (2) New Delhi
    (3) Kathmandu
    (4) Colombo

    Show Answer


    Solution:3
  7. If the child loses water and vital nutrients due to diarrhoea and fever, then the housewife must treat him with
    (1) ORS
    (2) Penicillin capsules
    (3) Crocin Syrup
    (4) Plain water without salt

    Show Answer


    Solution:1
  8. The Shimla Conference was held in :
    (1) 1943
    (2) 1945
    (3) 1942
    (4) 1944

    Show Answer


    Solution:2
  9. He was an Italian Navigator. He explored Venezuela, Gulf of Mexico. The USA was named ‘America’ after him. His game is :
    (1) Amerigo Vespucci
    (2) Vasco De Gamma
    (3) Columbus
    (4) Andreas Vesalius

    Show Answer


    Solution:1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx