GENERAL AWARENESS ( GIC ASSISTANT EXAM, 14-07-2013 ) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  Reasoning  || Numerical Ability  ||  English   || Computer Knowledge

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Which of the following is an organic rock?
      (1) Slate
      (2) Marble
      (3) Granite
      (4) Coal

      Show Answer


      Solution:4
    2. Which of the following is the largest satellite of the planet Saturn?
      (1) Titan
      (2) Enceladus
      (3) Rhea
      (4) Lapteus

      Show Answer


      Solution:1
    3. Which soil is found in IndoGangetic plains ?
      (1) Loam
      (2) Alluvial
      (3) Black
      (4) Dry

      Show Answer


      Solution:2
    4. Which is the largest river of Indian sub continent?
      (1) Ganges
      (2) Indus
      (3) Godavari
      (4) Kaveri

      Show Answer


      Solution:1
    5. ‘Leech’ belongs to which group?
      (1) Insect
      (2) Mammals
      (3) Parasite
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:3
    6. Which is the most abundant gas in air?
      (1) Nitrogen
      (2) Oxygen
      (3) Hydrogen
      (4) Ozone

      Show Answer


      Solution:1
    7. What is the most abundant element in atmosphere?
      (1) Oxygen
      (2) Nitrogen
      (3) Neon
      (4) Ozone

      Show Answer


      Solution:2



    1. Whose name is written on a ten rupee note ?
      (1) Governor of RBI
      (2) Finance Secretary of India
      (3) Finance Minister of India
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    2. If the speed of rotation of earth increases, then mass of earth would
      (1) Decrease
      (2) Increase
      (3) No effect
      (4) May increase or decrease depending upon the speed of rotation

      Show Answer


      Solution:1
    3. Rubber cultivation is done in which of the following areas ?
      (1) Pampas
      (2) Savannah
      (3) Temporary Deciduous Forest
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    4. Acid and base combine to form
      (1) Salt and Water
      (2) Base and Water
      (3) Acid and Water
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:1
    5. Radio waves reflect back from which layer of the earth’s atmosphere ?
      (1) Troposphere
      (2) Stratosphere
      (3) Mesosphere
      (4) Ozone layer

      Show Answer


      Solution:
    6. If lime is added to the soil, then
      (1) Acidity of soil increases
      (2) Acidity of soil decreases
      (3) Salinity of soil increases
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:2
    7. If a ship comes to sea water’. from river water, then its bottom will
      (1) Rise due to buoyancy
      (2) Rise in water due to more mass of water
      (3) Same in both sea or river water
      (4) None of these

      Show Answer


      Solution:1



    1. Liver digests
      (1) Proteins
      (2) Fats
      (3) Amino acids
      (4) Water

      Show Answer


      Solution:2
    2. Which of the following does not excrete waste from the body ?
      (1) Skin
      (2) Liver
      (3) Large intestine
      (4) Kidney

      Show Answer


      Solution:2
    3. Rickets is caused due to the deficiency of
      (1) Vitamin A
      (2) Vitamin C
      (3) Vitamin D
      (4) Vitamin B12

      Show Answer


      Solution:3
    4. Monetary policy in India is formulated by
      (1) Finance Ministry
      (2) RBI
      (3) SEBI
      (4) CLB

      Show Answer


      Solution:2
    5. Which one of the following pairs of goods is an example for joint supply?
      (1) Coffee and Tea
      (2) Ink and Pen
      (3) Tooth Brush and Paste
      (4) Wool and Mutton

      Show Answer


      Solution:4
    6. Which countries are separated by the 49th parallel?
      (1) USA and Canada
      (2) USA and Mexico
      (3) France and Germany
      (4) Russia and China

      Show Answer


      Solution:1



  1. “Tidal forest” is otherwise called
    (1) Evergreen forest
    (2) Monsoon forest
    (3) Mangrove forest
    (4) Coniferous forest

    Show Answer


    Solution:3
  2. The rapid sliding of large masses of bed rocks is called
    (1) Mass wasting
    (2) Landslide
    (3) Earthquake
    (4) Weathering

    Show Answer


    Solution:2
  3. A solid needle placed horizontally on the surface of the water floats due to
    (1) Viscosity of Water
    (2) Capillary Action
    (3) Water Pressure
    (4) Surface tension of water

    Show Answer


    Solution:4
  4. Which one of the following is an indicator of air pollution?
    (1) Lichens
    (2) Cycas
    (3) Algae
    (4) Bryophytes

    Show Answer


    Solution:1
  5. Which one of the following acids is commonly found in nature?
    (1) Lactic Acid
    (2) Sulphuric Acid
    (3) Nitric Acid
    (4) Acetic Acid

    Show Answer


    Solution:4

 

 


Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx