GENERAL AWARENESS ( FCI ASSISTANT GRADE-III EXAM , 05-02-2012 ( Paper – I, North zone ( Ist sitting ) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The value of a commodity expressed in terms of money is known as
      (1) Price
      (2) Utility
      (3) Value
      (4) Wealth

      Show Answer


      Solution :  1
    2. The Planning Commission of India was established in the year
      (1) 1947
      (2) 1949
      (3) 1950
      (4) 1952

      Show Answer


      Solution :  3
    3. Green Revolution was started in
      (1) 1960
      (2) 1970
      (3) 1980
      (4) 1990

      Show Answer


      Solution :  1
    4. The term of the Finance Commission is
      (1) Ten years
      (2) Five years
      (3) Six years
      (4) Three years

      Show Answer


      Solution :  2
    5. Reserve Bank of India was nationalised in
      (1) 1948
      (2) 1947
      (3) 1949
      (4) 1950

      Show Answer


      Solution :  3
    6. Who was the Chairman of the Constituent Assembly ?
      (1) Dr. B.R Arnbedkar
      (2) Dr. Rajendra Prasad
      (3) Jawahar I-al Nehru
      (4) Vallabh Bhai Patel

      Show Answer


      Solution :  2
    7. Which one of the following methods is used to ascertain the public opinion on important legislation ?
      (1) Initiative
      (2) Recall
      (3) Referendum
      (4) None of the above

      Show Answer


      Solution :  1
    8. Fundamental Duties were added to the Constitution by
      (1) 24th Amendment
      (2) 39th Amendment
      (3) 42nd Amendment
      (4) 44th Amendment

      Show Answer


      Solution :  3
    9. The final authority to interpret our Constitution is the
      (1) President
      (2) Parliament
      (3) Prime Minister
      (4) Superme Court

      Show Answer


      Solution :  4
    10. Compared with Society, the scope of State activity is
      (1) Wider
      (2) Narrow
      (3) Just equal
      (4) No comparison between the two

      Show Answer


      Solution :  1
    11. Seleucus Nicator was defeated by
      (1) Asoka
      (2) Chandragupta Maurya
      (3) Bindu Sara
      (4) Brihadratha

      Show Answer


      Solution :  2



    1. The striking feature of the Indus Valley Civilization was
      (1) Urban Civilization
      (2) Agrarian Civilization
      (3) Mesolithic Civilization
      (4) Paleolithic Civilization

      Show Answer


      Solution :  1
    2. The Governor-General who abolished the practice of Sati was
      (1) Dalhousie
      (2) Ripon
      (3) William Bentinck
      (4) Curzon

      Show Answer


      Solution :  3
    3. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar was
      (1) Chaitanya
      (2) Andal
      (3) Meerabal
      (4) Ramabai

      Show Answer


      Solution :  3
    4. After Alexander’s death the Eat;tern part of his empire came under
      (1) Seleucus Nicator
      (2) Menander
      (3) Rudradaman
      (4) Kanishka

      Show Answer


      Solution :  1
    5. The Thar Express goes to
      (1) Afghanistan
      (2) Bangladesh
      (3) Pakistan
      (4) Myanmar

      Show Answer


      Solution :  3
    6. The product used for manufacturing of Industrial alcohol is
      (1) Khandasarl
      (2) Bagasse
      (3) Molasses
      (4) Paper-pulp

      Show Answer


      Solution :  3
    7. Guwahati is situated on the bank of the river
      (1) feesta
      (2) Brahmaputra
      (3) Hooghly
      (4) Sone

      Show Answer


      Solution :  2
    8. Kanchenjunga is situated in
      (1) Nepal
      (2) Sikkim
      (3) West Bengal
      (4) Himachal Pradesh

      Show Answer


      Solution :  2
    9. With which set of following countries has Arunachal Pradesh common border?
      (1) Bhutan, Bangladesh and China
      (2) Myanmar, Bangladesh and China
      (3) Bhutan, China and Myanmar
      (4) Bhutan, Bangladesh and Myanmar

      Show Answer


      Solution :  3
    10. The green colour of the leaves is due to the presence of
      (1) Proteins
      (2) Lipids
      (3) Chlorophyll
      (4) Carbohydrates

      Show Answer


      Solution :  3



    1. The edible part of an onion is
      (1) Modified root
      (2) Aerial flower
      (3) Aerial stem
      (4) Fleshy leaves

      Show Answer


      Solution :  4
    2. To which group of blood an universal recipient belongs?
      (1) A group
      (2) B group
      (3) 0 group
      (4) AB group

      Show Answer


      Solution :  4
    3. The normal body temperature of human beings is
      (1) 96.4 °F
      (2) 97.4 °F
      (3) 98.4 °F
      (4) 99.4 °F

      Show Answer


      Solution :  3
    4. Columba livia is the scientific name of
      (1) Pigeon
      (2) Snake
      (3) Rabbit
      (4) Shark

      Show Answer


      Solution :  1
    5. Bones are pneumatic in
      (1) Fishes
      (2) Amphibians
      (3) Reptiles
      (4) Birds

      Show Answer


      Solution :  4
    6. Name the process of production of energy in the Sun
      (1) Nuclear fission
      (2) Radioactivity
      (3) Nuclear fusion
      (4) Ionization

      Show Answer


      Solution :  3
    7. A spherical ball made of steel when dropped in mercury container will
      (1) sink in mercury
      (2) will be on the surface of mercury
      (3) will be partly immersed mercury
      (4) will dissolve in mercury

      Show Answer


      Solution :  2
    8. The sounds having a frequency of 20 Hertz to 20,000 Hertz are known as
      (1) Audible sounds
      (2) Ultrasonics
      (3) Infrasonics
      (4) Megasonics

      Show Answer


      Solution :  1
    9. Eclipses occur due to which optical phenomena?
      (1) Reflection
      (2) Refraction
      (3) Rectilinear propagation
      (4) Diffraction

      Show Answer


      Solution :  3
    10. Which of the following produces highest amount of energy upon oxidation?
      (1) Protein
      (2) Fat
      (3) Glucose
      (4) An alkane

      Show Answer


      Solution :  2



    1. Pure water is bad conductor of electricity because it is
      (1) feebly ionized
      (2) not volatile
      (3) a very good solvent
      (4) a non-polar solvent

      Show Answer


      Solution :  1
    2. Where is National Chemical Laboratory (NCL) located?
      (1) Chandigarh
      (2) Bhavnagar
      (3) Pune
      (4) Panaji

      Show Answer


      Solution :  3
    3. The metals commonly used for electroplating are
      (1) Gold, Sodium and Chromium
      (2) Chromium, Copper and Nickel
      (3) Nickel, Lead and Chromium
      (4) Gold, Sodium and Potassium

      Show Answer


      Solution :  2
    4. Which of the following in automobile exhaust can cause cancer ?
      (1) Oxides of nitrogen
      (2) Carbon monoxide
      (3) Lead
      (4) Polyclinic hydrocarbons

      Show Answer


      Solution :  4
    5. Bleaching powder is used in drinking water as a/an
      (1) disinfectant
      (2) antibiotic
      (3) antiseptic
      (4) coagulant

      Show Answer


      Solution :  1
    6. Gamma rays have greatest similarity with
      (1) α-rays
      (2) β-rays
      (3) X-rays
      (4) U.V.-rays

      Show Answer


      Solution :  3
    7. In the absence of ozone layer. which rays will enter into atmosphere?
      (1) Infrared
      (2) Visible
      (3) Ultraviolet
      (4) X-rays-

      Show Answer


      Solution :  3
    8. Where are programs and data to be used by the computer available?
      (1) Processing Unit
      (2) Output
      (3) Storage
      (4) Input

      Show Answer


      Solution :  3
    9. In HTML, <B> and </B> tags display the enclosed text in
      (1) black colour
      (2) background
      (3) bold
      (4) bright

      Show Answer


      Solution :  2
    10. Who invented chloroform as anaesthetic?
      (1) James Simpson
      (2) Edward Jenner
      (3) Alexander Fleming
      (4) Christian Barnard

      Show Answer


      Solution :  1



  1. The Nobel Prize for Chemistry for the year 2011 has been awarded to
    (1) Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt and Adam G. Riess
    (2) Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann and Ralph M. Steinman
    (3) Christopher A. Sims and Thomas J. Sargent
    (4) Dan Schechtman

    Show Answer


    Solution :  4
  2. Sebastian Vettel won the Formula 1 Indian Grand Prix held at Greater Noida on October 30, 2011. This was also his ____win of the season.
    (1) 10th
    (2) 11th
    (3) 12th
    (4) 13th

    Show Answer


    Solution :  2
  3. Of which of the following States of India is Kuchipudi a dance-drama?
    (1) Orissa
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Kerala
    (4) Tamil Nadu

    Show Answer


    Solution :  2
  4. With which of the following was Satyajit Ray associated?
    (1) Classical dance
    (2) Journalism
    (3) Classical music
    (4) Direction of films

    Show Answer


    Solution :  4
  5. Census data released on July 15, 2011 reflects that 13.48 percent urban population lives in
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Bihar
    (3) Maharashtra
    (4) Rajasthan

    Show Answer


    Solution :  3
  6. National Social Assistance Programme is aimed at providing
    (1) financial support to Scheduled Castes and Scheduled Tribes
    (2) old age pension to very poor
    (3) insurance for the poor
    (4) All of the above

    Show Answer


    Solution :  2
  7. As per studies, the Tummalapalle mine in Andhra Pradesh could have Uranium reserve of
    (1) 1 lakh tonnes
    (2) 1.5 lakh tonnes
    (3) 2 lakh tonnes
    (4) 2.5 lakh tonnes

    Show Answer


    Solution :  2
  8. Which of the following is a famous Assamese festival ?
    (1) Makar Sakranti
    (2) Yugadi
    (3) Onam
    (4) Rongali Bihu

    Show Answer


    Solution :  4
  9. The least populated State in India is
    (1) Arunachal Pradesh
    (2) Sikkim
    (3) Mizoram
    (4) Uttarakhand

    Show Answer


    Solution :  2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx