GENERAL AWARENESS ( FCI ASSISTANT GRADE-III EXAM , 05-02-2012 ( Paper - I, East zone ( IInd sitting ) ) - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. The iron ore which contains 72% of iron is :
    (1) Magnetite
    (2) Limonite
    (3) Haematite
    (4) Siderite

    Show Answer

    Solution :  1
  2. The filament of electric bulb is made up of :
    (1) Copper
    (2) Nichrome
    (3) Lead
    (4) Tungsten

    Show Answer

    Solution :  4
  3. Cement is usually a mixture of:
    (1) Calcium silicate and calcium aluminate
    (2) Calcium silicate and calcium ferrate
    (3) Calcium aluminate and calcium ferrate
    (4) Lime stone and silicon dioxide

    Show Answer

    Solution :  1
  4. Tsunamis are waves generated by :
    (1) Earthquakes beneath the Sea
    (2) Moon's pull
    (3) High tides of the oceans
    (4) Cyclones

    Show Answer

    Solution :  1
  5. In which year did Gandhiji start Satyagraha Movement ?
    (1) 1919
    (2) 1927
    (3) 1934
    (4) 1942

    Show Answer

    Solution :  
  6. When a vibrating tuning fork is placed on a table, a loud sound is heard. This is due to :
    (1) reflection
    (2) refraction
    (3) forced vibrations
    (4) damped vibrations

    Show Answer

    Solution :  3
  7. The atmospheric gas that is mainly responsible for Green House effect :
    (1) Ozone
    (2) Nitrogen
    (3) Oxygen
    (4) Carbondioxide

    Show Answer

    Solution :  4
  8. Light houses are places with powerful lights to :
    (1) guide and resolve traffic jams in crowded metro-cities during nights.
    (2) guide and help large crowds at religious gathering during nights.
    (3) indicate to the incoming war-ships, the location of a harbour during night.
    (4) guide and warn the ships coming from different directions in the ocean.

    Show Answer

    Solution :  4
  9. The Parliament can legislate on subjects given in the Union List only in consultation with the State Government for the State of :
    (1) Assam
    (2) Rajasthan
    (3) Jammu & Kashmir
    (4) Kerala

    Show Answer

    Solution :  3
  10. Gol Gumbaz is in :
    (1) Konark
    (2) Hyderabad
    (3) Puri
    (4) Bijapur

    Show Answer

    Solution :  4
  11. Which of the following is correctly matched ?
    (1) Assam - Itanagar
    (2) Arunachal Pradesh - Guwahati
    (3) Tripura - Agartala
    (4) Nagaland - Shillong

    Show Answer

    Solution :  3
  12. Who of the following pairs of Nobel Laureates in Physics was awarded 2010 Nobel Prize ?
    (1) John C Mather, George F. Smoot
    (2) Albert Fert, Peter Grunberg
    (3) David Gross, Frank Wilczek
    (4) Andre Geim, Konstantin Novoselov

    Show Answer

    Solution :  4
  13. In a Capitalistic Economy, the prices are determined by :
    (1) Demand and Supply
    (2) Government Authorities
    (3) Buyers in the Market
    (4) Sellers in the Market

    Show Answer

    Solution :  1
  14. Which of the following is not a cause of low productivity in Indian agriculture ?
    (1) Co-operative farming
    (2) Inadequate inputs availability
    (3) Sub-division and fragmentation of land holdings
    (4) Poor finance and marketing facilities.

    Show Answer

    Solution :  1
  15. The States in India are demanding greater autonomy from the centre in the field.
    (1) Legislative
    (2)Administrative
    (3) Financial
    (4) All the above

    Show Answer

    Solution :  4
  16. Who of the following has not been an interlocutor on Jammu and Kashmir ?
    (1) M.M. Ansari
    (2) Radha Kumar
    (3) Shujaat Bukhari
    (4) Dilip Padgaonkar

    Show Answer

    Solution :  3
  17. A piece of wood is held under water. The upthrust on it will be :
    (1) equal to the weight of the wood
    (2) less than weight of the wood
    (3) more than weight of the wood
    (4) Zero

    Show Answer

    Solution :  2
  18. The telephone was invented by:
    (1) G. Marconi
    (2) Alexander Graham Bell
    (3) J.L. Baird
    (4) Thomas Barrow

    Show Answer

    Solution :  2
  19. Surat is located on the banks of the river :
    (1) Narmada
    (2) Sharavathi
    (3) Mahi
    (4) Tapti

    Show Answer

    Solution :  4
  20. An ecosystem consists of :
    (1) producers, consumers and decomposers in a particular area.
    (2) all the plants and animals of an area.
    (3) a living community and its environment.
    (4) carnivorous and herbivorous of an area

    Show Answer

    Solution :  3
  21. An insect - catching plant is :
    (1) Australian Acacia
    (2) Smilax
    (3) Nepenthes
    (4) Nerium

    Show Answer

    Solution :  1
  22. Tooth paste is a product sold under :
    (1) Monopolistic Competition
    (2) Perfect Competition
    (3) Monopoly
    (4) Duopoly

    Show Answer

    Solution :  2
  23. What does Jahangir mean ?
    (1) National Monarch
    (2) The Grand Monarch
    (3) Conqueror of the world
    (4) Hero of hundred battles

    Show Answer

    Solution :  3
  24. Electric bulbs are filled with :
    (1) Nitrogen
    (2) Carbon dioxide
    (3) Argon
    (4) Oxygen

    Show Answer

    Solution :  3
  25. The method not used as a Biological control is :
    (1) Use of predators of a pest.
    (2) Pheromone traps
    (3) Use of pesticides
    (4) Use of neem extracts

    Show Answer

    Solution :  3
  26. Who is the Supreme Commander-in-Chief of armed forces of the country ?
    (1) Defence Minister
    (2) Prime Minister
    (3) Senior-most among the three Service Chiefs
    (4) President

    Show Answer

    Solution :  4
  27. The term 'Pitcher' is associated with :
    (1) Wrestling
    (2) Boxing
    (3) Baseball
    (4) Basketball

    Show Answer

    Solution :  4
  28. Wisdom teeth is the :
    (1) 1st molar teeth
    (2) 2nd molar teeth
    (3) 3rd molar teeth
    (4) 4th molar teeth

    Show Answer

    Solution :  3
  29. The tusk of elephant is an enormously enlarged :
    (1) upper incisor
    (2) upper canine
    (3) lower canine
    (4) lower incisor

    Show Answer

    Solution :  1
  30. Ethnic group Mongoloids are found in India in :
    (1) Southern region
    (2) South-central region
    (3) North-western region
    (4) North-eastern region

    Show Answer

    Solution :  4
  31. The National Development Council includes :
    (1) all central Cabinet Ministers
    (2) Chief Ministers of all the States
    (3) Cabinet Ministers of all the States and the Centre.
    (4) Members of the Estimates Committee of the Parliament

    Show Answer

    Solution :  2
  32. The early Buddhist scriptures were composed in :
    (1) Prakrit texts
    (2) Pali texts
    (3) Sanskrit texts
    (4) Pictographical texts

    Show Answer

    Solution :  2
  33. In Mohanjadaro, the largest building is :
    (1) the great bath
    (2) a granary
    (3) the Pillared Hall
    (4) a two storeyed house

    Show Answer

    Solution :  1
  34. The purest form of Iron is :
    (1) Cast iron
    (2) Steel
    (3) Pig iron
    (4) W r o u g h t iron

    Show Answer

    Solution :  1
  35. The gas that is used in the manufacture of vanaspati ghee is :
    (1) Oxygen
    (2) Carbon dioxide
    (3) Hydrogen
    (4) Nitrogen

    Show Answer

    Solution :  3
  36. Scurvy is caused due to the deflciency of :
    (1) Vitamin-D
    (2) Vitamin-K
    (3) Vitamin-E
    (4) Vitamin-C

    Show Answer

    Solution :  4
  37. Kamakhya temple is an important place of tourism in the State of :
    (1) Tamil Nadu
    (2) Assam
    (3) Himachal Pradesh
    (4) Manipur

    Show Answer

    Solution :  2
  38. Which of the following is called "brown paper" ?
    (1) Jute
    (2) Cotton
    (3) Rubber
    (4) Tea

    Show Answer

    Solution :  4
  39. Where was the Royal Durbar held on November 1st, 1858 to issue the Queen's proclama tion?
    (1) Luclmow
    (2) Cawnpore
    (3) Delhi
    (4) Kanpur

    Show Answer

    Solution :  3
  40. Which of the following is not a Hardware ?
    (1) Processor chip
    (2) Printer
    (3) Mouse
    (4) Java

    Show Answer

    Solution :  4
  41. The zone of Earth's atmosphere immediately above its surface up to a height of about 16 kms above equator and 8 kms over the poles is known as :
    (1) Mesosphere
    (2) Thermosphere
    (3) Troposphere
    (4) Stratosphere

    Show Answer

    Solution :  3
  42. The caste system of India was created for :
    (1) immobility of labour
    (2) recognition of the dignity of labour
    (3) economic uplift
    (4) occupational division of labour

    Show Answer

    Solution :  4
  43. A Secular State is one which :
    (1) has no religion of its own
    (2) is irreligious
    (3) is anti-religion
    (4) takes into consideration the religious sentiments of the people

    Show Answer

    Solution :  1
  44. Which is the largest State of India ?
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Rajasthan
    (4) Maharashtra

    Show Answer

    Solution :  3
  45. Who is called as the Prophet of New India' ?
    (1) Dayanand Saraswati
    (2) Sri Ramakrishna
    (3) Raja Ram Mohan Roy
    (4) Swami Vivekananda

    Show Answer

    Solution :  4
  46. Male (Anopheles) mosquito feeds on :
    (1) Blood of man
    (2) Nectar of flower
    (3) Blood of Culex
    (4) Blood of Leech

    Show Answer

    Solution :  1
  47. Tabal Chongli' is a form of fold dance associated with the State of :
    (1) West Bengal
    (2) Assam
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Maharashtra

    Show Answer

    Solution :  2
  48. According to a study conducted by Hyderbad's National Institute of Nutrition, the healthiest of 14 fresh fruits commonly consumed in India with maximum 'Goodness Index' is :
    (1) Indian Plum
    (2) Mango
    (3) Guava
    (4) Custard apple

    Show Answer

    Solution :  3
  49. Which one of the following is a system software ?
    (1) Database programs
    (2) Word processors
    (3) Spreadsheets
    (4) Compilers

    Show Answer

    Solution :  4
  50. The crop mainly grown in hills is :
    (1) sweet corn
    (2) sweet jowar
    (3) sweet potato
    (4) sweet pea

    Show Answer

    Solution :  3

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!