GENERAL AWARENESS ( FCI ASSISTANT GRADE-II EXAM , 22-01-2012 ( Paper - I ) - Previous Year Paper)




General Awareness  ||   Reasoning ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. The Preamble to our Constitution makes no mention of
    (1) Justice
    (2) Fraternity
    (3) Equality of status
    (4) Adult franchise

    Show Answer

    Solution :  4
  2. Which one of the following is the popularly elected House of the Indian Parliament?
    (1) Rajya Sabha
    (2) Lok Sabha
    (3) Lok Sabha as well as Rajya Sabha
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :  2
  3. Which part of the Constitution deals with the Directive Principles of State Policy?
    (1) Part-III
    (2) Part-IV
    (3) Part-I
    (4) Part-II

    Show Answer

    Solution :  2
  4. Gandhiji was influenced by the writings of
    (1) Karl Marx
    (2) Thomas Hobbes
    (3) Charles Darwin
    (4) Leo Tolstoy

    Show Answer

    Solution :  4
  5. The methods of democratic socialism are
    (1) Revolution
    (2) General strike
    (3) Sabotage
    (4) Persuasion and propaganda

    Show Answer

    Solution :  4
  6. The number of oil refineries working in the State of Assam is
    (1) one
    (2) two
    (3) three
    (4) four

    Show Answer

    Solution :  4
  7. Per capita income is equal to National Income


    Show Answer

    Solution :  1
  8. Who appoints the Finance Commission?
    (1) Finance Minister
    (2) Prime Minister
    (3) Speaker of the Lok Sabha
    (4) President

    Show Answer

    Solution :  4
  9. The Annapurna Scheme was implemented in the year
    (1) 1998
    (2) 1996
    (3) 1999
    (4) 2000

    Show Answer

    Solution :  4
  10. A favourable Balance of Trade of a country implies that
    (1) Imports are greater than Exports
    (2) Exports are greater than Imports
    (3) Both Imports and Exports are equal
    (4) Rising Imports and Falling Exports

    Show Answer

    Solution :  2
  11. Major iron and steel industries are located in the plateau of
    (1) Deccan
    (2) Malwa
    (3) Telangana
    (4) Chota Nagpur

    Show Answer

    Solution :  4
  12. The tallest and thickest type of grass is
    (1) Alfalfa
    (2) Fodder
    (3) Bamboo
    (4) Lichens

    Show Answer

    Solution :  3
  13. Which of the following rivers has its source outside India?
    (1) Brahmaputra
    (2) Beas
    (3) Ravi
    (4) Jhelum

    Show Answer

    Solution :  1
  14. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of
    (1) Arunachal Pradesh
    (2) Assam
    (3) Tripura
    (4) Mizoram

    Show Answer

    Solution :  2
  15. Desertification can be checked by
    (1) plugging gullies
    (2) checking over-grazing
    (3) contour ploughing
    (4) forming shelter belts

    Show Answer

    Solution :  2
  16. Worship of Mother Goddess was associated with
    (1) Aryan Civilization
    (2) Mediterranean Civilization
    (3) Indus Valley Civilization
    (4) Later Vedic Civilization

    Show Answer

    Solution :  3
  17. Alexander and Porus fought a battle at
    (1) Hydaspes
    (2) Jhelum
    (3) Panipat
    (4) Tarain

    Show Answer

    Solution :  1
  18. The Battle of Haldighati was fought between
    (1) Akbar and Rana Sangram Singh
    (2) Akbar and Medini Rai
    (3) Akbar and Rana Pratap Singh
    (4) Akbar and Uday Singh

    Show Answer

    Solution :  3
  19. The famous Peacock Throne of Shah Jahan was taken away in 1739 by
    (1) Afghan invader Ahmed Shah Abdali
    (2) Persian invader Nadir Shah
    (3) Mongol invader Chengiz Khan
    (4) British East India Company

    Show Answer

    Solution :  2
  20. Identify the Buddhist Literature from the following
    (1) Tripitakas
    (2) Upanishads
    (3) Angas
    (4) Aranyakas

    Show Answer

    Solution :  1
  21. The process of preventing the birds from flying is called
    (1) brailing
    (2) debeaking
    (3) dubbing
    (4) pecking

    Show Answer

    Solution :  1
  22. The Vikram Sarabhai Space Centre is located at
    (1) Sriharikota
    (2) Trivandrum
    (3) Trombay
    (4) Bangalore

    Show Answer

    Solution :  2
  23. The time period of a seconds pendulum is
    (1) 1 second
    (2) 2 seconds
    (3) 0.5 second
    (4) 1.5 seconds

    Show Answer

    Solution :  2
  24. Lakes freeze in cold countries in winter, leaving the water underneath at
    (1) 0°C
    (2) 0°F
    (3) 4°C
    (4) 4°F

    Show Answer

    Solution :  3
  25. Which one of the following determines the sharpness of image in a camera ?
    (1) The aperture
    (2) The exposure time
    (3) The focal length of the lens
    (4) Size of the camera

    Show Answer

    Solution :  1
  26. Stainless steel is an alloy of
    (1) chromium and carbon
    (2) chromium, carbon and iron
    (3) chromium and iron
    (4) carbon and iron

    Show Answer

    Solution :  2
  27. Veins seen in the leaves, serve the function of
    (1) Photosynthesis
    (2) Transpiration
    (3) Storage
    (4) Conduction

    Show Answer

    Solution :  2
  28. The edible part of Cabbage is
    (1) fruit
    (2) condensed flower
    (3) vegetative bud
    (4) inflorescence

    Show Answer

    Solution :  3
  29. Which of the following processes are associated with plants during dark period?
    (1) Photosynthesis and respiration
    (2) Respiration and transpiration
    (3) Transpiration and conduction
    (4) Conduction and respiration

    Show Answer

    Solution :  4
  30. In MRI machine, which one of the following is used?
    (1) Sound wave
    (2) 'X-ray
    (3) Ultra-sound wave
    (4) Magnetic wave

    Show Answer

    Solution :  4
  31. For a person having hypermetropia, the near point is
    (1) greater than 25 cm
    (2) greater than 50 cm
    (3) less than 25 cm
    (4) infinity

    Show Answer

    Solution :  4
  32. Amount of water vapour in the atmosphere is measured in terms of
    (1) Humidity
    (2) Droplets
    (3) Smog
    (4) All of the above

    Show Answer

    Solution :  1
  33. For generation of biogas, the materials commonly used are
    (1) Animal wastes
    (2) Crop residues
    (3) Aquatic plants
    (4) Forest residues

    Show Answer

    Solution :  1
  34. The symbols used in an assembly language are
    (1) Codes
    (2) Mnemonics
    (3) Assembler
    (4) Machine codes

    Show Answer

    Solution :  2
  35. The 'NOSHADE' attribute in HTML
    (1) defines the thickness of the line
    (2) displays the line in red
    (3) displays the line in dark grey
    (4) displays the example in red

    Show Answer

    Solution :  3
  36. Who invented vaccination?
    (1) James Simpson
    (2) Edward Jenner
    (3) Alexander Fleming
    (4) Christian Barnard

    Show Answer

    Solution :  2
  37. Raw materials used for the manufacture of glass are
    (1) sand, soda, limestone
    (2) sand, charcoal, soda
    (3) limestone, charcoal, sulphur
    (4) sand, sulphur, soda

    Show Answer

    Solution :  4
  38. Goitre is caused by the deficiency of
    (1) Iodine
    (2) Chlorine
    (3) Sodium
    (4) Calcium

    Show Answer

    Solution :  1
  39. Which of the following is used in welding broken pieces of iron rails and machine parts?
    (1) Aluminium sulphate
    (2) Solder
    (3) Aluminium powder
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :  3
  40. The total number of biosphere reserves present in India are
    (1) eleven
    (2) ten
    (3) fifteen
    (4) twelve

    Show Answer

    Solution :  3
  41. The BOD values of water indicate the
    (1) amount of organic debris
    (2) amount of oxygen used for biochemical oxidation
    (3) amount of oxygen used for biochemical reduction
    (4) amount of ozone used for biochemical oxidation

    Show Answer

    Solution :  2
  42. According to the census data released in July 2011, the fall in child sex ratio in rural areas as compared to urban areas is
    (1) five times
    (2) four times
    (3) three times
    (4) two times

    Show Answer

    Solution :  2
  43. The objective of 'Jawahar Rojgar Yojana' is to
    (1) provide employment to youth in rural areas
    (2) create employment opportunities for unemployed persons
    (3) strengthen the rural economic and social structure
    (4) All of the above

    Show Answer

    Solution :  4
  44. Tummalapalle, where huge reserves of uranium have been found, as announced by the Atomic Energy Commission in July, 2011, lies in the state of
    (1) Jharkhand
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Tamil Nadu
    (4) Gujarat

    Show Answer

    Solution :  2
  45. Surat is situated on the banks of the river
    (1) Tapti
    (2) Mahanadi
    (3) Bhima
    (4) Godavari

    Show Answer

    Solution :  1
  46. The most densely populated State in India is
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Bihar
    (3) West Bengal
    (4) Haryana

    Show Answer

    Solution :  2
  47. The Formula 1 Indian Grand Prix was held on October 30, 2011 at
    (1) Delhi proper
    (2) Greater Noida
    (3) Gurgaon
    (4) Hyderabad

    Show Answer

    Solution :  2
  48. Of which of the following States is Nautanki, a folk dance?
    (1) Haryana
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Rajasthan
    (4) Gujarat

    Show Answer

    Solution :  2
  49. Guru Gopinath was an exponent of
    (1) Kathak
    (2) Kathakali
    (3) Kuchipudi
    (4) Bharatnatyarn

    Show Answer

    Solution :  2
  50. The Nobel Prize for Physics for the year 2011 has been awarded to
    (1) Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt and Adam G. Riess
    (2) Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann and Ralph M. Steinman
    (3) Christopher A. Sims and Thomas J. Sargent
    (4) Dan Schechtman

    Show Answer

    Solution :  1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment