GENERAL AWARENESS (SBI & SBI Associates Clerk Exam, 13-07-2008 ( 2nd Sitting ) - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL AWARENESS

 

  1. . Federal Reserve is the financial organisation of the —
    (1) USA
    (2) Britain
    (3) France
    (4) Japan
    (5) Germany

    Show Answer

    Solution:1
  2. Almost all the major banks which allow Non-Resident Indian Accounts or Non-Resident Ordinary Accounts offer lower tax rate to those customers who give a proof that they are from a region that has a DTAA with India. What is the full from of DTAA ?
    (1) Double Texation Avoidance Agreement
    (2) Duty & Taxation Avoidance Agreement
    (3) Duty & Tax on Actual Amount
    (4) Declaration of Tax on Actual Amount
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  3. As per the figures published in newspapers the growth of deposits in public sector Banks during the last five years was not very impressive as compared to that of private banks. What was the compounded annual growth rate of PSBs during the period men-tonal above ? About -
    (1) 10%
    (2) 12%
    (3) 14%
    (4) 20%
    (5) 16%

    Show Answer

    Solution:3
  4. As per the Government Notifications/Advertisements given in various newspapers the wheat procurement this year was of a record of 210 lakh MTs. Which of the following was/ were the contributory factors in such a record making procurement ?
    (A) Minimum support price was kept as Rs. 1, 500 per quintal.
    (B) Wheat was also procured from non-traditional state like Gujrat and maharashtra
    (C) State Governments were also involved actively in the scheme.
    (I) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Both B and C
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  5. Santosh Trophy is associated with the game of —
    (1) Cricket
    (2) Badminton
    (3) Tennis
    (4) Chess
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  6. Aung San Suu Kyi whose name was in newspapers recently is from which of the following countries ?
    (1) Nepal
    (2) Myanmar
    (3) Bangladesh
    (4) South Korea
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  7. Very often we read in newspapers that some sports persons have to go for a Dope Test after their performance in the field. Why Dope test is conducted ?
    (A) To know the general health of the sports person
    (B) To know to sugar level in their blood
    (C) To detect whether they have taken any performance enhancing drugs.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) All A. B and C
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  8. As per the newspaper reports some economically developed states only hold about 60% of the total 'Demat Accounts' in India. A Demat Account is -
    (1) an account which is opened by the people of the lower income groups of society.
    (2) an account in which trading of the shares is done.
    (3) an account which can be opened only by minors.
    (4) an account which can be operated by big corporate houses and are mainly business accounts like current accounts
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  9. Sydney Pollack who died recently was a well known personality in the field of -
    (1) politics
    (2) sports
    (3) films
    (4) literature
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  10. As per the news recently published in the leading newspapers the King of which of the following countries has to leave to give way to new Democratic Type of Government in the country ?
    (I) Myanrnar
    (2) Bangladesh
    (3) Fiji
    (4) Japan
    (5) Nepal

    Show Answer

    Solution:5
  11. "Kuznetsova & Safina advance to French Open" was the news in various newspapers recently. French Open is on event of which of the following games/ sports ?
    (1) Badminton
    (2) Golf
    (3) Lawn tennis
    (4) Table Tennis
    (5) Chess

    Show Answer

    Solution:3
  12. Which of the following organisations is known as Market Regulator in India ?
    (1) IBA
    (2) SEBI
    (3) AMFI
    (4) NSDL
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  13. Many a times we hear about 'NPA' in banking terminology. What is the full form of NPA ?
    (1) New Performing Avenues
    (2) Net Performing Average
    (3) Not Presentable Applications
    (4) Non-Performing Assets
    (5) Negotiable & Preferential Asset

    Show Answer

    Solution:4
  14. The punch line in the advertisements issued by which of the banks is "Nation Banks on us" ?
    (I) Bank of Baroda
    (2) IDBI Bank
    (3) Corporation Bank
    (4) Bank of India
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  15. Banks in India are categorised as Public Sector and Private Sector Banks. Which of the following types of Banks are called public sector Banks ?
    (1) Those which are giving service to poor sections of society like those living below poverty line, in remote areas or in difficult areas.
    (2) Those in which Government of India has a controlling stake.
    (3) Those who are governed and regulated by the Reserve Bank of India only. Finance Ministry doe3 not have any control over them.
    (4) Only those banks are called public sector whose shares are traded in Stock Markets. Others are private banks.
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  16. The Reserve Bank of India keeps on changing various ratio/rates frequently. Why this is done ?
    (A) To keep inflation under control
    (B) To ensure that Indian Rupee does not loose its market value.
    (C) To ensure that banks do not earn huge profits at the cost of public money.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) All A, B and C
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  17. As per the news published in the major financial newspapers some banks/financial institutions are going to set-up an Asset Reconstruction Company (ARC). ARCs are normally set up for which of the following purposes?
    (A) To bail out sick industrial units
    (B) To provide credit for a particular sector only like housing/ personal loans etc.
    (C) To manage Mutual Funds launched by various banks. (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) All A, B and C
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:5
  18. Which of the following phenomenon occurred /surfaced recently associated with the economy of USA has put a catastrophic in-fluence on the economy of the world?
    (1) Increase in the oil prices
    (2) High level of inflation
    (3) Huge and mounting expenditure due to attack on Iraq by USA and allied forces
    (4) Sub-prime crisis
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  19. Why the name of Harshita Saxena was in news recently ?
    (1) She was adjudged as Femina Miss India Earth 2008.
    (2) She has won National Championship of the Badminton for Women
    (3) She is selected to lead Indian Team in Olympics 2008
    (4) She has won Booker Prize for her first novel
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  20. Chairman of State Bank of India was adjudged as the 'Banker of the year 200T by which of the following publications ?
    (1) Business Standard
    (2) Economic Times
    (3) Fortune
    (4) Business Today
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  21. Which of the following is NOT a foreign bank operating in India?
    (1) ABNAmro
    (2) HSBC
    (3) Standard Chartered Bank
    (4) Yes Bank
    (5) All these are Foreign Banks

    Show Answer

    Solution:5
  22. Which of the following is NOT a banking related or financial term?
    (1) Credit worthiness
    (2) Margin Money
    (3) Payment gateway
    (4) Polymerisation
    (5) All are banking terms

    Show Answer

    Solution:4
  23. India has done an agreement with which of the following countries which is also known as '123 agreement' ?
    (1) Britain
    (2) Russia
    (3) USA
    (4) France
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  24. Who amongst following is the author of the book 'Namesake' ?
    (1) Vikrarn Seth
    (2) Jhumpa Lahiri
    (3) Kiran Desai
    (4) Shobha De
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  25. 'Lhasa which was in news recently is a town in -
    (1) Myanmar
    (2) Afghanistan
    (3) Tibet
    (4) Sri Lanka
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  26. The International Mothers' Day is observed on the second Sunday of the month of -
    (1) June
    (2) May
    (3) July
    (4) August
    (5) April

    Show Answer

    Solution:2
  27. Which of the following is true about the National Rural Employment Guarantee Act ?
    (A) It is applicable only in 100 rural districts.
    (B) It gives a guaranteed employment of 100 days to all those who are eligible for the same and are also willing to take it.
    (C) This act is applicable only for men between the age of 21-65.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) All A, B and C
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  28. Which of the following states in India was adjudged the Best e-governed state in 2007 ?
    (1) Karnataka
    (2) Uttar Pradesh
    (3) West Bengal
    (4) Orissa
    (5) Delhi

    Show Answer

    Solution:5
  29. Which of the following prizes / awards was given to the Bill and Melinda Gates Foundation recently ?
    (1) Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2007
    (2) Nobel Peace Prize 2007
    (3) Junior Nobel Prize 2007
    (4) US Energy Star Award
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  30. Grameen Bank which is known, as the bank of poors is an organisation based in -
    (1) Pakistan
    (2) Sri Lanka
    (3) India
    (4) Nepal
    (5) Bangladesh

    Show Answer

    Solution:5
  31. International Herbal Summit 2008, which was organised in April 2008, was organised in
    (1) London
    (2) Islamabad
    (3) Beijing
    (4) New Delhi
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  32. Which of the following awards is given by UNESCO to those who put their efforts to popularise use of science in life ?
    (1) Magsaysay Award
    (2) Booker Prize
    (3) Kalinga Award
    (4) Kalidas Samman
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  33. Which of the following is the book written by Chetan Bhagat ?
    (1) My Life
    (2) Shalimar the Clown
    (3) Purpose of Life
    (4) Three Mistakes of My Life
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  34. Which of the following schemes was launched to promote basic education in India and attract children in school going age to attend the classes ?
    (1) Pulse Polio Abhiyan
    (2) Operation Flood
    (3) Mid Day Meal Scheme
    (4) Operation Black Board
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  35. The Arab League Summit was organised in March 2008 in Damascus. Damascus is a city in -
    (1) Syria
    (2) Afghanistan
    (3) Lebanon
    (4) UAE
    (5) Israel

    Show Answer

    Solution:1
  36. Yousuf Raza Gillani is the newly elected -
    (1) Prime Minister of Bangladesh
    (2) President of Bangladesh
    (3) Prime Minister of Afghanistan
    (4) President of Pakistan
    (5) Prime Minister of Pakistan

    Show Answer

    Solution:5
  37. Which of the following states has got a new Chief Minister after the resignation of DD Lapang in March 2008 ?
    (1) Assam
    (2) Arunachal Pradesh
    (3) Orissa
    (4) Meghalaya
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  38. Which of the following is NOT a tax/duty levied by the Government of India ?
    (1) Income Tax
    (2) Education Cess
    (3) Service Tax
    (4) Custom Duty
    (5) Toll tax

    Show Answer

    Solution:5
  39. Which of the following is India's Nuclear capable surface to surface missile ?
    (1) Agni -I
    (2) Dronacharya-II
    (3) Edusat-IV
    (4) Arjun-II
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  40. Many times we hear about SEZ in newspapers /magazines. What is the full form of SEZ ?
    (1) Small Economic Zone
    (2) Social Economic Zone
    (3) Special Enforcement Zone
    (4) Service & Economic Zone
    (5) Special Economic Zone

    Show Answer

    Solution:5

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!