Federalism – Class 10 X – Political Social Science – Textbook NCERT Solutions

0

 

TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED

Q1.  Locate the following states on a blank outline political map of India:
Manipur,  Sikkim,  Chhattisgarh  and  Goa.

Show Answer


Ans.


Q2. Identify and shade three federal countries (other than India) on a blank outline political map of the world.

Show Answer


Ans. 


Q3. Point out one feature in the practice of in huh; that is similar to and one feature that is different jhnrr that of Belgium_

Show Answer


Ans. In India, just like in Belgium, the central government has to share its powers with the regional government!. But unlike India, Belgium has a community governmet it in addition to the central and the state governments.

Q4. What is the main difference between a federal form ■,1 government and a unitary one? Explain with an example

Show Answer


Ans.
Differences between a federal government and a

Federal governmentUnitary government
1. In a federal form of government, the central government shares its powers with the various constituent units of the country1. In unitary form of government either there is only one level of government or the
sub-units are subordinate to the central government.
2. in a federal system, the tentral government can not order the state government to do something. State govern, ment has powers of its
Own for which ills not answerable to the central government. Ex’ainple: India, LISA,
Canada.
2. The central govenunen can pass on orders to the provincial or the local government.
Example: UK China,
France,


 Q5. State any two differences between the local government before and after the Constitutional amendment in 1992.

Show Answer


Ans.

Local governments before the Constitutional  amen dment in 1992Local governments after the Constitutional amendment in 1992
1. Elections were not  held reguarly1.it is constitutionally mandatory to hold regular elections  to local government bodies
2. local   government did  not  have any power or resources of their own2. The state government are required  to share some powers and revenue with local government  bodies


Q6. Fill in the blanks:
Since the United States is a (a)…………. type of federation. all the constituent states have equal powers and states are (b) ………….. vis-a-vis the federal government. But India Is a (c)………….. type of federation and some states have more power than others. In India, the (d)  ……………….government has more powers.

Show Answer


Ans.  (a) ‘coming together’ (b) strong
(c) ‘holding together’ (d) Central.

Q7. Here are three reactions to the language policy followed in India. Give an argument and an example to support any of these positions
Sangeeta                               : The policy of accommodation he strengthened national unity.
Arma                                     :   n Language-based States have divided us by making everyone conscious nt their language.
Harish                                  : This policy has only helped consolidate the dominance of Engln-,11 over all other languages.

Show Answer


Ans.
Sangeeta’s reaction is the best. Unlike Sri Lanka (whet, the language of the majority has been promoted), tin Indian polity has given equality of status to all the majoi languages spoken in the country. This has eliminated the chance of social conflict on linguistic basis. Tin policy of accommodation has made administration easier. It has also ensured a larger participation in I lit 1 government’s activities by people who speak variote, languages.

Q8.The distinguishing feature of a federal government is:
(i) National government gives some powers to IIn provincial governments.
(ii) Power is distributed among the legislature, executivi and judiciary.
(iii) Elected officials exercise supreme power in tln government.
(iv) Governmental power is divided between differeni levels of government.

Show Answer


Ans. (iv) Governmental power is divided between different levels of government.

Q9. A few subjects in various Lists of the Indian Constitutor are given here. Group them under the Union, State and Concurrent Lists as provided in the table below.
A. Defence                                                                B. Police
C. Agriculture                                                          D. Education
E. Banking                                                                F. Forests
G. Communications                                                H. Trade

Union list
State list
Concurrent list

Show Answer

Ans. 

Union listA. Defence,
E. Banking,
G. Communications
State listB. Police,
C. Agriculture,
H. Trade
Concurrent listD. Education,
F. Forests,
I. Marriages

 


Q10. Examine the following pairs that give the level of government in India and the powers of the government at that level to make laws on the subjects mentioned against each Which of the following pairs is not correctly matched?
1. State government                                                 (a) State List
2. Central government                                             (b) Union List
3. Central and State governments                         (c) Concurrent List

4. Local governments                                               (d) Residuary powers

Show Answer


Ans. 4. Local governments                                     (d) Residuary powers

Q11. Match List I with List II and select the correct answer
using the codes given below the lists:

List IList II
1. Union of IndiaA. Prime Minister
2. StateB. Sarpanch
3. Municipal CorporationC. Governor
4. Gram PanchayatD.   Mayor

 

1234
(a)DABC
(b)BCDA
(c)ACDB
(d)CDAB

 

 

Show Answer


Ans .
(c) A  C  D  B

Q12. Consider the following statements:
A. In a federation the powers of the federal and provincial governments are clearly demarcated.
B. India is a federation because the powers of the Union and State Governments are specified in the Constitution and they have exclusive jurisdiction on their respective subjects.
C. Sri Lanka is a federation because the country is divided into provinces.
D. India is no longer a federation because some powers of the states have been devolved to the local government bodies.
Which of the statements given above are correct?
(a) A, B and C
(b) A, C and D
(c) A and B only
(d) B and C only

Show Answer


Ans.
(c) A and B only


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx