ENGLISH LANGUAGE ( SBI PO ( Preliminary Exam ), 03-07-2016 (II Shift ) – Previous Year Paper )

0

  Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Language

ENGLISH  LANGUAGE

 

Directions (1-5) : In these questions, the sentence has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blanks which best fits the meaning of the sentence as a whole.

  1. By running liquid chocolate …………….. an electric field, researchers were able to make it …………..  more easily.
    (1) across, gushing
    (2) during, stream
    (3) through, flow
    (4) among, move
    (5) in, tidal

    Show Answer


    Answer :   3
  2. India is …………… a tea-drinking country, with coffee …………….. to the instant variety, except in the south.
    (1) essentially, only
    (2) most, confined
    (3) simply, limiting
    (4) predominantly, restricted
    (5) larger, constrained

    Show Answer


    Answer :   4
  3. There is no …………… of capital to finance massive infrastructure development provided the
    projects involving huge investments are ……………….. with transparency.
    (1) dearth, handled
    (2) deny, managed
    (3) shortage, completely
    (4) paucity, direct
    (5) absent, persuaded

    Show Answer


    Answer :   1
  4. Auto makers are likely to use the cash pile to …………….. R&D capabilities as well as ………. new models.
    (1) restored, launch
    (2) strengthen, introduce
    (3) extent, offer
    (4) enhance, advanced
    (5) create, ushers

    Show Answer


    Answer :   2
  5. As per the ……………. norms that remain unchanged, firms will have to ………….. the sourcing norms from the time of opening of the first store.
    (1) prevailing, adhere
    (2) existing, meet
    (3) recently, accommodate
    (4) current, abide
    (5) actually, fit

    Show Answer


    Answer :   2

    Directions (6-10) : Rearrange the given six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a proper sequence as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.

    (A) It is evident from the fact that from shopping, ordering food, booking vacations to money transfers, everything is going digital.

    (B) Technology today has seeped into every facet of our lives.

    (C) This and a variety of problems now can be solved easily as healthcare providers can adopt technologies to improve, simplify and better manage the quality of their services.

    (D) However, in our country we still have a long way to go for overhauling the existing healthcare infrastructure to one that is truly technology driven.

    (E) The first step’ in this direction would be capturing all patient health information at the point of care, especially hospitals and clinics.

    (F) For instance, in medical emergency situations, the lack of readily available patient health information at the point of care still impacts millions of people each year-leading to adverse health conditions and even death.

  6. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
    (1) E
    (2) D
    (3) A
    (4) F
    (5) C

    Show Answer


    Answer :   5
  7. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) F
    (4) D
    (5) C

    Show Answer


    Answer :   1
  8. Which of the following should be the SIX (LAST) sentence after the rearrangement ?
    (1) E
    (2) D
    (3) A
    (4) B
    (5) F

    Show Answer


    Answer :   1
  9. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) C
    (3) B
    (4) F
    (5) E

    Show Answer


    Answer :   3
  10. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) F
    (5) D

    Show Answer


    Answer :   4

    Directions (11-20) : Read the following passage carefully and answer the given questions. Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    At first glance the patriarchy appears to be thriving. More than 90% of presidents and prime ministers are male, as are all nearly big corporate bosses. Men dominate finance, technology, films, sports, music and even stand-up comedy. In much of the world they still enjoy social and legal privileges simply because :hey have a Y chromosome. So it might seem odd to worry about the plight of men.
    Yet there is plenty of cause for concern. Men cluster at the bottom as well at the top. Poorly educated men in rich countries have had difficulty coping with the enormous changes in the labour market and the home over the past half-century. As technology and trade have devalued brawn, less-educated men have struggled to find a role in the workplace. Women, on the other hand, are surging into expanding sectors such as health care and education, helped by their superior skills. As education has become more important, boys have also fallen behind girls in school (except at the very top). Men who lose jobs in manufacturing often never work again. And men without work find it hard to support a family. The result for low-skilled men, is a poisonous combination of no job, no family and no prospects.
    Some tend to focus on economics. Shrinking job opportunities for men, they say, are entrenching poverty and destroying families. In America pay for men with only a high-school certificate fell by 21% in real terms between 1979 and 2013, for women with similar qualifications it raised by 3%. Around a fifth of working-age American men with only a high-school have no job. But both economic and social changes are to blame, and the two causes reinforce each other. Moreover, these problems are likely to get worse. Technology will disrupt more industries, creating benefits for society but rendering workers who fail to update their skills redundant. The OECD, a think-tank, predicts that the absolute number of single-parent households will continue to rise in nearly all rich countries. Boys who grow up without fathers are more likely to have trouble forming lasting relationships, creating a cycle of male dysfunction.
    What can be done? Part of the solution lies in a change in cultural attitudes. Over the past generation, men have learned that they need to help with child care and have changed their behaviour. Women have learned that they can be surgeons and physicists not at the cost of motherhood. Policymakers also need to lend a hand, because foolish laws are making the problem worse. Governments need to recognise that boys’ underachievement is a serious problem and set about fixing it. Some sensible policies that are good for everybody are particularly good for boys.
    Early-childhood education provides boys with more structure and a better chance of developing verbal and social skills. Countries with successful vocational systems such as Germany have done a better job motivating non-academic boys and guiding them into jobs, but policymakers need to reinvent vocational education for an age when trainers are more likely to get jobs in hospitals than factories. The growing equality of the genders is one of the biggest achievements of the post-war era people have greater opportunities than ever before to achieve their ambitions regardless of their gender. But some even have failed to cope with this new world. It is time to give them a hand.

  11. What do the statistics in the passage with regard to America indicate?
    (1) Pay and employment for men with low skills has fallen.
    (2) Less than ten percent of American politicians are women.
    (3) Men dominate most high paying professions such as surgery etc.
    (4) Americans are protected from labour market disruptions by a strong social welfare system.
    (5) At both the top and bottom of the job pyramid women are losing out to men.

    Show Answer


    Answer :   1
  12. According to the passage, what can be said about families today?
    (1) It is difficult for families to survive on the earnings of one parent.
    (2) The size of the family is shrinking which will cause a problem of an ageing population soon.
    (3) Parents favour sons over daughters causing an unhealthy social mindset.
    (4) Poverty and lack of education among men is putting the family structure at risk.
    (5) None of the given options can be said.

    Show Answer


    Answer :   4
  13. Choose the word/group of words which is most nearly the same in meaning as the word ENJOY given in bold as used in the passage.
    (1) benefit from
    (2) laugh with
    (3) amused by
    (4) prefer to
    (5) liking for

    Show Answer


    Answer :   4
  14. Choose the word/group of words which is opposite in meaning as the word ENTRENCHING given in bold as usain the passage.
    (1) hastening
    (2) reducing
    (3) stabilising
    (4) hesitating
    (5) digging

    Show Answer


    Answer :   2
  15. Which of the following best describes the author’s opinion about vocational education?
    (1) Germany’s model of vocational guidance need not be adopted by other countries.
    (2) There should be less focus on vocational skills.
    (3) Vocational education should equip men with better skills than they do at present.
    (4) Vocational education for women should be given more financial support.
    (5) Rather than obtaining an unaffordable university education, vocational education is a practical solution.

    Show Answer


    Answer :   3
  16. Choose the word/group of words which is most nearly the same in meaning as the word STRUCTURE given in bold as used in the passage.
    (1) building
    (2) order
    (3) assembly
    (4) layout
    (5) procedure

    Show Answer


    Answer :   3
  17. Which of the following is true in the context of the passage ?
    (1) Underachievement of boys at school is a problem prevalent in Japan and America.
    (2) Most of the government funds for vocational education are misused.
    (3) Women are still not well represented in high positions.
    (4) The number of children with learning disabilities is on the rise in rich countries.
    (5) None of the given statements is true in the context of the passage.

    Show Answer


    Answer :   3
  18. Which of the following is an appropriate title for the passage?
    (1) Flying Too High ‘
    (2) Beyond Face Value: Men at Risk
    (3) The Fundamentals of Achievement
    (4) Poverty Misleading Figures
    (5) Health, Wealth and the Origins of Inequality

    Show Answer


    Answer :   2
  19. Which of the following factors has/have an impact on the current state of male employment ?
    (A) Men’s failure to update their skills.
    (B) Single parent households with an absent father.
    (C) Adoption of technological changes in low skill jobs.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) All (A), (B) and (C)
    (4) (A) and (C)
    (5) (A) and (B)

    Show Answer


    Answer :   4
  20. Choose the word/group of words which is opposite in meaning as the word SURGING given in bold as used in the passage.
    (1) flowing
    (2) delaying
    (3) precipitating
    (4) hollowing
    (5) disappearing

    Show Answer


    Answer :   5

    Directions (21-25) : Read the following sentences to find out whether there is any grammatical error in them. The error, if any, will be in one part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of conjuctions, if any)

  21. The infection is commonly found (1)/ in pork eaters and is (2)/ also a result on unhygienic practices (3)/ like not cleaning vegetables properly. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer :   3
  22. One of the greatest (1)/ surrealists of his time, (2)/ Ali was the ultimate conquistador (3)/ in an art he alone perfected. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer :   1
  23. In the (1)/ plush property- a (2)/ seat in power (3)/ or a political ill omen ? (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer :   1
  24. A gang war inside (1)/ the high security jail resulted (2)/ in four under trials (3)/ being rushed for the hospital. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer :  4
  25. The museum suffer (1)/ severe damaged after(2)/ fire hydrants were (3)/ rendered useless. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer :    2

    Directions (26-30) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
    Technology has changed society. There is no …(26)… that we live in a world of instant gratification which is driven by the latest advancement in technology and devices. With the Internet, social networks and cell phones the way people communicate has changed …(27)…. We would …(28)… email than men, and instead of talking on the phone we would prefer to text. …(29)… technology has advanced the access of information and communication; our society has grown more …(30)… by communicating using
    technologies, therefore our culture is losing the ability to socialise face to face.

  26. (1) doubts
    (2) denying
    (3) way
    (4) questions
    (5) alarm

    Show Answer


    Answer :   1
  27. (1) drastically
    (2) whole
    (3) positively
    (4) cursorily
    (5) haltingly

    Show Answer


    Answer :   1
  28. (1) prefer
    (2) besides
    (3) despite
    (4) instead
    (5) rather

    Show Answer


    Answer :   1
  29. (1) But
    (2) Then
    (3) However
    (4) Although
    (5) When

    Show Answer


    Answer :   4
  30. (1) impersonal
    (2) contacts
    (3) engaging
    (4) knitted
    (5) Warm

    Show Answer


    Answer :   1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!