ENGLISH LANGUAGE (SBI Clerk (Preliminary Exam) , 29-05-2016- Previous Year Paper)

0


                                              Reasoning ||  Quantitative Aptitude  ||  English

ENGLISH LANGUAGE

Directions (1-5) : In each of the following questions, a sentence with four words in bold type is given. One of these four words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. That word is your answer. If all the words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark All correct’ as your answer.

  1. The Asian Development Bank has supported the governrrient’s latest efforts to deliver quality health services to all sections of society.
    (1) supported
    (2) latest
    (3) deliver
    (4) sections
    (5) All correct

    Show Answer


    Solution :    5
  2. On the basis of the forecast by the Indian Meteorological Department the government ordered district collectors to visit districts, which are expected to receive heavy rainfal.
    (1) ordered
    (2) district
    (3) expected
    (4) rainfal
    (5) All correct

    Show Answer


    Solution :    4
  3. The economy is on the part to recovery and slowly, but surely the banking sector will perform well.
    (1) part
    (2) recovery
    (3) surely
    (4) perform
    (5) All correct

    Show Answer


    Solution :    1
  4. During the course of the day many meetings were held but the agenda was not shared with us.
    (1) During
    (2) course
    (3) held
    (4) agenda
    (5) All correct

    Show Answer


    Solution :    5
  5. Meazures to increase both financial inclusion and investment in infrastructure will result in gains for the country.
    (1) Meazures
    (2) inclusion
    (3) investment
    (4) gains
    (5) All correct

    Show Answer


    Solution :    1

    Directions (6-15) : Read the following story carefully and answer the questions given. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    Once there was a king who had been trying really hard to capture an elephant, but that prize had proved elusive. All the hunters in the kingdom had tried but their efforts were ‘in vain’. So the king announced that anyone who could capture the elephant would get half his kingdom.
    The tortoise heard about this and went to the king to accept the challenge. The king was very amused. ‘All my hunters have failed to capture the elephant and you think you can succeed ?’, asked the king. The tortoise insisted that he was up to the task and promised to deliver that elephant to the king within forty eight hours. The tortoise then dug a big hole, big enough to hold the elephant along a path leading to the village. Then he covered the hole with sticks and leaves so that it was not visible unless inspected closely. When this was done, the tortoise went in search of the elephant.
    When the tortoise met the elephant, he told him, ‘You know you are the largest animal in the
    forest and you should be a king ?’ The elephant had never considered this before but he thought it was not a bad idea. The tortoise told the elephant that the villagers had decided to make the largest animal their king and were all expecting the elephant to come to the village and be crowned as their king. The more the elephant heard, the more excited he became.
    The tortoise adorned the elephant with colourful beads and beating a gong, he sang songs praising the elephant while he led the way to the village. Soon they approached the trap and the tortoise being lighter and smaller walked over the trap. The elephant who was following him fell through the sticks and leaves into the deep hole and thus helped the tortoise in achieving his goal well within the time limit.

  6. As mentioned in the story, despite the king doubting his ability, the tortoise accepted the challenge .
    A. he was forced to do so by the villagers.
    B. to prove to the king that only a tortoise and his family could complete the challenge.
    C. he wanted the entire kingdom to himself.
    (1) Only A
    (2) A and B
    (3) Only B
    (4) Only C
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution :    5
  7. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase, ‘in vain’ as used in the story ?
    (1) were painful
    (2) were successful
    (3) were in order
    (4) were untruthful
    (5) were simple

    Show Answer


    Solution :    5
  8. Which of the following could be a suitable title of the story ?
    (1) The Elephant who Became the Most Popular King
    (2) The Wise King
    (3) The Clever Tortoise
    (4) The Villagers and their Love for the Elephant
    (5) The Selfish Villagers

    Show Answer


    Solution :    3
  9. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘Excited’ as used in the story ?
    (1) Bored
    (2) Interested
    (3) Affected
    (4) Feeling
    (5) Merciless

    Show Answer


    Solution :    1
  10. Which of the following statements is true in the context of the story ?
    (1) The king, refused to share his kingdom with the tortoise.
    (2) The tortoise kept his word by providing the king with what he desired.
    (3) It was the king’s idea that helped the tortoise achieve his target.
    (4) The elephant was popular for his beautiful skin.
    (5) None of the given statements is true.

    Show Answer


    Solution :    2
  11. ]



  12. As mentioned in the story, the elephant followed tortoise’s advice because :
    A. for him, the tortoise was the wisest animal in the village
    B. he really believed that the villagers wanted him as the king
    C. he had always wanted to become rich and powerful
    (1) Only A
    (2) A and C
    (3) A and B
    (4) Only B
    (5) All of these

    Show Answer


    Solution :    4
  13. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Insisted’ as used in the story ?
    (1) Requested
    (2) Revived
    (3) Repeated
    (4) Invited
    (5) Showed

    Show Answer


    Solution :    3
  14. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘Praising’ as used in the story ?
    (1) Insulting
    (2) Concealing
    (3) Hiding
    (4) Refusing
    (5) Removing

    Show Answer


    Solution :    1
  15. As mentioned in the story, which of the following can be said about the elephant ?
    (1) He had a good sense of humour.
    (2) He was foolish.
    (3) He was balanced.
    (4) He was logical.
    (5) He was short tempered.

    Show Answer


    Solution :    2
  16. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Adorned’ as used in the story ?
    (1) Touched
    (2) Adored
    (3) Charmed
    (4) Decorated
    (5) Stuffed

    Show Answer


    Solution :    4

    Directions (16-20) : Rearrange the given six sentences! group of sentences A, B, C, D, E and F in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.
    A. The next day, Shiva appeared at Raghu’s house and spotted a metal chest on the rooftop which had all the money and ornaments that Raghu owned.
    B. When Raghu arrived at Shiva’s house, Shiva asked him to guess what fruit it was, saying that if Raghu failed, he (Shiva) would carry one thing out of Raghu’s house and if Raghu guessed correctly then Raghu could carry one thing out of Shiva’s house.
    C. Seeing him Raghu thanked him saying, ‘Thank you for sparing my wealth and carrying out only the ladder!’
    D. One day, Shiva hatched a plan to outwit Raghu. He plucked a mango and wrapped it well in a piece of cloth.
    E. ‘Oh ho!’ You thought that you’d hide all your wealth from me said Shiva going into Raghu’s house and bringing out a ladder began to climb up onto the roof.
    F. But Raghu’s guesses were incorrect.

  17. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) D
    (4) E
    (5) F

    Show Answer


    Solution :    4
  18. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) E

    Show Answer


    Solution :    2
  19. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) F

    Show Answer


    Solution :    5
  20. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Solution :    3
  21. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) C
    (3) D
    (4) E
    (5) F

    Show Answer


    Solution :    3



    Directions (21-25) : Read the following sentences to find out whether there is any grammatical error in them. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore errors of punctuation, if any)

  22. One should always be happy from whatever one has and should not be greedy.
    (1) One should always
    (2) be happy from
    (3) whatever one has
    (4) and should not be greedy.
    (5) No error

    Show Answer


    Solution :    2
  23. My friend lost his temper on the shopkeeper and slapped him.
    (1) My friend lost
    (2) his temper on the
    (3) shopkeeper and
    (4) slapped him.
    (5) No error

    Show Answer


    Solution :    2
  24. Luxurious and expensive lights were imported from various countries.
    (1) Luxurious and
    (2) expensive lights were
    (3) imported from
    (4) various countries.
    (5) No error

    Show Answer


    Solution :    2
  25. They were unhappy because the person who had a palace had no gold and the person who had gold had no palace.
    (1) They were,unhappy because
    (2) the person who had a palace
    (3) had no gold and the person
    (4) who had gold had no palace
    (5) No error

    Show Answer


    Solution :    5
  26. Despite his poor financial
    condition, the auto-driver
    remained honest and hard work.
    (1) despite his
    (2) poor financial condition,
    (3) the auto-driver remained
    (4) honest and hard work
    (5) No error

    Show Answer


    Solution :    4



    Directions (26-30) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find . out the appropriate word in each case.
    The night fell heavy in the heights of the mountains and one could not see anything. All was black and the moon and the stars were covered by clouds.
    As Tom was climbing only a few feet away from the top of the mountain, he …26… and fell into the air, falling at great speed. He could only see black spots as he went down. He kept failing, when all of a …27… he felt the rope tied to his waist pull at him very hard.
    His body was hanging in the air.
    Only the rope was holding him and in that moment of stillness, he had no other …28… but to scream, ‘Help me God’. All of a sudden a deep voice coming from the sky answered.
    `What did you want me to do ?’ Save me God,’ said Tom. Do you really think I can save you?’ asked the voice. ‘Of course you can,’ …29… Tom. ‘Then cut the rope tied to your waist,’ said the voice.
    There was a moment of silence as Tom decided to hold on to the rope with ‘all his …30…. The rescue team said that the next day a climber was found and frozen, his body hanging from a rope, only one foot away from the ground.

  27. (1) stumble
    (2) talked
    (3) tried
    (4) slapped
    (5) caused

    Show Answer


    Solution :    1
  28. (1) time
    (2) instant
    (3) sudden
    (4) shock
    (5) moment

    Show Answer


    Solution :    3
  29. (1) option
    (2) person
    (3) want
    (4) limitation
    (5) body

    Show Answer


    Solution :    1
  30. (1) asked
    (2) questioned
    (3) replied
    (4) denied
    (5) doubted

    Show Answer


    Solution :    3
  31. (1) strength
    (2) feet
    (3) family
    (4) reason
    (5) portions

    Show Answer


    Solution :    1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx