ENGLISH LANGUAGE ( SBI Clerk ( Preliminary Exam) , 05-06-2016- Previous Year Paper)


                                              Reasoning ||  Quantitative Aptitude  ||  English

ENGLISH LANGUAGE

Directions (1-5) : Rearrange the given six sentences/group of sentences A, B, C, D, E and Fin a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.

A. Anansi was just about to eat them when he noticed smoke in the distance. He learnt from the cassava that the smoke was from the town of rice.
B. "Rice is much better than cassava!" Saying this Anansi promptly journeyed to the town of rice. When he reached there he noticed smoke in the distance. So he left the rice village and headed for the smoke, greedily thinking that he'd get something better.
C. Alas, when he reached there he found it was his own village and he had no food for the villagers or himself. Greed had got him nowhere.
D. He left his village to find food for his people and himself. After walking miles and miles he saw smoke from a distant village.
E. Anansi, the spider was very unhappy. There was a drought and all his people were starving.
F. When he reached, the only food he found was cassava. The cassava asked Anansi, "Would you like us roasted, fried or boiled?" Anansi told them that he did not have a particular choice and so they roasted themselves.

  1. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) E
    (5) F

    Show Answer

    Solution : 3
  2. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) D
    (4) E
    (5) F

    Show Answer

    Solution : 4
  3. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) E
    (5) F

    Show Answer

    Solution : 2
  4. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) C
    (3) D
    (4) E
    (5) F

    Show Answer

    Solution : 3
  5. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) C
    (3) D
    (4) E
    (5) F

    Show Answer

    Solution : 5

    Directions (6-10) : Read each of the following sentences to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select `No error' as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)

  6.  It seems like that I(1)/ am the most(2)/ beautiful girl on(3)/ this planet.(4) No error(5)

    Show Answer

    Solution : 1 
  7. Whoever covers the longer distance(1)/ and returns home before sunset(2)/ will get wealth in proportionate to(3)/ the distance they cover.(4) No error(5)

    Show Answer

    Solution : 4
  8. Shyam realised(1)/ his mistake and (2)/ recognised the importance(3)/ of practicality in life.(4) No error(5)

    Show Answer

    Solution : 5
  9. Two little boys were(1)/ playing together,(2)/ when one them saw/(3) a nut on the ground.(4) No error(5)

    Show Answer

    Solution : 3
  10. Nick's father was(1)/ a hardworking man(2)/ and hardly spend any time(3)/ with his son.(4) No error(5)

    Show Answer

    Solution : 3

    Directions (11-15) : In each of these questions, sentence with four bold words is given. One from four words given in the bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate. If any, that word will be your answer. If all the words given in the bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, then All correct' is your answer.

  11. Soon farmers will be able(1)/ to sell their produce to whoever they want to instead(2)/ of only to wholesale(3)/ tradars.(4)/ All correct(5)

    Show Answer

    Solution : 4
  12. 'La Nina' is a weather phenomenon which(1)/ is asociated(2)/ with abundant(3)/ rainfall in India say experts.(4)/ All correct(5)

    Show Answer

    Solution : 2
  13. With the aim(1)/ of achieving xero(2)/ accidents,(3)/ the Indian Railways has sought funds to upgrade(4)/ tracks and signalling systems. All correct(5)

    Show Answer

    Solution : 2
  14. It is better(1)/ to go slow(2)/ on labour reforms and hold(3)/ discussions with all parties(4)/ concerned with the matter. All correct(5)

    Show Answer

    Solution : 5
  15. Payments bank can collectt(1)/ deposits and offer(2)/ different payment solutions to customers but are not allowed(3)/ to lend.(4)/ All correct(5)

    Show Answer

    Solution : 1

    Directions (16-25) : Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    Long time ago, in a forest, there lived a young antelope. He was fond of the fruits of a particular tree. In a village bordering the forest, there lived a hunter who captured and killed antelopes for various reasons. He used to set traps for animals under fruit-bearing trees. When the animal came to eat the fruit, it would be caught in the trap. He would then take it away and kill it for its meat. One day, while visiting the forest in search of game, the hunter happened to see the antelope under its favourite tree, eating fruit. He was delighted. 'What a big, plump antelope!' he thought. 'I must catch him. I will get a lot of money from selling his meat.' Thereafter, for many days, the hunter kept track of the antelope's movements. He realised that the antelope was remarkably vigilant and fleet footed animal that it would be virtually impossible for him to track him down. However, he had a weakness for that particular tree. The crafty concluded that he could use this weakness to capture him.
    Early one morning, the hunter entered the forest with some logs of wood. He climbed the tree and put up a machan (platform used by hunters) on one of its branches by tying the logs together. Having set his trap at the foot of the tree, he then took up position on the machan and waited for the antelope. He strewed a lot of iy ,ovef mrui bts eo rn2thoeig6round beneath the 11.004.3, tree to conceal the trap and lure the antelope. Soon, the antelope came strolling along. He was very hungry and was eagerly looking forward to his usual breakfast of delicious ripe fruits. On the tree-top, the hunter, having sighted him, sat with bated breath, willing him to come closer and step into his trap. However, the antelope was no fool. As he neared the tree he stopped short. The number of fruits lying under the tree seemed considerably more than usual. Surely, something was amiss, decided the antelope. He paused just out of reach of the tree and carefully began examining the ground. Now, he saw what distinctly looked like a human footprint. Without going closer, he looked suspiciously at the tree. The hunter was well hidden in its thick foliage, nevertheless the antelope, on close scrutiny, was now sure that his suspicions had not been unfounded. He could see a corner of the machan peeping out of the leaves. Meanwhile the hunter was getting desperate. Suddenly, he had a brainwave. Let me try throwing some fruit at him,' he thought. So the hunter plucked some choice fruits and hurled them in the direction of the antelope. Alas, instead of luring him closer, it only confirmed his fears! Raising his voice, he spoke in the direction of the tree—"Listen, my dear tree, until now you have always dropped your fruits on the earth. Today, you have started throwing them at me! This is the most unlikely action of yours and I'm not sure I like the change! Since you have changed your habits, I too will change mine. I will get my fruits from a different tree from now on-one that still acts like a tree!' The hunter realised that the antelope had outsmarted him with his cleverness. Parting the leaves to reveal himself, he I grabbed his javelin and flung it wildly at the antelope. But the clever antelope was well prepared for any such action on his part. Giving a saucy chuckle, he leapt nimbly out of the harm's way.

  16.  As mentioned in the story, which of the following can be said about the hunter ?
    (1) He was a very good cook.
    (2) He was not as smart as the antelope.
    (3) He was growing old.
    (4) He had never missed any of his prey.
    (5) He was humane.

    Show Answer

    Solution : 2
  17. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word 'AMISS' as used in the story ?
    (1) Perfect
    (2) Forgotten
    (3) Obvious
    (4) Assumed
    (5) Fishy

    Show Answer

    Solution : 2
  18. Which of the following statements is true in the context of the story ?
    (1) The hunter captured antelopes only for their skin.
    (2) The hunter came to know about the antelope through his friends.
    (3) The hunter learnt his lesson eventually and never killed any antelope.
    (4) The hunter and the antelope lived in the same village.
    (5) None of the given statements is true.

    Show Answer

    Solution : 5
  19. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word 'VIGILANT' as used in the story ?
    (1) High
    (2) Loyal
    (3) Rigid
    (4) Inattentive
    (5) Alert

    Show Answer

    Solution : 4
  20. As mentioned in the story, the antelope told the tree that he would not have its fruits anymore as................
    A. he had sensed danger as everything around the tree appeared different than usual.
    B. he felt insulted by the tree.
    C. he started liking fruits from the adjacent tree as they were more juicy.
    (1) Only A
    (2) Both A and B
    (3) Only B
    (4) Both A and C
    (5) Only C

    Show Answer

    Solution : 1
  21. As mentioned in the story, the hunter prepared a machan on the tree to..........
    A. live peacefully
    B. keep a watch on the entire forest.
    C.catch his prey.
    (1) Only A
    (2) Only C
    (3) Only B
    (4) Both A and C
    (5) None of the given options

    Show Answer

    Solution : 2
  22. Which of the following could be a suitable title to the story ?
    (1) The Hunter Who Loved Fruits
    (2) The Lazy Hunter
    (3) The Clever Antelope
    (4) The Hunter and His Love for Wild Animals
    (5) Antelopes-An Endangered Species

    Show Answer

    Solution : 3
  23. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word 'PLUMP' as used in the story ?
    (1) Hefty
    (2) Chirpy
    (3) Long
    (4) Boring
    (5) Lean

    Show Answer

    Solution : 5
  24. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase, 'bated breath' as used in the story ?
    (1) Turned blue
    (2) Without breathing at all
    (3) Waited anxiously
    (4) Bad breath
    (5) Unconscious

    Show Answer

    Solution : 3
  25. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word 'LURE' as used in the story ?
    (1) Lie
    (2) Beat ,
    (3) Fight
    (4) Attract
    (5) Hit

    Show Answer

    Solution : 4

    Directions (26-30) : In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the five alternatives and fill in the blanks.

    There lived an old tiger in a forest. It was becoming ..(26)... for him to catch a prey. The Tiger thought, "I no longer have the strength and speed of a youth. ...(27)... I find some trick, I will starve to death." On thinking hard, the tiger came upon a plan. He began shouting loudly, 'I am very old. I have turned into a vegetarian. I have become a saint and will not eat animals anymore.'
    These words spread like ...(28)... in the jungle. Innocent animals came to pay respect to the tiger thinking that the tiger had changed into a saint. In turn, the tiger pounced on the animals when they came to his cave.
    One day, a witty fox heard the words of the tiger. The fox began to wonder, "Can a tiger become a saint?" So stealthily, the fox approached the tiger's cave. He carefully examined the footprints of animals. He found that all the footprints were going towards the cave but none were ...(29)... from the cave. He quickly alerted all animals in the forest. "The Tiger is a cheat. Don't go to the cave." No animal ever ...(30)... the cave again and the tiger died of starvation.

  26. (1) simple
    (2) toughly
    (3) thin
    (4) difficult
    (5) stricter

    Show Answer

    Solution : 4
  27. (1) Unless
    (2) If
    (3) Although
    (4) Before
    (5) Till

    Show Answer

    Solution : 1
  28. (1) fast
    (2) wildfire
    (3) plane
    (4) epidemic
    (5) that

    Show Answer

    Solution : 2
  29. (1) entering
    (2) returning
    (3) left
    (4) escaped
    (5) seen

    Show Answer

    Solution : 2
  30. (1) bothered
    (2) dealt
    (3) ventured
    (4) visited
    (5) approach

    Show Answer

    Solution : 4


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...

Ask Doubt/Comment