ENGLISH LANGUAGE (IBPS Clerk (Preliminary Exam), 04-12-2016 – Previous Year Paper)

0

 Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English 

ENGLISH  LANGUAGE

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

Directions (1-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select ‘No error’ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

 

  1. This company has been(1)/ served a legal notice for(2)/ using banned substances in(3)/ the manufacture of its products.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  : 4
  2. All coastal villages have (1)/ been evacuated to prevent (2)/ any losses of life due (3)/ to the incoming cyclone. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  :  3
  3. The reporter was arrested and(1)/ his camera seized by the police,(2)/ after he entered the prohibited(3)/ zone and started taken photos.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  :  4
  4. After been caught drinking(1)/ in their hostel . room, the(2)/students were suspended from(3)/ the college for a week.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  :  1
  5. Once the party ended, we (1)/ realised that it was (2)/ midnight and that there was (3)/no way we could return home. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  :  3
  6. There has been a (1)/ shortage in the supply of (2)/ water in the city (3)/ due for a lack of rainfall.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  : 4
  7. This move has resulted(1)/ in bringing commodity(2)/ prices down and uplift(3)/ the country’s economy.(4)/ No error(5)

    Show Answer


    Solution  : 3
  8. Raj could not take the(1)/ call as he have put his cell(2)/ phone on ‘silent’ mode and thus(3)/ could not hear it ring. (4)! No error (5)

    Show Answer


    Solution  :  2
  9. He has a passion(1)/ for climbing mountains and – (2)/ is contemplates to scale(3)/ Everest next year. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  :  3

  10. In their statement, the(1)/ officials have blamed(2)/ their supervisors for(3)/ having mismanaged the situation.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Solution  : 5


    Directions(11-20): Read the following story carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

    Duanji was a magistrate who lived a hundred years ago. He was famed for the fairness of his judgements. One day, while the magistrate was walking through the market, he saw a crowd outside a poultry shop. On enquiring what the matter was, he learnt that a peasant had accidentally dropped a heavy sack on a chicken, crushing it to death. The chicken was small, worth only about five Coins, but the owner of the shop had caught the peasant by his throat and was demanding a hundred. His argument was that the chicken would have grown into a plump bird in another two years and then it would have fetched him the amount he wasasling for.Somebody recognised the magistrate and everybody made way for him. Judge our case, My Lord’, said the owner of the chicken, letting go of the peasant and bowing obsequiously to the magistrate. ‘This man, through his carelessness has caused the death of a chicken that would have fetched me a hundred coins in another two years!’ Fear had made the peasant’s speech incoherent. Nobody could understand what he was saying. ‘The price put on the chicken is hundred coins’, said the magistrate to the peasant. ‘I advise you to pay.’ There was a gasp from the crowd. Everybody had expected the magistrate to rule in the peasant’s favour as he was penniless. The owner of the chicken was overjoyed. They said you were fair in your judgements. My Lord,’ he said, rubbing his hands in glee, ‘now I can say there is no one fairer than you.’
    ‘The law is always fair’, smiled the magistrate. Tell me, how much grain does a chicken eat in a year ?”About half a.sack’, said the poultry shop owner. ‘So in two years the chicken who died would have eaten a whole sack of grain,’ said Duanji. ‘Please give the sack of grain you have saved to this man’. The poultry shop owner turned pale. A sack of grain would cost more than hundred coins. Cowed by the jeers of the crowd, he declared he would not take any money from the peasant, and retreated into the safety of his shop.

  11. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘OVERJOYED’ as used in the story?
    (1) Depressed
    (2) Charmed
    (3) Overburdened
    (4) Dreamy
    (5) Thrilled

    Show Answer


    Solution  : 5
  12.  Which of the following is most nearly the opposite in meaning to the word ‘INCOHERENT’ as used in the story?
    (1) Illegible
    (2) Identified
    (3) Clear
    (4) Confused
    (5) loud

    Show Answer


    Solution  :  3
  13. As mentioned in the story, everyone was disappointed when Duanji informed the peasant that he had to pay a price to the poultry shop owner, becauseA., they know the peasant could not afford to pay the fine.B. they were expecting him to protect the peasant.C. they knew it was not sa fair decision.
    (1) Only A
    (2) Both A and B
    (3) Only B
    (4) Only C
    (5) All the three A, B and C

    Show Answer


    Solution  :  4
  14. Which of the following is/are not true in the context of the story?
    A. The poultry shop owner and the peasant became friends eventually.
    B. Duanji subsequently fulfilled the expectations of the crowd by taking the right decision.
    C. The peasant decided to give half the money to the poultry shop owner.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Only C
    (4) Both A and C
    (5) All the given options are not true

    Show Answer


    Solution  : 2
  15. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase `made way for him’ as used in the story ?
    (1) Did not allow him to move ahead
    (2) Gave him his best place to sit
    (3) Succeeded
    (4) Moved carefully
    (5) Moved aside

    Show Answer


    Solution  :  5
  16. Which of the following is most nearly the same in meaning as the phrase ‘TURNED PALE’ as used in the story ?
    (1) Was shaken
    (2) Confident
    (3) Annoyed
    (4) Haunted
    (5) Feeling rosy

    Show Answer


    Solution  : 1
  17. Which of the following can be said about the poultry shop owner ?
    (1) He was forgiving.
    (2) He was annoying.
    (3) He was charming.
    (4) He was devious.
    (5) He was patient.

    Show Answer


    Solution  :  4
  18. As mentioned in the story, the poultry shop owner decided not to take money from the peasant hecause., :
    (1) -he was afraid of the crowd.
    (2) he realised he would be at a loss.
    (3) he respected the magistrate’s decision.
    (4) he decided to forgive the peasant.
    (5) he decided to take it later on from his relatives.

    Show Answer


    Solution  :  2
  19. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘FAIR’ as used in the story ?
    (1) Function
    (2) Indecisive
    (3) Unacceptable
    (4) Expected
    (5) Biased

    Show Answer


    Solution  :  5
  20. Which of the following can be a suitable title for the story ?
    (1) The Peasant Who Lost His Chicken
    (2) The Faithful Chicken
    (3) The Poor Poultry Shop Owner
    (4) The Final Verdict
    (5) The Rich Magistrate

    Show Answer


    Solution  :  4

    Directions (21-30) : In the given passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words/group of words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/group of words in each case.

    The old man was sitting under a tree. ‘Sit’ his voice rang out. `Close your eyes and ,listen the story will serve you well.
    There was a handsome prince whose best friend was a washerman’s son. The king’s father believed that everyone was equal whether born in a palace or ..(21)..  There was a handsome prince whose best friend was a washerman’s son. The king’s father believed that everyone was equal whether born in a palace or a hut. his son to school with the other ‘children— if the school was good enough for them, it was good enough for his son. Now the prince grew up to be good and kind and …(22)… a girl from the kingdom. But the king had reservations. Ruling the kingdom required a great strength of character. Was the god …(23)… this responsibility? But he served his son and agreed to the marriage. The marriage ceremony was a grand affair and the reception …(24)…. In all the merriment and joy there was no unhappiness. Time went on and the prince and his bride were happy. Then one night, the royal party …(25)… to the palace when it was attacked by thieves. There was a fierce battle in which the prince …(26)…. The prince was beheaded and the leader of the gang too. The princess prayed fervently for help and Goddess of protection defeated the wicked thieves. She was …(27)… the princess’ tears that she granted her a boon. The princess immediately asked for the life of her husband. There was a …(28)… thunder and the prince was restored to life. But then the Goddess realised that in bringing him back to life she had attached his head as that of the thief. It could not be …(29)… . When they returned to the palace, the king, his ministers and all who encountered them …(30)…. The princess said to them, ‘It is the head which controls the body which determines character. This is your prince. Mind over matter!

  21. (1) So he sent
    (2) He refused
    (3) Instead
    (4) Then he put
    (5) Therefore

    Show Answer


    Solution  :  1
  22. (1) married
    (2) decided to marry
    (3) choose his bride
    (4) prefer to marry
    (5) fixed

    Show Answer


    Solution  :  2
  23. (1) capable
    (2) handle
    (3) worthy of
    (4) accomplish
    (5) deal with

    Show Answer


    Solution  :  3
  24. (1) held
    (2) not held
    (3) well
    (4) even grander
    (5) still impressive

    Show Answer


    Solution  :  4
  25. (1) arriving at
    (2) was returning
    (3) leaving
    (4) visited
    (5) lack

    Show Answer


    Solution  :  2
  26. (1) fall down
    (2) injured
    (3) was slain
    (4) killed
    (5) murdered

    Show Answer


    Solution  :  3
  27. (1) so moved by
    (2) heard by
    (3) troubled
    (4) so unhappy
    (5) crying

    Show Answer


    Solution  :  1
  28. (1) sounded
    (2) noisy
    (3) sudden
    (4) loud clap of
    (5) lightning

    Show Answer


    Solution  :  4
  29. (1) ruined
    (2) reverse
    (3) incomplete
    (4)Change
    (5) undone

    Show Answer


    Solution  :  5
  30. (1) upset
    (2) taken shock
    (3) were thrilled
    (4) were shocked
    (5) alarmed

    Show Answer


    Solution  :  4

Leave A Reply

Your email address will not be published.