ENGLISH LANGUAGE ( IBPS BANK PO/MT CWE - V (Preliminary) , 04-10-2015 - Previous Year Paper )


                                                 ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  

 ENGLISH  LANGUAGE

 

Directions(1-5) : Each sentence below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the words that best fit the meaning of the sentence as a whole.

  1. As many as five DJ's............. up at the party, making it a night to.......................
    (1) came, recollect
    (2) drove, memorise
    (3) turned, remember
    (4) jammed. forget
    (5) stared, stop

    Show Answer

    Solution:1
  2. Over the next two years, the company will ..............about USD 100 million in........... up tech- nology and brand building.
    (1) indulge, gearing
    (2) pump, boosting
    (3) supply, hiring
    (4) invest, ramping
    (5) spend, upgrading

    Show Answer

    Solution:5
  3.  The government has invested.......... to .....................public transport.
    (1) heavily, improved
    (2) heavy, improve
    (3) heavily, improve
    (4) lightly, improving
    (5) with, aggravate

    Show Answer

    Solution:3
  4. This multi-purpose project has demanded............... investment................... time and effort.
    (1) considerable, of
    (2) considerable, with
    (3) considering, for
    (4) reflective, for
    (5) considered, of

    Show Answer

    Solution:1
  5. We need to work.............. to remain ......................with other companies.
    (1) hardly, competitive
    (2) harder, competitive
    (3) harder, competition
    (4) hard, calm
    (5) heavily, strict

    Show Answer

    Solution:2


    Directions (6-15) : Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

    Banks in Australia have a certain upside-down quality to them. Their share prices broke free from the put that dragged down their international rivals during the 2008 financial crisis. In recent years, they have soared as others have sagged. Now that big banks in other rich countries are regaining their pose, as in most of the global economy, it is the turn of Australia's to slide. This topsy-turvy behaviour may yet continue given its worsening outlook. Serving a buoyant domestic economy with none-toofierce competition, Australia's big four lenders - Commonwealth Banks, National Australia Bank (NAB), ANZ and Westpac-used to delight shareholders with bumper dividends. But concerns over their balance-sheets and exposure to Australia's housing market have caused their shares to dip. Investors fear that the exceptional circumstances underpinning the vibrant returns of recent years are coming to an end. The commodity "super-cycle" that boosted both Australia and its banks has fizzled. Unemployment is creeping up. The biggest concern is the health of banks' mortgage books. Home loans have been fabulously lucrative for Australian banks but this is changing. According to analysts, return on them top 50%, which would make even precrisis Wall Street bankers happy. No wonder, then that domestic home loans now represent 40-60% of Australian banks assets, up from 15 30% in  the early 1990s. Mortgages in New Zealand account for another 5-10%. A growing number of loans are going to property speculators or to a homeowners paying back only the interest on their loan. Recent stress test suggested that a property downturn would ravage banks. Regulators trot about the lack of diversification in banks, especially given their dependence on foreign money for funding. They want banks to curb growth in the riskiest mortgages and to finance them with more equity and less debt. A government inquiry into the Australian financial system called for banks to be better capitalised. Collectively, Australian banks may need as much as A$40 billion in
    fresh capital to meet regulators demands. The big four are still highly profitable and their returns will remain better than most despite all the new equity they will have to raise. After all, banks around the world are being forced to fund themselves with more equity. Aussie borrowers are less likely to default on mortgages than American ones, as lenders have a claim on all their assets, not just the property in question. But there are other concerns as well. Credit growth in Australia is slowing. Expansion into crowded Asian market seems difficult which leaves little scope for diversification. If they cannot make
    banks less dependent on mortgages, regulators will have to find other ways to make them safer.

  6. Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word RAVAGE given in bold as used in the pas sage?
    (1) steal
    (2) attack
    (3) invade
    (4) devastate
    (5) scam

    Show Answer

    Solution:4
  7. Which of the following is true in the context of the passage?
    (1) Australia's banks are still struggling to recover from the 2008 crisis.
    (2) Unemployment in Australia is on rise.
    (3) Regulators are unwilling to enforce strict reforms on the banking sector.
    (4) Australian banks have a surplus of capital according to regulators.
    (5) None of the given options is triie, in the context of the passage.

    Show Answer

    Solution:2
  8. What do the assets regarding assets of Australia cited in the passage convey?
    (1) Bank assets are heavily concentrated in the housing sector.
    (2) Australian banks have invested too heavily in property markets of other countries.
    (3) The four banks are in imminent danger of collapse.
    (4) Australian banks are safe and are growing from strength to strength.
    (5) Australian banks have a huge number of defaulters.

    Show Answer

    Solution:1
  9. What is the author's view of the global economy at present?
    (1) The global economy is unlikely to recover as economic reforms are not stringent.
    (2) Rich economies have yet to recover while emerging markets are thriving.
    (3) The economy is in turmoil as large Asian economies are experiencing a crisis.
    (4) Many European countries are in debt and likely to default on their loans.
    (5) Other than those given as options.

    Show Answer

    Solution:5
  10. Choose the word which is most nearly the opposite in meaning as the word DIP given in bold as used in the passage.
    (1) immense
    (2) equal
    (3) rise
    (4) dry
    (5) decline

    Show Answer

    Solution:3
  11. Choose the word which is most nearly the opposite in meaning as the word FABULOUSLY given in bold as used in the passage.
    (1) terrifically
    (2) insignificantly
    (3) gravely
    (4) harshly
    (5) easily

    Show Answer

    Solution:2
  12. Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word BUMPER given in bold as used in the passage.
    (1) buffer
    (2) impact
    (3) adequate
    (4) frequent
    (5) huge

    Show Answer

    Solution:5
  13. According to the passage, which of the following factors was/were responsible for the Australian economy's performance during the 2008 global crisis?
    (A) Australian banks invested in American hedge funds.
    (B) Australia inexperienced a commodity base.
    (C) Lack of investment in emerging markets.
    (1) Only (A)
    (2) Only (C)
    (3) All (A), (B) and (C)
    (4) Only (A) and (C)
    (5) Only (B)

    Show Answer

    Solution:5
  14. Which of the following is the central idea of the passage?
    (1) Restructuring of Australia's banks has been very successful.
    (2) Australia's housing sector is enjoying a boom.
    (3) The powers of Australia's banking regulator should be curtailed.
    (4) Australia's banking sector is vulnerable and headed for difficulty.
    (5) Australia is the best forming of all advanced economies at present.

    Show Answer

    Solution:4
  15. Which of the following best describes the regulator's view of Australia's economy?
    (1) Australian banks should adopt American system of mortgage to safeguard the economy.
    (2) Australia should withdraw from risky emerging markets.
    (3) There is a need for some corrections and reforms to be implemented.
    (4) Australia has insulated itself from foreign markets, and this has hampered growth.
    (5) Its economy is soaring and recapitalisation and diversification reforms may be withdrawn.

    Show Answer

    Solution:2


    Directions (16-20) : Rearrange the given six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.
    (A) For years, it relied upon export-led growth and massive investments in housing, infrastructure (roads, rails, ports) and heavy industry (steel, glass and aluminium).
    (B) China is engineering, a major economic transformation-or, at least, trying.
    (C) Whether this conversion succeeds or fails is a momentous story but a China that succeeds is more likely to be stable.
    (D) However, this economic model now seems spent.
    (E) So, the country is switching its engine of growth to consumer spending on services and light manufacturing.
    (F) A possible reason behind this model becoming outdated could be that world trade is weak at present and overinvestment in housing, infrastructure and industry has caused a glut.

  16. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
    (1) A
    (2) C
    (3) B
    (4) F
    (5) E

    Show Answer

    Solution:3
  17. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
    (1) A
    (2) D
    (3) E
    (4) F
    (5) C

    Show Answer

    Solution:3
  18. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) F
    (5) E

    Show Answer

    Solution:4
  19. Which of the-following should be the SECOND sentence after rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) F
    (4) D
    (5) E

    Show Answer

    Solution:1
  20. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
    (1) C
    (2)F
    (3) A
    (4) B
    (5) D

    Show Answer

    Solution:1


    Directions (21-25) : In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select 'No error' as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

  21.  Students who dread not making it to school (1)/ before time 6 : 55 a.m. assembly, may have find it comforting pu that a scientist wants to prove that schools (3),/ deprive children of much needed sleep by starting early. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:2
  22. While the real estate market has being (1)/ stable, it's time to purchase a property now (2)/ and enjoy the benefits (3)/ when prices escalate. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:1
  23. Taxi-hailing ventures are significantly (1)/ increasing the number of cabs (2)/ that offer free Wi-Fi, (3)/ following the success of pilot projects. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:5
  24. Organic milk has (1)/ higher omerga-3 fat levels, (2)/ but probability not enough (3)/ to make a different. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:3
  25. By early next week, (1)/ the State Government is likely (2)/ of declare (3)/ a drought in 8000 villages. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:3


    Directions (26-30) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested. one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
    Education has been a problem in our country for (26). The lack of it has been blamed for all (27) of evil for hundreds of years. Even scholars have written lengthy articles about how the Indian education system needs to change. The funny thing is that from colonial times, things have (28) changed. We have established reputed business schools, 'law schools and other institutions of excellence. Students, now, so routinely score 90% marks that even with this percentage they find it (29) to get into the colleges of their choice. The problem thus lies with us doing more of the same old staff. This needs to change by bringing about (30) in education.

  26. (1) time
    (2) take
    (3) ever
    (4) long
    (5) decade

    Show Answer

    Solution:4
  27. (1) possession
    (2) abundance
    (3) typical
    (4) places
    (5) sorts

    Show Answer

    Solution:5
  28. (1) bare
    (2) hardly
    (3) little
    (4) much
    (5) highly

    Show Answer

    Solution:2
  29. (1) simple
    (2) easy
    (3) irregular
    (4) noble
    (5) difficult

    Show Answer

    Solution:5
  30. (1) innovation
    (2) dreams
    (3) creating
    (4) foreign
    (5) choice

    Show Answer

    Solution:1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Ask Doubt/Comment