ENGLISH LANGUAGE ( IBPS BANK PO (Preliminary Exam), 23-10-2016 - Previous Year Paper)




 ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  

 

ENGLISH  LANGUAGE 


Directions (1-10) :
In these questions, read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark that part with the error as your answer. If there is no error, mark 'No error' as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

  1. A lot of research has been (1)/ conducted on the field human (2)/ resources for understanding what creates (3)/ work culture in an organisation. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 3
    Use "to understand" in place of "for understanding".
  2. During our visit to the hill station, we (1)/ came across signboards which read that (2)/ the area where we was (3)/ under observation by the neighbouring country. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 3
    Use "were" in place of "was".
  3. No matter what people opine about (1)/ the stern measures taken against (2)/ traffic signal violators, taking such an (3)/ action have been pending since long. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 4
    Use "has" in place of "have".
  4. Though these buildings have been given (1)/ clearance by fire safety officials, any (2)/ layman can understand that hardly (3)/ any fire safety norms have followed. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 4
    Use "have been followed" in place of 'have followed'.
  5. Hardly he had entered the building (1)/ when the security guard called and (2)/ informed him that he had left his (3)/ car door open in the parking lot. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 1
    Use "Hardly had he" in place of "Hardly he had".
  6. The new variety of genetically modified (1)/ crops is being extremely successful in (2)/ curbing the usage of (3)/ pesticides and increasing the per unit output. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 2
    Remove "being" from the sentence.
  7. Air pollution in the city rises (1)/ beyond the permissible limits every winter (2)/ as the pollutants cannot escape from the (3)/ atmosphere due to radial inversion. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 5
    No error
  8. Globally, the Indian market is the second (1)/ largest user of mobile phones, with more than (2)/ a billion people using mobile (3)/ phones for calling and internet purposes. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 5
    No error
  9. After having working for five (1)/ years in a private firm, Karan (2)/ got down to preparing for (3)/ various bank entrance examinations. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. -  1
    Use "Having worked" in place of "After having working".
  10. Those who want to do good are (1)/ neither selfish nor in a hurry because (2)/ they know what it requires a long (3)/ time to impregnate people with good. (4)/ No error(5)

    Show Answer

    Ans. - 3
    Use "that" in place of 'what'.

    Directions (11-15) : Rearrange the given six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.
    A. Moreover, the number of Iicence-holders has risen even faster, one in five Chinese now has a licence.
    B. Apart from the fact that the country's population is so large, most of these accidents have to do with the fact that China is so new to the business of driving cars.
    C. Accidents are a common sight on the roads of China for many reasons.
    D. In 2015, it added more cars to its roads than were driving in the whole country in 1999.
    E. Economic rise has played a large part in all these developments.
    F. In the rich world, where this economic rise has already taken place, the number of licence-holder is flat or falling.

  11. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
    (1) E
    (2) D
    (3) A
    (4) F
    (5) C

    Show Answer

    Ans. - 1
  12. Which of the following should be the SIXTH sentence after the rearrangement ?
    (1) E
    (2) D
    (3) A
    (4) B
    (5) F

    Show Answer

    Ans. -   5
  13. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) C
    (3) B
    (4) F
    (5) E

    Show Answer

    Ans. -  2
  14. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) F
    (4) D
    (5) E

    Show Answer

    Ans. -   2
  15. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement ?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) F
    (5) D

    Show Answer

    Ans. -    1

    Directions (16-22) : Read the following passage and answer the given questions.
    After the Second World War, the leaders of the Western world tried to build institutions to prevent the conflicts of the preceding decades from recurring. They wanted to foster
    both prosperity and interdependence, to 'make war not only unthinkable but materially impossible'. Their work bore fruit. Expanded global trade has raised incomes around the world. While globalisation is sometimes portrayed as a corporate plot against the workers; that was not how it was seen before 1914. British trade unions were in favour of free trade, which kept down food prices for their members and also opened up markets for the factories in which they worked. Yet, as the Brexit vote demonstrates globalisation now seems to be receding. Most economists have been blindsided by the backslash. Free trade can be a hard sell politically. The political economy of trade is treacherous. Its benefits, though substantial, are dilute, but its costs are often concentrated. This gives those affected a strong incentive to push for protectionism. Globalisation itself thus seems to create forces that erode political support for integration.
    Deeper economic integration required harmonisation of laws and regulations across countries. Differences in rules on employment contracts or product safety requirements, for instance, act as barriers to trade. Trade agreements like the Trans-Pacific Partnership focus more on "non-tariff barriers" than they do on tariff reduction. The net impact of this is likely to be that some individuals, consumers and businesses are not likely to be as benefitted as others and given rise to discontent. Thus the consequences of such trade agreements often run counter to popular preferences. Joseph Stiglitz, a Nobel Prize winner, has warned that companies influence over trade rules harms workers and erodes support for trade
    liberalisation. Clumsy government efforts to compensate workers hurt by globalisation contributed to the global financial crisis, by facilitating excessive household borrowing, among other things.
    Researchers have also documented how the cost of America's growing trade with
    China has fallen disproportionately on certain American cities. Such costs perpetuate a cycle of globalisation. Periods of global integration and technological progress generate rising
    inequality, which inevitably triggers two countervailing forces, one beneficial and one harmful. On the one hand, governments tend to respond to rising inequality by increasing redistribution and investing in education, on the other, inequality leads to political upheaval and war. The first great era of globalisation, which ended in 1914, gave way to a long period of declining inequality, in which harmful forces played a bigger rise than beneficial ones. History might repeat itself, he warns. Such warnings do not amount to arguments against globalisation. As many economists are quick to note, the benefits of openness are massive. It is increasingly clear, however, that supporters of economic integration underestimated the risks both that big slices of society would feel left behind and that nationalism would continue to provide an alluring alternative. Either error alone might have undercut support for
    globalisation and the relative peace and prosperity it has brought in combination, they threaten to reverse it.

  16. What can be concluded from the example of Britain cited in the passage ?
    (1) Countries which previously supported globalisation no longer do.
    (2) Trade unions are losing their influence.
    (3) Agriculture has suffered in most developed countries.
    (4) Britain has not recovered from the financial crisis.
    (5) Technological progress boosts economic growth tremendously.

    Show Answer

    Ans. -  4
  17. Which of the following has/have been the outcome(s) of global integration ?
    A. Laws have become fairer for all. B Trade unions have become more peaceful.
    C. Trade has grown substantially.
    (1) Only C
    (2) Only A
    (3) Only A and B
    (4) Only A and C
    (5) All A, B and C

    Show Answer

    Ans. -   1
  18. Which of the following is the author's view of Trans-Pacific Partnership ?
    (1) It is likely to face opposition.
    (2) It will be proved beneficial to all workers.
    (3) It will reduce tariffs effectively.
    (4) Trade with China will suffer.
    (5) None of the given options

    Show Answer

    Ans. -  1
  19. Which of the following is true in the context of the passage ?
    (1) The first era of a globalisation resulted in a decline in inequality.
    (2) Governments are making efforts to help workers hurt by globalisation.
    (3) Standardising policy regulations will boost economic integration.
    (4) Technology has exacerbated the ill-effects of globalisation.
    (5) All of the given options are true in the context of the passage.

    Show Answer

    Ans. -   5
  20. Which of the following best explains the phrase "Such warnings do not amount to arguments against globalisation" in the context of the passage ?
    (1) Most economists are unnecessarily alarmist about globalisation.
    (2) Globalisation is beneficial to all.
    (3) Do not do away with globalisation but take concerns about globalisation seriously.
    (4) Politicians warn against globalisation during elections but actually support it.
    (5) We cannot reverse globalisation but we must stall it.

    Show Answer

    Ans. -   3
  21. Which of the following can be said about America's trade with China ?
    (1) America's discontent against globalisation has fallen.
    (2) Worker's wages have risen tenfold.
    (3) America has been badly hit by the slowdown in China.
    (4) It has been especially harmful for certain American cities.
    (5) None of the given options can be said.

    Show Answer

    Ans. -  5
  22. Which of the following is the central idea of the passage ?
    (1) Protectionism is the only way for developed countries to retain stability.
    (2) Globalisation is receding and its decline should be speeded up.
    (3) While politicians are in favour of globalisation, economists are not.
    (4) While developed countries are on the decline emerging ones are rising.
    (5) The backlash against globalisation is serious and must be handled carefully.

    Show Answer

    Ans. -  4

    Directions (23-30) : In the given passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately.
    Find the appropriate word in each case. The use of technology in education has been present throughout history. Over the last century, schools have modified their ...(23)... to teaching as well as the methods that are used to enhance student learning. Chalk and slate were at one time the newest technology. From there, technological changes have gone from film, radio and television to desk-top computers and now into interactive white boards like SMART Technology. The capabilities teachers have with new technology give them the ...(24)... to differentiate lessons for ...(25)... overall learning. Microsoft PowerPoint is one of  the most popular technology tools used in any classroom. SMART Technologies has integrated the SMART Board Software with PowerPoint, thus combining the newest technology with the most popular Sl. This brief description shows that new technology is being implemented in the classroom. Unfortunately, due to ...(26)... costs, the more advanced the new'equipment becomes; the less likely schools are willing to ...(27)... it for their classrooms. ...(28)... sufficient funds, it is difficult for schools to obtain technologically advanced classrooms. SMART Technology is the most recent equipment to enter the classroom. In 2002, SMART Boards ranged from $999.0 to $1,999.00, and that was for just the board. If a school wanted to better ...(29)... its finances and purchase the rolling floor stand accessory, which makes the technology more accessible to all teachers. It Would pay an additional amount of somewhere $425.00 and $499.00. Any school that desires technology must have capacity to ...(30)... it. However, even with sufficient funds, a technological integration effort is only as strong as the administrative, support behind it.

  23. (1) pathway
    (2) departure
    (3) approach
    (4) pedagogy
    (5) syllabus

    Show Answer

    Ans. -  3
  24. (1) faculty
    (2) lesson
    (3) limitation
    (4) abundance
    (5) ability

    Show Answer

    Ans. -  5
  25. (1) bigger
    (2) better
    (3) inferior
    (4) benefit
    (5) alleviated

    Show Answer

    Ans. -  2
  26. (1) much
    (2) overhaul
    (3) high
    (4) hover
    (5) humble

    Show Answer

    Ans. -  3
  27. (1) achieve
    (2) acquire
    (3) archive
    (4) excess
    (5) disperse

    Show Answer

    Ans. -  2
  28. (1) Without
    (2) Following
    (3) Despite
    (4) Bereft
    (5) Unless

    Show Answer

    Ans. -   1
  29. (1) allotment
    (2) proportion
    (3) allocate
    (4) conform
    (5) prorata

    Show Answer

    Ans. -  3
  30. (1) earmark
    (2) patent
    (3) publish
    (4) sharp
    (5) purchase

    Show Answer

    Ans. -   1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment