ENGLISH LANGUAGE ( IBPS BANK PO / MT CWE V ( Main Exam ), 31-10-2015 - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

ENGLISH LANGUAGE

 

Direction (1-5) : In the given sentences there are two blank spaces. Below each sentence five pairs of words have been given. Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.

  1. The incident has........... severe damage to the ..........of the employees.
    (1) resulted — optimism
    (2) led — emotions
    (3) produced conduct
    (4) contributed — integrity
    (5) caused  - morale

    Show Answer

    Solution:5
  2. ...............investing in technology, the company has been ..................... to compete globally.
    (1) For - trying
    (2) Despite — gradual
    (3) While — clear
    (4) Since — enable
    (5) By — able

    Show Answer

    Solution:5
  3. The root............. of slow reduction in poverty is................... of investment in agriculture.
    (1) purpose -- increase
    (2) reason — hike
    (3) cause — lack
    (4) effect — incidence
    (5) consequence - plunge

    Show Answer

    Solution:3
  4. You have unfairly............. his success to the fact that he is well..........................
    (1) reduced — behaved
    (2) doubted — adjusted
    (3) excdused — educated
    (4) attributed — connected
    (5) rated — known

    Show Answer

    Solution:4
  5. To.............. the problems of the region it is................. to interact with the local people,
    (1) discover — necessity
    (2) understand — essential
    (3) research,— advice
    (4) manage — needful
    (5) focus — better

    Show Answer

    Solution:2


    Directions (6-10) : In the following questions, read this sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. That part is the answer. If there is no error, Select 'No error as the answer, (ignore the error of punctuation, if any)

  6. Santosh succeed/ due to the encouragement/ of friends, relatives/ and well-wishers.
    (1) Santosh succeed
    (2) due to the encouragement
    (3) of friends, relatives
    (4) and well-wishers
    (5) No error

    Show Answer

    Solution:1
  7.  One of the foremost/ challenges faced by/ the company is that of/ attracting and retaining talent.
    (1) One of the foremost
    (2) challenges faced by
    (3) the company is that of
    (4) attracting and retaining talent
    (5) No error

    Show Answer

    Solution:5
  8. We aren't bothered/ as long as/ they don't interfere/ with ours freedom.
    (1) We aren't bothered
    (2) as long as
    (3) they don't interfere
    (4) with ours freedom
    (5)No error

    Show Answer

    Solution:4
  9. The two-part documentary/ is a critique of the education system/and its impacting/on up, liftment of women.
    (1) The two-part documentary
    (2) is a critique of the education system
    (3) and its impacting
    (4) on upliftment of women,
    (5) No error

    Show Answer

    Solution:3
  10. All the Airlines is/ using the increased awareness/ about security to impose a new/ code of conduct among passengers.
    (1) All the Airlines is
    (2) using the increased awareness
    (3) about security to impose a new
    (4) code of conduct among passengers
    (5) No error

    Show Answer

    Solution:1


    Directions (11-15) : In the given sentences, one word has been given in bold. Below each sentence five words are suggested, one of which can replace the word given in bold without changing the meaning of the sentence. Find out the appropriate word in the given sentence.

  11. The content of this passage relates to the Mughal period.
    (1) depicts
    (2) shows
    (3) seems
    (4) happens
    (5) pertains

    Show Answer

    Solution:5
  12.  Nilima's husband compelled her to give up her job.
    (1) cautioned
    (2) forced
    (3) protected
    (4) restructed
    (5) continued

    Show Answer

    Solution:2
  13. Rahul played well to third rank in the competition.
    (1) finish
    (2) find
    (3) number
    (4) establish
    (5) get

    Show Answer

    Solution:3
  14. It was evident that the gold ring was stolen by the domestic servant.
    (1) unknown
    (2) reveal
    (3) agreed
    (4) clear
    (5) proof

    Show Answer

    Solution:4
  15. The sad tale narrated by the distressed woman affected everyone.
    (1) contacted
    (2) realised
    (3) touched
    (4) surprised
    (5) cautioned

    Show Answer

    Solution:3


    Direction (16-25) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold in the passage to help you to locate them while answering some of the questions.

    By the mid-nineteenth century, the educated Indian had become sufficiently aware of both his rich historical heritage and the abject state of his current existence. Nostalgia and a sense of racial identity grew as Indians gradually perceived the oppressiveness of alien rule. In the early nineteenth century, Orientalist scholars associated with the Fort William College, Kolkata helped considerably to unearth several obscure Indian texts and traditions, thereby, also creating a new awareness and sensitivity among Indians about their cultural heritage.
    In the first half of the nineteenth century, particularly in some parts of the country, patriotism was not grossly inconsistent with an undisguised support for the continuation of British rule. Writers of his period from this part of the country made repeated references to how the British had 'rescued' India from many centuries of 'tyrannical' and 'unprogressive' governance of earlier rulers. Many people of this time, in fact, made, an important distinction between the pragmatic gains to be made from a short-term tutelage under British rule and a long-term objective of securing independence from it. Through such thoughts ultimately proved to be naive and over-optimistic, in the 1820s and 1830s the advantages of British rule seemed to outweigh its disadvantages. In a letter written in 1823 to Governor General Lord Amherst, an Indian social reformer Raja Rammohan Roy (1774-1833) opposed an official move to open a Sanskrit College on the ground that it would produce no positive or progressive influence on the educated Hindu. I le felt rather than indulge in abstract metaphysical speculation as was likely to be the result of a purely Sanskritic education, Indians would profit far more by imbibing the best of modern European civilization-pragmatism and a rational, scientific outlook. Social usefulness more than anything else, was now to be the true measure of things. In fact, his emphasis on rationality and a coimnon sense approach to religion led some of his friends and admirers to call him a 'religious utilitarian'.

  16.  According to the passage, what was the contribution of early nineteenth century Orientalist scholars?
    (1) Pointing out deficiencies in the study of Sanskrit
    (2) Criticising the study of Indian texts and traditions
    (3) Encouraging students to get admission in Fort William College
    (4) Creating awareness and sensitivity about British culture
    (5) Making Indians adequately nostalgic

    Show Answer

    Solution:5
  17.  Choose the word which is most opposite in meaning to the word "naive" as used in the passage.
    (1) abstract
    (2) speculative
    (3) hypothetical
    (4) wise
    (5) lasting

    Show Answer

    Solution:4
  18.  In the first half of the nineteenth century, writers from some parts of the country -
    (1) started appreciating the work of Raja Rammohan Roy.
    (2) appreciated the British rule from rescuing India from the way it was ruled by previous rulers.
    (3) proclaimed themselves as patriotic writers who could save India from cultural aggression.
    (4) realised the importance of careful and systematic study of ancient Indian texts.
    (5) provided tacit but strong support to the liberation movement.

    Show Answer

    Solution:2
  19. Which awareness had dawned on Indians by the mid-nineteenth century?
    (1) The long-term advantages of british rule
    (2) Rationalistic attitude towards living.
    (3) Rich historical heritage
    (1) Only (1).
    (2) Only (2)
    (3) Only (1) and (2)
    (4) Only (2) and (3)
    (5) Only (3)

    Show Answer

    Solution:5
  20. According to the passage what did Raja Rammohan Roy feel about pure Sanskrit education?
    (1) It would imbibe the best of spiritual Indian civilization.
    (2) It would create awareness of our true cultural heritage.
    (3) It would generate nostalgia and strong racial identity.
    (4) It would help enhance patriotism among people,
    (5) It would spread abstract metaphysical education.

    Show Answer

    Solution:5
  21. Choose the word which is the most OPPOSITE in meaning to the word "abject" as used in the passage,
    (1) negative
    (2) exalted
    (3) absolute
    (4) scarce
    (5) virtual

    Show Answer

    Solution:2
  22. Which thoughts, according to the passage, proved imprudent and over-optimistic?
    (1) It was better for India to have British rule in the short-term.
    (2) Making a distinction between short-term and longterm objectives.
    (3) The ideal of patriotism and independence among Indians.
    (4) Indians would profit more by Sanskrit education.
    (5) Racial identity is crucial for

    Show Answer

    Solution:1
  23. political independence. According to the passage which of the following was opposed by Raja Rammohan Roy?
    (1) The tradition of 'Sat' and child marriage.
    (2) Interference of Indians in governance.
    (3) Official move to open a Sanskrit language.
    (4) Orientalist scholars joining Fort William College.
    (5) Rapid growth of English as a principal medium of instruction.

    Show Answer

    Solution:3
  24. According to the passage, which factor brought a sense of racial identity among the Indians?
    (1) Increasing understanding of the Indian education system.
    (2) Economic equality among the people.
    (3) Growing harshness of the British rule.
    (4) Regional imbalance between India and its neighbours.
    (5) Growing religious fundamentalism among the people.

    Show Answer

    Solution:3
  25. Choose the word which is similar in meaning as the word "tutelage" used in the passage?
    (1) protection
    (2) measure
    (3) planning
    (4) contribution
    (5) strategy

    Show Answer

    Solution:1


    Directions (26-30) : In the following questions, which of the phrases given below should replace the phrase given in bold in each sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required, Select `No correction required' as your answer.

  26.  According to our analysis, allocation for the agriculture sector being high from last year.
    (1) is as high
    (2) is higher than
    (3) was higher to
    (4) can be high
    (5) No correction required

    Show Answer

    Solution:2
  27.  He did not invest wisely and has lost his entirely life savings.
    (1) entire life savings
    (2) live savings entirely
    (3) savings for entire life
    (4) entire lifetime of savings
    (5) No correction required

    Show Answer

    Solution:1
  28. It would be worthwhile to educate teenagers about the consequences of drinking to drive.
    (1) drunk for driving
    (2) drunk and driving
    (3) drink to drive
    (4) drinking and driving
    (5) No correction required

    Show Answer

    Solution:4
  29. Hearing rumourst of a fraud, investors begun to pull out their money in panic.
    (1) beginning pulling out
    (2) began putting in
    (3) will begin by putting
    (4) began to pull out
    (5) No correction required

    Show Answer

    Solution:4
  30.  There are a large number of employees whom took the option of voluntary retirement.
    (1) who is taken
    (2) which taken
    (3) who took
    (4) that will be taken
    (5) No correction required

    Show Answer

    Solution:3


    Directions (31-40) : In the given passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each number, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
    Schools all over India (31) 'Children's Day' on 14th November every year. It was this day that our (32) first Prime Minister was (33). His   (34) had come down from Kashmir to rich plains below. Kaul had been his (35) name. This changed to Kaul Nehru, and in (36) years. Kaul was  (37) and he became simple Nehru. Jawaharlal Nehru was the (38) son of his prosperous parents. And so he grew up and spent his early years as a (39) child with no (40) of his age.

  31.  (1) consider
    (2) regard
    (3) celebrate
    (4) enjoy
    (5) respect

    Show Answer

    Solution:3
  32.  (1) great
    (2) only
    (3) formerly
    (4) importantly
    (5) arrogant

    Show Answer

    Solution:1
  33. (1) chose
    (2) rejected
    (3) decided
    (4) selected
    (5) born

    Show Answer

    Solution:5
  34.  (1) descendant
    (2) ancestors
    (3) following
    (4) colleague
    (5) off-spring

    Show Answer

    Solution:2
  35. (1) false
    (2) nick
    (3) family
    (4) oldest
    (5) first

    Show Answer

    Solution:3
  36. (1) many
    (2) after
    (3) later
    (4) starting
    (5) subsequently

    Show Answer

    Solution:3
  37.  (1) forgot
    (2) dropped
    (3) overlook
    (4) special
    (5) fallen

    Show Answer

    Solution:2
  38. (1) only
    (2) spoil
    (3) old
    (4) troubling
    (5) famous

    Show Answer

    Solution:1
  39. (1) feared
    (2) protective
    (3) lovely
    (4) lonely
    (5) pamper

    Show Answer

    Solution:4
  40. (1) competitions
    (2) associating
    (3) play
    (4) partnership
    (5) companion

    Show Answer

    Solution:5

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!