ENGLISH LANGUAGE ( IBPS BANK PO / MT CWE Exam, 03-10-2015 - Previous Year Paper)

0

                                                 ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  

ENGLISH LANGUAGE

 

Directions (1- 5) : Each sentence below has two blanks, each blank indicating, that something has been omitted. Choose the words that best fit the meaning of the sentence as a whole.

  1. The proposal has been............. and will be sent to the cabinet for final...............
    (1) designed, process
    (2) drafted, approval
    (3) amend, sanction
    (4) said, objection
    (5) mentioned. figure

    Show Answer

    Solution:2
  2. The fake diesel factory was being........... under the...........  of a dairy.
    (1) operated, operation
    (2) captured, array
    (3) functioned, alias
    (4) run, garb
    (5) activated, control

    Show Answer

    Solution:4
  3. The moment the staff opened the office, unidentified.......... weapons entered and asked the cashier to rand over the keys to the vault.
    (I) miscreants, brandishing
    (2) object, carrying
    (3) persons, had
    (4) people, associating
    (5) man, lifting

    Show Answer

    Solution:1
  4. The singer, who has been very ............about his faith in the party, also........... at the grand event.
    (1) vocal, performed
    (2) strong, sang
    (3) open, dance
    (4) loud, came
    (5) creative, present

    Show Answer

    Solution:1
  5. Over the years, the town has........... popularity as the best.............. for paragliding and pilots from across the world visit it.
    (1) acquired, spots
    (2) claim, one
    (3) gained, destination
    (4) sought, wonder
    (5) sent, place

    Show Answer

    Solution:3

    Directions (6-10) : In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will he in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select No error' as your answer. Ignore the error of punctuation, if any.
  6. Many citizens are gravitating (1)/ towards the nation's (2)/ second-largest State because it offer (3)/ ample job opportunities. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:3
  7. Most African nations were largely ( I)/ shielded from the 2008 financial crisis (2)/ by China's insatiable demand (3)/ for natural resources. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:2
  8. Skeptics worries that the devaluation (1)/ of the country's currency is (2)/ a desperate move to (3) / bail out struggling exporters. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:1
  9. Consumers are constantly been (1)/ encouraged to take (2)/ advantage of the (3)/ lowered interest rates. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:1
  10. Emerging economies are (1)/ dominating the news (2)/ but for (3)/ all the wrong reasons. (4)/ No error (5)

    Show Answer

    Solution:5


    Directions (11-20) : In the following questions, read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    Over the past few days alone. the China's central bank has pumped extra cash into the financial system and cut interest rates. The aim is to free more cash for banks to lend and provide a boost for banks seeking to improve the return on their assets. The official data though, suggested that bad loans make up only 1.4% of their balance sheets. How to explain the discrepancy? One possible answer is that bad loans are a tagging indicator i.e. it is only after the economy has struggled for a while that borrowers began to suffer. Looked at this way, China is trying to anticipate problems keeping its banks in good health by susteining economic growth of nearly 7% year on year. Another more worrying possibility is that bad loans are worse than official data indicate. This does not look to be the cause for China's biggest banks, which are managed conservatively and largely focus on the county's biggest value and quality borrowers. But there is mounting evidence that when it comes to smaller banks, especially those yet to list on the stock market, bad loans piling up. That is important because unlisted lenders account for just over a third of the Chinese banking sector, making them as big as Japan's entire banking industry.
    Although, non-performing loans have edged up slowly, the increase in special-mention loans (a category that includes those overdue but not yet classified as impaired loans.) has been much bigger. Special-mention loans are about 2% at most of China's big listed banks, suggesting that such loans must be much higher at their smaller, unlisted peers. Many of these loans are simple bad debts which banks have not yet admitted to. Another troubling fact is that fifteen years ago, the government created asset-management companies (often referred to as bad-banks) to take on the non-performing loans of the lenders. After the initial transfer these companies had little to pay. But, last year, Cinda, the biggest of the bad banks, bought nearly 150 billion Yuan ($24 billion) of distressed assets last year, two-thirds more than in 2013. These assets would have raised the banks bad-loans ratio by a few tenths of a percentage point. Although such numbers do not seem very alarming, experts who reviewed last year's results for 158 banks, of which only 20 are listed found that "shadow loans", loans recorded as investments which may be a disguise for bad loans have grown to as much as 5.7 billion Yuan, or 5% of the industry's assets. These are heavily concentrated on the balance sheets of smaller-unlisted banks, and at the very least, all this points to a need for recapitalisation of small banks.

  11. Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word 'TAGGING' given in bold as used in the passage.
    (1) delayed
    (2) breaking
    (3) stopping
    (4) protecting
    (5) tying

    Show Answer

    Solution:5
  12. Choose the word which is opposite in meaning to the word FREE given in bold as used in the passage.
    (1) expensive
    (2) secret
    (3) complimentary
    (4) restrict
    (5) charged

    Show Answer

    Solution:4
  13. According to the passage, which of the following can be said about China's large banks?
    (A) These are cautiously run.
    (B) Their clients are mainly high value.
    (C) 2 percent of their loans have been classified as overdue but not impaired.
    (1) Only (B) (2) Only (A)
    (3) All (A), (B) and (C)
    (4) Only (A) and (C)
    (5) Only (B) and (C)

    Show Answer

    Solution:5
  14. Which of the following is the central idea of the passage?
    (1) Small banks should be permitted to become listed on the stock exchange.
    (2) The government should do away with asset management companies.
    (3) China's financial crisis is not as serious as it is being made out to be.
    (4) China's central bank has failed to predict and stop the decline of its banks.
    (5) There is trouble brewing in China's small unlisted banks.

    Show Answer

    Solution:5
  15. Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word 'POINTS' given in bold as used in the passage.
    (1) peaks
    (2) moments
    (3) arguments
    (4) indicates
    (5) plugs

    Show Answer

    Solution:4
  16. Which of the following is true in the context of the passage?
    (1) China has not implemented any resources to help its banking sector in recent times.
    (2) Approximately 32% of China's banking sector is unlisted.
    (3) China's stock market has plummeted in recent times.
    (4) Japan's banking industry is experiencing a boom unlike that of China.
    (5) None of the given options is true in the context of the passage.

    Show Answer

    Solution:5
  17. What does the example of the Cinda convey?
    (1) Many of the loans given by China's banks are in trouble.
    (2) Many such large Chinese asset management companies are failing.
    (3) China's economy is overly dependent on large banks.
    (4) China is the ideal destination for small banks to flourish.
    (5) Such companies have become obsolete.

    Show Answer

    Solution:2
  18. Choose the word which is opposite in meaning to the word MOUNTING given in bold as used in the passage.
    (1) melting
    (2) accumulating
    (3) removing
    (4) submerging
    (5) decreasing

    Show Answer

    Solution:5
  19. Which of the following best describes experts' findings regarding shadow loans?
    (1) Shadow loans have been steadily falling and are negligible at present.
    (2) These are growing substantially and indicate the need for reform of small banks.
    (3) Shadow loans are unfairly being passed onto asset management companies.
    (4) These loans are inconsequential for the health of banks.
    (5) The findings are faulty as if only includes few listed banks.

    Show Answer

    Solution:2
  20. What is the author's view regarding small banks?
    (1) These have a better loan portfolio than large banks.
    (2) These are a good health helping to sustain economic growth of 7 percent.
    (3) These should be merged with large banks to bail them out of trouble.
    (4) Regulations governing these banks should be relaxed.
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution:5


    Directions (21-25) : Rearrange the given six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a proper sequence as to form a meaningful paragraph and then answer the given question.
    (A) Global investors are quaking over the prospect of a devastating stump in the world's second biggest economy.
    (B) A possible answer could be that the country's troubles raise doubts about whether its policy-makers have the tools to keep their economy growing at a healthy place something that has been a constant reassurance for more than two decades
    (C) And they are fast losing confidence that the country's policy-makers, seemingly so sure-footed in the past know how to solve the problem.
    (D) However, such a domino effect is significant but hardly catastrophic so why the hysteria?
    (E) China is exporting something new to the world economy Fear?
    (F) Apart from the shrinking confidence, the biggest fear is that a collapsing Chinese economy would derail others around the world — from emerging markets in Chile and Indonesia to industrial powers such as the United States.

  21. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) F
    (4) D
    (5) E

    Show Answer

    Solution:1
  22. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
    (I) A
    (2) C
    (3) B
    (4) F
    (5) E

    Show Answer

    Solution:5
  23. Which of the following should be the SIXTH (last) sentence after rearrangement?
    (1) E
    (2) D
    (3) A
    (4) B
    (5) F

    Show Answer

    Solution:4
  24. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
    (1) A
    (2) D
    (3) E
    (4) F
    (5) C

    Show Answer

    Solution:2
  25. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
    (I) A
    (2) B
    (3) C
    (4) F
    (5) D

    Show Answer

    Solution:4


    Directions (26-30) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered.
    Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
    Primary school enrolment in India has been a success story. (26) due to various programmes and drives to increase enrolment even in remote areas. With enrolment reaching at least 96 percent since 2009, and girls (27) up 56 percent of new students between 2007 and 2013, it is clear that many (28) of access to schooling have been 1291. Improvement in infrastructure has been the (30) behind achieving this and now in India 98 percent habitations have a primary school within one kilometre and 92 percent have an upper primary school within a three kilometre walking distance.

  26. (1)most
    (2) properly
    (3)totally
    (4) optionally
    (5)largely

    Show Answer

    Solution:5
  27. (1)coming
    (2) reaching
    (3)counting
    (4) making
    (5)touching

    Show Answer

    Solution:4
  28. (1)issue
    (2)opportunities
    (3)problems
    (4) efforts
    (5)exertions

    Show Answer

    Solution:3
  29. (1)accustomed
    (2)addressed
    (3) met
    (4)forwarded
    (5) dissolved

    Show Answer

    Solution:2
  30. (1)main
    (2)forced
    (3)force
    (4)compulsion
    (5)awareness

    Show Answer

    Solution:3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!