ENGLISH LANGUAGE (IBPS BANK CLERK CWE – V (PRELIMINARY),06-12-2015 – Previous Year Paper)

0

 Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

 

ENGLISH LANGUAGE

 

Directions (1-5): Rearrange the following five sentences (A), (B),(C), (D), and (E) in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph, and then answer the questions given below :
(A) She thought it was very dangerous to have that mallet there, and started talking to herself.
(B) It must have been there for a long time but somehow she had never noticed it before, and she began thinking.
(C) Saying all this, she threw her tools, sat herself down and began crying.
(D) Once evening when Mia had gone down to the cellar, she happened to look up at the ceiling and saw a mallet (a kind of wooden hammer) stuck in one of the beams.
(E) She said “Suppose I was to be married, and have a son, and he was to grow up to be a man, and come down into the cellar, like I am doing now and the mallet was to fall on his head and kill him, what a dreadful thing it would be!”

  1. Which of the following should be the LAST (FIFTH) sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) E
    (3) C
    (4) D
    (5) B

    Show Answer


    Answer: 5



  2. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Answer: 4

  3. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Answer: 1



  4. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Answer: 2



  5. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) E
    (5) D

    Show Answer


    Answer: 4

    Directions (6-10): In these questions, sentences with four bold words are given. One from four words given in the bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. That word will be your answer. If all words given in the bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, then All Correct’ is your answer.

  6. The government has permitted foreign direct investment in digitail service providers upto a limit of 50 percent.
    (1) permitted
    (2) digitail
    (3) service
    (4) percent
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 2



  7. A bank gift card is usually a prepaid card which can be used in an ATM to cheque the balance but one cannot withdraw cash.
    (1) usually
    (2) prepaid
    (3) cheque
    (4) withdraw
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 3



  8. He first joinned the Board of Directors two years ago and has expressed his concerns at various global debates,
    (1) joinned
    (2) ago
    (3) various
    (4) global
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 1



  9. The waste amount of information available today has created a more knowledgeable public.
    (1) waste
    (2) amount
    (3) information
    (4) public
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 1



  10. Some of the steps taken over the late few months have made the tax return filing process simpler.
    (1) steps
    (2) late
    (3) filing
    (4) simpler
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 2

    Directions (11 – 25): Read the following passage carefully and answer the questions given.
    Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions :

    A long time ago, an honest king ruled over a small kingdom named Bijanagar. Every day, the king would listen to the complaints of his people and try to solve their problems in the best possible way. One day, a soldier Came running into the king’s Court. ‘I have an alarming piece of news. My Lord!’ cried out the soldier. ‘My wife told me that there is some evil in our kingdom. Crops have been ruined and wells have been poisoned!’ When the minister heard this, he instantly walked up to the king and said, “I guess some enemy is trying to create panic in our kingdom, so that our attention gets diverted to solving our internal problems. And then the enemy will take advantage of our inner disturbances and attack us,” said the minister.
    You seem to be right!’ nodded the king. ‘What shall we do then?’ The minister said. ‘In my opinion, we should not let our people know that we suspect our enemy. It may give rise to contempt. Instead, we should distribute food and water among our people and tell them that the crops might have been damaged because of some disease. Meanwhile, I will disguise myself as an old man and try to find out the truth.’ The king agreed. That evening, the minister disguised himself as a poor old man and came out of the palace stealthily.
    The Minister went to a farmer’s house and called out, ‘Food! Please give me food!’ The farmer came out with two pieces of bread in his hand and said, This is all that I have, 0 old man!’ “You seem to be in trouble”, said the old man. ‘Yes, someone has been very cruel. They have stamped and ruined my crops,’ said the farmer. “But I heard the crops were ruined because of a disease,” said the old man. ‘No, that’s not true!’ the farmer interrupted. “The royal guards are the culprits. They have stamped our crops and poisoned our wells”. ‘How can you be so sure?’ asked the old man. ‘I heard it from some people at the nn nearby’, replied the farmer.
    The old man thanked the farmer for the food and left. He then went to the inn nearby. He saw some people gathered near a table, discussing their ruined crops and wells. Among them were two young men talking loudly. “Our king didn’t punish his royal guards for his wicked deed. Instead, he is trying to cover up by providing food to us!’ said one of them. ‘Yes, our king isn’t honest any more. He has lost his goodwill!’ backed up the other. Everyone standing there nodded in agreement. After a while, the two young men prepared to leave. The minister disguised as the old man was watching them. He started following the two young men. When they came out of the inn, one of the young men said. “We have provoked these people against their king. We must continue the same way. Within a couple of days, the angry citizens will revolt against their ruler. Then we should inform our king.” and that would be the most appropriate moment to attack’, laughed the other young man.
    The Minister heard it all. He hid behind a tree. The two young men went inside a small hut. The minister came back to the palace and informed the king about the wicked plan of the other kingdom. Instantly the soldiers rode to the small hut where the two men are staying and captured them. The next morning, the culprits were brought out in the palace for their evil plan and were punished for their deeds.

  11. Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning to the word ‘RUINED’ as used in the story?
    (1) reconstructed
    (2) built
    (3) succeeded
    (4) nurtured
    (5) accomplished

    Show Answer


    Answer: 4



  12. Which of the following can be an appropriate title for the story?
    (1) The Ungrateful Citizens
    (2) The Evil in Bijanagar
    (3) The Good Harvest
    (4) Never Trust your Minister
    (5) Disguise-The Only Way to Reveal the Truth

    Show Answer


    Answer: 2



  13. Which of the following statements is true in the context of the story?
    (1) The real culprits behind the mischief were the soldiers for Bijanagar.
    (2) The King initially hesitated to agree with the Minister’s plan.
    (3) The Minister was gifted gold coins upon identifying the culprits.
    (4) The farmer who gave bread to the Minister was kind and humane.
    (5) None of the given statements is true.

    Show Answer


    Answer: 4



  14. Which of the following is most nearly the SAME in meaning to the word ‘PROVOKED’ as used in the story?
    (1) motivated
    (2) heightened
    (3) instigated
    (4) allowed
    (5) injured

    Show Answer


    Answer: 3



  15. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase, ‘lost his goodwill’ as used in the story?
    (1) Misplaced his valuables
    (2) Lost his relatives
    (3) Suffered a serious injury
    (4) Failed to gain the love of his friends in the first place
    (5) Lost respect among his people

    Show Answer


    Answer: 5



  16. Which of the following charaztenstics of the Minister comes across distinctly through the story?
    (1) He was cowardly
    (2) He was sharp
    (3) He was greedy
    (4) He was old
    (5) He was violent

    Show Answer


    Answer: 2



  17. As mentioned in the story, the Minister disguised himself as an old man to –
    (A) visit the kingdom without the fear of being thrashed by public.
    (B) participate in a local fair.
    (C) identify the culprit causing mischief in Bijanagar.
    (1) Only A
    (2) Both A and B
    (3) Only C
    (4) Both B and C
    (5) Only B

    Show Answer


    Answer: 3



  18. As mentioned in the story, the young were provoking the citizens of Bijanagar because —
    (1) they were being bribed by the Minister for doing so.
    (2) It was a part of their plan to attack Bijanagar.
    (3) they wanted to ruin the reputation of Bijanagar.
    (4) they were notorious by nature.
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Answer: 2



  19. Which of the following is most nearly the SAME in meaning to the word ‘STEALTHILY’ as used in the story?
    (1) secretively
    (2) honestly
    (3) publicly
    (4) shyly
    (5) healthily

    Show Answer


    Answer: 1



  20. Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning to the word ‘CONFESS’ as used in the story?
    (1) hide
    (2) reveal
    (3) sing
    (4) believed
    (5) deny

    Show Answer


    Answer: 5

    Directions (21 – 25): Read this sentence to find out whether there is any grammatical mistake/ error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)

  21. The cook quickly (1)/ come inside and (2)/ caught hold of (3)/ the surprised crow.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 2


  22. One summer afternoon (1)/ the queen and her maid (2)/ set out for a stroll (3)/ in the palace gardens.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 5

  23. All the hunters (1)/ stopped in their tracks (2)/ as the deer they saw (3)/ was extremely beautiful. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 5

  24. As days went away, the jackal (1)/ became fat and healthy because (2)/ the lion was a good hunter and always (3)/ left a generous share for his friend. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 1

  25. The merchant called out to (1)/ the villagers in his high voice (2)/ and it all came eagerly (3)/ to see what he had with him. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 1

    Directions (26-30): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each ease.
    Once upon a time, there lived a poor orphan who was an exceptional artist and would often draw pictures of rivers, mountains and people. One day, a fairy gifted him a golden paintbrush and to his great (26) whatever he painted with the brush came to life. His fame spread and he was brought to the king’s (27). The King and his ministers took the boy into the fields. ‘(28) an ocean here !’ ordered the king. The boy protested that it wasn’t right and the fields and houses would be (29). But the king ordered him to paint the ocean and a storm. The boy painted (30) and the storm was so violent that the boat in which the king and his ministers were, overturned, killing them.

  26. (1) doubt
    (2) surprise
    (3) miracle
    (4) sorrow
    (5) problem

    Show Answer


    Answer: 2



  27. (1) favour
    (2) dilemma
    (3) court
    (4) justice
    (5) riches

    Show Answer


    Answer: 3


  28. (1) Sail
    (2) Origin
    (3) Cry
    (4) Create
    (5) Find

    Show Answer


    Answer: 4



  29. (1) damage
    (2) hurt
    (3) form
    (4) destroyed
    (5) wiped

    Show Answer


    Answer: 4



  30. (1) slowly
    (2) similar
    (3) equally
    (4) skilful
    (5) accordingly

    Show Answer


    Answer: 5


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx