ENGLISH LANGUAGE (IBPS BANK CLERK CWE-V (PRELIMINARY),05-12-2015 – Previous Year Paper )

0

 Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

ENGLISH LANGUAGE

 

Directions (1-5): In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select ‘No error’ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

  1. Any treasure found (1)/ below the earth belonged (2)/ to the king and not (3)/ to the owner of the land. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 2

  2. All the people (1)/ which had gathered around (2)/ were impressed (3)/ with the king’s decision. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 2


  3. The man was (1)/ dressed simply but (2)/ his eyes shone with (3)/ the light of knowledge. (4) No error (5)

    Show Answer


    Answer: 2


  4. Trembling, he (1)/ took a broom (2)/ and a bucket fully water (3)/ and started cleaning. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 3


  5. The Princess was very beauty (1)/ and wanted to (2)/ marry a man (3)/ who was intelligent. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 1


    Directions (6-15): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    Once upon a time, there lived a king. Behind his palace, there was a beautiful garden in which there was a tree that bore golden apples. One day, the gardener came to the royal court and said, ‘My lord! Every night before going to bed I count the apples. But the next morning, I find an apple missing.’ The king was alarmed. He asked his three sons to look into the matter. First, he sent the eldest prince to guard the tree throughout the night. But as the night progressed, the eldest prince fell asleep. And next morning again an apple was gone. The following night the second prince had to guard the tree, but he too fell asleep before midnight. And the next morning, an apple was stolen. Now it was the turn of the youngest prince to guard the tree. He sat under the tree, keeping awake. As soon as the clock struck twelve, the youngest prince heard a hustle through the air. As he looked up, he saw a bird alighting on the tree. Its feathers were all made of gold.
    The prince was alert. Just as the bird plucked off an apple, the prince shot an arrow at it. The bird flew off, but the arrow had struck its wings and one of its golden feathers fell down. The prince picked it up and took it to the king. The king was pleased at the youngest prince as he had identified the thief. But now the olden feather was the talk of the town. This feather is worth more than the whole kingdorn:. said the minister. ‘Ira single feather is so precious. I must have the whole bird!’ said the Icing. And my youngest son will go in search of it.’ So, the young-eat prince readily set out. After some distance, he saw a fox sitting at the edge of a rock. Are you on the way to catch the golden bird, 0 prince?’ asked the fox. Yes!’ replied the prince. Then take my advice, if you want to, said the fox. This evening, you will come to a village in which there are two inns opposite each other. One of them is big and bright and the other has only one small and damp room. Go to the small one, stay here, but don’t sleep. The youngest prince thanked the fox for the advice and continued on his way. By the evening, he came to a village where there were two inns. The small one had indeed a miserable look. But the prince followed the fox’s advice and stayed there. He waited.
    When it was midnight, he heard a rustle through the air. Suddenly, he saw the golden bird alighting on the window of his room. Without wasting time, the prince plunged at the bird and it was in his firm grip. At dawn, the prince started back for the palace. On the way, he again met the fox sitting on the rock. ‘Won’t you reward me for my advice, 0 prince?’ asked the fox. ‘Of course, I will’ said the prince. ‘Ask what you wish!’ Then pluck a feather of the golden bird and keep it on my head, said the fox. As soon as the prince- kept a golden feather on the fox’s head, there arose a dark cloud of smoke. When the smoke settled. the fox had disappeared and there stood a beautiful maiden. smiling at the prince. The prince was surprised. A sorceress had changed me me into a fox because I had come to know her secret. Only the touch of the golden feather could have brought me back to my human form.’ The prince fell in love with the maiden and took her to his palace. The king was overjoyed to get the golden bird. He also gave his consent for the prince’s marriage with the maiden. In a grand ceremony, the youngest married to the beautiful maiden. And together, they lived happily ever after.

  6. Which of the following is most nearly the same in meaning to the word ‘FOLLOWING‘ as used in the story?
    (1) previous
    (2) dark
    (3) after
    (4) subsequent
    (5) jinxed

    Show Answer


    Answer: 4


  7. As mentioned in the story, the youngest prince decided to stay in a substandard inn because
    (A) he did not want to hunt the fox.
    (B) he was advised to do so.
    (C) he liked it better than the other inn.
    (1) Only B
    (2) Both B and C
    (3) Only A
    (4) Only C
    (5) Both A and C

    Show Answer


    Answer: 1

  8. Which of the following is most nearly the same in meaning to the word ‘ALARMED’ as used in the story?
    (1) disturbed
    (2) depressed
    (3) discouraged
    (4) encouraged
    (5) afraid

    Show Answer


    Answer: 1

  9. Which of the following is most nearly the opposite in meaning to the word ‘FIRM’ as used in the story?
    (1) strong
    (2) nice
    (3) loose
    (4) indefinite
    (5) doubtful

    Show Answer


    Answer: 3

  10. Which of the following characteristics of the youngest prince comes across distinctly through the story?
    (1) He was mischievous.
    (2) He was popular.
    (3) He was notorious.
    (4) He was obedient.
    (5) He was greedy.

    Show Answer


    Answer: 4

  11. As mentioned in the story, the king chose the youngest prince to catch the bird because
    (1) he was one of his favourite sons.
    (2) by that time he had more faith in his capabilities.
    (3) his wife had requested him to assign this task to their youngest child.
    (4) only the youngest prince knew the way to the forest.
    (5) None of the given options.

    Show Answer


    Answer: 2

  12. Which of the following statements is true in the context of the story?
    (1) The bird with the gold feathers was the gardener’s pet.
    (2) The eider brothers were always jealous of the youngest prince.
    (3) The fox misguided the young prince.
    (4) The garden behind the palace was renowned for bearing golden fruits.
    (5) None of the given statements is true.

    Show Answer


    Answer: 5

  13. Which of the following is most nearly the opposite in meaning to the word ‘CONSENT’ as used in the story?
    (1) property
    (2) denial
    (3) protect
    (4) dejection
    (5) throne

    Show Answer


    Answer: 2

  14. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase ‘talk of the town’ as used in the story?
    (1) A rare decorative item
    (2) Easy to handle
    (3) A popular topic of discussion
    (4) Insignificant
    (5) Expensive

    Show Answer


    Answer: 3

  15. Which of the following can be an appropriate title for the story?
    (1) The Wise Fox
    (2) The Lazy Prince
    (3) The Secret Behind The Rotten Apple
    (4) The Bird With The Golden Feather
    (5) The Golden Apple and Its Health Benefits

    Show Answer


    Answer: 4


    Directions (16-20): In the following questions, a sentence with four words in bold type is given. One of these words given in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. That word is your answer. If all the words given in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, select ‘All correct’ as your answer.

  16. Now one can bye mutual funds and other financial products such as insurance policies online.
    (1) bye
    (2) mutual
    (3) products
    (4) insurance
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 1



  17. The economy is on the part to recovery and slowly but surely the banking sector will perform well.
    (1) part
    (2) recovery
    (3) surely
    (4) perform
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 1

  18. Asset Reconstruction Companies help troubled busyness by providing funds and expertise to manage better.
    (1) help
    (2) troubled
    (3) busyness
    (4) manage
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 3

  19. The Asian Development Bank has supported the government’s latest efforts to deliver quality health services to all sections of society.
    (1) supported
    (2) latest
    (3) deliver
    (4) sections
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 5



  20. A case based discussion gives students the chance to diagnose a problem and dibate on solutions to the given situation.
    (1) problem
    (2) dibate
    (3) solutions
    (4) situation
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 2

    Directions (21-25): Rearrange the given six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and
    (F) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.
    (A) One would find all kinds of strange things in his room.
    (B) Once, he built a pulley system so that he could all the drawers in his dresser.
    (C) After that, Marty had to take his experiments to the shed.
    (D) Marty loved science and was always doing experiments at his house.
    (E) His mother got all tangled up in the ropes and was struck there for half the afternoon.

  21. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?
    (1) E
    (2) D
    (3) C
    (4) B
    (5) A

    Show Answer


    Answer: 4

  22. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) E
    (3) C
    (4) B
    (5) D

    Show Answer


    Answer: 2



  23. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
    (1) E
    (2) D
    (3) C
    (4) B
    (5) A

    Show Answer


    Answer: 2

  24. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Answer: 1

  25. Which of the following should be the LAST (FIFTH) sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) D
    (3) C
    (4) E
    (5) B

    Show Answer


    Answer: 3


    Directions (26-30): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested. one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
    On day a young approached a teacher. “Sir. I see so many people around me talking a lot and everyone (26) to be impressed by them. But my mother scolds me if I am (27). She says only fools are talkative.” The teacher smiled.
    ‘Consider the noisy miner bird. It calls and screeches all day ” . (28) the teacher. ‘But people hardly pay any attention to it. (29) the other hand think of the rooster. It crows early every morning and we start our day. (30) how much importance people attach to its call.’ Yes sir, I understand’, said the boy, “Talking a lot is of no use. It is important to be sensible and say the right thing at the right time.”

  26. (1) seems
    (2) going
    (3) convinced
    (4) looking
    (5) present

    Show Answer


    Answer: 1

  27. (1) gossip
    (2) worried
    (3) exaggerated
    (4) spoken
    (5) talkative

    Show Answer


    Answer: 2



  28. (1) tells
    (2) suggest
    (3) troubles
    (4) explained
    (5) predicted

    Show Answer


    Answer: 4

  29. (1) With
    (2) On
    (3) By
    (4) From
    (5) In.

    Show Answer


    Answer: 2

  30. (1) Seeing
    (2) That
    (3) Look
    (4) Similarly
    (5) Unnecessary

    Show Answer


    Answer: 4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx