ENGLISH LANGUAGE (IBPS BANK CLERK CWE – V (PRELIMINARY), 16-12-2015 – Previous Year Paper )

0

 Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension


ENGLISH LANGUAGE

Directions (1-5): In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is (5) i.e. No error.

  1. The king humbly (1)/ thanked the (2)/ noble deer for (3)/ saving his life. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 5

  2. The fierce lion and (1)/ the sly fox became friend (2)/ and decided to (3)/ hunt together. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 2

  3. The clever disciple who (1)/ knew the special verse (2)/ wanted to showed how he was (3)/ better than the others. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 3

  4. When the bison had gone down (1)/ to the water hole to drink, (2)/ the jackal goes up to the lion (3)/ and started speaking to him. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 3


  5. The turtle would have (1)/ loved to accompany (2)/ his friends, but (3)/ he could not fly. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer: 5

    Directions (6-15): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    There once lived an old man. He had three sons. One day, the old man called his three sons and said, ‘My end is near! I wish to give you certain things that I have kept for you.’ He then gave a rooster to his eldest son, an axe to the second and a cat to the youngest. ‘These things may seem worthless but everything depends on how sensibly you use them’, said the old man.
    In a few days, the old man died. His sons decided to make their fortune using the gifts, they received from their father. So, the eldest son went wandering about with his rooster. He crossed many towns and cities until he reached an island where people didn’t know how to divide their time. ‘Perhaps, this should be the right place to use my rooster, he thought. So he called out to the people and said, ‘Look! Here is an amazing creature; it has a ruby-red crown upon its head like a knight. It crows four times during the night and when it crows for the last time, the sun soon rises. But, if it crows in broad daylight, then be careful, there will certainly be a change in weather.’ The people of the island were amazed to see such a creature. ‘Is this creature up for sale?’ they asked. ‘0 yes! And the price is as many gold coins as a donkey can carry,’ he replied. ‘Oh that’s just a small price for such a precious and useful creature who will help in keeping track of time,’ they replied and willifngly gave him the gold coins.
    When the eldest son came home with his wealth, the other two were astonished. Now the second son went wandering about with his axe. He crossed many farms where labourers were carrying their own axes. At last, he chanced upon an island where people knew nothing about axes. So, he began displaying his axe and started narrating its uses. People were amazed to see such a tool and agreed to buy it for a horse laden with as much gold as it could carry.
    Now it was the third son’s turn to see what he could get of his cat. He went about wandering through many towns until he reached a place where mice had created a menace and no cat had ever been seen. ‘We are fed up of the mice. They are so many that they dance upon our tables and benches and gnaw whatever they catch hold of,’ they complained. The youngest son let his cat free for sometime. She began her chase and soon cleared some houses. People were extremely happy to see this. They begged the king to buy the wonderful creature for their kingdom. The king readily agreed and bought it for a mule laden with gold. The youngest son happily returned home. Thus, the three sons made the best out of their father’s gifts and lived in wealth and prosperity.

  6. Which of the following can be an appropriate title for the story?
    (1) Bring Out the Devil in You
    (2) The Rooster and its Crow
    (3) The Mantra to be Successful-Own a Cat or a Rooster
    (4) Make the Best of What You Have
    (5) The Scheming Father

    Show Answer


    Answer: 4 

  7. Which of the following statements is true in the context of the story?
    (1) The king was reluctant to purchase the cat from the youngest son.
    (2) All three brothers married the king’s daughters in the end.
    (3) The ailing father had secretly informed the eldest son about making money from his rooster.
    (4) The youngest son was too lazy to work; as a result he went last on his quest for wealth.
    (5) None of the given statements is true

    Show Answer


    Answer: 5 

  8. Choose the following which is most nearly the opposite in meaning as the word ‘RIGHT’ as used in the story?
    (1) dishonest
    (2) bad luck
    (3) unfitted
    (4) true
    (5) left

    Show Answer


    Answer: 3 

  9. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase, ‘chanced upon’ as used in the story?
    (1) Divided
    (2) Went with the flow
    (3) Waited for something
    (4) Failed to find
    (5) Came across

    Show Answer


    Answer: 5

  10. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘BEGGED’ as used in the story?
    (1) pleaded with
    (2) sued
    (3) donated
    (4) granted
    (5) ordered for

    Show Answer


    Answer: 1 

  11. As mentioned in the story, people of the island bought the rooster because
    (A) they genuinely wished to help the eldest son in becoming a merchant.
    (B) it would help them manage their time more effectively.
    (C) they were amused by its features and wanted it as a pet.
    (1) Only (B)
    (2) Both (A) and (B)
    (3) Only (A)
    (4) Only (C)
    (5) Both (A) and (C)

    Show Answer


    Answer: 1 

  12. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘CERTAINLY’ as used in the story?
    (1) positively
    (2) cautiously
    (3) probably
    (4) blindly
    (5) eccentrically

    Show Answer


    Answer: 3 

  13. Which of the following characteristics of the father comes across distinctly through the story?
    (1) He was aggressive
    (2) He was lonely
    (3) He rarely became angry
    (4) He was wise
    (5) He was an animal lover

    Show Answer


    Answer: 4 

  14. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘WORTHLESS’ as used in the story?
    (1) barren
    (2) significant
    (3) useless
    (4) abolished
    (5) adopted

    Show Answer


    Answer: 3 

  15. As mentioned in the story, the father gave gifts to his sons because
    (1) he didn’t want them to fight in his absence.
    (2) they had demanded those gifts from him.
    (3) those were the only gifts he could afford at that time.
    (4) he was trying to take revenge on them by giving gifts which were of no use.
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Answer: 5



    Directions (16-20):
    Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the given questions.
    (A) Also, crouched on either side of the throne are two enormous beasts known as the Hungry Tiger and the Cowardly Lion.
    (B) In the splendid palace of the Emerald city, which is in the centre of the Land of Oz, is a great throne room, where Princess Ozma sits on a throne of glistering emeralds and listen to all the troubles of her people.
    (C) So Ozma’s big guards are more ornamental than useful and no one realises that better than the beasts themselves.
    (D) Around Ozma’s throne, on such occasions, are grouped all the important dignitaries of Oz.
    (E) These two beasts are Ozma’s chief guardians, but as everyone loves the beautiful Princess there has never been any disturbance in the great Throne Room.

  16. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Answer: 2 

  17. Which of the following should be the FIFTH (LAST) sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) E
    (3) D
    (4) C
    (5) B

    Show Answer


    Answer: 4 

  18. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Answer: 1 

  19. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) E
    (5) D

    Show Answer


    Answer: 4 

  20. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
    (1) A
    (2) B
    (3) C
    (4) D
    (5) E

    Show Answer


    Answer: 4 

    Directions (21-25): In these questions, sentences with four bold words are given. One from four words given in the bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate. If any, that word will be your answer. Hall words given in the bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, then ‘All Correct’ is your answer.

  21. The RBI governor is the newly appointed vice Chairman of the Bank for International Settlements and will ocuppy the post for three years.
    (1) governor
    (2) newly
    (3) appointed
    (4) ocuppy
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 4 

  22. In his new book the author argues that firms should generate value for societie as well as shareholders.
    (1) argues
    (2) generate
    (3) value
    (4) societie
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 4 

  23. You do not need to be a customer of a specific bank in order to purchase a gift card from that bank.
    (1) need
    (2) customer
    (3) specific
    (4) purchase
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 5 

  24. To deal with the grievances of tax payers the department will set up locale committees in every region.
    (1) deal
    (2) locale
    (3) committees
    (4) region
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 2 

  25. The government has eased foreign direct investment norms crossed 15 sectors.
    (1) eased
    (2) foreign
    (3) norms
    (4) crossed
    (5) All correct

    Show Answer


    Answer: 4



    Directions (26-30):
    In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
    The two fish, named Multiwit and Centiwit lived in a lake with a frog named Uniwit. One evening, as they were sitting by the lake, two fishermen (26) by, planning to come fishing at the lake in the next morning. After (27) the fisherman talk, the frog advised that they should leave the lake (28). Multi-wit laughed and said, ‘Don’t be frightened Uniwit. Our many wits say (29) will happen tomorrow.’ Frog, inclined to his instincts and (30) the lake that night. The next morning, fishermen caught Multi-wit and Centiwit in their nets. And so it is better to pay heed.

  26. (1) walking
    (2) swimming
    (3) went
    (4) travel
    (5) past

    Show Answer


    Answer: 3 

  27. (1) Listening
    (2) Hearing
    (3) Eavesdropping
    (4) Afterwards
    (5) Knowing

    Show Answer


    Answer: 3 

  28. (1) just
    (2) closely
    (3) lately
    (4) directly
    (5) immediately

    Show Answer


    Answer: 5 

  29. (1) nothing
    (2) this
    (3) which
    (4) nobody
    (5) harm

    Show Answer


    Answer: 1 

  30. (1) away
    (2) vanished
    (3) left
    (4) hid
    (5) disappeared

    Show Answer


    Answer: 3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx