ENGLISH LANGUAGE (IBPS BANK CLERK CWE (Prelim Exam) ,17-12-2016 -Previous Year Paper)

0

Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English


ENGLISH LANGUAGE


Directions (1-10):
In the following questions, read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Select the part with the error as your answer. If there is no error, select `No error’ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

  1. A study reveals that sometimes (1)/conventional lenders keeping extending (2)/credit but recoup their (3)/costs in other ways. (4) No error (5)

    Show Answer


    Answer : 2

  2. He had a fall (1)/ for the pavement as (2)/ he slipped on a banana (3)/ skin lying around. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 2


  3. The collapse of this (1)/ ideology was hardened because (2)/ brave people were ready (3)/ to challenge the propaganda. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 5


  4. Our company has decided to (1)/ sell its software decision, as it (2)/ has not been made profits (3)/ during the last three years. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 3


  5. Several years of experience (1)/ in these field made (2)/ him the best suited (2)/ person for the job.(4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 2


  6. The first corporate bonds (1)/ from the private sector to (2)/ be sold with negative yields (3)/were issued in Europe. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 2


  7. The new smartphone (1)/ is not only water-proof, (2)/ but also operattional on (3)/ a comparative low power. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 4


  8. Germany is a country (1)/ where both education and (3)/ healthcare are being providing free of (2)/ cost to all the citizens. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 3


  9. The prisoners, who had (1)/ broken out ofjail yesterday (2)/ evening were caught by (3)/ the police afternoon today. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 4


  10. They have been trying (1)/ hard for many days (2)/ to convincing their superior (3)/about the action plan. (4)/ No error (5)

    Show Answer


    Answer : 3


    Directions (11-20):
    Read the following story carefully and answer the questions given. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

    Once upon a time, there lived a king. He was a very kind man and he looked after the welfare of his people. He saw to it that all the people in his kingdom were happy. The king had a very able Prime Minister. He consulted the Prime Minister on all administrative matters. As years went by, the Prime Minister became old and the king began to search for another one.
    After a long search, the king, at last, entrusted the old Prime Minister with the task of finding a capable man to take his place. The Prime Minister issued a proclamation and called a meeting of all the pundits in the kingdom. He then selected the four most learned pundits. The Prime Minister wanted to choose the best of the four Pundits as the new Prime Minister. He, therefore, decided to put them through a test. He asked each of the four pundits to sit in a separate room. Each room had two doors. The Prime Minister then went to teach pundit and said, “The room has two doors.” I will close both the doors and latch them, but I will lock one door from inside and the other door from outside without using a key, you should open the door from inside and come out. The pundit who succeeds in coming out first will be made the Prime Minister.
    Out of the four pundits, three were perplexed. Each of them thought, “How can the lock be opened without the key? If it cannot be opened, 1 will not be able to open the door and go out. “Thinking thus, the three pundits spent the whole night studying their books in order to find a solution to the problem. But unfortunately, none of them found one. The fourth pundit, however, had a deep sense of reasoning. He had a rational and an analytical mind. He pondered over the problem for a long time. “There is no way I can open the lock without the key. Therefore, I think, there is some trick in the lock itself. Let me check the latch and the lock,” he thought. Thinking thus, the fourth pundit went to the door. He examined the lock and the lash minutely.
    Suddenly, he realised that the door was on the latch! The door was closed but not latched. The lock simply hung from the latch. The pundit quickly opened the door and came out of the room. He then presented himself before the Prime Minister. The old Prime Minister heartily welcomed the pundit and honoured him. The king appointed the pundit as the new Prime Minister.

  11. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘ABLE’ as used in the story?
    (1) incompetent
    (2) shy
    (3) popular
    (4) aggressive
    (5) None of these

    Show Answer


    Answer : 1

  12. Which of the following is most similarly the same in meaning to the word ‘PERPLEXED’ as used in the passage?
    (1) annoyed
    (2) ecstatic
    (3) relaxed
    (4) certain
    (5) puzzled

    Show Answer


    Answer : 5


  13. Which of the following is most nearly the same in meaning to the word RATIONAL as used in the story?
    (1) graduate
    (2) literate
    (3) logical
    (4) aged
    (5) inept

    Show Answer


    Answer : 3


  14. Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning as the word ‘HONOURED’ as used in the story?
    (1) remembered
    (2) denied
    (3) cracked
    (4) devoid
    (5) garlanded

    Show Answer


    Answer : 2


  15. Which of the following is/are NOT TRUE in the context of the story?
    (A) The king was fond of the old Prime Minister.
    (B) The king was sensitive towards the needs of his people.
    (C) The old Prime Minister was jealous of the king’s position.
    (1) Only A
    (2) Only B
    (3) Both A and B
    (4) Only C
    (5) All the given options are true

    Show Answer


    Answer : 4


  16. As mentioned in the story, how much time did the three pundits take to come up with a solution to the problem?
    (1) The whole day
    (2) More than two days as they consulted their friends
    (3) Two hours
    (4) Three hours
    (5) They could not find the solution

    Show Answer


    Answer : 5


  17. As mentioned in the story, how much time did the three pundits take to come up with a solution to the problem?
    (1) The whole day
    (2) More than two days as they consulted their friends
    (3) Two hours
    (4) Three hours
    (5) They could not find the solution

    Show Answer


    Answer : 1


  18. As mentioned in the stow, the old Prime Minister played a trick on the four pundits as____.
    (A) it was his habit.
    (B) he wanted to identify the wisest of them all.
    (C) he was taking revenge on them.
    (1) Only A
    (2) Both A and B
    (3) Only B
    (4) Only C
    (5) Both A and C

    Show Answer


    Answer : 3


  19. Which of the following can be a suitable title for the story?
    (1) The Arrogant Prime Minister
    (2) The Haunted Palace
    (3) The Witty Pundits
    (4) The Wise Successor
    (5) Choose Your King

    Show Answer


    Answer : 4


  20. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase, ‘pondered over’ as used in the story?
    (1) Disregarded
    (2) Twisted
    (3) Contemplated
    (4) Disregarded
    (5) Pushed

    Show Answer


    Answer : 3


    Directions (21-30): In the given passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words/ group of words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/group of words in each case.
    The old man was sitting under a tree. ‘Sit!’ his voice rang out. “Close your eyes and listen- the story will serve you well.”
    There was once a king who was so generous that his minister (21) soon there would be no money left in the treasury to run the kingdom or pay salaries. He tried (22) to the king about managing his finances better but to no avail. One day, the minister felt that he had (23). He left the kingdom in the middle of the night and set off on a long pilgrimage. (24) he reached a small village by the sea where he decided to stay for a while. The (25) he took a walk along the seashore when he saw something unusual. As the sun rose a small island (26) through the waves. The trees were crusted with gold and the branches shine with sparkling jewels. (27), the minister stood still, then waded out to sea and swam towards the island. The children there asked him, ‘Will you be our king sir?”(28), I cannot’, he replied. “Oh well”, said the children. ‘Take these gems with you. Thank you for coming.’ The minister gathered up the gems and returned to land where he (29) the king. The island sank below the waves. The minister then returned to the palace where the king asked him what he had been doing.’ The minister told him all that he had experienced and (30) to the seashore where they saw the island. The king swam out to the island, accepted the children’s offer while the minister stood on the seashore waiting for years, for the king to reappear.

  21. (1) realising
    (2) growing anxious
    (3) certain that
    (4) worried that
    (5) assured that

    Show Answer


    Answer : 4


  22. (1) to counsel
    (2) to talk
    (3) cautioning
    (4) to advise
    (5) in vain

    Show Answer


    Answer : 2


  23. (1) not appreciated
    (2) been ill
    (3) had enough
    (4) decided
    (5) been fed up

    Show Answer


    Answer : 3


  24. (1) Finally
    (2) After
    (3) When
    (4) He thought
    (5) On his way to

    Show Answer


    Answer : 1


  25. (1) last night
    (2) day before
    (3) further
    (4) surprise when
    (5) next morning

    Show Answer


    Answer : 5


  26. (1) sinking
    (2) seen
    (3) was emerging
    (4) rising
    (5) was

    Show Answer


    Answer : 3


  27. (1) Happily
    (2) Slowly
    (3) Though
    (4) In awe of
    (5) Wonderstruck

    Show Answer


    Answer : 5


  28. (1) Unless
    (2) Yes
    (3) Whom
    (4) No
    (5) Since

    Show Answer


    Answer : 4


  29. (1) reminded
    (2) immediately thought of
    (3) loyal servant
    (4) wondered
    (5) frightened

    Show Answer


    Answer : 2


  30. (1) distracted the king
    (2) showing him
    (3) arriving
    (4) kidnapped the king
    (5) led the king

    Show Answer


    Answer : 5




Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx