ENGLISH COMPREHENSION ( SSC Graduate Level Tier- I Exam , 01-07-2012 ( North Zone -Morning Shift- 2 ) - Previous Year Paper)




General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

ENGLISH COMPREHENSION

 

Directions (1-5) : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. If a sentence is free from error, then your answer is (4), i.e., No error.

  1. Some of the people (1) / were standing on the street (2) / watch cricket match, while others were sitting. (3) / No error (4)

    Show Answer

    Solution : 3
  2. I am glad (1)/ that the news (2)/ are good. (3) / No error (4)

    Show Answer

    Solution : 3
  3. The judge tested the accused (1)/ to see if he would (2) / read English. (3) / No error (4)

    Show Answer

    Solution : 2
  4. I have neither visited (1)/ or intend (2)/ to visit hill stations. (3)/ No error (4)

    Show Answer

    Solution : 2
  5. Kamala is not (1)/ inferior than Geetha (2)/ in her studies. (3)/ No error (4)

    Show Answer

    Solution : 2
    Directions (6 - 10) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
  6. I don't think I can___ with him any longer.
    (1) put on
    (2) put off
    (3) put up
    (4) put out

    Show Answer

    Solution : 3
  7. The _____of many temples in South and Central India surpasses even that of the Taj Mahal.
    (1) magnificence
    (2) look
    (3) appearance
    (4) goodness

    Show Answer

    Solution : 1
  8. C.V. Raman was an _____scientist.
    (1) eminent
    (2) imminent
    (3) itinerant
    (4) immanent

    Show Answer

    Solution : 1
  9. He never drinks and drives. He is too_____ to do something silly like that.
    (1) sensuous
    (2) sensitive
    (3) sensual
    (4) sensible

    Show Answer

    Solution : 4
  10. On account of an accident, the traffic on the G.T. Road was
    (1) disturbed
    (2) disrupted
    (3) dislocated
    (4) distorted

    Show Answer

    Solution : 2
    Directions (11-15) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word as your answer.
  11. Narcissism
    (1) unpleasant behaviour
    (2) self-condemnation
    (3) self-admiration
    (4) rude behaviour

    Show Answer

    Solution : 3
  12. Camouflage
    (1) disguise
    (2) cover
    (3) demonstrate
    (4) fabric

    Show Answer

    Solution : 1
  13. Yearn
    (1) deny
    (2) accept
    (3) confront
    (4) crave

    Show Answer

    Solution : 4
  14. Pensive
    (1) reluctant
    (2) unhappy
    (3) contemplative
    (4) precise

    Show Answer

    Solution : 3
  15. Impeccable
    (1) inoffensive
    (2) flawless
    (3) upright
    (4) harmless

    Show Answer

    Solution : 2
    Directions (16-20) : In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.
  16. Disparage
    (1) compliment
    (2) convince
    (3) comfort
    (4) connect

    Show Answer

    Solution : 1
  17. Garrulous
    (1) quiet
    (2) exaggerated
    (3) gruesome
    (4) creative

    Show Answer

    Solution : 1
  18. Augment
    (1) increase
    (2) defend
    (3) supplement
    (4) decrease

    Show Answer

    Solution : 4
  19. Amateurish
    (1) seasoned
    (2) trained
    (3) skilled
    (4) professional

    Show Answer

    Solution : 4
  20. Ignominious
    (1) valuable
    (2) desirable
    (3) honourable
    (4) clever

    Show Answer

    Solution : 3
    Directions (21- 25) : In the following questions, four alternatives are given for the idiom/ phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase as your answer.
  21. A good sportsman cannot afford to have a fit of the blues before the game.
    (1) steroids or drugs
    (2) depression
    (3) stimulants
    (4) entertainment

    Show Answer

    Solution : 2
  22. His utopian idea was entertaining but not acceptable.
    (1) unworthy idea
    (2) imaginary idea
    (3) classic idea
    (4) intelligent idea

    Show Answer

    Solution : 2
  23. He has the habit of getting into a row over trivial matters.
    (1) getting a right path
    (2) giving unwanted advice
    (3) seeking the help
    (4) picking up a fight

    Show Answer

    Solution : 4
  24. A small fry
    (1) unimportant
    (2) weak
    (3) little
    (4) important

    Show Answer

    Solution : 1
  25. Do not lose your head in public.
    (1) get angry
    (2) get a headache
    (3) be embarrassed
    (4) shave your hair

    Show Answer

    Solution : 1
    Directions (26-30) : In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (1), (2) and (3) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (4).
  26. John is wearing his jacket as it is getting very cold.
    (1) taking on
    (2) getting on
    (3) putting on
    (4) No improvement

    Show Answer

    Solution : 3
  27. I worked in this office since 2005.
    (1) am working
    (2) have worked
    (3) have been working
    (4) No improvement

    Show Answer

    Solution : 3
  28. The host offered me tea but I denied it.
    (1) refused
    (2) said no
    (3) rejected
    (4) No improvement

    Show Answer

    Solution : 1
  29. Can any spiritually dead man be so as to have no love for his native country ?
    (1) Can any dead man be so as to have no spiritual love for his native country ?
    (2) Can any man be so spiritually dead as to have no love for his native country ?
    (3) Can any native man be so dead as to have no love for his spiritual country ?
    (4) No improvement

    Show Answer

    Solution : 2
  30. How can anyone symphathize with you when what you say is hardly gullible ?
    (1) credulous
    (2) credible
    (3) incredible
    (4) No improvement

    Show Answer

    Solution : 2
    Directions (31-35) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.
  31. A person eighty years of age
    (1) Septogenarian
    (2) Nonagenarian
    (3) Octogenarian
    (4) Sexogenarian

    Show Answer

    Solution : 3
  32. Too much official formality
    (1) Bureaucracy
    (2) Red-Tapism
    (3) Diplomacy
    (4) Autocracy

    Show Answer

    Solution : 2
  33. Enclosure for birds
    (1) Pen
    (2) Nest
    (3) Lair
    (4) Aviary

    Show Answer

    Solution : 4
  34. That cannot be conquered
    (I) Invincible
    (2) Invulnerable
    (3) Intangible
    (4) Inevitable

    Show Answer

    Solution : 1
  35. Hard to please
    (1) Loquacious
    (2) Stubborn
    (3) Fastidious
    (4) Epicurean

    Show Answer

    Solution : 3
    Directions (36-40) : In the following questions, there are four different words out of which one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
  36. (1) acquisition
    (2) acquisition
    (3) acquissition
    (4) ackuisition

    Show Answer

    Solution : 1
  37. (1) reprasentative
    (2) adminestrative
    (3) demanstrative
    (4) attractive

    Show Answer

    Solution : 4
  38. (1) hieararchy
    (2) anorchy
    (3) monarchy
    (4) discrapancy

    Show Answer

    Solution : 3
  39. (1) occurence
    (2) recurrence
    (3) refference
    (4) relliance

    Show Answer

    Solution : 2
  40. (I) coopperative
    (2) comppetitive
    (3) discriptive
    (4) receptive

    Show Answer

    Solution : 4
    Directions (41-50) : In the following questions, you have two brief passages with 5 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
    Passage-I (41 -45)
    Unlike the masses, intellectuals have a taste for rationality and an interest in facts. Their critical habit of mind makes them resistant
    to the kind of propaganda that works so well on the majority. Intellectuals are the kind of people who demand evidence and are shocked by logical inconsistencies and fallacies. They regard over-simplification as the original sin of the mind and have no use for the slogans, the unqualified assertions and sweeping generalizations, which are the propagandist's stock-intrade.
  41. Intellectuals are the kind of people who
    (1) demand logical inconsistencies and fallacies
    (2) ignore faulty logic and wrong beliefs.
    (3) look for evidence in support of logical inconsistencies and fallacies
    (4) accept only those things which are logically consistent and well supported by evidence

    Show Answer

    Solution : 4
  42. 'Fallacies' means
    (1) false evidence
    (2) false beliefs
    (3) illogical arguments
    (4) inconsistencies

    Show Answer

    Solution : 2
  43. A trait which intellectuals do not possess is
    (1) critical thinking
    (2) rationality
    (3) over-simplification
    (4) logical thinking

    Show Answer

    Solution : 3
  44. The first sentence of the passage suggests that
    (1) all individuals have a taste for rationality and an interest in facts
    (2) groups consists of intellectuals
    (3) intellectuals behave like individuals, not like members of a crowd
    (4) individuals are intellectuals

    Show Answer

    Solution : 3
  45. The majority of people
    (1) resist propaganda
    (2) do not possess a critical habit of mind
    (3) work well with intellectuals
    (4) possess a critical habit of mind

    Show Answer

    Solution : 2
    PASSAGE-II (46-50)
    Unquestionably, a literary life is for the most part an unhappy life, because, if you have genius, you must suffer the penalty of genius; and if you have only talent there are so many cares and worries incidental to the circumstances of men of letters, as to make life exceedingly miserable. Besides the pangs of composition, and the continuous disappointment which a true artist feels at his inability to reveal himself, there is the ever-recurring difficulty of gaining the public ear. Young writers are buoyed up by the hope and the belief, that they have only to throw that poem at the world's feet to get back in return the laurel-crown; that they have only to push that novel into print to be acknowledged at once as a new light in literature. You can never convince a young author that the editors of magazines and the publishers of books are a practical body of men, who are by no means frantically anxious about placing the best literature before the public. Nay, that, for the most part, they are mere brokers, who conduct their business on the hardest lines of a Profit and Loss account. But supposing your book fairly launches, its perils are only beginning. You have to run the gauntlet of the critics. To a young author, again, this seems to be a terrible order. When you are a little older, you will find that criticism is not much more serious than the bye-play of clowns in a circus, when they beat about the ring the victim with bladders slung at the end of long poles. A time comes in the life of every author when he regards critics as comical, rather than formidable; and goes his way unheeding. But there are sensitive souls that yield under the chastisement, and perhaps, after suffering much silent torture, abandon the profession of the pen for ever. Keats, perhaps, is the saddest example of a fine spirit hounded to death by savage criticism; because, whatever his biographers may aver. that furious attack of Gifford and Terry undoubtedly expedited his death. But no doubt there are hundreds who suffer keenly from hostile and unscrupulous criticism; and who have to bear that suffering in silence, because it is a cardinal principle in literature that the most unwise thing in the world for an author is to take public notice of criticism in the way of defending himself. Silence is the only safeguard, as it is the only dignified protest against insult and offence.
  46. The writer's attitude towards the literary critics is of
    (1) reverence
    (2) indifference
    (3) scorn
    (4) respect

    Show Answer

    Solution : 3
  47. The writer's advice to the literary artists regarding criticism of their work is to
    (1) defend it publicly
    (2) protest against it
    (3) withdraw it
    (4) maintain perfect silence

    Show Answer

    Solution : 4
  48. It is an established fact that our literary artists are
    (1) geniuses
    (2) talented
    (3) unhappy
    (4) successful

    Show Answer

    Solution : 3
  49. Young writers are
    (1) over-confident
    (2) sceptical
    (3) candid
    (4) canny

    Show Answer

    Solution : 1
  50. The literary publishers publish only what is
    (1) best
    (2) saleable
    (3) topical
    (4) handy

    Show Answer

    Solution : 2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment