ENGLISH COMPREHENSION ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM, 19-06-2011 ( 1st Sitting ) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||   Numerical Aptitude ||  English Comprehension

ENGLISH COMPREHENSION

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

Directions (1-5) : In the following questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If a sentence is free from errors, then your answer is (4) i.e. No error.

  1. A senior doctor (1) / expressed concern (2) / about physicians recommended the vaccine. (3)/ No error. (4)

    Show Answer


    Solution :  3
  2. We have discussing (1) / all the known mechanisms (2) / of physical growth, (3) / No error. (4)

    Show Answer


    Solution :  1
  3. Children enjoy listening to (1) / ghosts stories (2) / especially on Halloween night. (3) / No error.(4)

    Show Answer


    Solution :  3
  4. I (1) / have (2) / many works to do. (3)/ No error.(4)

    Show Answer


    Solution :  3
  5. There are so many filths (1) / all around (2) / the place. (3) / No error.(4)

    Show Answer


    Solution :  1

    Directions (6-10) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
  6. The building is not safe and must be____ down.
    (1) pull
    (2) pulling
    (3) pulled
    (4) pulls

    Show Answer


    Solution :  3
  7. There is something wonderful _____him.
    (1) of
    (2) about
    (3) for
    (4) inside

    Show Answer


    Solution :  2
  8. The song in the play cannot be deleted as it is____ to the story.
    (1) intervened
    (2) innate
    (3) exacting
    (4) integral

    Show Answer


    Solution :  4
  9. She remained a ____all her life,
    (1) spinster
    (2) bachelor
    (3) unmarried
    (4) single

    Show Answer


    Solution :  1
  10. Do not stay in the grasslands after dark, as some animals become ____when they see humans.
    (1) provoked
    (2) alerted
    (3) aggressive
    (4) threatened

    Show Answer


    Solution :  3


    Directions (11-15) : In the following, questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
  11. LUCIDITY
    (1) Fluidity
    (2) Politeness
    (3) Clarity
    (4) Fluency

    Show Answer


    Solution :  3
  12. INDICT
    (1) Implicate
    (2) Elude
    (3) Charge
    (4) Manifest

    Show Answer


    Solution :  3
  13. APPRAISE
    (1) Accuse
    (2) Praise
    (3) Appreciate
    (4) Judge

    Show Answer


    Solution :  4
  14. DELUGE
    (1) Confusion
    (2) Deception
    (3) Flood
    (4) Weapon

    Show Answer


    Solution :  3
  15. PREPONDERANCE
    (1) Pre-eminence
    (2) Dominance
    (3) Domineering
    (4) Preoccupation

    Show Answer


    Solution :  2

    Directions (16-20) : In the following questions no.16 to20, out of the four alternatives, choose the word opposite in meaning to the given word.
  16. INVINCIBLE
    (1) Small
    (2) Invisible
    (3) Vulnerable
    (3) Reachable

    Show Answer


    Solution :  3
  17. INOFFENSIVE
    (1) Sensitive
    (2) Organic
    (3) Sensible
    (3) Rude

    Show Answer


    Solution :  4
  18. DIVULGE
    (1) Conceal
    (2) Disguise
    (3) Oppress
    (4) Reveal

    Show Answer


    Solution :  1
  19. DISCORD
    (1) Harmony
    (2) Serenity
    (3) Acceptance
    (4) Placidity

    Show Answer


    Solution :  1
  20. MAMMOTH
    (1) Quiet
    (2) Significant
    (3) Huge
    (4) Small

    Show Answer


    Solution :  4


    Directions (21-25) : In the following four alternatives are given for the meaning of the given Idiom/ Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
  21. To take to heart
    (1) to be encouraged
    (2) to grieve over
    (3) to like
    (4) to hate

    Show Answer


    Solution :  2
  22. Yeoman’s service
    (1) medical help
    (2) excellent work
    (3) social work
    (4) hard work

    Show Answer


    Solution :  2
  23. To face the music
    (1) to enjoy a musical recital
    (2) to bear the consequences
    (3) to live in a pleasant atmosphere
    (4) to have a difficult time

    Show Answer


    Solution :  2
  24. To put up with
    (1) to accommodate
    (2) to adjust
    (3) to understand
    (4) to tolerate

    Show Answer


    Solution :  4
  25. To call it a day
    (1) to conclude proceedings
    (2) to initiate proceedings
    (3) to work through the day
    (4) None of the above

    Show Answer


    Solution :  4

    Directions (26-30) : In the following questions, a sentence or bold part thereof is given which may need improvement. Alternatives are given at (1), (2) and (3) below, which may be a better option. In case, no improvement is needed, your answer is (4).
  26. The man whom I thought was thoroughly honest proved to be a swindler.
    (1) The man whom I thought was thoroughly honest proved a swindler.
    (2) The man who I thought was thoroughly honest proved to be a swindler.
    (3) The man to whom I thought was thoroughly honest proved to be a swindler,
    (4) No improvement

    Show Answer


    Solution :  4
  27. No sooner had the dividend been declared, the notices were sent out.
    (1) The company had hardly declared the dividend till the notices were sent for mailing.
    (2) They had no sooner declared the dividend then the notices were sent out.
    (3) Hardly had the dividend been declared than the notices were sent out.
    (4) No improvement

    Show Answer


    Solution :  1
  28. Riding upon his horse, the tiger jumped at him.
    (1) Riding upon the tiger, the horse jumped at him.
    (2) The tiger jumped at him while he was riding upon his horse.
    (3) The tiger rode at him while he was jumping upon his horse.
    (4) No improvement

    Show Answer


    Solution :  2
  29. I in black and white must have your terms down.
    (1) I must have in black and white your terms down.
    (2) I must have your terms in black and white down.
    (3) I must have your terms down in black and white.
    (4) No improvement

    Show Answer


    Solution :  3
  30. When we came out of the restaurant it was half past eleven.
    (1) When we had come out of the restaurant
    (2) After we came out of the restaurant
    (3) When we have come out of the restaurant
    (4) No improvement

    Show Answer


    Solution :  4


    Directions (31-35) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.
  31. Code of diplomatic etiquette and precedence
    (1) Statesmanship
    (2) Diplomacy
    (3) Hierarchy
    (4) Protocol

    Show Answer


    Solution :  4
  32. To renounce a high position of authority or control
    (1) Abduct
    (2) Abandon
    (3) Abort
    (4) Abdicate

    Show Answer


    Solution :  4
  33. Not to be moved by entreaty
    (1) Rigorous
    (2) Negligent
    (3) Inexorable
    (4) Despotic

    Show Answer


    Solution :  4
  34. An object or portion serving as a sample
    (1) Specification
    (2) Spectre
    (3) Spectacle
    (4) Specimen

    Show Answer


    Solution :  4
  35. The practice of submitting a proposal to popular vote
    (1) Election
    (2) Reference
    (3) Popularity
    (4) Referendum

    Show Answer


    Solution :  4

    Directions (36-40) : In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
  36. (1) mandatary
    (2) circulatory
    (3) temporary
    (4) regulatory

    Show Answer


    Solution :  3
  37. (1) convinience
    (2) initative
    (3) concesional
    (4) exaggerate

    Show Answer


    Solution :  4
  38. (1) diologue
    (2) giraff
    (3) scissors
    (4) humourous

    Show Answer


    Solution :  3
  39. (1) asiduous
    (2) nefarious
    (3) macaber
    (4)loqacious

    Show Answer


    Solution :  2
  40. (1) cortege
    (2) damege
    (3) milege
    (4) plumege

    Show Answer


    Solution :  1

    Directions (41-50) : In the following passage some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
    PASSAGE
    Science means knowledge, but not all knowledge is science. I know from my own eyesight that our dog Chippy likes papaya; I know from a book that Akbar was the (41) of Babar, and (42) in 1605; and I know (43) the radio that India did not do well in the (44) Test matches. We can call these (45) of knowledge (46) but they are not science.
    Science (47) with facts, but not with facts which have (48) to do with each other, like the facts about our dog, cricket and the Moghul ruler; those facts are not related (49) , and so have nothing (50) with science. Science starts with observation.
  41. (1) grandson
    (2) grandfather
    (3) grand nephew
    (4) son

    Show Answer


    Solution :  1
  42. (1) gone
    (2) died
    (3) disappeared
    (4) absented

    Show Answer


    Solution :  2
  43. (1) on
    (2) in
    (3) since
    (4) from

    Show Answer


    Solution :  1
  44. (1) old
    (2) ordinary
    (3) latest
    (4) outdated

    Show Answer


    Solution :  3
  45. (1) pieces
    (2) peace
    (3) whole
    (4) block

    Show Answer


    Solution :  1
  46. (1) lies
    (2) charges
    (3) facts
    (4) blame

    Show Answer


    Solution :  3
  47. (1) starts
    (2) stops
    (3) passes
    (4) drives

    Show Answer


    Solution :  1
  48. (1) no
    (2) neither
    (3) nor
    (4) nothing

    Show Answer


    Solution :  4
  49. (1) by that way
    (2) in any way
    (3) from the side
    (4) in addition to

    Show Answer


    Solution :  2
  50. (1) to lie
    (2) to speak
    (3) to sleep
    (4) to do

    Show Answer


    Solution :  4

Leave A Reply

Your email address will not be published.