Electoral Politics – Class 9 IX – Political Social Science – Intext NCERT Solutions

0

 

IN-TEXT QUESTIONS SOLVED

Q1.  page 57.
Do most leaders fulfil their election promises?

Show Answer


Ans. Most leaders do not fulfil their election promises. Actually they forget all the promises that they make before election.

Q2. page 57.
Jagdeep and Navpreet read this story and drew the following conclusions. Can you say which of these are right or wrong (or if the information given in the story is inadequate to call them right or wrong):
• Elections can lead to changes in the policy of the government.
• The Governor invited Devi Lal to become the Chief Minister because he was impressed with his speeches.
• People are happy with every ruling party and vote against it in the next election.
• The party that wins the election forms the government.
• This election led to a lot of economic development in Haryana.
• The Congress Chief Minister need not have resigned after his party lost elections.

Show Answer


Ans.
• Right
• Wrong
• Wrong
• Right
• Right
• Wrong

Q3. page 58.
We have seen why democracies need to have elections. But why do rulers in non-democratic countries need to hold elections?

Show Answer


Ans. Rulers in non-democratic countries do not need to hold elections but they do so because they just try to convince their people that they are living in a democratic country.

Q4.  page 59.
Ah! So, elections are like exams where politicians and parties know if they have passed or failed. But who are the examiners?

Show Answer


Ans. Conner on people are the examiners. It is they who decide whom to vote and whom to bring to power.

Q5. page 62.
Like in Panchayats, should we not have at least one-third seats in the parliament and assemblies reserved for women?

Show Answer


Ans. Definitely. Like in Panchayats one-third seats should be reserved for women in the parliament and assemblies.

Q6.  page 64.
Why are the candidates required to give a detailed statement of their property?

Show Answer


Ans. The candidates are required to give a detailed statement of their property so that transparency is maintained. Nothing is kept hidden. The voters should know everything about the candidate whom they vote.

Q7.  page 66.
Match the following features of our electoral system with the principles they reflect.

Principles         Features of election system
(a) Universal adult franchise (i) Each constituency  has roughly the same population.
(b) Representation of weaker(ii) Everyone who is 18 sections years of age or older
has a right to vote
(c) Open political competition (iii) Anyone can form a party or contest elections
(d) One vote one value (iv) Reservation of seats for the SCs and the STs

Show Answer

Ans. – 

Principles        Features of election system
(a) Universal adult franchise(i) Everyone who is 18 sections years of age or older
has a right to vote
(b) Representation of weaker(ii) Reservation of seats for the SCs and the STs
(c) Open political competition(iii) Anyone can form a party or contest elections
(d) One vote one value (iv) Each constituency  has roughly the same population.

 


Q8.  page 68.
Why are party agents present in the polling booth and the counting centre?

Show Answer


Ans. Party agents are present in the polling booth and the counting centre to ensure that the voting takes place in a fair way.

Q9. page 68.
Identify the fair and the unfair electoral practices among the following:
• A minister flags off a new train in his constituency a week before polling day.
• A candidate promises that she will get a new train for her constituency if she is elected
• Supporters of a candidate take the voters to a temple and make them take an oath that they will vote for him.
• The supporters of a candidate distribute blankets in slums in return for a promise for vote.

Show Answer


Ans.
Unfair
• Fair
• Unfair
• Unfair

Q10.  page 69.
Why does the Election Commission have so much powers? Is this good for democracy?

Show Answer


Ans. It enables the Election Commission to conduct free and fair elections. It is good for democracy because in its absence the candidates can go to any extent of fraud and malpractices. It keeps them in control.


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx