Democratic Rights – Class 9 IX – Political Social Science – Intext NCERT Solutions

0

 

IN-TEXT QUESTIONS SOLVED

Q1.  page 98.
If you were a Serb, would you support what Milosevic did in Kosovo? Do you think his project of establishing Serb dominance was good for the Serbs?

Show Answer


Ans. I would not support what Milosevic did in Kosovo. Actually his project of establishing Serb dominance was not good even for the Serbs because it was against humanity at large.

Q2.  page 100.
What are the examples of elected governments not protecting or even attacking the rights of their own citizens? Why do they do that?

Show Answer


Ans. The Albanians in Kosovo, the prisoners in Guantanamo Bay and women in Saudi Arabia.
Elected governments turn sometimes narrow-minded and hostile to certain groups of people. They torture them in a number of ways in order to eliminate them from their country.

Q3.  page 101.
Everyone knows that the rich can have better lawyers in the courts. What is the point in talking about equality before law?

Show Answer


Ans. The Constitution says that the government shall not deny to any person in India equality before the law or the equal protection of the laws. It means that the laws apply in the same manner to all, regardless of a person’s status. There cannot be any distinction between a political leader, government official and an ordinary citizen.

Q4.  page 103.
Should the freedom of expression be extended to those who are spreading wrong and narrow-minded ideas? Should they be allowed to confuse the public?

Show Answer


Ans. No. The freedom of expression should not be extended to those who are spreading wrong and narrow-minded ideas. No. They should not be allowed to confuse the public.

Q5.  page 105.
Are these cases instances of violation of right to freedom? If yes, which constitutional provision does each of these violate?
• The government of India banned Salman Rushdie’s book Satanic Verses on the ground that it was disrespectful to Prophet Mohammed and was likely to hurt the feelings of Muslim community.
• Every film has to be approved by the Censor Board of the government before it can be shown to the public. But there is no such restriction if the same story is published in a book or a magazine.
• The government is considering a proposal that there will be industrial zones or sectors of economy where workers will not be allowed to form unions or go on strike.
• City administration has imposed a ban on use of public microphones after 10 p.m. in view of the approaching secondary school examinations.

Show Answer


Ans.
Yes, these cases are instances of violation of right to freedom.
• Freedom of speech and expression
• Freedom of speech and expression
• Freedom to form associations and unions
• Freedom of speech and expression

Q6. page 106.
The Constitution does not give people their religion. Then how can it give people the right to practice their religion?

Show Answer


Ans. It is true that our Constitution does not give people their religion. It is because India is a secular state which means that the state does not establish any one religion as official religion. But at the same time the Constitution gives every person the right to profess, practice and propagate the religion he/she believes in.

Q7. page 107.
Can the President of India stop you from approaching the
Supreme Court to secure your fundamental rights?

Show Answer


Ans. No. The President of India cannot stop anyone from approaching the Supreme Court to secure his /her fundamental rights.

Q8.  page 109.
Are these rights only for adults? Which of these rights are available to children?

Show Answer


Ans. Right to education is available to children. Now the governments are responsible for providing free and compulsory education to all children up to the age of 14 years.


Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx