Democratic Rights – Class 9 IX – Political Social Science – Textbook NCERT Solutions

0

TEXTBOOK  QUESTIONS  SOLVED

Q1. Which of the following is not an instance of an exercise of a fundamental right?
(a) Workers from Bihar go to Punjab to work on the farms.
(b) Christian missions set up a chain of missionary schools.
(c) Men and women government employees get the same salary.
(d) Parents’ property is inherited by their children.

Show Answer


Ans. (d) Parents’ property is inherited by their children.

Q2. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?
(a) Freedom to criticise the government.
(b) Freedom to participate in armed revolution.
(c) Freedom to start a movement to change the government.
(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution.

Show Answer


Ans. (b) Freedom to participate in armed revolution.

Q3. Which of the following rights is available under the Indian Constitution?
(a) Right to work.
(b) Right to adequate livelihood.
(c) Right to protect one’s culture.
(d) Right to privacy.

Show Answer


Ans. (c) Right to protect one’s culture.

Q4. Name the Fundamental Right under which each of the following rights falls:
(a) Freedom to propagate one’s religion
(b) Right to life
(c) Abolition of untouchability
(d) Ban on bonded labour

Show Answer


Ans.
(a) Right to Freedom of Religion
(b) Right to Personal Liberty
(c) Right to Equality
(d) Right against Exploitation

Q5. Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? Give reasons for your preference.
(a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens.
(b) Every country that gives rights to its citizens is a democracy.
(c) Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy.

Show Answer


Ans.
(a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens. This statement is more valid because the essence of democracy is to provide rights to its citizens.

Q6. Are these restrictions on the right to freedom justified? Give reasons for your answer.
(a) Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of security.

Show Answer


Ans. – (a) Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of security. It is justified to protect the citizens from loss of the life or property.

(b) Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local population.

Show Answer


Ans. – (b) Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local population. It is not justified because it infringes on the right to freedom.

(c) The government bans the publication of a book that can go against the ruling party in the next elections.

Show Answer


Ans. – (c) The government bans the publication of a book that can go against the ruling party in the next elections. Such a restriction is not justified because it violates the right to freedom of speech and expression.

Q7. Manoj went to a college to apply for admission into an MBA course. The clerk refused to take his application and said “You, the son of a sweeper, wish to be a manager! Has anyone done this job in your community? Go to the municipality office and apply for a sweeper’s position”. Which of Manoj’s fundamental rights are being violated in this instance? Spell these out in a letter from Manoj to the district collector.

Show Answer


Ans. Manoj’s following fundamental rights are being violated in this instance:
• Right to equality; and
• Right to practise any profession, or to carry on any occupation, trade or business.
To
The District Collector
Ghaziabad
10.04.20…
Sir
I am Manoj and belong to sweeper community. Being an aspirant of MBA course, one day 1 went to a college to apply for admission into this course. But the clerk at the counter was very insensitive. He refused to take my admission only because I belong to a sweeper community. Very rudely he told me to go to the municipality office and apply for a sweeper’s position. I was deeply hurt. I remained speechless.
Sir, you can understand my condition. I request you to please do something for me so that I may be able to pursue my career.
Thanking You Yours Sincerely
Manoj

Q8. When Madhurima went to the property registration office, the Registrar told her, You can’t write your name as Madhurima Banerjee d/o A. K Banerjee. You are married, so you must give your husband’s name. Your husband’s surname is Rao. So your name should be changed to Madhurima Rao.” She did not agree. She said “If my husband’s name has not changed after marriage, why should mine?” In your opinion who is right in this dispute? And why?

Show Answer


Ans. In my opinion, Madhurima is right. By questioning and interfering in her personal affairs, the Registrar is violating her right to freedom. It depends on Madhurima whether she adopts husband’s surname or not. She cannot be compelled by anyone. Our Constitution gives everyone the right to equality. If Madhurima enjoys this right in its full, what is wrong in it?

Q9. Thousands of tribals and other forest dwellers gathered at Piparia in Hoshangabad district in Madhya Pradesh to protest against their proposed displacement from the Satpura National Park, Bori Wildlife Sanctuary and Panchmarhi Wildlife Sanctuary. They argue that such a displacement is an attack on their livelihood and beliefs. Government claims that their displacement is essential for the development of the area and for protection of wildlife. Write a petition on behalf of the forest dwellers to the NHRC, a response from the government and a report of the NHRC on this matter.

Show Answer


Ans. The forest dwellers have the fundamental right to reside in any part of the country. By displacing them the government violates their fundamental right. Hence, they are free to protest against the government. But at the same time the government is entitled to restrict their right in public interest.

Q10. Draw a web interconnecting different rights discussed in this chapter. For example, right to freedom of movement is connected to the freedom of occupation. One reason for this is that freedom of movement enables a person to go to place of work within one’s village or city or to another village, city or state. Similarly this right can be used for pilgrimage, connected with freedom to follow one’s religion. Draw a circle for each right and mark arrows that show connection between or among different rights. For each arrow, give an example that shows the linkage.

Show Answer


Ans.

 


Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx