What is Democracy ? Why Democracy ? – Class 9 IX – Political Social Science – Textbook NCERT Solutions

0

TEXTBOOK  QUESTIONS  SOLVED

Q1. Here is some information about four countries. Based on this information, how would you classify each of these countries. Write ‘democratic, ‘undemocratic’ or ‘not sure’ against each of these.
(a) Country A: People who do not accept the country’s official religion do not have a right to vote.

Show Answer


Ans.  – Undemocratic

(b) Country B: The same party has been winning elections for the last twenty years.

Show Answer


Ans. –  Not Sure

(c) Country C: Ruling party has lost in the last three elections.

Show Answer


Ans. –   Democratic

(d) Country D: There is no independent election commission.

Show Answer


Ans. –   Undemocratic

Q2. Here is some information about four countries, Based on this information, how would you classify each of these countries. Write ‘democratic’, ‘undemocratic’ or ‘not sure’ against each of these.
(a) Country P: The parliament cannot pass a law about the army without the consent of the Chief of Army.

Show Answer


Ans.  – Undemocratic

(b) Country Q: The parliament cannot pass a law reducing the powers of the judiciary.

Show Answer


Ans. –  Democratic

(c) Country R: The country’s leaders cannot sign any treaty with another country without taking permission from its neighbouring country.

Show Answer


Ans. –  – Undemocratic

(d) Country S: All the major economic decisions about the country are taken by officials of the central bank which the ministers cannot change.

Show Answer


Ans. –  Undemocratic

Q3. Which of these is not a good argument in favour of democracy? Why?
(a) People feel free and equal in a democracy.
(b) Democracies resolve conflict in a better way than others.
(c) Democratic government is more accountable to the people.
(d) Democracies are more prosperous than others.

Show Answer


Ans.  Argument (d) is not in favour of democracy, because prosperity of the people does not depend on the form of government. Instead it depends on how much a certain country is economically developed. There are many democratic countries where people are not leading standard life. They are very poor and hardly fill their stomachs. India is such a country.

Q4. Each of these statements contains a democratic and an undemocratic element. Write out the two separately for each statement.
(a) A minister said that some laws have to be passed by the parliament in order to conform to the regulations decided by the World Trade Organisation.
(b) The Election Commission ordered re polling in a constituency where large scale rigging was reported.
(c) Women’s representation in the parliament has never reached 10 per cent. This led women’s organisations to demand one-third seats for women.

Show Answer


Ans.
(a) Democratic – Passing of laws by the parliament.
Undemocratic – Passing laws in conformity to the regulations decided by the World Trade Organisation.

(b) Democratic – The Election Commission ordered re-polling in a constituency.
Undemocratic – Large scale rigging.

(c) Democratic – Demand by the women’s organisation for one-third seats for women.
Undemocratic – Women’s representation in the parliament has never reached 10 per cent.


Q5. Which of these is not a valid reason for arguing that there is a lesser possibility of famine in a democratic country?
(a) Opposition parties can draw attention to hunger and starvation.
(b) Free press can report suffering from famine in different parts of the country.
(c) Government fears its defeat in the next elections.
(d) People are free to believe in and practice any religion.

Show Answer


Ans. (d) People are free to believe in and practice any religion.

Q6. There are 40 villages in a district where the government has made no provision for drinking water. These villages met and considered many methods of forcing the government to respond to their need. Which of these is not a democratic method?
(a) Filing a case in the courts claiming that water is part of right to life.
(b) Boycotting the next elections to give a message to all parties.
(c) Organising public meetings against government’s policies.
(d) Paying money to government officials to get water.

Show Answer


Ans.(d) Paying money to government officials to get water.

Q7 .Write a response to the following arguments against democracy:
(a) Army is the most disciplined and corruption-free organisation in the country. Therefore army should rule the country.

Show Answer


Ans –  (a) Army plays an important role in any country. But army rule is always undemocratic because it is not elected by people. People enjoy no rights under this rule. Hence, it should not rule the country.

(b) Rule of the majority means the rule of ignorant people. What we need is the rule of the wise, even if they are in small numbers.

Show Answer


Ans –  (b) Rule of majority does not always mean the rule of ignorant people. Sometimes it may be but not all the time. Moreover, rule of majority is considered democratic as it represents the views of all sections of people.

(c) If we want religious leaders to guide us in spiritual matters, why not invite them to guide us in spiritual matters, why not invite them to guide us in politics as well. The country should be ruled by religious leaders.

Show Answer


Ans –  (c) A country if ruled by religious leaders cannot be democratic because it arouses communal feelings in people which may lead to communal riots. Moreover, religious leaders may guide us well in spiritual matters but not in politics because they don’t have much experience of politics.

Q8. Are the following statements in keeping with democracy as a value? Why?
(a) Father to daughter: I don’t want to hear your opinion about your marriage. In our family children marry where the parents tell them to.

Show Answer


Ans. – (a) Father’s statement is not keeping with democratic values because he denies his daughter an opportunity to express her opinion about her own marriage. It is undemocratic on father’s part to force his daughter to marry according to his own will. His daughter must have the right to choose her life partner as per her wishes.

(b) Teacher to student: Don’t disturb my concentration by asking me questions in the classroom.

Show Answer


Ans. –  (b) The teacher’s statement is undemocratic because he doesn’t allow his students to ask question. Students have full right to ask questions from their teachers and if they are denied this right, it is highly undemocratic.

(c) Employee to the officer: Our working hours must be reduced according to the law.

Show Answer


Ans. –  (c) Employee’s statement is keeping with democratic values because each of them has right to request their officer for something. Moreover, under a democratic rule there are fixed working hours.

Q9. Consider the following facts about a country and decide if you would call it a democracy. Give reasons to support your decision.
(a) All the citizens of the country have right to vote. Elections are held regularly.

Show Answer


Ans. –  (a) Such a country is a democratic country because it follows the norms of democracy by allowing the citizens the right to vote and holding elections regularly.

(b) The country took loan from international agencies. One of the conditions for giving loan was that the government would reduce its expenses on education and health.

Show Answer


Ans. – (b) Such a country is not democratic because a democratic government works for the welfare of its citizens. By reducing expenses on education and health, it cannot bring welfare to its citizens.

(c) People speak more than seven languages but education is available only in one language, the language spoken by 52 per cent people of that country.

Show Answer


Ans. –  (c) Such a country is highly undemocratic because it gives importance to only one language out of seven languages. In a democratic set up people enjoy the freedom to have education in their own language.

(d) Several organisations have given a call for peaceful demonstrations and nation wide strikes in the country to oppose these policies. Government has arrested these leaders.

Show Answer


Ans. –   (d) If the government arrests people simply because they are holding demonstrations and strikes, it is not democratic. All democratic countries allow their citizens the right to strike.

(e) The government owns the radio and television in the country. All the newspapers have to get permission from the government to publish any news about government’s policies and protests.

Show Answer


Ans. – (e) If a country doesn’t allow radio, television and other means of communication to express their opinion, it is not democratic. Press enjoys free status in a democratic country.

Q10. In 2004 a report published in USA pointed to the increasing inequalities in that country. Inequalities in income reflected in the participation of people in democracy. It also shaped their abilities to influence the decisions taken by the government. The report highlighted that:
• If an average Black family earns $ 100 then the income of average White family is $ 162. A White family has twelve times more wealth than the average Black family.
• In a President’s election ‘nearly nine out of 10 individuals in families with income over $ 75,000 have voted. These people are the top 20% of the population in terms of their income. On the other hand only 5 people out of 10 from families with income less than $ 15,000 have voted. They are the bottom 20% of the population in terms of their income.
• About 95% contribution to the political parties comes from the rich. This gives them opportunity to express their opinion and concern, which is not available to most citizens.
• As poor sections participate less in politics, the government does not listen to their concerns – coming out of poverty, getting job, education, health care and housing form them. Politicians hear most regularly about the concerns of business and the most rich.
Write an essay on ‘Democracy and Poverty’ using the information given in this report but using examples from India.

Show Answer


Ans. Democracy is said to be a form of government of the people, for the people and by the people. Obviously it is
a government by the people at large. Political parties represent them. But as per norms the political parties are funded 95% by the rich people. So naturally the system is dominated by the rich people and it becomes pro-rich. It safeguards the interests of the rich at large. Hence, the poor remains poor. The poor seldom take interest in active participation of governance. They remain illiterate. In fact they are kept illiterate so that they can’t raise any voice against the system. A very few per cent of them show interest in politics. Naturally they are debarred from the welfare schemes of education, job etc. Thus, democracy and poverty go side by side.

Leave A Reply

Your email address will not be published.