Democracy in the Contemporary World – Class 9 IX – Political Social Science – Intext NCERT Solutions

0

 

IN-TEXT QUESTIONS SOLVED

Q1.  page 3.
Why did President Allende address himself mainly to `workers’? Why were the rich unhappy with him?

Show Answer


Ans. President Allende addressed himself mainly to ‘workers’ because he was the leader of the poor and the workers. He had taken several policy decisions to help them. He was opposed to foreign companies taking away natural resources like copper from the country.
The rich were unhappy with him because his (Allende’s) policies didn’t suit them.

Q2.  page 4.
Did the army have any legal right to arrest the defence minister of the country? Should the army have the power to arrest any citizen?

Show Answer


Ans. No, the army had no legal right to arrest the defence minister of the country. The army should not have any power to arrest any citizen without any valid or genuine reason.

Q3.  page 10.
Looking at the maps given on Textbook Pages 8 and 9, which period do you find most important in the expansion of democracy? Why?

Show Answer


Ans. The year 2000, the beginning of the twenty-first century, is most important in the expansion of democracy. It is because upto this period more and more countries began to accept the ideals of democracy and finally turned to it.

Q4. page 11.
Why were women given voting rights much later than men in most countries? Why did this not happen in India?

Show Answer


Ans. Because women were not considered active citizens. Their role was restricted to home and hearth. This didn’t happen in India because here all adults irrespective of their religion, caste, colour, education were given right to vote. Here it is worth-mentioning that equality is an important principle of our Constitution.

Q5. page 12.
• Locate Ghana in an atlas and then spot it in the three maps in the previous section. Was Ghana a democracy in 2000?
• Do you think it is good to elect someone President for life? Or is it better to hold regular elections after every few years?

Show Answer


Ans. • Ghana was not a democracy in 2000.
• I don’t think it good to elect someone President for life, because it will make the President an unpopular figure in due course of the time. Hence, it is better to hold regular elections after every few years.

Q6.  page 13.
• Locate Myanmar on an atlas. Which Indian states border this country?
• Write a short essay on the life of Aung San Suu Kyi.
• Collect newspaper reports on the struggle for democracy in Myanmar.

Show Answer


Ans.
• Mizoram, Manipur, Nagaland and Arunachal Pradesh.
• Aung San Suu Kyi is a popular political figure of Myanmar. She is the leader of the National League for Democracy. In 1990 when elections were held for the first time after almost 30 years, her party won but the military leaders of Myanmar did not recognise the election results. The military put the elected pro-democracy leader, including Suu Kyi, under house arrest. Despite being house arrest, she continued to campaign for democracy. Her struggle has won international recognition. She has also been awarded the Nobel Peace Prize.
• Do it yourself.

Q7.  page 14.
Should there be a world government? If yes, who should elect it? And, what powers should it have?

Show Answer


Ans. Yes, there should be a world government and it should be elected by the representatives of the countries. It should have powers to exercise control over countries, governments and issue orders to them to follow its dictates based on peace making policies.

Q8.  page 15.
Should the permanent members of the UN be given the power to veto?

Show Answer


Ans. So far I think the permanent members of the UN should not be given the power to veto because it is not based on the democratic ideals.

Q9.  page 18.
Collect information on the debate related to Iraq within the US and the UK. What were the reasons originally offered for the Iraq invasion by the US President and the Prime Minister of UK? What were the reasons offered after the war?

Show Answer


Ans. The US President and the Prime Minister of UK said that they invaded Iraq in order to promote democracy there. When the war was over they said that Iraq possessed secret nuclear weapons and other weapons of mass destruction which posed a big threat to the world.


Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx