Current Affairs Test – May 2017

0
  1. Anti-Retroviral Therapy (ART) is used in the treatment of which of the following?
    (a) Stroke
    (b) Swine flu
    (c) Leprosy
    (d) AIDS

    Show Answer


    Solution :  D
  2. Survey General of India (SGI) completed how many years of its foundation in 2017?
    (a) 100
    (b) 150
    (c) 200
    (d) 250

    Show Answer


    Solution : D
  3. What is MOOC in context of online distance education programmes launched by the government?
    (a) Mentor Open Online Courses
    (b) Master Open Online Courses
    (c) Mobile Open Online Courses
    (d) Massive Open Online Courses

    Show Answer


    Solution : D
  4. A web portal and mobile application ‘Bharat ke Veer’ was recently launched for which paramilitary force by the Home Minister?
    (a) BSF
    (b) CRPF
    (c) CISF
    (d) ITBP

    Show Answer


    Solution :  B
  5. What is the bouquet of 32direct-to-home (DTH)educational channels launched by the Human Resource Development (HRD) Ministry called?
    (a) Swayam Prayas
    (b) Swayam Prabha
    (c) Swayam Pratham
    (d) Swayam Parinam

    Show Answer


    Solution :  B
  6. Budget session of Parliament ended on April 12, 2017. Which of the following statements is/are correct?
    I. As many as 18 bills were passed by both the houses during the session
    II. Productivity of Rajya Sabha was above 100%
    III. Productivity of Lok Sabha was below 100%
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) I and III only

    Show Answer


    Solution :  A
  7. Coastal Security exercise “Sagar Kavach 2017” was organised by which state along with the Indian Navy and Coast Guard?
    (a) Gujarat
    (b) Maharashtra
    (c) Goa
    (d) Kerala

    Show Answer


    Solution :  C
  8. Who among the following Congress leaders is the author of “The Flaming Tresses of Draupadi” ?
    (a) Kapil Sibal
    (b) Shashi Tharoor
    (c) Jairam Ramesh
    (d) M. Veerappa Moily

    Show Answer


    Solution :  D
  9. The government has decided to ban which foreign media group from all National Parks and Sanctuaries for portraying anegative, malicious andsensational image of India’s conservation success story?
    (a) BBC
    (b) National Geographic
    (c) Bertelsmann
    (d) Conde Nast

    Show Answer


    Solution     :   A
  10. Which of the following is the autobiography of Bangladesh’s founder Sheikh Mujibur Rahman? Its Hindi translation was released in New Delhi on April 8, 2017?
    (a) Revolution’s Memoirs
    (b) Independence Memoirs
    (c) Plain Memoirs
    (d) Unfinished Memoirs

    Show Answer


    Solution :  D
  11. Prime Minister Narendra Modi and his visiting Bangladesh counterpart, Sheikh Hasina, inaugurated the trial run of second Maitree Express train through a video link from New Delhi on April 8, 2017. Which of the following cities is the starting point of its journey in Bangladesh that ends in Kolkata?
    (a) Chittagong –
    (b) Khulna
    (c) Narayanganj
    (d) Sylhet

    Show Answer


    Solution :  B
  12. India was 31st among 32 countries ranked in the health system transparency index 2017. The index is a creation of which of the following?
    (a) EY
    (b) IMF
    (c) WHO
    (d) KPMG

    Show Answer


    Solution :  D
  13. Which of the following has decided to develop Advanced Hawk jet trainer jointly with Hindustan Aeronautics Limited (HAL)?
    (a) Boeing
    (b) Dassault
    (c) BAE Systems
    (d) Bombardier

    Show Answer


    Solution : C
  14. Which of the following has set up a Nanobiotechnology Centre in Gurgaon in tie up with Deakin University of Australia?
    (a) Tata Institute of Social Sciences
    (b) Centre for Science and Environment
    (c) The Energy and Resources Institute
    (d) Indian Agricultural Research Institute

    Show Answer


    Solution :  C
  15. Government’s Indian Academy of Highway Engineers has tied up with which of the following to set up a Centre for Advanced Transportation Technology and Systems (CATTS)?
    (a) Sydney University
    (b) Victoria University
    (c) Melbourne University
    (d) University of New South Wales

    Show Answer


    Solution :  D
  16. Who among the following is the Prime Minister of Australia who paid official visit to India in April 2017?
    (a) Malcolm Turnbull
    (b) Julia Gillard
    (c) John Howard
    (d) Kevin Rudd

    Show Answer


    Solution :  A
  17. Which of the following hosted the 24th BASIC Ministerial Meeting on Climate Change in April 2017?(a) Brasilia
    (b) Beijing
    (c) Pretoria
    (d) Moscow

    Show Answer


    Solution :  B
  18. The first-ever freight train from Britain to China started its 12,000 km long journey on April 10, 2017 along a modern-day “Silk Road” trade route. Which is the only other Asian country on its route?
    (a) Kazakhstan
    (b) Kyrgyzstan
    (c) Tajikistan
    (d) Turkmenistan

    Show Answer


    Solution :  A
  19. The United Nations GeneralAssembly has designated asInternational Day for micro-, small- and medium- sized enterprises.
    (a) April 27
    (b) May 27
    (c) June 27
    (d) July 27

    Show Answer


    Solution :   C
  20. Which of the following is the first-ever military exercise between Nepal and China that was organised in April 2017?
    (a) Lhotse Friendship-2017
    (b) Manaslu Friendship-2017
    (c) Sagarmatha Friendship-2017
    (d) Kangchenjunga Friendship-2017

    Show Answer


    Solution :  C
  21. Which of the following states does not share border with Bangladesh?
    (a) Assam
    (b) West Bengal
    (c) Tripura
    (d) Manipur

    Show Answer


    Solution :  D
  22. Who among the following was named a UN Messenger of Peace by United Nations Secretary-General Antonio Guterres?
    (a) Shakira
    (b) Angelina Jolie
    (c) Sakena Yacoobi
    (d) Malala Yousafzai

    Show Answer


    Solution :  D
  23. Which of the following tribes along with Hutus was involved in the Genocide in-Rwanda in 1994?
    (a) Asante
    (b) Tutsi
    (c) Yoruba
    (d) Igbo

    Show Answer


    Solution :  B
  24. Which of the following hosted the first ever meeting of the G20 Digital Ministers in April 2017, entitled ‘Digitalisation: Policies for a Digital Future’?
    (a) Frankfurt
    (b) Hamburg
    (c) Nuremberg
    (d) Dusseldorf

    Show Answer


    Solution :  D
  25. Who among the following was appointed as the new Administrator of the UN Development Programme (UNDP)?
    (a) Francis Gurry
    (b) Taleb Rifai
    (c) Don Brash
    (d) Achim Steiner

    Show Answer


    Solution :  D
  26. Which of the following is the Research Vessel (RV) operated by CSIR’s National Institute of Oceanography (NIO)?
    (a) Sindhu Sameeksha
    (b) Sindhu Sadhana
    (c) Sindhu Spandan
    (d) Sindhu Samrat

    Show Answer


    Solution :  B
  27. NASA’s Cassini mission has recently revealed that Enceladus has a form of chemical energy that can sustain life. Enceladus is the moon of:
    (a) Mercury
    (b) Venus
    (c) Saturn
    (d) Mars

    Show Answer


    Solution :  C
  28. Which of the following announced the winners of the annual Pulitzer Prizes?
    (a) Stanford University
    (b) Princeton University
    (c) Harvard University
    (d) Columbia University

    Show Answer


    Solution :  D
  29. Professor Fujii Takeshi (Japan) and Professor Gabriela Nik Ilieva (New York) were chosen to be honoured by the President of India for their efforts in promoting which language?
    (a) Hindi
    (b) Tamil
    (c) Sanskrit
    (d) Gujarati

    Show Answer


    Solution :  A
  30. Who among the following took charge as whole-time Member in Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?
    (a) Ravindra Puranik
    (b) Pradeep Subramanian
    (c) Makrand Saxena
    (d) Mukulita Vijayawargiya

    Show Answer


    Solution :  D
  31. BIFPCL is a 50:50 joint venture between India’s NTPC and the Bangladesh Power Development Board (BPDB), ‘F’ in BIFPL stands for:
    (a) Fair
    (b) Federal
    (c) Freedom
    (d) Friendship

    Show Answer


    Solution :  D
  32. BHIM-Aadhaar, the merchant interface of the BHIM, was launched by the PM on April 14, 2017. The customer having bank account and Aadhaar requires which of the following for payment?
    (a) Smart phone
    (b) Credit card
    (c) Debit card
    (d) None of the above

    Show Answer


    Solution :  D
  33. Who among the following won the 1 crore first prize for consumers under the Lucky Grahak Yojana in April 2017?
    (a) Hardik Kumar
    (b) Bharat Singh
    (c) Ragini Rajendra Uttekar
    (d) Shradha Mohan Mengshette

    Show Answer


    Solution :  D
  34. Stock exchange BSE has directed all entities listed with it to make filings of financial results in XBRL mode. XBRL stands for which of the following?
    (a) Excellent Business Response Language
    (b) Extensible BusinessReporting Language
    (c) External Business Recording Language
    (d) Exterior Business Response Language

    Show Answer


    Solution :  B
  35. The Bank Boards Bureau (BBB) has drawn up GRAF to for Public Sector Banks to improve corporate governance and face competition from the private sector. ‘R’ in GRAF stands for:
    (a) Risk
    (b) Reform
    (c) Reward
    (d) Resolution

    Show Answer


    Solution :  C
  36. CBDT has tied up with Ministry of Corporate Affairs (MCA) to issue PAN and TAN for new companies in 1 day. Which of the following is not expanded correctly?
    (a) PAN: Permanent Account Number
    (b) TAN: Tax Deduction Account Number
    (c) CIN: Corporate IdentityNumber
    (d) None of the above

    Show Answer


    Solution : D
  37. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Committee has recommended keeping budgetary deficit at of GDP in three years toMarch 2020.
    (a) 2.8%
    (b) 3%
    (c) 3.2%
    (d) 3.4%

    Show Answer


    Solution :  B
  38. The government has selected five cities — Puducherry, Vizag, Udaipur, Jamshedpur and Chandigarh — where petrol and diesel prices will be changed once every …………..’from May 1.
    (a) Day
    (b) Two days
    (c) Three days
    (d) Week

    Show Answer


    Solution :  A
  39. Who among the following former Chief Justices of India is known for his report on Centre-State relations?
    (a) J. S. Verma
    (b) M. M. Punchhi
    (c) A. S. Anand
    (d) A.M. Ahmadi

    Show Answer


    Solution :  D
  40. The government will soon launch an umbrella programme `SAMPADA’ for which of the following sectors?
    (a) Handicrafts
    (b) Garments
    (c) Information Technology
    (d) Food Processing

    Show Answer


    Solution :  B
  41. Which of the following has decided to set up a joint venture in India with Toshiba and Denso to produce lithium-ion batteries for automobiles?
    (a) Nissan
    (b) Suzuki
    (c) Honda
    (d) Toyota

    Show Answer


    Solution :  B
  42. Malala Yousafzai has become only the sixth person to receive honorary citizenship of which of the following?
    (a) United States
    (b) Australia
    (c) Norway
    (d) Canada

    Show Answer


    Solution :  D
  43. Which corporate group has launched India’s first locally designed and manufactured industrial robot named ‘Brabo’?
    (a) Godrej
    (b) Aditya Birla
    (c) Tata
    (d) L&T

    Show Answer


    Solution :  C
  44. B. Venugopal and Sunita Sharma were appointed Managing Directors at which of the following?
    (a) ONGC
    (b) LIC
    (c) SBI
    (d) NABARD

    Show Answer


    Solution :  B
  45. The fifth hub of the National Security Guard (NSG) after Mumbai, Kolkata, Hyderabad and Chennai was inaugurated in which states?
    (a) Assam
    (b) Haryana
    (c) Gujarat
    (d) Assam

    Show Answer


    Solution :  C
  46. India won the Asia/Oceania Group I Davis Cup Tennis tie against Uzbekistan in Bengaluru by a 4-1 margin in Bengaluru. Who among the , following won two singles matches for India?
    (a) N. Sriram Balaji
    (b) Rohan Bopanna
    (c) Prajnesh Gunneswaran
    (d) Ramkumar Ramanathan

    Show Answer


    Solution :  D
  47. Who among the following won the Women’s Singles title at the Malaysia Open badminton 2017?
    (a) Nozomi Okuhara
    (b) Carolina Main
    (c) Tai Tzu Ying
    (d) P. V. Sindhu

    Show Answer


    Solution :  C
  48. Who among the following won the Asian Billiards in Chandigarh 2017?
    (a) Dhruv Sitwala
    (b) Pankaj Advani
    (c) Rupesh Kumar
    (d) Ashok Shandilya

    Show Answer


    Solution : B
  49. Who among the following won the Formula 1 Chinese grand Prix 2017 at Shanghai?
    (a) Max Verstappen
    (b) Lewis Hamilton
    (c) Jenson Button
    (d) Sebastian Vettel

    Show Answer


    Solution :  B
  50. Who among the following won the only gold medal for India at the Thailand International Boxing Tournament 2017?
    (a) Bajrang
    (b) Shyam Kumar
    (c) Praveen Rana
    (d) Rohit Tokas

    Show Answer


    Solution :  B
  51. Which of the following is the top ranked University in National Institutional Ranking Framework (NIRF) released by HRD Ministry?
    (a) Jadavpur University
    (b) Jawaharlal Nehru University
    (c) Banaras Hindu University
    (d) Indian Institute of Science Bangalore

    Show Answer


    Solution :  D
  52. Which of the following are the surface-to-air missiles being acquired from Rafael Advance Defense Systems for India’s naval warships?
    (a) Barak
    (b) Goliath
    (c) Javelin
    (d) Trojan

    Show Answer


    Solution :  A
  53. The Defence Acquisition Council (DAC) has approved procurement of a small device ‘Expendable Bathythermograph Systems’ that detects changes in water temperature for the Navy from which of the following?
    (a) Israel
    (b) United Kingdom
    (c) Russia
    (d) United States

    Show Answer


    Solution : D
  54. Who among the following Congress leaders is the author of ‘Hope in a Challenged Democracy: An Indian Narrative’ released recently?
    (a) Mani Shankar Aiyar
    (b) Shashi Tharoor
    (c) Ashwani Kumar
    (d) Anand Sharma

    Show Answer


    Solution :   C
  55. Who among the following BJP leaders is the author of ‘Matoshree’ released recently?
    (a) Sushma Swaraj
    (b) Sumitra Mahajan
    (c) Maneka Gandhi
    (d) Vasundhara Raje

    Show Answer


    Solution :  B
  56. Who among the following is the Prime Minister of Malaysia who came on a visit to India in April 2017?
    (a) Anwar Ibrahim
    (b) Najib Abdul Razak
    (c) Mahathir Mohamad
    (d) Abdul Razak Hussein

    Show Answer


    Solution :  B
  57.  Which of the following will host the UK India Clean Energy Research Institute (UKICERI) as per an announcement made recently?
    (a) Indian Institute of Technology Delhi
    (b) Indian Institute of Technology Madras
    (c) Indian Institute of Technology Bombay
    (d) Indian Institute of Technology Kharagpur

    Show Answer


    Solution :  D
  58. Indian embassy in which African nation organised the ‘Women of Substance’ reception to honour ten women for bringing about social and economic change?
    (a) Algeria
    (b) Morocco
    (c) Chad
    (d) Egypt

    Show Answer


    Solution :   D
  59. What is the name of the joint military exercise between India and Mongolia held -recently in Mizoram?
    (a) Key Resolve
    (b) Peninsular Drill
    (c) Austere Challenge
    (d) Nomadic Elephant

    Show Answer


    Solution :  D
  60. Which of the following African capitals got connected to India by a direct flight in April 2017?
    (a) Kigali
    (b) Luanda
    (c) Freetown
    (d) Windhoek

    Show Answer


    Solution :  A
  61. 19th Commonwealth Forestry Conference was organised at the which Indian city?
    (a) Dehradun
    (b) Noida
    (c) Indore
    (d) Surat

    Show Answer


    Solution :   A
  62. Which of the following hosted the meeting ,of Finance Minister of the South Asia Sub-regional Economic Cooperation (SASEC)?
    (a) Kolkata
    (b) Mumbai
    (c) Chennai
    (d) New Delhi

    Show Answer


    Solution :  D
  63. Who among the following is the President of Bangladesh?
    (a) Shaukat Ali
    (b) Hanif Basit
    (c) Abdul Hamid
    (d) Shaukat Siddiqui

    Show Answer


    Solution :  C
  64. Which of the following hosted the 136th Assembly of the Inter-Parliamentary Union in April 2017?(a) Colombo
    (b) New Delhi
    (c) Dhaka
    (d) Islamabad

    Show Answer


    Solution :  C
  65. Who among the following was appointed India’s newAmbassador to Germany?
    (a) Vishnu Prakash
    (b) Smita Purushottam
    (c) Ruchira Kamboj
    (d) Mukta Dutta Tomar

    Show Answer


    Solution :  D
  66. Who among the following is the King of Thailand who has signed new Constitution?
    (a) Maha Adulyadej
    (b) Maha Vajiravudh
    (c) Maha Prajadhipok
    (d) Maha Vajiralongkorn

    Show Answer


    Solution :   D
  67. The US government has announced cutting off $32.5 million funding to which of the following UN organisations?
    (a) FAO
    (b) UNFPA
    (c) WHO
    (d) UNHCR

    Show Answer


    Solution :  B
  68. Which province of China is affected by “religious extremism” where wearing veils or growing “abnormal” beards was banned from April 2017 ?
    (a) Fujian
    (b) Hunan
    (c) Sichuan
    (d) Xinjiang

    Show Answer


    Solution :  D
  69. Which of the following will become world’s first country to allow sale of recreational
    marijuana in pharmacies from July 2017?marijuana in pharmacies from July 2017?
    (a) Chile
    (b) Brazil
    (c) El Salvador
    (d) Uruguay

    Show Answer


    Solution :  D
  70. Which of the following was launched by Israel to counter medium-range missiles?
    (a) David’s Axe
    (b) David’s Sling
    (c) David’s Arrow
    (d) David’s Trident

    Show Answer


    Solution : B
  71. Which of the following is the currency of Malaysia?
    (a) Rupiah
    (b) Ringgit
    (c) Baht
    (d) Riel

    Show Answer


    Solution :  B
  72. Who among the following is the Prime Minister of Norway, the country which was in news recently for normalising diplomatic ties with China after a gap of more than six years?
    (a) John Lyng
    (b) Jan Petersen
    (c) Erna Solberg
    (d) Sylvia Brustad

    Show Answer


    Solution :  C
  73. Who among the following was elected the new President of Ecuador?
    (a) Anna Alban
    (b) Jose Mujica
    (c) Lenin Moreno
    (d) Ollanta Humala

    Show Answer


    Solution :  C
  74. Who among the following was elected the new President of Serbia?
    (a) Saga JankovieC’
    (b) Miroslav ParoviC’
    (c) Luka Maksimoviec’
    (d) Aleksandar Vueiae

    Show Answer


    Solution :  D
  75. Who among the following Chief Ministers was selected as `Transformative Chief Minister’ by the US India Business Council recently?
    (a) Devendra Fadnavis
    (b) Vijay Rupani
    (c) P. Vijayan
    (d) N. Chandrababu Naidu

    Show Answer


    Solution :  D
  76. Consider the following after RBI’s bi-monthly monetary policy review on April 6, 2017.I. Repo rate: 6.25%II. Reverse Repo Rate: 5.75%III. Marginal Standing Facility Rate: 6.75% Which of the above is/are correct?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) I and III only

    Show Answer


    Solution :  D
  77. The Reserve Bank has decided to allow banks to invest in which of the following?
    I. Chit Funds
    II. Real Estate Investment Trust
    III. Infrastructure InvestmentTrusts
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) I and III only

    Show Answer


    Solution :  C
  78. The government of Uttar Pradesh has. decided to issue which of the following for financing waiver of crop loans?
    (a) Kisan Bachat Bonds
    (b) Kisan Sewa Bonds
    (c) Kisan Unnati Bonds
    (d) Kisan Rahat Bonds

    Show Answer


    Solution :  D
  79. Who among the following was the Best Actor at the 64th National Film Awards 2017?
    (a) Akshay Kumar
    (b) Amitabh Bachchan
    (c) Salman Khan
    (d) Shah Rukh Khan

    Show Answer


    Solution :  A
  80. The Union Cabinet approved the establishment of a Rail Development Authority (RDA). It will have an initial corpus of:
    (a) Rs.10 crore
    (b) Rs.50 crore
    (c) Rs.100 crore
    (d) Rs.250 crore

    Show Answer


    Solution :  A
  81. Consider the following pairs of persons in National Board for Electric Mobility (NBEM) and their organisations?
    I. Vikram Kirloskar: Tata Motors
    II. Vinod Dasari: Ashok Leyland
    III. Pawan Goenka: Mahindra & Mahindra Which of the above is/are correct?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) III and I only

    Show Answer


    Solution :  C
  82. Consider the following pairs of persons in two-wheeler industry and their organisations?
    I. Sudarshan Venu: TVS Motors
    II. Hero MotoCorp: Pawan Munjal
    III. Annamalai Hemalatha:
    Ampere VehiclesWhich of the above is/are correct?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) I, II and III

    Show Answer


    Solution :  D
  83. The Textile Ministry launched power loom development scheme TowerTex India’ from which district of Maharashtra?
    (a) Aurangabad
    (b) Buldhana
    (c) Bhiwandi
    (d) Baramati

    Show Answer


    Solution :  D
  84. Which of the following has ranked India 40th out of 136 countries on Travel & Tourism Competitiveness Index 2017?
    (a) WEF
    (b) WTO
    (c) UNCTAD
    (d) UNESCO

    Show Answer


    Solution :  A
  85. Who among the following Is the founder of eBay?
    (a) Larry Page
    (b) Sergey Brin
    (c) Eric Schmidt
    (d) Pierre Omidyar

    Show Answer


    Solution :   D
  86. Which digital payments firm launched deferred payment facility lazyPay’?
    (a) Paytm
    (b) Bill Desk
    (c) MobiKwik
    (d) PayU

    Show Answer


    Solution :  D
  87. S. N. Subrahmanyan was appointed as the new CEO and MD of which of the following from July 2017?
    (a) TCS
    (b) RIL
    (c) ITC
    (d) L&T

    Show Answer


    Solution :  D
  88. Raman Roy was appointed NASSCOM Chairman for 2017-18. He is the CEO of which of the following IT companies?
    (a) Tech Mahindra
    (b) Mindtree
    (c) Polaris
    (d) Quattro Global Services

    Show Answer


    Solution :  D
  89. Who among the following is associated with the invention of the World Wide Web at CERN in the 1980s?
    (a) Vinton Cerf
    (b) Dennis Gabor
    (c) Douglas Er gelbart
    (d) Tim Berners-Lee

    Show Answer


    Solution :  D
  90. The 9.28 km long`Chenani-Nashri Tunnel’, country’s longest road tunnel that links Kashmir Valley with Jammu by an all-weather route, was inaugurated recently by Prime Minister Narendra Modi.Consider the following statements.
    I. It is on National Highway 44
    II. Chenani is in Udhampur district
    III. Nashri is in Ramban district Which of the above is/are correct?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) I, II and III

    Show Answer


    Solution :  D
  91. Which state started levying 10% surcharge on stamp duty for the “conservation and propagation of cow and its progeny” from April 1?
    (a) Bihar
    (b) Rajasthan
    (c) Jharkhand
    (d) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Solution  :  B
  92. Which of the following became the first state in the country to pass a law to protect journalists from attacks?
    (a) Goa
    (b) Haryana
    (c) Gujarat
    (d) Maharashtra

    Show Answer


    Solution :  D
  93. Which of the following has become the second state after Gujarat to have launched Gunotsav programme to improve quality of school education in the state?
    (a) Odisha
    (b) Assam
    (c) Maharashtra
    (d) Jharkhand

    Show Answer


    Solution :   B
  94. Which state has created Guinness World Record for maximum people hugging trees simultaneously?
    (a) Odisha
    (a) Odisha
    (b) Maharashtra
    (c) Kerala
    (d) Jharkhand

    Show Answer


    Solution :  C
  95. Who among the following was named as Wisden’s Leading Cricketer in the World?
    (a) Ben Stokes
    (b) Virat Kolhi
    (c) Steve Smith
    (d) Younis Khan

    Show Answer


    Solution :  B
  96. Cyrus Poncha is India’s well-known coach in which of the following sports?
    (a) Golf
    (b) Snooker
    (c) Squash
    (d) Badminton

    Show Answer


    Solution :  C
  97. Who among the following won the Women’s Singles title at the India Open Super Series badminton championship 2017?
    (a) Nozomi Okuhara
    (b) Carolina Marin
    (c) Yihan Wang
    (d) P. V. Sindhu

    Show Answer


    Solution : D
  98. Which of the following hosted the third World Conference on Environment organized by the National Green Tribunal (NGT) in March 2017?
    (a) Kolkata
    (b) Mumbai
    (c) Chennai
    (d) New Delhi

    Show Answer


    Solution :   D
  99. Which Article of the IndianConstitution covers ‘laws inconsistent with or in derogation of the fundamental rights’?
    (a) Article 3
    (b) Article 7
    (c) Article 11
    (d) Article 13

    Show Answer


    Solution :   D
  100. Which of the following is the Indian naval operation that averted a coup d’etat against Maldivian Government in 1988?
    (a) Operation Jupiter
    (b) Operation Shield
    (c) Operation Bolster
    (d) Operation Cactus

    Show Answer


    Solution :  D

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx