Current Affairs Test – June 2017

0
  1. The Gwadar port inChina-Pakistan EconomicCorridor (CPEC) is in which province ?
    (a) Sindh
    (b) Punjab
    (c) Balochistan
    (d) Khyber Pakhtunkhwa

    Show Answer


    Solution :     C
  2. Kasinadhuni Viswanath is the winner of the…………….. DadasahebPhalke Award.
    (a) 28th
    (b) 38th
    (c) 48th
    (d) 58th

    Show Answer


    Solution :     C
  3. Who among the following was announced as the Asia recipient of the Goldman Environmental Prize 2017 ?
    (a) Bibhuti Patnaik
    (b) Prafulla Samantara
    (c) Nikhilanand Panigrahy
    (d) Santanu Kumar Acharya

    Show Answer


    Solution :     B
  4. Who among the following BJP Rajya Sabha MPs has won lifetime achievement award given by the World Health Organisation (WHO) ?
    (a) Dr. C.P. Thakur
    (b) Dr. Prabhakar Kore
    (c) Dr. Vikas Mahatme
    (d) Dr. Subramanian Swamy

    Show Answer


    Solution :     A
  5. Who among the following was crowned Miss Teen Universe 2017 in Nicaragua’s capital Managua ?(a) Srinidhi Shetty
    (b) Srishti Kaur
    (c) Lata Sharma
    (d) Aradhana Singh

    Show Answer


    Solution :     B
  6. SEBI has decided to allow investors to purchase mutual funds worth through digital wallets. What is the limit per mutual fund per financial year ?
    (a) Rs.5,000
    (b) Rs. 25,000
    (c) Rs.50,000
    (d) Rs.75,000

    Show Answer


    Solution :     C
  7. Who among the following, is Chairman of the Committee constituted by Finance Ministry to examine the seventh CentralPay Commission (CPC)recommendations onAllowances ?
    (a) Sunil Arora
    (b) Rakesh Singh
    (c) Ashok Lavasa
    (d) Chinmay Basu

    Show Answer


    Solution :     C
  8. One of the first three flights under the regional connectivity scheme (RCS), also called UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik), was inaugurated on Shimla-New Delhi route by PM Narendra Modi. The flight is operated by which of the following ?
    (a) Trujet
    (b) Air Deccan
    (c) Odisha Air
    (d) Alliance Air

    Show Answer


    Solution :     D
  9. What is the minimum age eligible for those wanting to join Atal Pension Yojana (APY) ?
    (a) 18 years
    (b) 20 years
    (c) 22 years
    (d) 24 years

    Show Answer


    Solution :     A
  10. Which of the following Indian companies has launched artificial intelligence platform ‘Nia’ which can help businesses forecast revenues, understand customer behaviour and deal with compliance and fraud ?
    (a) Wipro
    (b) Infosys
    (c) HCL
    (d) TCS

    Show Answer


    Solution :     B
  11. Who’ among the following became the first Indian actor to address TED talks (Technology, Entertainment and Design talks) in Vancouver, Canada ?
    (a) Aamir Khan
    (a) Aamir Khan
    (b) Salman Khan
    (c) Amitabh Bachchan
    (d) Shahrtikh Khan

    Show Answer


    Solution :     D
  12. Which of the following Hindi movies won the best film honour at the Hong Kong International Film Festival 2017 ?
    (a) Rustom
    (b) Dangal
    (c) Kahaani 2
    (d) Newton

    Show Answer


    Solution :     D
  13. What is the cash prize given to Dadasaheb Phalke award winner ?
    (a) Rs. 5 lakh
    (b) Rs. 7 lakh
    (c) Rs. 10 lakh
    (d) Rs. 12 lakh

    Show Answer


    Solution :     C
  14. The Centre is set to launch IDEAS scheme for students from higher educational institutions to find solutions to problems facing the country and get rewarded for their efforts. Expand IDEAS ?
    (a) Development of Efficient and Austere Systems
    (b) Development of Efficient and Affordable Systems
    (c) Development of Efficient and Adaptable Systems
    (d) Development of Efficient and Applicable Systems

    Show Answer


    Solution :     B
  15. ‘International Girls in ICT Day’ is observed on fourth……….. of April every year.
    (a) Monday
    (b) Tuesday
    (c) Wednesday
    (d) Thursday

    Show Answer


    Solution :     D
  16. Who among the following was appointed the youngest Goodwill Ambassador for United Nations High Commission for Refugees (UNHCR) ?
    (a) Heba Nour
    (b) Yusra Mardini
    (c) Zainab Bakkour
    (d) Marella Mamoun

    Show Answer


    Solution :     B
  17. Which of the following is the joint military exercise conducted by forces of UAE and the US in April 2017 ?
    (a) Iron Claw 3
    (b) Copper Claw 3
    (c) Platinum Claw 3
    (d) Steel Claw 3

    Show Answer


    Solution :     A
  18. Which of the following became the first country in the world to ban the mining of metals ?
    (a) Chile
    (b) Peru
    (c) El Salvador
    (d) Uruguay

    Show Answer


    Solution :     C
  19. Who among the following is the Secretary-General of the UN InternationalTelecommunication Union (ITU) ?
    (a) Xu Xiang
    (b) Jin Liqun
    (c) Tang Yuhan
    (d) Houlin Zhao

    Show Answer


    Solution :     D
  20.  The World Intellectual Property Day is observed on April 26 to marks the date on which WIPO Convention came into force in 1970. Who among the following is the Director General of WorldIntellectual PropertyOrganization (WIPO) ?
    (a) Francis Gurry
    (b) Taleb Rifai
    (c) Claude Smadja
    (d) Achim Steiner

    Show Answer


    Solution :     A
  21. Which of the following was named World Book Capital 2017 by UNESCO ?
    (a) Malabo
    (b) Libreville
    (c) Accra
    (d) Conakry

    Show Answer


    Solution :     D
  22. Which of the following is the intercontinental ballistic missile test-fired by the US few days ago ?
    (a) Pointman III
    (b) Targetman III
    (c) Minuteman III
    (d) Journeyman III

    Show Answer


    Solution :     C
  23. Which of the following has decided to provide upto $.1 billion for constructing 560 mosques in Bangladesh ?
    (a) Bahrain
    (b) Qatar
    (c) Oman
    (d) Saudi Arabia

    Show Answer


    Solution :     D
  24. Which of the following is the joint Egypt-US naval exercise, recently held in Red Sea ?
    (a) Hawk Salute 2017
    (b) Kite Salute 2017
    (c) Falcon Salute 2017
    (d) Eagle Salute 2017

    Show Answer


    Solution :     D
  25. Who among the following is the President of Beijing-based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) ?
    (a) Xu Xiang
    (b) Jin Liqun
    (c) Tang Yuhan
    (d) Zhu Yanfeng

    Show Answer


    Solution :     B
  26. Which of the following claims the independent Sahrawi Arab Democratic Republic (Western Sahara) as its own territory ?
    (a) Ethiopia
    (b) Angola
    (c) Morocco
    (d) Tunisia

    Show Answer


    Solution :     C
  27. Who among the following won the Formula 1 Bahrain Grand Prix 2017 ?
    (a) Valtteri Bottas
    (b) Lewis Hamilton
    (c) Esteban Ocon
    (d) Sebastian Vettel

    Show Answer


    Solution :     B
  28. Which of the following was not among the top 5 countries in 2016 defence expenditure as per the latest report from the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ?
    (a) Japan
    (b) India
    (c) China
    (d) Russia

    Show Answer


    Solution :     A
  29. Which of the following has announced to pull out of the Washington-based Organization of American States (OAS) ?
    (a) Cuba
    (b) Nicaragua
    (c) Venezuela
    (d) Honduras

    Show Answer


    Solution :     C
  30. Which of the following hosted the 2017 Meeting of G-20 Finance Ministers’ and Central Bank Governors’ ?
    (a) Houston
    (b) Washington
    (c) Chicago
    (d) New York

    Show Answer


    Solution :     B
  31. Cyprus is an island nation in the:
    (a) Red Sea
    (b) Dead Sea
    (c) Mediterranean Sea
    (d) Black Sea

    Show Answer


    Solution :     C
  32. Who among the following won the Korchnoi Zurich Chess Challenge 2017 ?
    (a) Vassily Ivanchuk
    (b) Wesley So
    (c) Levon Aronian
    (d) Hikaru Nakamura

    Show Answer


    Solution :     D
  33. Who among the following was appointed as the new Director General of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP) ?
    (a) Arun Chaudhary
    (b) P. N. Mishra
    (c) R. K. Pachnanda
    (d) Dilip Trivedi

    Show Answer


    Solution :     C
  34. What is the joint Naval Exercise between India and France organised in Mediterranean Sea recently named ?
    (a) Samudra
    (b) Indra
    (c) Seaspark
    (d) Varuna

    Show Answer


    Solution :     D
  35. Who among the following is the President of Armenia, a country visited by Vice President Hamid Ansari recently ?
    (a) Serzh Sargsyan
    (b) Karen Karapetyan
    (c) Robert Kocharyan
    (d) Hovik Abrahamyan

    Show Answer


    Solution :     A
  36. Who among the following is the Prime Minister of Sri Lanka ?
    (a) Wijeyananda Dahanayake
    (b) Ratnasiri Wickremanayake
    (c) Dingiri Banda Wijetunga
    (d) Ranil Wickremesinghe

    Show Answer


    Solution :     D
  37. The first ‘India EnergyForum’ was organised in inApril 2017.
    (a) Indonesia, New Delhi
    (b) Malaysia, Kuala Lumpur
    (c) Malaysia, New Delhi
    (d) Indonesia, Jakarta

    Show Answer


    Solution :     D
  38. What was India’s rank on the World Press Freedom Index 2017 unveiled by ‘Reporters Without Borders’ ?
    (a) 106th
    (b) 126th
    (c) 136th
    (d) 146th

    Show Answer


    Solution :     C
  39. The ‘Priority Watch List’ of the US government comprises countries that are seen as not taking sufficient action against:
    (a) Money laundering and tax evasion
    (b) Violation of intellectual property rights
    (c) Religious extremism and human rights violations
    (d) Illegal immigration and poorly enforced labour laws

    Show Answer


    Solution :     B
  40. Who among the following won the Men’s Singles title at the Singapore Open Super Series Badminton tournament 2017 ?
    (a) HS Prannoy
    (b) Sourabh Varma
    (c) B. Sai Praneeth
    (d) Kidambi Srikanth

    Show Answer


    Solution :     C
  41. Who among the following was appointed the new Director General of Central Reserve Police Force (CRPF) ?
    (a) Rajinder Khanna
    (b) Rajiv Rai Bhatnagar
    (c) Dineshwar Sharma
    (d) Rajan Gupta

    Show Answer


    Solution :     B
  42. The India Post released a Commemorative Postage Stamp on which of the following as a Fragrance Stamp recently ?
    (a) Tea
    (b) Rose
    (c) Saffron
    (d) Coffee

    Show Answer


    Solution :     D
  43. The Rashtriya Gaurav Gram Sabha Puraskar given on National Panchayati Raj ‘Day on April 24 is named after who among the following ?
    (a) Nanaji Deshmukh
    (b) Deendayal Upadhyay
    (c) Shyama Prasad Mukherji
    (d) Sardar Vallabhbhai Patel

    Show Answer


    Solution :     A
  44. The institution of Panchayati Raj came into being with the enactment of the Constitution Amendment Act, 1992.
    (a) 73rd
    (b) 74th
    (c) 75th
    (d) 76th

    Show Answer


    Solution :     A
  45. CAPART is Council for Advancement of People’s Action and Technology.
    (a) Read
    (b) Rutal
    (c) Recent
    (d) Regional

    Show Answer


    Solution :     B
  46. Who among the following is President of Indian Council ofCultural Relations (ICCR) ?
    (a) Shakti Sinha
    (b) Lokesh Chandra
    (c) Mahesh Rangarajan
    (d) Viswanathan Mohan

    Show Answer


    Solution :     B
  47. Which of the following has been proposed by NITI Aayog in its draft three-year action plan discussed with Chief Ministers ?
    (a) Law Performance Index
    (b) Judge Performance Index
    (c) Justice Performance Index
    (d) Judicial Performance Index

    Show Answer


    Solution :     D
  48. Who among the following Ministers is not from Agriculture and Farmers’ Welfare Ministry ?
    (a) Arjun Ram Meghwal
    (b) Radha Mohan Singh
    (e) Parshottam Rupala
    (d) Sudarshan Bhagat

    Show Answer


    Solution :     A
  49. Who among the following won the Men’s Singles title at the Asian Table TennisChampionships 2017 organised in China ?
    (a) Zhou Yu
    (b) Lin Gaoyuan
    (c) Fan Zhendong
    (d) Jeong Sangeun

    Show Answer


    Solution :     C
  50. The 2018 Asian Games in Indonesia will feature 39 sports. Which of the following is not among the new inclusions ?
    (a) Bridge
    (b) Pencak silat
    (c) Jujitsu
    (d) Billiards

    Show Answer


    Solution :     D
  51. A portal and mobile app on RUSA was launched by the Union HRD Ministry recently. RUSA is :
    (a) Rashtriya Unnat Shiksha Abhiyan
    (b) Rashtriya Uday Shiksha Abhiyan
    (c) Rashtriya Upkar Shiksha Abhiyan
    (d) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

    Show Answer


    Solution :     D
  52. Shigeru Aoyagi is the representative of which of the following in India ?
    (a) UNESCO
    (b) UNICEF
    (c) UNDP
    (d) WHO

    Show Answer


    Solution :     A
  53. Union Cabinet approved procurement of Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) Units for use in 2019 General Elections. These will be procured from Electronics Corporation of India Ltd and:
    (a) Tata Advanced Systems
    (b) Bharat Electronics. Ltd
    (c) Engineers India Ltd
    (d) Crompton Greaves

    Show Answer


    Solution :     B
  54. The Health Ministry has decided to change India’s definition of blindness to bring it in line with the WHO criteria. According to the new definition, a person who is unable to count fingers from a distance of would be considered “blind”
    (a) 1 metre
    (b) 3 metre
    (c) 5 metre
    (d) 7 metre

    Show Answer


    Solution :     B
  55. The Prime Minister has announced that virtual museums would be set up at 50 places in the country to highlight thesignificant role of in the country’s freedom struggle.
    (a) Tribals
    (b) Women
    (c) Teachers
    (d) Children

    Show Answer


    Solution :     A
  56. Paika Rebellion against the British East India Company occurred in Odisha in which year ?
    (a) 1807
    (b) 1817
    (c) 1827
    (d) 1837

    Show Answer


    Solution :     B
  57. How much has India contributed to the United Nations Department of Political Affairs (DPA) recently ?
    (a) $100,000
    (b) $250,000
    (c) $500,000
    (d) $750,000

    Show Answer


    Solution :     B
  58. Which of the following has signed a contract with Hanwa Techwin of South Korea to manufacture self-propelled artillery guns for the Indian Army ?
    (a) Reliance Defence
    (b) Bharat Dynamics Ltd.
    (c) Larsen & Toubro
    (d) Tata Advanced Systems

    Show Answer


    Solution :     C
  59. Who among the following is theEuropean Union’s HighRepresentative for Foreign Affairs and Security Policy, in news for visiting India ?
    (a) Margrethe Vestager
    (b) Lech Kaczynski
    (c) Federica Mogherini
    (d) Jean-Claude Juncker

    Show Answer


    Solution :     C
  60. On which date, Prime Minister Narendra Modi inaugurated UN Vesak Day in Colombo, Sri Lanka ?
    (a) May 4
    (b) May 8
    (c) May 12
    (d) May 16

    Show Answer


    Solution :     C
  61. Which of the following is observed on April 19 ?
    (a) World Liver Day
    (b) World Polio Day
    (c) World Kidney Day
    (d) World Heart Day

    Show Answer


    Solution :     A
  62. Patricia Espinosa, who came on a two-day visit to India recently, is the head of which UN organisations ?
    (a) UNICEF
    (b) UNDP
    (c) UNFCCC
    (d) UNESCO

    Show Answer


    Solution :     C
  63. The World………………….. Day is observed on April 17
    (a) Malaria
    (b) Leprosy
    (c) Diabetes
    (d) Haemophilia

    Show Answer


    Solution :     D
  64. Turkish President Recep Tayyip Erdogan won a referendum that expands his authority. Which of the following the party in power in Turkey ?’
    (a) Motherland Party
    (b) Justice and Development Party
    (c) People’s Democratic Party
    (d) Progressive Nationalist Party

    Show Answer


    Solution :     B
  65. The three day NationalConference on Innovation (Navonmesh) was organised in New Delhi by HRD Ministry. What was its focus ?
    (a) Vocational education
    (b) Higher education
    (c) School education
    (d) Financial literacy

    Show Answer


    Solution :     C
  66. Britain’s Prime Minister Theresa May has announced snap general election on June 8 recently.Consider the following statements about her.
    I. She is Britain’s first woman Prime Minister
    II. She is leader of Conservative Party
    III. Her government has completed less than half of its five-year termWhich of the above is/are correct ?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) III only

    Show Answer


    Solution :     C
  67. A total of 285 people were killed during the annual Thingyan water festival in which country recently ?
    (a) Vietnam
    (b) Cambodia
    (c) Mongolia
    (d) Myanmar

    Show Answer


    Solution :     D
  68. The International Day for Monuments and Sites, also known as World Heritage Day, is observed on which date ?
    (a) April 17
    (b) April 18
    (c) April 19
    (d) April 20

    Show Answer


    Solution :     B
  69. How many of UNESCO’s WorldHeritage sites are in India ?
    (a) 5
    (b) 15
    (c) 25
    (d) 35

    Show Answer


    Solution :     D
  70. Which of the following has decided to end its 457 work visa programme that allowed businesses to employ foreign workers for a period up to four years in skilled jobs ?
    (a) United States
    (b) Canada
    (c) Ireland
    (d) Australia

    Show Answer


    Solution :     D
  71. Which of the following pairs of books and writers is matched correctly ?
    (a) A Horse Walks Into a Bar: Mathias Enard
    (b) Compass: David Grossman
    (c) Fever Dream: SamantaSchweblin
    (d) All of the above

    Show Answer


    Solution :     C
  72. Which of the following pairs of books and writers is matched correctly ?
    (a) Judas: Dorthe Nors
    (b) Mirror, Shoulder, Signal: Amos Oz
    (c) The Unseen: Roy Jacobsen
    (d) All of the above

    Show Answer


    Solution :     C
  73. Who among the following, known as the world’s oldest person, died in Italy in Apri12017 at the age of 117 ?
    (a) Jeralean Talley
    (b) Emma Morano
    (c) Maggie Barnes
    (d) Matilde Bresciani

    Show Answer


    Solution :     B
  74. Which of the following is China’s first unmanned cargo spacecraft that was launched few days before ?
    (a) Jiuquan
    (b) Beidou
    (c) Tiangong
    (d) Tianzhou

    Show Answer


    Solution :     D
  75. Which district of Rajasthan won the Civil Services Day award for its “Solar Urja Lamps Project” ?
    (a) Dungarpur
    (b) Jaisalmer
    (c) Jodhpur
    (d) Barmer

    Show Answer


    Solution :     A
  76. Which district of Telangana won the Civil Services Day award for excellent implementation of e-National Agriculture Market (e-NAM) ?
    (a) Warangal
    (b) Adilabad
    (c) Karimnagar
    (d) Nizamabad

    Show Answer


    Solution :     D
  77. Who among the following was announced as winner of Translation Prize in English 2016 by Sahitya Akaderni ?
    (a) Githa Hariharan
    (b) Rajesh Gopinathan
    (c) K Satchidanandan
    (d) Aniruddhan Vasudevan

    Show Answer


    Solution :     D
  78. Which state has given its annualRaj Kapoor LifetimeAchievement award to veteran actress Saira Banu ?
    (a) Gujarat
    (b) Maharashtra
    (c) Rajasthan
    (d) Haryana

    Show Answer


    Solution :     B
  79. Offer for sale (OFS) of which of the following yielded 1200 crore to the government in April 2017?
    (a) SAIL
    (b) NMDC
    (c) STC
    (d) NALCO

    Show Answer


    Solution :     D
  80. Which of the following was the largest recipient of remittances in 2016, according to the World Bank’s latest edition of the Migration and Development Brief ?
    (a) China
    (b) India
    (c) USA
    (d) Saudi Arabia

    Show Answer


    Solution :     A
  81. Who among the following is the Director General of the IndiaMeteorological Department (IMD) ?
    (a) Ajit Tyagi
    (b) K. J. Ramesh
    (c) S. K. Srivastava
    (d) R. R. Kelkar

    Show Answer


    Solution :     B
  82. What is the interest rate on Employees Provident Fund (EPF) for 2016-17 approved by the Finance Ministry recently ?
    (a) 8.45 per cent
    (b) 8.55 per cent
    (c) 8.65 per cent
    (d) 8.75 per cent

    Show Answer


    Solution :     C
  83. Eduardo Mendoza has been presented with the Cervantes Prize for literature in which language ?
    (a) French
    (b) Russian
    (c) Spanish
    (d) Italian

    Show Answer


    Solution :     C
  84. What was India’s position in the A T Kearney Foreign Direct Investment Confidence Index 2017?
    (a) Third
    (b) Fourth
    (c) Fifth
    (d) Eighth

    Show Answer


    Solution :     D
  85. Vijay Shekhar Sharma and Prime Minister Narendra Modi were featured in Time magazine’s annual list of ‘100 most influential people in the world’. Sharma is the founder of which mobile payments firm ?
    (a) Paytm
    (b) BillDesk
    (c) MobiKwik
    (d) PayUbiz

    Show Answer


    Solution :     A
  86. Which magazine has selected gymnast Dipa Karmakar, wrestler Sakshi Malik and actress Alia Bhatt in its list of ‘super achievers from Asia under the age of 30’ ?
    (a) Forbes
    (b) Newsweek
    (c) Time
    (d) Fortune

    Show Answer


    Solution :     A
  87. The Supreme Court has ordered the auction of Aamby Valley in Pune over its owner’s alleged failure to deposit money for refunding to its investors. Who among the following is its promoter ?
    (a) Vijay Mallya
    (b) Subrata Roy
    (c) Nitin Kasliwal
    (d) Naveen Jindal

    Show Answer


    Solution :     B
  88. Which state has topped the ‘2017 Index of Internet Readiness of Indian States’ published by the Internet and Mobile Association of India (IAMAI) ?
    (a) Delhi
    (b) Gujarat
    (c) Karnataka
    (d) Tamil Nadu

    Show Answer


    Solution :     A
  89. Which industry chamber has elected Vasvi Bharat Ram the new President of the women’s wing ?
    (a) FICCI
    (b) ASSOCHAM
    (c) CII
    (d) PHDCCI

    Show Answer


    Solution :     A
  90. Which of the following awarded its Peace Prize to Giuseppina (Rust) Nicolini, the mayor of the Italian island of Lampedusa ?
    (a) UNICEF
    (b) UNDP
    (c) UNFCCC
    (d) UNESCO

    Show Answer


    Solution :     D
  91. India’s first train with glass roof was inaugurated on a route in which of the following states ?
    (a) Karnataka
    (b) Uttar Pradesh
    (c) Tamil Nadu
    (d) Andhra Pradesh

    Show Answer


    Solution :     D
  92. Phase-1 (Link 2) of the Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation Yojana (SAUNI) project was dedicated to the nation by the Prime’ Minister in which of the following districts of Gujarat ?
    (a) Rajkot
    (b) Botad
    (c) Junagadh
    (d) Bhavnagar

    Show Answer


    Solution :     B
  93.  April 15 is observed as the Foundation Day of which of the following states :
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Punjab
    (c) Rajasthan
    (d) Himachal Pradesh

    Show Answer


    Solution :     D
  94. Who among the following is the President of Nepal, in news for visiting India recently ?
    (a) Bidhya Devi Bhandari
    (b) Sushila Karki
    (c) Bijay Kumar Gachhedar
    (d) Sher Bahadur Deuba

    Show Answer


    Solution :     A
  95. The Indian Air Force launched `Bambi Bucket’ operation to douse forest fires in which state ?
    (a) Jharkhand
    (b) Chhattisgarh
    (c) Rajasthan
    (d) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Solution :     C
  96. Which of the following has decided to set up quiz clubs in government schools to make learning more activity-oriented and interesting for children ?
    (a) Gujarat
    (b) Maharashtra
    (c) Goa
    (d) Haryana

    Show Answer


    Solution :     D
  97. The Uttar Pradesh government has decided to name Agra airport after who among the following ?
    (a) B. R. Ambedkar
    (b) Jaiprakash Narayan
    (c) Deendayal Upadhyaya
    (d) Vallabhbhai Patel

    Show Answer


    Solution :     C
  98. Which of the following is the ruling party in Sikkim ?
    (a) Sikkim Prajatantra Party
    (b) Sikkim Democratic Front
    (c) Sikkim Krantikari Morcha
    (d) Sikkim Sangram Parishad

    Show Answer


    Solution :     B
  99. Which state has been selected for the Krishi Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grain production in small category (less than 1 million tonnes) states ?
    (a) Arunachal Pradesh
    (b) Nagaland
    (c) Tripura
    (d) Manipur

    Show Answer


    Solution :     C
  100. Who among the following has become the world’s oldest person ?
    (a) Nabi Tajima
    (b) Violet Brown
    (c) John Mosse

    Show Answer


    Solution :     B

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx