Current Affairs Test - January 2017

0
  1. The prepaid payment instruments are classified under three categories viz. Closed, Semi-closed and Open. Consider the following statements regarding Open Prepaid Payment Instruments.
    I. They are issued by a- person for facilitating the purchase of goods and services from him
    II. They permit cash withdrawal from ATMs
    III. They can be used for purchase of goods and services at any card accepting merchant locations (point of sale terminals)
    Which of the above statements is/are correct?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) III and ,I only

    Show Answer

    Ans. - C
  2. Who among the following received the 2016 International Maritime Organization Award for Exceptional Bravery at Sea and became first Indian to receive this award?
    (a) Kalyani Gupta
    (b) Roopa Damodar
    (c) Chandra Sinha
    (d) Radhika Menon

    Show Answer

    Ans. - D
  3. Airtel. Payments Bank is a joint venture between Airtel M-Commerce and, which . private sector bank?
    (a) Axis Bank
    (b) ICICI Bank
    (c) Federal Bank
    (d) Kotak Mahindra Bank

    Show Answer

    Ans. - D
  4. Who among the following is the Chairman of Atomic Energy Commission?
    (a) Sekhar Basu
    (b) Ratan Kumar Sinha
    (c) Srikumar Bannerjee
    (d) Shreyans Kumar Jain

    Show Answer

    Ans. - A
  5. The International Day for the Elimination of Violence against Women is observed on..........
    (a) November 24
    (b) November 25
    (c) November 26
    (d) November 27

    Show Answer

    Ans. - B
  6. The Government of India has constituted a Committee of Officers to enable 100 per cent conversion of Government Citizen Transactions to the digital platform. This committee will be headed by whom?
    (a) Vinayak Chatterjee
    (b) Rakeili Mohan
    (c) Amitabh Kant
    (d) Amit Bhaduri

    Show Answer

    Ans. - C
  7. A higher merchant discount rate (MDR) in case of payments using debit cards:
    (a) Encourages use of debit cards by customers
    (b) Discourages use of debit cards by customers
    (c) Encourages acceptance of debit card payments by merchants
    (d) Discourages acceptance of debit card payments by merchants

    Show Answer

    Ans. - D
  8. Who among the following received the first World Sanskrit Award for 2015?
    (a) Somchai Wongsawat
    (b) Bhumibol Adulyadej
    (c) Maha Chakri Sirindhorn
    (d) Samak Sundaravej

    Show Answer

    Ans. - C
  9. Who among the following Indian journalists is a recipient of the International Press Freedom Awards 2016?
    (a) Saba Naqvi
    (b) Barkha Dutt
    (c) Seema Mustafa
    (d) Malini Subramaniam

    Show Answer

    Ans. - D
  10. Which status was given to India by the European Organization for Nuclear Research (CERN)?
    (a) Observer
    (b) Member
    (c) Associate Member
    (d) None of the above

    Show Answer

    Ans. -  C
  11. Nikki Haley was appointed the next US Ambassador to the United Nations. She is the Governor of which state?
    (a) Iowa
    (b) Kansas
    (c) Indiana
    (d) South Carolina

    Show Answer

    Ans. -  D
  12. The Trans-Pacific Partnership (TPP) seeks to facilitate investment between 12 countries across the Pacific Rim, which together account for about 40% of the global economy. It does not include countries in which continent?
    (a) Asia
    (b) Europe
    (c) Australia
    (d) America

    Show Answer

    Ans. - B
  13. Which neighbouring country is in news for the humanitarian crisis faced by its minority Rohingya community?
    (a) Pakistan
    (b) Bhutan
    (c) China
    (d) Myanmar

    Show Answer

    Ans. -  D
  14. What was India's rank in the International Telecommunications Union's ICT (information and communication technology) Development Index 2016?
    (a) 93
    (b) 103
    (c) 113
    (d) 138

    Show Answer

    Ans. - D
  15. Which of the following hosted the 2016 Meeting of the Leaders of Asia-Pacific Economic Coopertion (APEC)?
    (a) Santiago
    (b) Brasilia
    (c) Quito
    (d) Lima

    Show Answer

    Ans. - D
  16. PAHCHAN -identity cards were distributed to artisans in which state?
    (a) Karnataka
    (b) Gujarat
    (c) Maharashtra
    (d) Goa

    Show Answer

    Ans. - B
  17. What is the Upper House of Parliament in Bhutan called?
    (a) Senate
    (b) House of Elders
    (c) National Council
    (d) Federation Council

    Show Answer

    Ans. - C
  18. Which of the following is the Central Bank of Nepal?
    (a) Nepal Mudra 'Bank
    (b) Nepal Rastra Bank
    (c) Nepal Rajya Bank
    (d) Nepal Madhya Bank

    Show Answer

    Ans. - B
  19. India has given Mozambique a financial assistance of $10 million for purchasing wheat. What is the currency of Mozambique?
    (a) Mozambican ouguiya
    (b) Mozambican kwacha
    (c) Mozambican kwanza
    (d) Mozambican metical

    Show Answer

    Ans. - D
  20. India and Switzerland have signed a Joint Declaration' for the implementation of...........
    Exchange of Information (AEOI) between the two countries.
    (a) Applied
    (b) Assisted
    (c) Automatic
    (d) Appropriate

    Show Answer

    Ans. - C
  21. Nicosia is the capital of which of the following countries with which India has signed a revised Agreement for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal evasion?
    (a) Luxembourg
    (b) Albania
    (c) Cyprus
    (d) Malta

    Show Answer

    Ans. - C
  22. Physicist Prof. MGK Menon died at the age of 88 on November 22, 2016. 7564 Gokumenoh, named in his honour in 2008, is a/an:
    (a) Nebula
    (b) Asteroid
    (c) Meteor
    (d) Comet

    Show Answer

    Ans. - B
  23. Who among the following was appointed the new Chairman of National Highways Authority of India (NHAI)?
    (a) Raghav Chandra
    (b) Vishwapati Trivedi
    (c) Ramesh Abhishek
    (d) Yudhvir Singh Malik

    Show Answer

    Ans. - D
  24. A museum on the history of the Union Public Service Commission (UPSC) was opened for the public in New Delhi. The UPSC is a Constitutional body established under which article of the Constitution?
    (a) Article 80
    (b) Article 72
    (c) Article 263
    (d) Article 315

    Show Answer

    Ans. - D
  25. Which state has the highest number of internet subscribers in the country at 29.47 million according to government data released recently?
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Karnataka
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Maharashtra

    Show Answer

    Ans. - D
  26. Constitution Day is observed on which of the following dates?
    (a) November 24
    (b) November 25
    (c) November 26
    (d) November 27

    Show Answer

    Ans. - C
  27. INS Chennai was commissioned by Defence Minister Manohar Parrikar. Its commissioning marks the end of the Project 15A to build Kolkata-class guided missile destroyers. The other two ships in Project 154 are INS Kolkata and:
    (a) INS Mumbai
    (b) INS Visakhapatnam
    (c) INS Godavari
    (d) INS Kochi

    Show Answer

    Ans. - D
  28. Which of the following statements about the Central Administrative Tribunal (CAT) is/are correct?
    I. CAT was established in 1985
    II. CAT passes verdicts in disputes between private sector companies and government departments
    III. A sitting or retired Judge of a High Court is appointed Chairperson of CAT
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) III and I only

    Show Answer

    Ans. - D
  29. The country's first Electronically Transmitted Postal Ballot System (ETPBS) was successfully conducted in Assembly by-election in which state/UT?
    (a) Assam
    (b) West Bengal
    (c) Tamil Nadu
    (d) Puducherry

    Show Answer

    Ans. - D
  30. The government has decided to open one Jawahai Navodaya Vidyalaya (JNy) in each of the 62 uncovered districts. These schools take admissions from which standard?
    (a) V
    (b) VI
    (c) VII
    (d) VIII

    Show Answer

    Ans. - B
  31. Pradhan Mantri Awaas 'Yojana (Gramin) was launched by the Prime Minister recently. The beneficiary can avail of bank loan upto:
    (a) Rs. 25,000
    (b) Rs. 45,000
    (c) Rs. 70,000
    (d) 1 lakh

    Show Answer

    Ans. - C
  32. Aditi Ashok competes for India in which sport?
    (a) Table tennis
    (b) Golf
    (c) Archery
    (d) Tennis

    Show Answer

    Ans. - B
  33. Who won-the 2016 Fed Cup tennis tournament beating France in the final?
    (a) Italy
    (b) United States
    (c) Germany
    (d) Czech Republic

    Show Answer

    Ans. - D
  34. Who among the following won the 2016 Formula 1 Brazilian Grand Prix at Sao Paulo?
    (a) Valtteri Bottas
    (b) Nico Rosberg
    (c) Jenson Button
    (d) Lewis Hamilton

    Show Answer

    Ans. - D
  35. Who among the following became the first Indian •to be elected the President of the International Hockey Federation (FIH)?
    (a) Rupinder Pal Singh
    (b) Dhanraj Pillai
    (c) Zafar Iqbal
    (d) Narinder Batra

    Show Answer

    Ans. - D
  36. Which state's Chief Minister announced the setting up of `Women's Park' in all 30 districts to facilitate their business endeavours?
    (a) Gujarat
    (b) Maharashtra
    (c) Kerala
    (d) Karnataka

    Show Answer

    Ans. - C
  37. Which of the following became the 'first state to adopt Fly Ash Utilisation Policy for the housing construction sector?
    (a) Karnataka
    (b) Gujarat
    (c) Maharashtra
    (d) Rajasthan

    Show Answer

    Ans. - C
  38. Which of the following became the first state to pass a resolution in support of demonetisation in its legislative assembly?
    (a) Chhattisgarh
    (b) Madhya Pradesh
    (c) Punjab
    (d) Rajasthan

    Show Answer

    Ans. - A
  39. Universal Children's Day is observed on which date?
    (a) Nov. 14
    (b) Nov. 16
    (c) Nov. 18
    (d) Nov. 20

    Show Answer

    Ans. - D
  40. Who among the following was elected the new President of Moldova?
    (a) Igor Dodon
    (b) Maia Sandu
    (c) Mihai Ghimpu
    (d) Vladimir Plahotniuc

    Show Answer

    Ans. - A
  41. India has signed $500 loan agreement with the Asian Development Bank (ADB) to build the country's longest bridge on which river?
    (a) Narmada
    (b) Yamuna
    (c) Ganga
    (d) Brahmaputra

    Show Answer

    Ans. - C
  42. Who among the following bankers is the only Indian in US magazine Fortune's top 50 business persons list for 2016?
    (a) Aditya Puri
    (b) Uday Kotak
    (c) Rana Kapoor
    (d) Shikha Sharma

    Show Answer

    Ans. - A
  43. Which of the following was in news recently for launching the country's first banking robot named `Lakshmi'?
    (a) Federal Bank
    (b) Catholic Syrian Bank
    (c) IndusInd Bank
    (d) City Union Bank

    Show Answer

    Ans. - D
  44. Lou Majaw was presented the 4th Bhupen Hazarika National Award in Guwahati for achievements in the field of:
    (a) Painting
    (b) Music
    (c) Journalism
    (d) Social work

    Show Answer

    Ans. - B
  45. Ameenah Gurib-Fakim, who inaugurated a genetic garden of naturally occurring 'salt-tolerant plants called halophytes at the coastal town of Vedaranyam in Tamil Nadu, is the President of which country?
    (a) Fiji
    (b) Maldives
    (c) Mauritius
    (d) Mauritania

    Show Answer

    Ans. - C
  46. C. V. R. Rajendran was appointed the MD & CEO of which of the following banks?
    (a) Federal Bank
    (b) Catholic Syrian Bank
    (c) Induslnd Bank
    (d) South Indian Bank

    Show Answer

    Ans. - B
  47. Quoting of Permanent Account Number (PAN) is, mandatory for cash deposits of ..............or more in a single day according to Income Tax rules.
    (a) Rs. 50,000
    (b) Rs. 100,000
    (c) Rs.50,000
    (d) Rs. 200,000

    Show Answer

    Ans. - A
  48. Who among the following was chosen for the Tata Literature Live! Poet Laureate award 2016?
    (a) Gulzar
    (b) Sameer
    (c) Ghazal Srinivas
    (d) Javed Akhtar

    Show Answer

    Ans. - A
  49. Which of the following won the Best Film award at the 22nd Kolkata International Film Festival 2016?
    (a) Another Time
    (b) Cheer Me Up
    (c) Lady of the Lake
    (d) Yesterday Once More

    Show Answer

    Ans. -  A
  50. Who among the following was elected the new President of Bulgaria?
    (a) Rumen Radev
    (b) Boyko Borisov
    (c) Petko Doykov
    (d) Tsetska Tqacheva

    Show Answer

    Ans. -  A
  51. Unmanned Aerial Vehicle (UAV) Rustom-II successfully completed its maiden-flight recently. It is also known as:
    (a) NISHAN 201
    (b) TAPAS 201
    (c) VIKAS 201
    (d) MIHIR 201

    Show Answer

    Ans. - B
  52. Which of the following is the world's fastest supercomputer in the Top500 list?
    (a) Titan
    (b) Sequoia
    (c) Hazel Hen
    (d) Sunway TaihuLight

    Show Answer

    Ans. - D
  53. Whose birth anniversary is observed as the World Diabetes Day on November 14?
    (a) Martin Evans
    (b) Craig C. Mello
    (c) Barry Marshall
    (d) Frederick Banting

    Show Answer

    Ans. - D
  54. Which of the following militant groups is active in the Philippines?
    (a) Shining Path
    (b) Boko Haram
    (c) FARC
    (d) Abu Sayyaf

    Show Answer

    Ans. - D
  55. The ancient Assyrian city Nimrud is in which country?
    (a) Iraq
    (b) Syria
    (c) Egypt
    (d) Jordan

    Show Answer

    Ans. - A
  56. Bangladesh Navy has acquired its first , submarine from whicb country?
    (a) Japan
    (b) China
    (c) France
    (d) India

    Show Answer

    Ans. - B
  57. The Gwadar port in China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) became operational recently. It is in which province of Pakistan?
    (a) Sindh
    (b) Punjab
    (c) Balochistan
    (d) Khyber Pakhtunkhwa

    Show Answer

    Ans. -  C
  58. Which are the best and the worst countries respectively in terms of internet freedom in the report `Freedom on the Net 2016' released by Freedom House?
    (a) Sweden and Russia
    (b) Estonia and China
    (c) Finland and Pakistan
    (d) Denmark and Albania

    Show Answer

    Ans. -  B
  59. Britain's Sir David Cox was named as the inaugural recipient of the International Prize in
    (a) Physics
    (b) Biology
    (c) Statistics
    (d) Chemistry

    Show Answer

    Ans. - C
  60. Which of the following is the Forum was launched by 45 countries at the Marrakech Climate Change Conference, adopting an agenda for maintaining the target of limiting warming to 1.5 °C above pre-industrial levels?
    (a) Climate Adaptation Forum
    (b) Climate Vulnerable Forum
    (c) Climate Resilience Forum
    (d) Climate Conservation Forum

    Show Answer

    Ans. - B
  61. Which of the following is the military, exercise conducted by Pakistan area near the border with India in November 2016?
    (a) Azm-ul-Nau
    (b) Zarb-e-Momin
    (c) Rah-e-Nijat
    (d) Raad-ul-Barq

    Show Answer

    Ans. - D
  62. What is the joint military exercise between India and China, held in November 2016 in Pune, named?
    (a) Key Resolve
    (b) Hand-to-Hand
    (c) Austere Challenge
    (d) Cormorant Strike

    Show Answer

    Ans. - B
  63. Who among the following the author of 'The Serpent's Revenge: Unusual Tales from the Mahabharata' released recently?
    (a) Devdutt Pattnaik
    (b) Robin Sharma
    (c) Chetan Bhagat
    (d) Sudha. Murthy

    Show Answer

    Ans. - D
  64. Who among the following is the Patron-in-Chief of National Legal Services Authority (NALSA) in India?
    (a) President
    (b) Attorney General
    (c) Union Law Minister
    (d) Chief Justice of Supreme Court

    Show Answer

    Ans. - D
  65. India hosted the seventh edition of the Conference of Parties (COP) to WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) at Greater Noida in November 2016. Which of the following was announced as the host of the eighth edition in 2018?
    (a) Berne
    (b) Basel
    (c) Zurich
    (d) Geneva

    Show Answer

    Ans. - D
  66. Consider the following abbreviations regarding India's Unmanned Aerial Vehicle (UAV) programme.
    I. ATR — Aeronautical Test Range
    II. ADE — Aeronautical
    Development Establishment
    III. CEMILAC — Centre for Military Aviation and Certification
    Which of the above are expended correctly?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) III and I only

    Show Answer

    Ans. -  B
  67. The National Press Day is observed on November 16 to mark the day in 1966 when............
    started functioning.
    (a) Press Council of India
    (b) Press Information Bureau
    (c) Advertising Standards Council of India
    (d) Prasar Bharti

    Show Answer

    Ans. - A
  68. Which of the following hosted the Rehabilitation International World Congress 2016?
    (a) Cardiff
    (b) Edinburgh
    (c) London
    (d) Dublin

    Show Answer

    Ans. -  B
  69. Which party hold the majority in Senate and in House of Representatives after the US Parliamentary elections held in November 2016?
    (a) Green Party
    (b) Libertarian Party
    (c) Democratic Party
    (d) Republication Party

    Show Answer

    Ans. - D
  70. Which of the following announced the launch of its online money transfer service `Money2India Europe'?
    (a) Kotak Bank
    (b) Axis Bank
    (c) ICICI Bank
    (d) YES Bank

    Show Answer

    Ans. - C
  71. Which of the following hosted the 43rd Session of the OIC (Organization of Islamic
    Cooperation) Council of Foreign Ministers?
    (a) Astana
    (b) Bishkek
    (c) Tashkent
    (d) Ashgabat

    Show Answer

    Ans. - C
  72. Which state accounts for the highest number of flowering plants with 410 species according to the Botanical Survey of India (BSI) publication?
    (a) Karnataka
    (b) Gujarat
    (c) Maharashtra
    (d) Tamil Nadu

    Show Answer

    Ans. - D
  73. Who among the following received the 'V Krislinamurthy Award for Excellence', at the
    Centre for Organisation Development (COD) in Hyderabad?
    (a) Goverdhan Mehta
    (b) C.N.R. Rao
    (c) R. A. Mashelkar
    (d) M. S. Swaminathan

    Show Answer

    Ans. - C
  74. Srabani Nanda of Odisha has bagged the 24th Ekalavya Award for the year 2016 in recognition of her sporting excellence recently: She won this award for achievement in which sport?
    (a) Hockey
    (b) Athletics
    (c) Shooting
    (d) Archery

    Show Answer

    Ans. - B
  75. Who among the following Indian shuttlers lost in the final the 2016 Bitburger Open Grand Prix Gold badminton tournament in Germany?
    (a) Arvind Bhat
    (b) H.S. Prannoy
    (c) Sourabh Verma
    (d) Ajay Jayaram

    Show Answer

    Ans. - C
  76. When is the World Science Day for Peace and Development observed by UNESCO?
    (a) November 9
    (b) November 10
    (c) November 11
    (d) November 12

    Show Answer

    Ans. - B
  77. Who among the following was re-elected the President of Nicaragua?
    (a) Daniel Ortega
    (b) Enrique Bolanos
    (c) Francisco Urcuyo
    (d) Violeta Chamorro

    Show Answer

    Ans. - A
  78. Jacques Fontaine was elected the new president of the World Federation in which sport?
    (a) Snooker
    (b) Tennis
    (c) Badminton
    (d) Squash

    Show Answer

    Ans. - D
  79. Who among the following won the 2016 Women's Asian Champions Trophy hockey tournament in Singapore?
    (a) India
    (b) Japan
    (c) South Korea
    (d) China

    Show Answer

    Ans. - A
  80. Which of the following lost to Air Force Club of Iraq in the final of the AFC Cup 2016, held in Doha?
    (a) East Bengal
    (b) Salgaocar SC
    (c) Bengaluru FC
    (d) Mohun Bagan

    Show Answer

    Ans. - C
  81. Which is the mobile application was launched by Maharashtra government to facilitate
    submission of complaints of violation of child rights?
    (a) BANDHU
    (b) MITRA
    (c) BALAK
    (d) CHIRAG

    Show Answer

    Ans. - D
  82. India first LNG-fuelled bus was launched recently in Thiruvananthapuram. It has been a joint effort of Petronet LNG Limited (PLL), Indian Oil Corporation Ltd and...................
    (a) Tata Motors
    (b) Volvo India
    (c) Ashok Leyland
    (d) Mahindra & Mahindra

    Show Answer

    Ans. - A
  83. Rashtrapati Bhavan has adopted five villages in which state under its Smart Gram initiative?
    (a) Punjab
    (b) Delhi
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Haryana

    Show Answer

    Ans. - D
  84. Axis Bank announced its partnership with which of the following e-commerce firms to launch 'Axis Bank Buzz Credit Card'?
    (a) Flipkart
    (b) Snapdeal
    (c) Infibeam
    (d) ShopClues

    Show Answer

    Ans. - A
  85. Which of the following announced a joint venture firm with Israel-based defence electronics company Elbit Systems to manufacture Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) in India?
    (a) Tata
    (b) Godrej
    (c) Adani
    (d) L & T

    Show Answer

    Ans. - C
  86. Which of the following is the flagship scheme on entrepreneurship education and training launched by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE)?
    (a) Pradhan Mantri Vikas Yojana
    (b) Pradhan Mantri Yuva Yojana
    (c) Pradhan Mantri Unnati Yojana
    (d) Pradhan Mantri Hunar Yojana

    Show Answer

    Ans. - B
  87. Consider the following taxes.
    I. Central Excise
    II. Service Tax
    III. Customs
    Which of the above come Indirect Taxes?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) I ,II & III

    Show Answer

    Ans. - D
  88. CERT  - in is :
    (a) indian Cyber-crime Elimination Response
    (b) Team Indian Computer Emergency Response Team
    (c) Indian Computer Emergency Reaction Team
    (d) Indian Computer Emergency Review Team

    Show Answer

    Ans. - B
  89. Which well-known English writer is the winner of this year's Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award?
    (a) Vikram Seth
    (b) Amitav Ghosh
    (c) Aravind Adiga
    (d) Arundhati Roy

    Show Answer

    Ans. - B
  90. The Department of Science and Technology runs the INSPIRE MANAK scheme to promote scientific talent at the school level. 'M' in MANAK stands for:
    (a) Master
    (b) Million
    (c) Mentor
    (d) Magical

    Show Answer

    Ans. - B
  91. 'I Play, I Learn and I am Safe' won the prize for Positive Human Impact on DRR at the Asian Ministerial Conference for Disaster Risk Reduction (AMCDRR) 2016, held in New Delhi. It is a short film from:
    (a) Mongolia
    (b) Vietnam
    (c) Cambodia
    (d) Myanmar

    Show Answer

    Ans. - B
  92. China's Meng Hongwei was elected the President of the International Criminal Police
    Organization (Interpol). Who amongst the following is the Secretary General?
    (a) Marcel Sicot
    (b) Jurgen Stock
    (c) Jean Nepote
    (d) Andre Bossard

    Show Answer

    Ans. - B
  93. Consider the following statements about Presidential election in the United States.
    I. President is elected for a four-year term.
    II. US law allows a maximum of two terms as President.
    III. The recent election was for 45th President of US. Which of the above is/are correct?
    (a) I only
    (b) II only
    (c) I and II only
    (d) I, II & III The

    Show Answer

    Ans. - D
  94. The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is observed on.
    (a) Nov. 4.
    (b) Nov. 5
    (c) Nov. 6
    (d) Nov. 7

    Show Answer

    Ans. - C
  95. What was India's rank on the 2017 Global Climate Risk Index, released by NGO Germanwatch?
    (a) Second
    (b) Third
    (c) Fourth
    (d) Fifth

    Show Answer

    Ans. - C
  96. What was India's theme for the .22nd Conference of Parties of the UNFCC (United Nations
    Framework on Combating Climate Change) organised in Marrakesh on November 7-18, 2016?
    (a) Sustainable Goals = Positive Climate Action
    (b) Sustainable Lifestyle = Positive Climate Action
    (c) Sustainable Agriculture = Positive Climate Action
    (d) Sustainable Resources = Positive Climate Action

    Show Answer

    Ans. - B
  97. Which of the following hosted the Seventh Session of the Conference of the Parties (COP)
    to the WHO. Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC) in November 2016?
    (a) Mumbai
    (b) New Delhi
    (c) Bengaluru
    (d) Chennai

    Show Answer

    Ans. - B
  98. British Prime Minister Theresa May came on a three-day visit to India in November. Consider the following statements about her.
    I. She is Britain's first woman Prime Minister
    II. She is leader of Conservative Party .
    III. She was the Home Secretary in previous Prime Minister
    David Cameron's Cabinet
    Which of the above is/are correct?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) III only

    Show Answer

    Ans. - C
  99. India and Japan signed civil nuclear agreement in Tokyo on November 11, 2016. Consider the following statements.
    I. India is a Member of the Nuclear Suppliers Group (NSG)
    II. India is a signatory to the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT)
    III. India is a signatory to the Comprehensive Test-Ban Treaty (CTBT)
    Which of the above is/are correct?
    (a) I only
    (b) II only
    (c) II only
    (d) None

    Show Answer

    Ans. - D
  100. Who among the following is the author of 'Gores and Desis' Managing Agencies and the Making of Corporate India' released recently?
    (a) Vijay Kelkar
    (b) Bibek Debroy
    (c) Kaushik Basu
    (d) Omkar Goswami

    Show Answer

    Ans. - D

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!