Ch 8 Reach for the Top (NCERT Solutions for Class 9)

0

Part I
Santosh Yadav

Thinking about the Text

  1. Answer these questions in one or two sentences each. (The paragraph numbers within brackets provide clues to the answers.)
    1. Why was the ͚holy man’ who gave Santosh’s mother his blessings surprised? (1)

    Show Answer


    Answer –  The ͚holy man’ was surprised because he had assumed that Santosh’s mother wanted a son. But grandmother told him that they did not want a son.

    2. Give an example to show that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable. (2)

    Show Answer


    Answer –   Santosh, from the very beginning, lived life on her own terms. She was not content with the traditional way of life and was not ready to accept anything unreasonable. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts.

    3. Why was Santosh sent to the local school? (3)

    Show Answer


    Answer –  Even though Santosh’s parents could afford to send their children to the best schools, she was sent to the local village school due to the prevailing custom in the family.

    4. When did she leave home for Delhi, and why? (4)

    Show Answer


    Answer –  When she turned sixteen and was under pressure to get married, Santosh threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. Therefore, she left home and got herself enrolled in a school in Delhi.

    5. Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi? What mental qualities of Santosh are brought into light by this incident? (4)

    Show Answer


    Answer –   When Santosh’s parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Then, her parents agreed to pay for her schooling in Delhi. This shows that Santosh was a mentally-strong girl and was determined to work very hard to get herself properly educated.

  2. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words).
    1. How did Santosh begin to climb mountains?

    Show Answer


    Answer –  From her room in Kasturba Hostel, she watched people going up the Aravalli Hills and vanishing after a while. On investigating, she found nobody except a few mountaineers, and she asked if she could join them. They agreed and even motivated her to take to climbing and so she later accompanied them on their climbing expedition. This was how she began climbing mountains.

    2. What incidents during the Everest expedition show Santosh͛s concern for her team-mates?

    Show Answer


    Answer – During the Everest mission, Santosh showed immense concern for her fellow climbers. Though she was unsuccessful in saving the life of one of them, she did manage to save another climber through artificial respiration.

    3. What shows her concern for the environment?

    Show Answer


    Answer –  Santosh was a fervent environmentalist. Her concern for the environment is evident from the fact that she collected and brought down 500 kilograms of garbage from the Himalayas.

    4. How does she describe her feelings at the summit of the Everest?

    Show Answer


    Answer – Santosh asserted that her feeling at the summit of the Everest was ͞indescribable͟. Unfurling the Indian flag on the top of the world was a spiritual moment for her and she felt proud as an Indian.

    5. Santosh Yadav got into the record books both times she scaled Mt Everest. What were the reasons for this?

    Show Answer


    Answer –   When Santosh Yadav first scaled Mt Everest, she became the youngest woman in the world to achieve the feat. When she scaled the Everest the second time, she became the only woman to have scaled it twice.

  3. Complete the following statements.
    1. From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to ________

    Show Answer


    Answer – From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to watch villagers  going up the hill and suddenly vanish after a while. 

    2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to
    her father because __________

    Show Answer


    Answer –  When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because she had got herself enrolled at Uttarkashi͛s Nehru  Institute of Mountaineering without his permission. 

    3. During the Everest expedition, her seniors in the team admired her
    _______while_______ endeared her to fellow climbers.

    Show Answer


    Answer – During the Everest expedition, her seniors in the team admired her climbing skills, physical fitness and mental strength while her concern  for others and desire to work together with them endeared her to fellow climbers.

  4. Pick out words from the text that mean the same as the following words or expressions. (Look in the paragraphs indicated.)
    1. took to be true without proof (1): ________

    Show Answer


    Answer –  took to be true without proof (1): Assumed 

    2. based on reason; sensible; reasonable (2):_______

    Show Answer


    Answer –   based on reason; sensible; reasonable (2): Rational 

    3. the usual way of doing things (3): ________

    Show Answer


    Answer –   the usual way of doing things (3): Custom

    4. a strong desire arising from within (5): ________

    Show Answer


    Answer –  a strong desire arising from within (5): Urge 

    5. the power to endure, without falling ill (7):_________

    Show Answer


    Answer –  the power to endure, without falling ill (7): Resistance 

Part II
Maria Sharapova

Thinking about the Text

 

  1. Working in small groups of 4-5 students, go back over the two passages on Santosh Yadav and Maria Sharapova and complete the table given below with relevant phrases or sentences.
    Points of Comparison/ContrastSantosh YadavMaria Sharapova
    1. Their humble beginning
    2. Their parents’ approach
    3. Their will power and strong desire to succeed
    4. Evidence of their mental toughness
    5. Their patriotism

    Show Answer


    Answer –

    Points of Comparison/ContrastSantosh YadavMaria Sharapova
    1. Their humble beginning-“She was born in the small village of Joniyawas of Rewari District in Haryana.͟ “the Siberian born teenage
    2. Their parents’ approach– “in line with the
    prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school.”
    – “At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.”
    – “her parents refused to pay for her education”
    – “her father slowly getting used to her urge”
    – “she was packed off to tr in the United States.”
    – “trip to Florida with her father Yuri launched her o the path to success and stardom.”
    – “My father was working
    as much as he could to ke my tennis-training going.”
    3. Their will power and strong desire to succeed-“Wishing always to study ‘a bit more'”
    -“her urge for more education”
    -“She left home and got herself enrolled in a school in Delhi.”
    – “She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering.”
    – “I headed straight for the training.”
    – “Instead of letting that depress me, I became mor quietly determined and mentally tough.”
    – “unwavering desire to
    succeed and readiness to sacrifice”
    – “I work hard at what I do.
    – “the most important thin is to become number one i the world. That’s the drea that kept me going.”
    4. Evidence of their mental toughness-“She began living life on her
    own terms from the start.”
    -“From the very beginning I was quite determined that if I chose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.”
    -“she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees.”
    – “Santosh went on an expedition every year.”
    – “an amazing mental toughness”
    – “mental strength impressed her seniors”
    -“I learnt how to take care myself. I never thought of quitting because I knew what I wanted.”
    -“I would have put up with much more humiliation an insults than that to steadfastly pursue my dream.”
    5. Their patriotism-“Then I unfurled the Indian tricolour and held it aloft on the roof of the world. The feeling is indescribable. The Indian flag was flying on top of the world. It was truly a spiritual moment. I felt proud as an Indian.”“I’m Russian. It’s true that the U.S. is a big part of my life. But I have Russian citizenship. My blood is totally Russian. I will play t Olympics for Russia if they want me.”


Thinking about the Language

 

  1.  Identify the two parts in the sentences below by underlining the part that gives us the information in brackets.
    1. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. (Contrasts her dress with that of others)

    Show Answer


    Answer – Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts.

    2. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. (Tells us what happened after the first action.)

    Show Answer


    Answer –  She left home and got herself enrolled in a school in Delhi.

    3. She decided to fight the system when the right moment arrived. (Tells us when she was going to fight the system.)

    Show Answer


    Answer – She decided to fight the system when the right moment arrived.

    4. Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States. (Tells us when Maria was sent to the U.S.)

    Show Answer


    Answer –  Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States.

  2. Now rewrite the pairs of sentences given below as one sentence.
    1. Grandfather told me about the old days. All books were printed on paper then.

    Show Answer


    Answer – Grandfather told me about the old days when all books were printed on paper.

    2. What do you do after you finish the book? Perhaps you just throw it away.

    Show Answer


    Answer –    After finishing the book, perhaps you just throw it away.

    3. He gave the little girl an apple. He took the computer apart.

    Show Answer


    Answer –  He gave the little girl an apple and took the computer apart.

    4. You have nothing. That makes you very determined.

    Show Answer


    Answer –  Having nothing makes you very determined.

    5. I never thought of quitting. I knew what I wanted.

    Show Answer


    Answer –  I never thought of quitting as I knew what I wanted.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx