Banking And Economy ( August 2016 ) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams

0
  1. The government has announced the setting up of India International Skill Centres for implementing which of the following schemes?
    (a) Pravasi Kaushal Vikas Yojana
    (b) Pradhan Kaushal Vikas Yojana
    (c) Pratham Kaushal Vikas Yojana
    (d) Parishram Kaushal Vikas Yojana

    Show Answer


    Solution :  A
  2.  What is NSQF under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)?
    (a) National Skill QualityFramework
    (b) National Skill Qualification Framework
    (c) National Skill Quotation Framework
    (d) National Skill QuestFramework

    Show Answer


    Solution :  B
  3. The government has decided to increase central funding for municipal solid waste management
    projects of the project cost from July 2016
    (a) 25%
    (b) 30%
    (c) 35%
    (d) 40%

    Show Answer


    Solution :  C
  4. What is the minimum permissible investment (grams per person per fiscal year) under the Sovereign Gold Bond scheme?
    (a) 1 gram
    (b) 2 grams
    (c) 3 grams
    (d) 4 grams

    Show Answer


    Solution :  A
  5. RBI has set up an inter-regulatory working group to study the entire gamut of regulatory issues relating to financial technology and digital banking in India. It will be chaired by:
    (a) Jasbir Singh
    (b) Chetan Ghate
    (c) Sudarshan Sen
    (d) Gangadhar Darbha

    Show Answer


    Solution :  C
  6. The rupee-denominated bonds or masala bonds are instruments through which Indian entities can raise funds by accessing overseas capital markets. Which of the following has become the first Indian entity to raise funds by issuing such bonds?
    (a) ICICI Bank
    (b) HDFC
    (c) IFCI
    (d) NABARD

    Show Answer


    Solution :  B
  7. Under the Gold Monetisation Scheme, CPTC is:
    (a) Credit and Purity Testing Centres
    (b) Commerce and Purity Testing Centres
    (c) Calibration and Purity Testing Centres
    (d) Collection and Purity Testing Centres

    Show Answer


    Solution :  D
  8. The Supreme Court appointed Special Investigation Team (SIT) has recommended a total ban on cash transactions above what amount in its report submitted in July 2016?
    (a)  1 lakh
    (b)  2 lakh
    (c)  3 lakh
    (d)  4 lakh

    Show Answer


    Solution :  C
  9. The government has set up a high-level committee to consider a “reasonable increase” in minimum support price (MSP) for pulses and bonus for farmers producing pulses. Who among the following is the head of this committee?
    (a) Arvind Subramanian
    (b) Abhijeet Sen
    (c) Rakesh Mohan
    (d) Deepak Parekh

    Show Answer


    Solution :  A
  10.  Tata Advanced Systems has tied up with which of the following to manufacture helicopters in India
    for civilian and military requirements?
    (a) Bell
    (b) Sikorsky
    (c) Cessna
    (d) Gulfstream

    Show Answer


    Solution :  A
  11. The State Bank of India has tied-up with Society for Innovation and Entrepreneurship (SINE) to promote innovation by fintech startups. SINE is based at:
    (a) IISc Bangalore
    (b) IIT Bombay
    (c) IIT Kanpur
    (d) IIT Delhi

    Show Answer


    Solution :  B
  12. Which of the following has acquired microfinance lender Grama Vidiyal Micro Finance?
    (a) Canara Bank
    (b) Indian Bank
    (c) Bandhan Bank
    (d) IDFC Bank

    Show Answer


    Solution :  D
  13. Which of the following has acquired Lafarge India cement?
    (a) Nirma
    (b) UltraTech
    (c) JK Cement
    (d) Tata

    Show Answer


    Solution :  A
  14. NBCC, a Navratna Central Government public sector enterprise, stands for National Construction Corporation.
    (a) Block
    (b) Bricks
    (c) Border
    (d) Building

    Show Answer


    Solution :  D
  15. Under the interest subvention scheme approved by the Cabinet, farmers who repay their short-term crop loans on time will have to pay an interest of only.
    (a) 3 percent
    (b) 4 percent
    (c) 5 percent
    (d) 6 percent

    Show Answer


    Solution :  B
  16. According to RBI’s Handbook of Statistics on Indian States, which state had the highest gross state domestic product (GSDP) in 2014-15?
    (a) Gujarat
    (b) Tamil Nadu
    (c) Maharashtra
    (d) West Bengal

    Show Answer


    Solution :  C
  17. The World Bank signed an agreement to provide $625 million loan to which bank for lending to Grid Connected Rooftop Solar Photovoltaic projects at low rates?
    (a) IndusInd Bank
    (b) HDFC Bank
    (c) Punjab National Bank
    (d) State Bank of India

    Show Answer


    Solution :  D
  18. Which of the following holds the largest stake in Credit Information Bureau India Ltd (CIBIL)?
    (a) LIC
    (b) Equifax
    (c) Experian
    (d) TransUnion International

    Show Answer


    Solution :  D
  19. Which bank has set up a pilot ATM machine that dispenses cash against a bearer cheque at its Gurgaon branch in tie up with NCR Corp?
    (a) IndusInd Bank
    (b) HDFC Bank
    (c) Punjab National Bank
    (d) State Bank of India

    Show Answer


    Solution :  A
  20. What is the maturity period of Kisan Vikas Patra?
    (a) 90 months
    (b) 100 months
    (c) 110 months
    (d) 120 months

    Show Answer


    Solution :  C

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx