Banking / Economics ( September 2016 ) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams




  1. An enterprise sells its accounts receivables (invoices) to the bank at a discount. Later, the bank recovers money from the buyer on the maturity date of the invoices. What is it called in banking?
    (a) Reverse mortgage
    (b) Securitisation
    (c) Factoring
    (d) Take out financing

    Show Answer

    Solution :  C
  2.  Which of the following was changed in RBI's bi-monthly review of monetary policy on August 9. 2016?
    (a) Repo Rate
    (b) Cash Reserve Ratio
    (c) Statutory Liquidity Ratio
    (d) None of the above

    Show Answer

    Solution :  D
  3. Consider the following statements on deposits in FCNR (B) Accounts.
    I. Canadian Dollar and Australian Dollar are among the designated currencies in which these deposits can be made
    II. Repatriation of principal amount and interest is permitted
    III. These deposits can be opened only in the form of term deposits Which of the above statements is/are correct?
    (a) I only
    (b) I and II only
    (c) II and III only
    (d) I, II and III

    Show Answer

    Solution :  D
  4. Project Ananya is a digital banking initiative of which of the following banks?
    (a) Federal Bank
    (b) Karur Vysya Bank
    (c) Indian Bank
    (d) Syndicate Bank

    Show Answer

    Solution :  D
  5. An online finance facilitation portal for the micro, small and medium enterprises (MSMEs) was launched by the government in August 2016. MSMEs can now apply for loans from banks on which of the following portals?
    (a) IFCI
    (b) IDFC
    (c) IDBI
    (d) NSCI

    Show Answer

    Solution :  D
  6. Centre has constituted national committee on trade facilitation in consequence of India's ratification of the World Trade Organisation Agreement on Trade Facilitation in April 2016. The committee will be headed by:
    (a) Chief Economic Advisor
    (b) NITI Aayog Chairman
    (c) SEBI Chairman
    (d) Cabinet Secretary

    Show Answer

    Solution :  D
  7. The government has decided to set up a committee to look into all issues including foreign direct investment norms pertaining to the fast growing e-commerce industry in the country. The committee will be headed by:
    (a) Chief Economic Advisor
    (b) NITI Aayog Chairman
    (c) SEBI Chairman
    (d) Finance Secretary

    Show Answer

    Solution :  B
  8. Guidelines for 'on tap' Licensing of Universal Banks in the Private Sector were released by RBI recently. Industrial houses, whose income from non-banking sources is over of total, will not be eligible to set up a universal bank in the country.
    (a) 10 per cent
    (b) 20 per cent
    (c) 30 per cent
    (d) 40 per cent

    Show Answer

    Solution :  D
  9. Which of the following is the website launched by the Reserve Bank of India along with other financial sector regulators to address the menace of illegal deposit taking/money pooling?
    (a) www.bag.rbi.org.in
    (b) www.sachet.rbi.org.in
    (c) www.wallet.rbi.org.in
    (d) www.packet.rbi.org.in

    Show Answer

    Solution :  B
  10. The Reserve Bank of India (RBI) has set up a committee which will study various facets of household finance in India. The committee is headed by who among the following?
    (a) Bimal Jalan
    (b) Deeepak Parekh
    (c) Roopa Kudva
    (d) Tarun Ramadorai

    Show Answer

    Solution :  D
  11. The government has approved a R&D project for development of Advanced Ultra Super Critical (AUSC) Technology for Thermal Power Plants. It is a joint initiative of NTPC, BHEL and which of the following?
    (a) Defence Research and Development Organization
    (b) Bhabha Atomic Research Centre
    (c) Tata Institute of Fundamental Research
    (d) Indira Gandhi Centre for Atomic Research

    Show Answer

    Solution : D
  12. Which of the following pairs of persons and their companies in Information Technology sector is not matched correctly?
    (a) Romesh Wadhwani Symphony Technology Group
    (b) Bharat Desai - Intel
    (c) Larry Ellison - Oracle
    (d) Jeff Bezos - Amazon

    Show Answer

    Solution : B 
  13. Global Fund has joined hands with which corporate group to launch India Health Fund (IHF) aimed at addressing key health challenges in the country?
    (a) Tata
    (b) Reliance Industries
    (c) Aditya Birla
    (d) Godrej

    Show Answer

    Solution : A
  14. Which of the following became the first public sector company to raise funds with the launch of its 'Green Masala Bond' on the London Stock Exchange (LSE)?
    (a) BHEL
    (b) ONGC
    (c) SAIL
    (d) NTPC

    Show Answer

    Solution : D 
  15. The Finance Ministry has notified an inflation target for the next five years ending on March 31, 2021. The RBI will work to contain consumer price index-based inflation at an average 4 per cent, with an upper limit of and
    lower limit of
    (a) 7%, 1%
    (b) 6%, 2%
    (c) 5%, 3%
    (d) 4.5%, 3.5%

    Show Answer

    Solution : B
  16. What is the foodgrain production in 2015-16 according to the fourth Advance Estimates of crop production in 2015-16 released recently?
    (a) 242.22 million tonnes
    (b) 252.22 million tonnes
    (c) 262.22 million tonnes
    (d) 272.22 million tonnes

    Show Answer

    Solution : B
  17. Which of the following has been launched by Intel India to promote government's Digital India initiative?
    (a) Vikas Kendras
    (b) Yuva Kendras
    (c) Unnati Kendras
    (d) Kaushal Kendras

    Show Answer

    Solution : C
  18. The Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) was launched in June 2015. Under "Rehabilitation of Slum Dwellers with Participation of Private Developers Using Land as a Resource", central grant of upto per house is provided.
    (a) 50,000
    (b) 75,000
    (c) 1 lakh
    (d)  1.25 lakh

    Show Answer

    Solution : C
  19. Which of the following towns in Tamil Nadu was included in Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRLIT) even though its population is less than 1 lakh ?
    (a) Karaikal
    (b) Tuticorin
    (c) Poompuhar
    (d) Rameswaram

    Show Answer

    Solution : D
  20. Which of the following struck a deal to acquire internet company Yahoo! for USD 4.83 billion in July 2016?
    (a) Google
    (b) Nextel
    (c) Verizon
    (d) AT&T

    Show Answer

    Solution : C


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment