Current Affairs Test – August 2017

0

 

  1. Ram Nath Kovind received 2,930 votes with a value of 7,02,044 in the Presidential election, held on July 20, 2017, to become the 14th President of India. Value of whose vote depends on his state’s population?
    (a) MLA
    (b) Lok Sabha MP
    (c) Rajya Sabha MP
    (d) All the above

    Show Answer


    Answer:      A
  2. Who among’the following won the Men’s Singles title at Wimbledon 2017?
    (a) Rafael Nadal
    (b) Andy Murray
    (c) Martin Cilic
    (d) Roger Federer

    Show Answer


    Answer:      D
  3. Indian-origin Canadian YouTube star Lilly Singh was appointed the Global Goodwill Ambassador of which of the following?
    (a) UNESCO
    (b) UNICEF
    (c) UNHCR
    (d) UNDP

    Show Answer


    Answer:      B
  4. Which of the following abbreviations in financial sector is not expanded correctly?
    (a) CBIC: Central Board of Indirect Taxes and Customs
    (b) NACIN : National Academy of Customs, Indirect Taxes and Narcotics
    (c) IAIS : International Association of Insurance Supervisors
    (d) None of the above

    Show Answer


    Answer:      D
  5. Which SAARC member country has formed a Constituency Delimitation Commission to recommend number of provincial and federal constituencies in the country?
    (a) Nepal
    (b) Sri Lanka
    (c) Myanmar
    (d) Bangladesh

    Show Answer


    Answer:      A
  6. Which European country’s Parliament has passed a bill to remove all Supreme Court judges and replace them with the ones chosen by the Justice Minister?
    (a) Poland
    (b) Czech Republic
    (c) Greece
    (d) France

    Show Answer


    Answer:      A
  7. Which of the following country’s Parliament has passed the Office on Missing Persons Act to trace people missing in civil war?
    (a) Nepal
    (b) Sri Lanka
    (c) Myanmar
    (d) Bangladesh

    Show Answer


    Answer:      B
  8. The 200th anniversary of the Paika Rebellion against the British was celebrated recently in which state?
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Karnataka
    (c) Bihar
    (d) Odisha

    Show Answer


    Answer:      D
  9. Who among the following was sworn in as the new Chief Minister of Nagaland in Kohima?
    (a) S. C. Jamir
    (b) T. R. Zeliang
    (c) Neiphiu Rio
    (d) Tokheho Yepthomi

    Show Answer


    Answer:      B
  10. Which of the following is the first life insurance company to have launched an initial public offering (IPO)?
    (a) SBI Life
    (b) HDFC Life
    (c) Kotak Life
    (d) ICICI Prudential Life

    Show Answer


    Answer:      D
  11. ‘National Academic Depository’ was launched by the Union HRD Ministry. It is an online :
    (a) System of rating schools and colleges
    (b) System to provide and provide scholarships
    (c) Database of school and college degrees and certificates
    (d) Database of government-approved schools and colleges

    Show Answer


    Answer:      C
  12. What is the Rural Development Ministry’s scheme to enable member of Self Help Groups (SHGs) to operate public transport services in rural areas named?
    (a) Aajeevika Krishi Yatra Yojana
    (b) Aajeevika Krishi ExpressYojana
    (c) Aajeevika Grameen Yatra Yojana
    (d) Aajeevika Grameen Eipress Yojana

    Show Answer


    Answer:      D
  13. Which of the following is the government scheme to provide 5000 incentive to pregnant women for health checkups and immunisation of the child?
    (a) Pradhan Mantri Swasthya Vandana Yojana
    (b) Pradhan Mantri MaitreeVandana Yojana
    (c) Pradhan Mantri MamtaVandana Yojana
    (d) Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana

    Show Answer


    Answer:      D
  14. Which of the following rolled out India’s first bio-methane bus?
    (a) Mahindra & Mahindra
    (b) Tata Motors
    (c) Ashok Leyland
    (d) Eicher Motors

    Show Answer


    Answer:      B
  15. BNP Paribas Cardiff has life-insurance joint venture with which Indian bank?
    (a) Dena Bank
    (b) Canara Bank
    (c) Bank of Baroda
    (d) State Bank of India

    Show Answer


    Answer:      D
  16. Draft Red Herring Prospectus (DRHP) is a term used in which of the following ?
    (a) Banking
    (b) Insurance
    (c) Treasury Bills
    (d) Capital Markets

    Show Answer


    Answer:      D
  17. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) notified the regulations for inspection and investigation of service providers registered with it. Who among the following is the Chairperson of IBBI ?
    (a) Madhusudan Sahoo
    (b) Arvind Virmani
    (c) Kaushik Basu
    (d) Bibek Debroy

    Show Answer


    Answer:      A
  18. Which ASEAN country named waters in its exclusive economic zone as the South China Sea as the North Natuna Sea ?
    (a) Indonesia
    (b) Malaysia
    (c) The Philippines
    (d) Singapore

    Show Answer


    Answer:      A
  19. The World Day for International Justice is observed on:
    (a) July 14
    (b) July 15
    (c) July 16
    (d) July 17

    Show Answer


    Answer:      D
  20. Who among the following won the Women’s Singles title at Wimbledon 2017?
    (a) Petra Kvitova
    (b) Martina Hingis
    (c) Venus Williams
    (d) Garbine Muguruza

    Show Answer


    Answer:    D  
  21. Which of the following set up a nine-member committee for advising it on a separate flag for the state?
    (a) Goa
    (b) Kerala
    (c) Karnataka
    (d) Telangana

    Show Answer


    Answer:      C
  22. A bill to allow the government to take up infrastructure projects within the prohibited areas around protected monuments was introduced in Parliament recently. A ‘prohibited area’ means land in the radius around a protected monument.
    (a) 100 metre
    (b) 200 metre
    (c) 250 metre
    (d) 500 metre

    Show Answer


    Answer:      A
  23. The Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY) pension scheme will be open for subscription from May 4, 2017 to May 3, 2018. It is available for people aged and above.
    (a) 50 years
    (b) 55 years
    (c) 60 years
    (d) 65 years

    Show Answer


    Answer:      C
  24. Brenda Marjorie Hale was appointed as the first female head of which organisation in United Kingdom?
    (a) Railways
    (b) Central Bank
    (c) Supreme Court
    (d) Election Commission

    Show Answer


    Answer:      C
  25. Which of the following is Russia-China naval drill organised in the Baltic Sea in July 2017?
    (a) Calm Sea-2016
    (b) Joint Sea-2016
    (e) High Sea-2016
    (d) Combined Sea-2016

    Show Answer


    Answer:      B
  26. ‘Kisan Rahat Kosang’ is a -grievances redressal scheme for farmers launched by which state’s government?
    (a) Jharkhand
    (b) Chhattisgarh
    (c) Rajasthan
    (d) Uttar Pradesh

    Show Answer


    Answer:      B
  27. Mercedes driver Lewis Hamilton won the Formula One British Grand Prix 2017. Where was the race organised?
    (a) Marina Bay Street Circuit
    (b) Circuit Gilles Villeneuve
    (c) Spa-Francorchamps
    (d) Silverstone Circuit

    Show Answer


    Answer:      D
  28. Which of the following will host the fifth Global Conference on Cyber Space (GCCS) on November 23-24, 2017?
    (a) Mumbai
    (b) Kolkata
    (c) Chennai
    (d) New Delhi

    Show Answer


    Answer:      D
  29. The 2017 International Indian Film Academy (IIFA) Awards were presented in New York. Which of the following is not matched correctly?
    (a) Best Picture – Neerla
    (b) Best Actor – Shahid Kapur
    (c) Best Director – Aniruddha Roy Chowdhury
    (d) None of the above

    Show Answer


    Answer:      D
  30. World Youth Skills Day is observed on :
    (a) July 14
    (b) July 15
    (c) July 16
    (d) July 17

    Show Answer


    Answer:      B
  31. Who among the following was named Player of the Series in the 2017 ICC the Champions Trophy ?(a) Hasan Ali
    (b) Adil Rashid
    (c) Rohit Sharma
    (d) Liam Plunkett

    Show Answer


    Answer:      A
  32. The International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is observed on
    (a) June 18
    (b) June 19
    (c) June 20
    (d) June 21

    Show Answer


    Answer:      B
  33. Which European nation was granted status along with Afghanistan by the ICC?
    (a) Romania
    (b) Portugal
    (c) Ireland
    (d) France

    Show Answer


    Answer:      C
  34. Who among the following won the Men’s Singles title at the 2017 Indonesia Open Super series badminton tournament in Jakarta?
    (a) HS Prannoy
    (b) Sourabh Varrna
    (c) B. Sai Praneeth
    (d) Kidambi Srikanth

    Show Answer


    Answer:      D
  35. Who among the following won the Altibox Norway Chess Tournament 2017?
    (a) Vassily Ivanchuk
    (b) Wesley So
    (c) Levon ,Aronian
    (d) Hikaru Nakamura

    Show Answer


    Answer:      C
  36. Which of the following hosted the first ever BRIGS Games in June 2017?
    (a) Harbin
    (b) Beijing
    (c) Chengdu
    (d) Guangzhou

    Show Answer


    Answer:      D
  37. Which of the following was launched by the HRD Ministry for access to educational channels on TV using Direct-to-Home (DTH) Service ?
    (a) Saral Prabha
    (b) Sahaj Prabha
    (c) Shikha Prabha
    (d) Swayam Prabha

    Show Answer


    Answer:      D
  38. World Population Day is observed on :
    (a) July 10
    (b) July 11
    (c) July 13
    (d) July 14

    Show Answer


    Answer:      B
  39. Which of the following was launched by the Health & Family Welfare Ministry to bring down the Total Fertility Rate (TFR)?
    (a) Mission Parivar Pratham
    (b) Mission Parivar Pragati
    (c) Mission Parivar Swasthya
    (d) Mission Parivar Vikas

    Show Answer


    Answer:      D
  40. Who among the following was the top batsman in the 2017 ICC the Champions Trophy with an aggregate of 338 runs?
    (a) Joe Root
    (b) Virat Kohli
    (c) Tamim Iqbal
    (d) Shikhar Dhawan

    Show Answer


    Answer:      D
  41. Which of the following became the country’s first MunicipalCorporation in more than ten years to launch a successful bond issue for raising funds ?
    (a) Pune
    (b) Kochi
    (c) Mysore
    (d) Kanpur

    Show Answer


    Answer:     A 
  42. Which state’s CM has announced free education for girls from nursery to the doctorate level in government institutions of the state?
    (a) Goa
    (b) Punjab
    (c) Haryana
    (d) Madhya Pradesh

    Show Answer


    Answer:      B
  43. Which state has launched Nyaya Sanjog with the objective to enhance the accessibility of legal services to all?
    (a) Odisha
    (b) Goa
    (c) Gujarat
    (d) Assam

    Show Answer


    Answer:      A
  44. The World Bank has approved a loan of $44 million for the State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project.
    (a) Tripura
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Arunachal Pradesh
    (d) Assam

    Show Answer


    Answer:      D
  45. Metro rail service was inaugurated by the Prime Minister in which town of Kerala in June 2017 ?
    (a) Kochi
    (b) Thrissur
    (c) Kollam
    (d) Kottayam

    Show Answer


    Answer:      A
  46. World Hydrography Day is observed on which date ?
    (a) June 19
    (b) June 20
    (c) June 21
    (d) June 22

    Show Answer


    Answer:      C
  47. NASA’s MAVEN completed 1,000 Earth days in orbit around Mars in June 2017. ‘V’ in MAVEN is :
    (a) Venture
    (b) Vulpine
    (c) Volume
    (d) Volatile

    Show Answer


    Answer:     D 
  48. The Reserve Bank expanded the oversight committee set up to deal with bad debts in banking sector to five members. Who among the following is the Chairperson of the Committee ?
    (a) S. Raman
    (b) Pradeep Kumar
    (c) Janlci Ballabh
    (d) Y. M. Deosthalee

    Show Answer


    Answer:      B
  49. The construction of India’s first underwater tunnel was completed under which of the following rivers for metro rail service ?
    (a) Brahmaputra
    (b) Yamuna
    (c) Krishna
    (d) Hooghly

    Show Answer


    Answer:      D
  50. Who among the following will take over as the new CMD of Oil and Natural Gas Corp (ONGC) from October 1, 2017?
    (a) Tapas Kumar Sengupta
    (b) Upendra Sinha
    (c) Shashi Shanker
    (d) Desh Deepak Misra

    Show Answer


    Answer:      C
  51. Which of the following announced partnership with Tata Group’s Tata Advanced Systems Ltd (TASL) to make F-16 fighters in India ?
    (a) Boeing
    (b) Dassault
    (c) 13AE Systems
    (d) Lockheed Martin

    Show Answer


    Answer:      D
  52. The first indigenously built floating dock FDN-2 for the Indian Navy was formally launched by which of the following ?
    (a) Goa Shipyard
    (b) Mazagon Dock Shipbuilders
    (c) Larsen and ToubroShipbuilding Yard
    (d) Garden Reach Shipbuilders & Engineers

    Show Answer


    Answer:      C
  53. A consortium of 23 banks has allowed the sale of Essar Oil to which of the following after they were assured of loan repayments by Essar Group ?
    (a) BP Plc
    (b) Rosneft
    (c) Pennzoil
    (d) Exxon Mobil

    Show Answer


    Answer:      B
  54. India became the 71st country to ratify the United Nations International Convention on …………Transport.
    (a) Air
    (b) Road
    (c) Water
    (d) Surface

    Show Answer


    Answer:      B
  55. Which of the following was notified by the Finance Ministry to check any undue increase in prices of products by companies under the Goods and Services Tax?
    (a) Anti-Hoarding Authority
    (b) Anti-Laundering Authority
    (c) Anti-Profiteering Authority
    (d) Anti-Racketeering Authority

    Show Answer


    Answer:      C
  56. 30 new cities were selected for the – ‘smart City Mission’ in June 2017. How much Central assistance is given to each selected city over a period of five years for implementing various projects?
    (a) 100 crore
    (b) 250 crore
    (c) 500 crore
    (d) 750 crore.

    Show Answer


    Answer:      C
  57. The Ministry of UrbanDevelopment has announced the launch of which of the following for measuring the quality of life in 116 major cities?
    (a) City Habitat Index
    (b) City Quality Index
    (c) City Liveability Index
    (d) City Residency Index.

    Show Answer


    Answer:      C
  58. When is the World Wi-Fi Day observed by the Wireless Broadband Alliance?
    (a) June 18
    (b) June 19
    (c) June 20
    (d) June 21

    Show Answer


    Answer:      C
  59. POSOCO is Power System Corporation which has launched Weather Portal for Power Sector in association with IMD in New Delhi.
    (a) Observation.
    (b) Operation
    (c) Objective
    (d) Outer

    Show Answer


    Answer:      B
  60. Markets regulator SEBI has sought to curb the use of P-Notes by levying a fee of $1,000 each. P-Notes refers to :
    (a) Primary Notes
    (b) Public Notes
    (c) Promissory Notes
    (d) Participatory Notes

    Show Answer


    Answer:      D
  61. S4A process for dealing with bad debts in the banking system refers to:
    (a) Scheme for Statutory Structuring of Stressed Assets
    (b) Scheme for Selective Structuring of Stressed Assets
    (c) Scheme for Systematic Structuring of Stressed Assets
    (d) Scheme for SustainableStructuring of Stressed Assets

    Show Answer


    Answer:      D
  62. The RBI has increased the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an Award to
    (a) 15 lakh
    (b) 20 lakh
    (c) 25 lakh
    (d) 30 lakh

    Show Answer


    Answer:      B
  63. Which of the following was announced as the winner of the first Prime Minister’s Award for outstanding contribution to promotion and development of Yoga?
    (a) Atmvikasa Centre of Yogic Sciences
    (b) Amrutham Yoga and Ayurvedic Centre
    (c) Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute
    (d) Sivananda Yoga VedntaDhanwantri Ashram

    Show Answer


    Answer:      C
  64. When is the United Nations Public Service Day observed?
    (a) June 22
    (b) June 23
    (c) June 24
    (d) June 25

    Show Answer


    Answer:      B
  65. Who among the following Indian corporate was honoured with Carnegie Medal of Philanthropy?
    (a) Adi Godrej
    (b) Ratan Tata
    (c) Azim Premji
    (d) Mukesh Ambani

    Show Answer


    Answer:      C
  66. Which of the following is the world’s fastest supercomputer in the Top500 list 2017?
    (a) Titan
    (b) Tianhe-2
    (c) Hazel Hen
    (d) Sunway Taihu Light

    Show Answer


    Answer:   D      
  67. Which of the following launched `KalamSat’, the world’s smallest and lightest satellite built by students in Chennai?
    (a) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
    (b) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
    (c) Russian Space Agency (RSA)
    (d) Indian Space Research Organisation (ISRO)

    Show Answer


    Answer:      A
  68. Which of the following was launched by PSLV-C38 on June 23, 2017?
    (a) Astrosat-2
    (b) Cartosat-2
    (c) Oceansat-2
    (d) Meteosat-2

    Show Answer


    Answer:      B
  69. Who among the following was appointed as youngest Goodwill Ambassador of UNICEF?
    (a) Yusra Mardini
    (b) Zainab Bakkour
    (c) Marella Mamoun
    (d) Muzoon Almellehan

    Show Answer


    Answer:      D
  70. Who among the following was appointed as the head of the newly established United Nations Counterterrorism Office?
    (a) Igor Stelnov
    (b) Sergey Savelyev
    (c) Nikolay Bazhukov
    (d) Vladimir Voronkov

    Show Answer


    Answer:      D
  71. Mohammed bin Salman was declared as the Crown Prince in which Gulf nation?
    (a) UAE
    (b) Qatar
    (c) Oman
    (d) Saudi Arabia

    Show Answer


    Answer:      D
  72. Which of the following is United States-Nepal special operations training exercise for humanitarian assistance and disaster response emergencies organised recently?
    (a) Balance Axis
    (b) Balance Nail
    (c) Balance Peak
    (d) Balance Anvil

    Show Answer


    Answer:      B
  73. Which of the following test-fired Hyunmoo-2 ballistic missile recently?
    (a) North Korea
    (b) South Korea
    (c) Japan
    (d) Vietnam

    Show Answer


    Answer:      B
  74. The 2017 BIO International Convention, organised in San Diego in June 2017, was related to which sector ?
    (a) Banking
    (b) Oil & Gas
    (c) Insurance
    (d) Biotechnology

    Show Answer


    Answer:      D
  75. Which state’s `Kanyashree’ scheme has won the United Nations’ Public Service award ?
    (a) Bihar
    (b) West Bengal
    (c) Odisha
    (d) Haryana

    Show Answer


    Answer:      B
  76. Which of the following is observed on June 23 ?
    (a) International Widows’ Day
    (b) International Orphans’ Day
    (c) International Veterans’ Day
    (d) International Doctors’ Day

    Show Answer


    Answer:      A
  77. World Refugee Day is observed on June 20. Which country remains “the world’s biggest producer of refugees” with 12 million people living outside ?
    (a) Iraq
    (b) Syria
    (c) Congo
    (d) Colombia

    Show Answer


    Answer:  B    
  78. Which country’s Administrative- Court annulled its governments decision to transfer Tiran and Sanafir islands to Saudi Arabia ?
    (a) Chad
    (b) Sudan
    (c) Egypt
    (d) Libya

    Show Answer


    Answer:     C 
  79.  Britain’s control of which of the following will be heard by the International Court of Justice following a claim made by Mauritius ?
    (a) Los Rogues Archipelago
    (b) Bonaparte Archipelago
    (c) Recherche Archipelago
    (d) Chagos Archipelago

    Show Answer


    Answer:      D
  80. Which of the following hosted the Plenary Session of the Nuclear Suppliers Group (NSG) on June 19-23, 2017 ?
    (a) Berne
    (b) Basel
    (c) Zurich
    (d) Geneva

    Show Answer


    Answer:      A
  81. According to UN’s ‘World Population Prospects: The 2017 Revision’ report, India will become world’s most populous nation in :
    (a) 2022
    (b) 2024
    (c) 2026
    (d) 2028

    Show Answer


    Answer:      B
  82. The FATF has criticised Pakistan for its inaction in curbing terror-financing activities. FATF is:
    (a) Foreign Activity Tracking Force
    (b) Financial Activity Tracking Force
    (c) Financial Action Task Force
    (d) Foreign Action Traffic Force

    Show Answer


    Answer:      C
  83. Who among the following was confirmed as the next US Ambassador to India ?
    (a) Tim Wirth
    (b) Nick Boles
    (c) David Brant
    (d) Kenneth Juster

    Show Answer


    Answer:      D
  84.  Which of the following hosted the Meeting of BRICS Foreign Ministers in June 2017 ?
    (a) Harbin
    (b) Xiamen
    (c) Chengdu
    (d) Beijing

    Show Answer


    Answer:      D
  85. Who among the following is India’s Judge at the International Court of Justice (ICJ) ?
    (a) Mukul Mudgal
    (b) Dalveer Bhandari
    (c) Shivaraj V. Patil
    (d) B.N. Srikrishna

    Show Answer


    Answer:      B
  86. India has started an air freight corridor with which of the following countries?
    (a) Pakistan
    (b) Nepal
    (c) Afghanistan
    (d) Bhutan

    Show Answer


    Answer:      C
  87. Which European nation hosted the Ganga-Danube festival on India’s heritage?
    (a) Greece
    (b) Bulgaria
    (c) Hungary
    (d) Romania

    Show Answer


    Answer:      C
  88. The United States’ military base on Diego Garcia island is on which archipelago in the Indian Ocean?
    (a) Los Rogues Archipelago
    (b) Bonaparte Archipelago
    (c) Recherche Archipelago
    (d) Chagos Archipelago

    Show Answer


    Answer:      D
  89. Who among the following was chosen the brand ambassador to promote Goods and Services Tax (GST) by the government?
    (a) Anupam Kher
    (b) Boman Irani
    (c) Amitabh Bachchan
    (d) Akshay Kumar

    Show Answer


    Answer:      C
  90. The ……………………………. International Day of Yoga was celebrated across the world on June 21, 2017.(a) First
    (b) Second
    (c) Third
    (d) Fourth

    Show Answer


    Answer:      C
  91. Who among the following was given additional charge of Bihar after its Governor Ram Nath Kovind was announced NDA candidate for Presidential election ?
    (a) Krishan Kant Paul
    (b) Kalyan Singh
    (c) Keshari Nath Tripathi
    (d) Om Prakash Kohli

    Show Answer


    Answer:      C
  92. The Nathu La Pass route for entry into Tibet for Kailash Mansarovar Yatra passes through which state?
    (a) Arunachal Pradesh
    (b) Meghalaya
    (c) Uttarakhand
    (d) Sikkim

    Show Answer


    Answer:    D     
  93. The Survey of India celebrated 250th anniversary of its foundation in June 2017. It was founded by who among the following?
    (a) Paul Somers
    (b) James Rennell
    (c) Harold McGraw
    (d) David Hiram Williams

    Show Answer


    Answer:      B
  94. The Union health ministry has made Aadhaar a compulsory document for tuberculosis patients to be able to avail treatment under RNTCP. RNTCP is ………………..NationalTuberculosis Control Programme.
    (a) Rural
    (b) Revised
    (c) Restored
    (d) Reformed

    Show Answer


    Answer:      B
  95. Which of the following is the platform for ensuring effective implementation of amended child labour prohibition law? It will be launched by Labour and Employment Ministry on August 1.
    (a) Slate
    (b) Pencil
    (c) Board
    (d) Chalk

    Show Answer


    Answer:      B
  96. Which Central Ministry organises the Know India Programme (KIP) for youth ?
    (a) Ministry of Culture
    (b) Ministry of Tourism
    (c) Ministry of Home Affairs
    (d) Ministry of External Affairs

    Show Answer


    Answer:      D
  97. The Sabarmati Ashram founded by Mahatma Gandhi in Ahmedabad completed how many years of its founding on June 17, 2017.
    (a) 75
    (b) 80
    (c) 90
    (d) 100

    Show Answer


    Answer:      D
  98. The Culture & Tourism Ministary launched the implementation of the “National Mission on Cultural Mapping of India” from which district of Uttar Pradesh ?
    (a) Lucknow
    (b) Mathura
    (c) Kanpur
    (d) Allahabad

    Show Answer


    Answer:      B
  99. Which of the following is the scheme, launched by the Science & Technology Ministry, for inviting foreign-based scientists to work part-time in Indian laboratories and academic institutions?
    (a) BAJRA
    (b) VAJRA
    (c) KAJRA
    (d) GAJRA

    Show Answer


    Answer:      B
  100. The Guinness World Record for most number of people (54,000) doing Yoga at a single venue was created on June 21, 2017 at which of the following places?
    (a) Ahmedabad
    (b) Hyderabad
    (c) Dehradun
    (d) Thiruvananthapuram

    Show Answer


    Answer:      A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx